Volání mrtvých

Volání mrtvých https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/512664/bmid_volani-mrtvych-FGo-512664.jpg 4 71 24

Elspeth Swansomové už na světě nikdo nezbyl, a tak přijala práci chůvy v rodině na odlehlém skotském ostrově zvaném Skelthsea. Její svěřenkyní je znepokojivé dítě; roztěkaná a tajemná Mary, jež od nečekané smrti svého dvojčete Williama nepromluvila jediné slůvko. A aby toho nebylo málo, jejich předchozí chůva jen pár dní před onou tragickou událostí zmizela. Elspeth musí čelit Maryinu vzdorovitému tichu, a tak se obrátí na ostrovany. Nikdo jí však nechce povědět, co se Williamovi stalo. Nikdo také neví, kdo zpívá uhrančivé ukolébavky na prázdných chodbách, ani proč se v opuštěných místnostech objevují zvláštní panenky. Ani odkud se po nocích ozývá to tiché pískání… Blíží se zima, cesta na pevninu se uzavírá, a Elspeth se tak ocitá v pasti. Ale skutečně po sídle bloumají duchové minulosti? Nebo ho sužují tajemství živých…?... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Whistling , 2021


více info...

Přidat komentář

knihomolka27
12.04.2024 2 z 5

(SPOILER) 47 Procent


Na první dobrou to znělo přesně jako něco pro mě, a vůbec by mi nevadilo, že to je celé založené na už docela ohraném tématu chůvy. Mladé dívky, která dorazí na osamělý ostrov se starobylým děsivým panstvím a bude tam hlídat kapánek zvláštní děti a samozřejmě tam bude strašit nebo se dít zvláštní nevysvětlitelné věci.

Jenomže volání mrtvých je strašně nezáživná kniha, která bohužel postrádá to, co mě na tomto žánru tak strašně baví. Není to atmosferické, není to strašidelné....děj se absolutně nikam neposouvá, je to enormně zdlouhavé. Bohužel věci, které si čtenář domyslí tu hlavní hrdinka řeší i několik kapitol. Ani samotný příběh nebo námět není příliš zajímavý - klidně by mi tam nevadilo téma čarodějnictví a rituálů, ale muselo by to tam být zakomponováno jinak. Kniha není vůbec úderná, najednou si uvědomíte jak těžké je vlastně napsat podobný druh příběhu, který ačkoli má komornější děj a některé pasáže se tam opakují pořád dokola, tak i přesto vás to pořád baví a nutí číst pořád dál. No a tohle je příklad toho když se to udělá špatně, a je to prakticky nicneříkající extrémně nudný příběh, který u konce ve svém rozuzlení nedává ani moc smysl. Jsem zklamaná, čekala jsem mnohem víc a nemám důvod se ke knize vracet.

Forrest
02.04.2024

Trochu únavé a jakoby rozplizlé. Na druhou stranu kvalitně a plasticky popsané osoby a prostředí. Žádná "kečupárna" s potoky krve či detailním erotickým podbarvením.
Mě styl psaní paní Netlyové připomínal klasiky tohoto žánru. Sheridan La Fanu, E.A. Poe.
Závěr : příjemné čtení, ale nic neobvykle hodnotného


Ajuszka
04.01.2024 5 z 5

Elspeth se po smrti své sestry vydává na ostrov Iskar dělat chůvu malé Mary,které pro změnu zemřel bratr a ona se uzavřela do sebe mlčením. Nic však není tak jak se zdá a Elspeth začíná odhalovat nejedno tajemství ostrova a jeho obyvatel.
Krásný příběh s lehkým nádechem strašidelna.
Rozhodně nečekejte strašení ve stylu Darcy Coates,ale myslím,že kniha určitě stojí za přečtení.

Micha-Él
18.11.2023 3 z 5

Znovu se mi potvrdilo, že poutavé prvky (duchové, starý dům, nemluvící holčička, divní lidé atd.) zdaleka nezaručují poutavost knížky jako celku. Anotace "Volání mrtvých" mě sice okamžitě upoutala, neslané nemastné zpracování ale jednoznačně kladně hodnotit nemohu. Prostě tomu chybělo "něco", co by mě propojilo s postavami, a já bych jejich příběh prožívala jako svůj vlastní. První polovina měla navíc nulovou atmosféru, ta druhá o něco lepší. Kniha působí jako jedna velká protáhlá deprese. Právě natahování a opakování jí podle mě dost uškodily (to ještě nemluvím o řadě nedomyšleností v závěru). Od samého začátku mi nesmírně vadila podobnost s knihou "Ztraceni" od autorčiny kamarádky Anity Frank. Podobnost ani ne tak dějová, i když tu jsem taky našla, ale hlavně v téměř shodně opsaných situacích, pouze se změněnými jmény. Na místě Anity Frank bych své kamarádce "její" román otloukla o hlavu, než psala pochvalná slova. Rozdíl mezi oběma knihami ovšem spočívá v tom, že "Ztraceni" jsou kvalitativně úplně někde jinde, aspoň podle mého názoru. Nečíst tento skvost pár měsíců předtím, možná bych se na "Volání mrtvých" dívala jinak. Přesto věřím, že si své nadšené čtenáře najde. Já hodnotím průměrně, protože i přes veškeré výhrady jsem chtěla vědět, jak příběh dopadne. Oblíbila jsem si postavu Mary.

kercah
05.11.2023 4 z 5

Knížka se velice dobře četla, až mě to překvapilo, protože v příběhu nebyl žádný extra hororový děj, který by vyvolával mrazení nebo napětí. Ale i přes to se mi děj líbil - měl dobrou tématiku, jen jsem tam asi čekala více nadpřirozených zážitků a rozhodně jiný konec :).

Marivetka2101
30.10.2023 5 z 5

Sofistikovaně dávkované napětí, sotva postřehnutelné hemžení neviděného, jen tušeného pod povrchem, syrově drsné podzimní plískanice, to vše vytváří velice zdařilé kulisy tohoto duchařského příběhu. Hledala jsem další tituly od této autorky, bohužel jde o prvotinu, nic dalšího zatím nevyšlo.

zazvorka
28.10.2023 5 z 5

Anotace mne lákala zápletkou, zejména však místem děje. Kniha naplnila má očekávání zcela, co se týče příběhu. Popisu ostrova bych uvítala více, ale ději samotnému to nechybělo, to jen má očekávání v tomto směru byla příliš vysoká.
Celkově mě knížka mile překvapila, moc se mi líbila. Rozvláčné vyprávění nabudilo mou představivost a čtení jsem si užila. Za mne hezká pětka a pokud se od autorky opět něčeho dočkáme, potěší mě to!

Zmitko.m
24.10.2023 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Strašidelný dům na ostrově, malá holčička co nemluví obklopena "divnými" lidmi...paráda...A když se pak rozezněla Vdovina flétna...

jeden z těch lepších hororů, co jsem četl.

Shaxx
13.10.2023 2 z 5

Pro mě zklamání. Nulová atmosféra, natož hororová. Vše působí unyle, včetně hlavní hrdinky. Styl psaní byl pro mě nezáživný, momenty, které měly být strašidelné, strašidelné nebyly, závěrečné vyústění mi bylo ukradené, protože mě unavilo se vůbec prokousat do konce. O chůvách, které přijely opatrovat děti a zjišťují, že něco není v pořádku, už bylo napsáno mnoho knih a tahle nepatří mezi moje favority.

Maky806
06.10.2023 5 z 5

Já teda nevím, mě to přišlo takový nemastný neslaný. Takový utahaný. A má to být horor? To snad ne. Škoda, obálka vypadá moc lákavé, ale u mě bohužel zklamání.

Ronnie68
28.09.2023 4 z 5

Knihu jsem přelouskala během pár hodin ... Příběh byl čtivý a chvílemi měl i děsivé momenty ...

kolacky
03.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Pěkně vymyšlený příběh a vážně horror, ne jenom slíbený a pak čajíček. Pomalu plyne, pomalu se sbíhají indicie... a pak prásk a všechno je jinak! Elspeth jsem moc držela palce a jsem ráda, že ne nadarmo.

Cassidy.L
23.08.2023 4 z 5

Nápad zajímavý, začátek pro mne osobně trochu dlouhý, ale jinak zbytek čtivý.

terezie1121
08.08.2023 5 z 5

Pro mě absolutně nejlepší kniha z žánru hororů. Upoutala mě od první strany, žádné nudné chvíle, napětí pořád. Časem přečtu znovu.

lucia0482
08.08.2023 4 z 5

Čítať túto knihu v noci nebol dobrý nápad...

Volání mrtvých je prvotina Rebeccy Netley a uznávam,že sa vydarila. Má svoje muchy, no rovnako tak aj svoje prednosti. Kniha navyše dobre vyzerá zvonku aj z vnútra.

V roku 1860 sa mladá Elspeth rozhodla prijať miesto pestúnky na odľahlom škótskom ostrove. Má za sebou ťažké straty, nemá už nikoho z rodiny, a preto potrebuje zmenu. Starať sa má o deväťročné dievčatko Mary, ktorá tiež nemá rodičov, zmizla jej predchádzajúca pestúnka a nedávno zomrel aj jej brat, dvojča. Elspeth rýchlo prichádza na to,že v dome sa deje niečo veľmi zlé a v ohrození života nie je len ona,ale aj Mary. Keď má pocit,že všetko odhalila, prichádza temný zvrat. Treba dodať,že nič nie také, ako to na prvý pohľad vyzeralo.

Musím podotknúť,že kniha sa odohráva dávno, takže tu nie sú žiadne telefóny, sociálne siete ani lietadlá, ktoré by ľudí rýchlo dostali na pevninu. Strach, ktorý na nás dýcha z tých stránok,je ten, ktorý je v človeku zakorenený od nepamäti - strach z neznámeho, smrti, čarodejníc a duchov. Žiadne potoky krvi, iba mrazivý strach. Plíži sa pomaly, cítite ho v kostiach a neviete sa ho zbaviť.

Elspeth aj Mary boli sympatické postavy a páčilo sa mi,ako sa v príbehu vyvíjali. Autorke sa podarilo vykresliť aj tie nesympatické, Greer ani pani Gilliesová nepôsobili vôbec dobre. Záver prekvapil, bol akčný, nečakaný a ukázal mi, ako veľmi som sa v niektorých postavách mýlila.

Na prvotinu paráda. Pravda je,že niekde sa to vlieklo, niekde boli opisy zbytočné, niekde som nechápala,prečo toto robia? Možno by stačilo príbeh rozvinúť aj na menšom počte strán. Na druhej strane, téma privolávania mŕtvych nie je otrepaná, miestami som mala zimomriavky a čítalo sa mi dobre. Akurát v noci som po odložení knihy stále čakala,či nebudem počuť vdovinu píšťalku, ktorá sa mi vkradla aj do sna. Fakt zimomriavky.

Knižka vyšla v preklade tento rok a rozhodne sa zaraďuje k tým lepším,ktoré som od januára prečítala.

Paja.92
08.08.2023 4 z 5

Tohle byl moc pěkný horůrek, který se hodí na bouřlivé letní dny.

Autorce se podařila vystihnout pochmurná atmosféra a duchařská zápletka byla taky podařená i když v tomhle žánru předvídatelná. Nevadilo mi to. Očekávala jsem oddechový horor a toho se mi taky dostalo.

Kniha se četla dobře, ale ocenila bych, kdyby v ní bylo více dialogů, které by dodávaly ději dynamiku. Zdlouhavé popisné pasáže mě občas nudily a musela jsem se nutit do čtení. Každý to ale máme jinak a některým třeba tento styl psaní sedne víc.

Celkově hodnotím knihu 3,5* a už se těším na další knihy této autorky.

@knihozroutka_eleanorcorvin

čef
30.07.2023 4 z 5

Zámek na břehu ostrova u Skotska, duchové násilně zemřelých, vdovina píšťala je přivolávající, to jsou hlavní propriety tohoto thrilleru a také mnohých jiných. Hrdinka je chůvou dědičky tohoto zámku a je neustále vystrašená a bloudí a bloudí. Z tohoto všeho je zřejmé, že kniha se nejlépe čte za bouře v noci, když venku skučí vítr.

ClariceL.
29.07.2023 4 z 5

Mně se kniha líbila. Pochmurná atmosféra domu a všichni kolem trochu divní. Ale má to v sobě tajemství, napínavé od začátku a konec jinak, než si myslíte. Elspeth a Mary jsou sympatické. Dalo by se říct, že je to předvídatelné, neuvěřitelné a taky, jestli je to teda duchařina nebo thriller, ale mně se to teda četlo moc dobře a napětí jsem cítila dost. Určitě mnohem lepší než některé jiné knihy o domech, kde straší.

Acinore
25.07.2023 1 z 5

Tak krásná obálka a anotace! A přitom tak nemastný, neslaný příběh. Nuda a nezájem.

JustWomen
14.07.2023 2 z 5

Duchařiny nemusím a tato byla fakt nudná, děj se pořád dokola opakoval, postavy mě nezaujaly a vše včetně konce bylo předvídatelné.

Štítky knihy

ostrovy Skotsko tajemství horory duchové a přízraky strašidelné domy

Autorovy knížky

2023  74%Volání mrtvých

Kniha Volání mrtvých je v

Právě čtených3x
Přečtených85x
Čtenářské výzvě9x
Knihotéce103x
Chystám se číst128x
Chci si koupit37x
dalších seznamech4x