Kroky vraha

Kroky vraha
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36947/bmid_josef-bergman-kroky-vraha-2Zg-36947.jpg 4 2247 2247

Josef Bergman série

1. díl >

V pražském lesoparku byla v noci uškrcena mladá žena. Novinářka Julie Kellerová je zřejmě poslední, kdo s ní před vraždou mluvil. Oběť se navíc nápadně podobala její dceři Kláře. Byla to náhoda nebo měl vrah spadeno na někoho jiného? Sympatický inspektor Josef Bergman rozkrývá složitý hlavolam a odhaluje tajemství zahalující minulost.... celý text

Přidat komentář

Galadwen
16.07.2024 audiokniha 4 z 5

Detektivka klasického střihu spíše ve stylu Agathy Christie než moderních krváků. Postavy, podobně jako u Christie, jedna nesnesitelnější než druhá, všechny šmahem s motivem. Vraha jsem neuhodla, i když jsem si říkala, že to bude někdo, kdo na první pohled ten motiv až tak silný nemá. Jako celek mě příběh až na pár drobností bavil to a načtení audioknihy je opravdu velmi dobré.

kollis
12.07.2024 1 z 5

Uf, mé první a zároveň poslední setkání s Michaelou Klevisovou. První relativně svižná polovina upomínající na Agathu Christie se po druhé vraždě promění v rozvleklé psaní plné naivních profesních představ a otravného kazatelsko-didaktickýho moralizování vyšetřovatele Bergmana. Bohužel odhalení pachatele je zmatečné a jeho motiv je nepřesvědčivý až naprosto směšný.
Jako čtenářsky frustrující se pak jeví některé načrtnuté linky, které pravděpodobně měly za cíl zmást čtenáře v odhadnutí vraha, ale nakonec nemají ve vyprávění žádný smysl a působí na efekt a zbytečně.


Gilnien
11.07.2024 3 z 5

Moc nevím, jak hodnotit. Jediná postava, která mě v knize bavila, byla zavražděna. Bergman byl neslaný/nemastný, brala jsem ho jako vedlejší postavu. A vrah mě celkem zklamal - ta postava se tam sice objevuje v průběhu, ale že by o ní čtenář něco věděl, udělal si k ní nějaký vztah, nebo byl šokován? Vůbec.

Nionne
10.07.2024 2 z 5

První desítky stránek působily tak podivně, že jsem váhala, zda knihu neodložit. Nakonec jsem ji dočetla s rozporuplnými dojmy. Základní příběh je poměrně dobrý, ale postavy jsou rozpracované víc než podivně, řada z nich se až šablonovitě podobá jedna druhé, jednají impulzivně, nekonzistentně a jsou až pozoruhodně nesympatické. Taky jazyk díla mi nepřirostl k srdci, je kostrbatý, nepřirozený. Zřejmě dám časem šanci i dalším dílům autorky, z Kroků vraha nejsem nadšená, ale když se přenesu přes pachuť zmíněných negativ, hodnotím příběh jako vcelku zajímavý a dával smysl.

Hoblinka
04.07.2024 5 z 5

Úžasná kniha od úžasné autorky. Na prázdniny ideální.

Čmeláček
30.05.2024 4 z 5

Sice jsem si říkal, že ty úplně první detektivky s Josefem Bergmanem vynechám, ale nakonec jsem nemohl jinak :). I když tenhle úplně případ s ním je trošičku slabší, než ty, které jsem četl předtím. Takže tady dávám jenom čtyři stars, no ale určitě zkusím i další od paní Klevisové. Myslím tím ty, které mi ještě chybí :).

Placka007
20.05.2024 4 z 5

Oddychová detektivka. Dobře se čte, ale mohlo by tam být víc napětí.

Kory98
19.05.2024 5 z 5

Konečně jsem se dostala také k přečtení detektivky od paní Klevisové. Byla jsem zvědavá, protože její kočičí povídky jsem si zamilovala. Takže mě ani moc nepřekvapilo, že i v této knize se to hemží kočkami. Musím říct, že toto je detektivka dle mého gusta, je to taková ta klasická i trochu popisná detektivka, bez kdoví jakých drsností. Inspektora Bergmana jsem si hned zamilovala a také Julii. Přiznám se, že vraha jsem neuhodla, v mých tipech byl jeden z mnoha. Ráda si přečtu další díly.

čtenářka76
29.04.2024 5 z 5

Moje první kniha M. Klevisové a jsem ráda, že jsem po ni sáhla. Kniha se mi moc dobře četla a postava inspektora Bergmana je mi moc sympatická. Těším se na další knihy této série.

Disease
29.04.2024 3 z 5

Jako taková oldschool detektivka fajn, jen mi trochu vadilo, že většina postav byla dost defektní, takže jsem měl pocit panoptika. Doufám, že autorka v takovéto sociální bublině nežije.

work
26.04.2024 2 z 5

Kritici její [MK] dílo řadí k detektivkám anglického stylu, ve kterých je narušen řád do té doby fungující komunity a je třeba jej obnovit. Případ vyšetřuje policie, je zasazen do věrohodného a dobře popsaného současného českého prostředí a velký důraz se v něm klade na psychologické vykreslení postav a společenské pozadí příběhu. Toliko Wikipedie.
S tím prvním souhlasím, knížce ze všech pórů tryská inspirace Agathou Christie, na níž je v textu i přímý odkaz. Toho si cením, tedy toho, že Klevisová přizná, odkud čerpala. Ten zbytek už je horší.
Nejsem si jistý, jestli se ztotožňuji s českými reáliemi, kde jsou všichni parchanti, kterým jde jen o peníze (škrtneme-li kočky, kterých si v knížce užijete až až), a kde jedna každá postava, snad s výjimkou Bergmana, je kandidátem na pomoc psychologa. Taky si nejsem jistý, jestli se česká kriminálka chová jako ta profláknutá televizně-seriálová a dostavuje se na místa činu s majáčky, ohledačem mrtvol a všemi techniky, aby nasnímala otisky tlapek i zmíněným kočkám. No dobře, trochu přeháním, ale moc k tomu nechybí. A dalšími "představami" o práci toho či onoho se to tu jen hemží. Na to, že je autorka novinářka, by neškodilo si reálie víc nastudovat a nezůstávat jen v úrovni fabulace.
Ale když pominu nereálné prostředí, podivné chování postav a šroubované vyústění, jež má s třemi stovkami předchozích stran jen málo společného, jsou Kroky vraha vcelku solidním čtením, které neurazí a kočkofily vyloženě nadchne.

Kira283
22.04.2024 5 z 5

Opět se sama nad sebou pozastavuji a ptám se, proč jsem se českým autorům tolik let vyhýbala. Přitom tu máme tolik krásných a hlavně napínavých děl! :)

Do knihy Kroky vraha jsem se dala jen na základě Čtenářské výzvy. A neprohloupila jsem. Příběh mě pohltil. Primárně kladně hodnotím to, že se příběh netočí jen kolem vyšetřování a postav vyšetřovatelů, jako tomu je u zahraničních detektivek a thrillerů.

Těším se, až se začtu do dalších dílů. :))

peeetta
20.04.2024 5 z 5

Velmi dobře se mi to četlo. Vše navazovalo, od začátku jsem čekala na pokračování příběhu z úvodu, abych si ověřila myšlenku, jak to mohlo skončit a nemýlila jsem se. Skoro všichni hlavní protagonisté mají rádi kočky.

cerna7151
10.04.2024 4 z 5

Nemohu říct, že by to byla TOP detektivka, přesto byl pro mě příběh velmi čtivě napsaný, všechno do sebe zapadlo a určitě si přečtu i další díly.

Katka1974
04.04.2024 4 z 5

Nepamatuji se, kdy jsem četla nějakou českou detektivku. Zkusila jsem to a nešlápla jsem vedle. Je to spíše román o obyvatelích jedné pražské ulice, kde se stane vražda. Inspektor je sympaťák. Bylo to čtivé a příjemné. Vzhledem k tomu, že čtu hlavně severskou krimi, tak jsem zvyklá na nechutnosti, ale tohle byla strašně příjemná změna. Budu pokračovat dalším dílem.

le21nka
28.03.2024 3 z 5

Kniha se dobře četla. Nejedná se pouze o vyšetřování vražd, ale i o mezilidské vztahy, což mě docela bavilo.

Han-nah
24.03.2024 4 z 5

Jelikož jsem nezačala číst od této knihy série, inspektora Bergmana již znám. V této knize je jeho detektivní práce tak trochu na pozadí. Kniha je více založena na psychologickém rozboru postav. Opravdu by se v tom mohlo najít dost lidí. Je zde hodně postav. Z těch sympatických je to asi jen Julie, která se oprostila z patologického manželství a žije svůj život se svými milovanými kočkami ve svém domě se zahradou ve vilové čtvrti. Možná ji berou za podvínku, ale kočky a její další záliba jsou pro ni vše a je spokojená. Má problémový vztah se svou dcerou Klárou a když se k ní nastěhuje i se svým přítelem, naruší to její život. Dějem se prolíná i její bývalý manžel se současnou manželkou. Je zde i ukázka sousedských sporů a jako to bývá peníze, hádky, nevěry a další konflikty.

hannina
27.02.2024 4 z 5

Josef Bergman, detektiv, díl první. Po několika nahodile přečtených dílech jsem ten seriál vzala od začátku, i když to určitě nebude nepřetržitá jízda. Je to spíš příběh o lidech z jedné pražské ulice než úporná detektivka a to mě právě baví. Sympaťáka abys pohledal, nakonec vyhrála ta podivínka Julie, spíš tedy její dům a zahrada, i když teda těch 12 koček bych nedala. No vyhrála..... A ta trojka vyšetřovatelů, v čele s Bergmanem, to je taky povedená partička.... Lehčí čtení pro unavenou mysl, které mě bavilo.

emilieselden
23.02.2024 4 z 5

Příjemné překvapení. V první části sice není vyšetřování moc zastoupeno, ale ničemu to nevadí. Mě to moc bavilo.

Emik87
14.02.2024 5 z 5

Knížku jsem si vybrala do čtenářské výzvy a hned je z toho další oblíbená detektivní série. Je pravda, že není psaná úplně klasicky, ale vůbec to nevadí. Napětí, romantika, dobrá zápletka, sympatický detektiv. Prostě všechno, co je potřeba pro dobré počtení.