Dokud nás krev nerozdělí

Dokud nás krev nerozdělí https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518051/bmid_dokud-nas-krev-nerozdeli-lCM-518051.jpg 4 19 5

Místo aby si užíval zaslouženou penzi, pustí se záhřebský advokát Željko na stará kolena do vyšetřování vraždy, k níž došlo v 90. letech při masakru spáchaném srbskými povstalci v Chorvatsku. Željko s překvapením zjišťuje, že jej čeká asi nejtěžší případ jeho kariéry. Za pomoci své činorodé dcery Nely postupně odkrývá děsivé okolnosti zločinu a rozplétá propletenec tragických osudů a traumatických událostí sahajících až do dob druhé světové války. Hlavní hrdina tak musí nastartovat svého passta, v němž vozí pro každý případ pistoli Glock a kýtu pršutu, a vyráží otevírat staré hroby, v nichž může sám snadno skončit...... celý text

Přidat komentář

Knihomolka97
25.01.2024 4 z 5

Kniha, která stojí za přečtení a zaslouží si větší pozornost!
Nejdříve mi přišla tak zvlášně napsaná, pár stran mi trvalo se začíst a zorientovat se, je zde totiž hned několik časových linek.
V průběhu ve mně ale rostla čím dál větší zvědavost, jak spolu vše souvisí a kdo je kdo. Od začátku mě třeba zaujaly deníkové zápisky Nataši.
Željko byl sympaťák, velice chytrý, schopný chlap, který se do všeho pouštěl docela po hlavě a s jeho dcerou Nelou tvořili skvělý tým. Moc se mi líbil jejich vztah a hašteření.
Až do samého závěru jsem byla v napětí, hezky do sebe zapadaly díly skládačky, ale stejně na konci přišlo překvápko. Doporučuji!

kamipad
18.12.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila a doporučuji těm, kteří mají rádi historické romány. Dozvíte se zajímavosti z oblasti Chorvatska z doby 2.SV, za války se Srby. Prolíná se tam více dějových linií, které dokreslují celý kontext.


Ctenar1202
17.12.2023 4 z 5

Když jsem knihu začala číst, měla jsem problém se nejen zorientovat v osobách, ale i s autorovým stylem psaní. Navíc do příběhu zakomponoval i fotbal a ten mi opravdu absolutně nic neříká. Hned mě napadlo, že to je příběh vyloženě psaný pro muže. Taková gangsterka. Přečetla jsem několik desítek stran a příběh nabral naprosto jiný směr a získal si mě. Myšlenkové pochody, které Željko probíral se svou dcerou Nelou a úvahy nad tím, kdo a proč vraždil se mi moc líbily. Vyšetřování mělo hlavu a patu a bylo znát, že autor tuto skutečnost konzultoval se skutečnými vyšetřovateli.

Nejhezčí části knihy jsou však deníkové zápisky jedné z postav, které nám dávají možnost nahlédnout do jejích vzpomínek na mládí, těžký život a touhy na vše zapomenout. Poprat se se svým osudem co nejlépe. Tyto části knihy se mi opravdu líbily.

Jak jsem se postupně blížila ke konci, říkala jsem si, že vím, kdo je vrahem a že to je vlastně zcela logické. Nemohla bych být vyšetřovatelem, protože jsem se samozřejmě spletla a autor si s námi na konci pohraje jako kočka s myší.

petrpospa
26.08.2023 5 z 5

Jsou témata, o nichž se dá psát různými způsoby. Popisně, akčně, vesele, ironicky... A pak jsou témata, k nichž by se mělo psát jen a jen vážně. Válka na Balkáně je bezesporu jednom z nich. Většina z nás díky dostupným informacím zhruba ví, co se tam asi stalo, ale kam až sahají kořeny tohoto konfliktu částečně ukazuje tento fiktivní příběh...
Dobře napsáno, citlivě vedeno, mrazivé a syrové, nic pro hltače akcí, ale naopak hodně prostoru pro přemýšlení...
Doporučuji přečíst

Forrest
26.08.2023

Kniha mne svou rozvláčností vypravování uspávala, až jsem ji ke spánku uložil sám. Zkusím ještě tu druhou knihu, třeba bude lepší

Autorovy další knížky

Petr Opršal
česká, 1971
2018  76%Cestou z věže
2023  85%Dokud nás krev nerozdělí

Kniha Dokud nás krev nerozdělí je v

Právě čtených3x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce53x
Chystám se číst35x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x