Kroky vraha

Kroky vraha https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36947/bmid_josef-bergman-kroky-vraha-2Zg-36947.jpg 4 2099 556

Josef Bergman série

1. díl >

V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text

hannina
hannina
27.02.2024 4 z 5

Josef Bergman, detektiv, díl první. Po několika nahodile přečtených dílech jsem ten seriál vzala od začátku, i když to určitě nebude nepřetržitá jízda. Je to spíš příběh o lidech z jedné pražské ulice než úporná detektivka a to mě právě baví. Sympaťáka abys pohledal, nakonec vyhrála ta podivínka Julie, spíš tedy její dům a zahrada, i když teda těch 12 koček bych nedala. No vyhrála..... A ta trojka vyšetřovatelů, v čele s Bergmanem, to je taky povedená partička.... Lehčí čtení pro unavenou mysl, které mě bavilo.

emilieselden
emilieselden
23.02.2024 4 z 5

Příjemné překvapení. V první části sice není vyšetřování moc zastoupeno, ale ničemu to nevadí. Mě to moc bavilo.


Emik87
Emik87
14.02.2024 5 z 5

Knížku jsem si vybrala do čtenářské výzvy a hned je z toho další oblíbená detektivní série. Je pravda, že není psaná úplně klasicky, ale vůbec to nevadí. Napětí, romantika, dobrá zápletka, sympatický detektiv. Prostě všechno, co je potřeba pro dobré počtení.

mekkejla
mekkejla
13.02.2024 5 z 5

Není to úplně klasická detektivka, část knihy je opravdu spíš rodinné drama, ale to vůbec nevadí. Autorka nás seznámí se všemi postavami, nechá nás nahlédnout do jejich přání a obav, dá nám důvody si je oblíbit nebo naopak nesnášet, zamotá do toho pár rádoby jasných motivů k trestnému činu a pak to vypukne. Kniha se opravdu nedá odložit, stránky ubíhají a najednou je konec. Ten mohl být asi vymazlenější, ale i tak dávám plný počet a těším se na další díl.

Tommi12
Tommi12
13.02.2024 4 z 5

Knihu pro mě vystihuje rčení "cesta je cíl" - moc pěkně a čtivě popsaný okolní děj, ale samotné vyvrcholení a dopadení vraha mě moc nezaujalo.

Styl psaní autorky se mi zalíbil, v sérii budu pokračovat :)

Ticiana
Ticiana
11.02.2024 4 z 5

Na mne hodne pomaly rozjezd. Hodne nesympatickych postav. A malo Bergmana. Druha pulka knihy uz se mi cetla o poznani lip. Jsem zvedava na dalsi dily.

mignon
mignon
05.02.2024 3 z 5

Nevím, no. Četlo se to dobře, ale.. čekala jsem nějaké vau, které se nedostavilo. Bohužel mi přijde, že čeští autoři neumí zajímavě psát. Tři hvězdičky z pěti.

sgjoli
sgjoli
04.02.2024 3 z 5

Kroky vraha jsou mým druhým setkáním s Michaelou Klevisovou a prvním setkáním s vyšetřovatelem Bergmanem. A nebylo to vysloveně špatné.
Zápletka samotná je solidně zpracovaná, má to pár zajímavých zákrut, aby čtenář neodhadl všechno hned, ale přitom to není překombinované a čtenáře množství možných rozuzlení nezahltí. To bylo fajn.
Bavil mne vyšetřovatel Josef Bergman, který mi byl sympatický. Působil vcelku zkušeně a budil jako policajt důvěru, že se své práci věnuje pečlivě a s nasazením. Mrzelo mne však, že tu neměl tolik prostoru. Doufám, že v příštích dílech dostane toho prostoru více - ráda bych ho jako postavu poznala trochu blíže. I to, že toho prostoru měl tady méně, je pro mne důvod, proč nehodnotím větším množstvím hvězd.
Příběh sledujeme jednak z pohledu policie, ale také z pohledu dalších postav, které nějak s případem souvisí, ale nejsou součástí policejního sboru. U některých postav jsem se trochu vztekala nad tím, jak se chovají - někteří jedinci byli na pár facek. Některé postavy dostávají na můj vkus víc prostoru, než by bylo za mne nutné. Některé pasáže tak pro mne byly z mého pohledu trochu nezáživné. Ale autorčino rozhodnutí respektuji.
Celkově to působí jako detektivka křížená s rodinným / psychologickým dramatem. Otevírají se tu zajímavé otázky rodinného zázemí a toho, jak to někteří jedinci mohou mít těžké a kvůli zázemí snáze sklouznou k ilegální činnosti. A jak je to vlastně snadné se dostat do potíží, i když člověk nemusí být v podstatě zlý a záměrně se dopouštět nelegálních přečinů.
Oceňuji to, že se případ odehrává v Praze - v končinách, které jsou mi blízké a známé. Působilo to na mne reálněji, autentičtěji a že se to tak klidně mohlo stát.
Celkově hodnotím průměrně. Nebylo to špatné. Zápletka fajn, vyšetřovatel sympaťák, rozuzlení jsem neodhadla. Ale pár výhrad mám, viz výše. Knihu jsem poslouchala jako audio v podání Kristýny Kociánové, jejíž provedení mne bavilo. Určitě zkusím i další díly.

m2056
m2056
02.02.2024 3 z 5

Kniha je příjemné napsaná dobrá Česká krimi určitě stojí za přečtení a neodradí vás od dalšího pokračování.

Ruxandra
Ruxandra
01.02.2024 3 z 5

Dostala jsem doporučení na jinou knihu ze série, ale chtěla jsem začít od začátku. První polovina knihy opravdu příliš nepřipomíná detektivku, spíše rodinné drama, jak už tu někdo zmínil. Vyšetřování se rozběhne více až v druhé části a musím říct, že mě osobně možná ta první bavila víc. Postava vyšetřovatele mě zatím moc nenadchla, Julie a vedlejší postavy byly mnohem zajímavější, nicméně pan inspektor ani nedostal příliš prostoru, tak těžko hodnotit. Určitě dám šanci dalšímu dílu série, nebo se možná vrhnu rovnou na ten, který mi byl doporučen, ať se nezdržuju :)

schvomis
schvomis
30.01.2024 5 z 5

Doporučuji.

Ladislav73
Ladislav73
28.01.2024 4 z 5

Tento příběh není ani tak detektivka, jako spíš rodinné drama. Valnou část knihy tvoří příběh, který popisuje rodinu a okolí Julie Kellerové. Inspektor Bergman je tu jen do počtu a teprve v druhé části knihy dojde i na samotné vyšetřování. To však není na škodu, právě naopak.

princesse
princesse
25.01.2024 5 z 5

Jako poslední jsem přečetla první díl a opět konstatuji, že skvělé čtení. Moc mě to bavilo. Neuvěřitelně čtivé a nedalo se přestat! Užila jsem si první díl, vůbec nevadilo, že všechny ostatní mám přečtené a vyhlížím další ze série s Josefem Bergmanem a doufám, že se brzy dočkám. Určitě doporučuji přečíst. Začtete se okamžitě a nepřestanete dokud nebudete na konci.

Vivetkav
Vivetkav
24.01.2024 3 z 5

Již jsem četla 2 knihy a řekla jsem si, že dám letos všechny od autorky Klevisove, tak jsem teď u první ze série a nebylo to špatné, ale oproti Drak spí nebo Prokletého kraje, které mě nadchly více..když to ale shrnu, tak na to, že detektivky nejsou můj žánr, tak dobrý.. čtivé, má to spád i je to napínavé a baví mě

Bája89
Bája89
24.01.2024 2 z 5

Odposlechnuto jako audiokniha v rámci letošní (2024) čtenářské výzvy. A za mě osobně nic moc. Děj se vlekl, závěr byl uspěchaný a navíc ani jedna z postav nebyla ničím sympatická, tedy až na Bergmana. Skoro by se dalo říct, že se tu konala soutěž v nejvíc iritujícím chování postav. Nemluvě o motivu vraha, který byl dost těžko uvěřitelný a těžko stravitelný. Škoda té promarněné francouzské linky.

Katuska88
Katuska88
20.01.2024 5 z 5

Příběh, který se luxusně četl. Jsem nadšená. Nevadilo by mi se s některými postavami setkat dále a vědět, kudy se jejich směr dále ubírá. Jsem zvědavá, zda bude mít série mé zaujetí i nadále. Určitě se brzy pustím do dalšího dílu.

DuncanIdaho
DuncanIdaho
16.01.2024 3 z 5

Knihu jse přečetl, abych splnil první téma ČV 2024. Ze začátku mi to jako detektivka nepřipadalo. Konec je ve stylu rychlého vyřešení případu, za pomoci intuice a postřehu hlavního detektiva. Alespoň není policajt zktoskotanec, věčně opilý a nerespektující pravidla a autority.

Iva095
Iva095
16.01.2024 3 z 5

Poprvé co jsem se pustila do české detektivky a že bych byla nějak nadšená to tedy nejsem.
Celá kniha se točí okolo různých lidí a jejich problémů a občas se tam objeví Josef Begman, který vyšetřuje vraždu a to jsem si myslela, že on by měl být ta hlavní postava.
Na to že je to detektivka tak z vyšetřování toho tam moc nebylo.
I to celé odhalení bylo zvláštní najednou Bergmana osvítilo dal si dvě a dvě dohromady a hned věděl kdo vraždil.
Doufám, že další kniha autorky budu lepší.

TCDNG
TCDNG
11.01.2024 5 z 5

Dost slibný začátek série. Stále sice nevím, jak se mám cítit ohledně faktu, že vyšetřovatel se v knize vyskytoval tak málo. Ale všechny důležité (nebo aspoň trochu sympatické postavy) mají rády kočky, takže obrovské plus.

Kubajzz
Kubajzz
10.01.2024 5 z 5

Moje první kniha od autorky a určitě se pustím do další. Poslechnuto jako audiokniha, příběh chytne a nepustí. Zajímavá zápletka i závěr. Určitě doporučuji k přečtení ;-)