Cestou z věže

Cestou z věže
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368479/bmid_cestou-z-veze-7tf-368479.jpg 4 11 11

Honza vyrůstá v době normalizace v jednom obyčejném šedivém městě s matkou a otcem, který je kvůli práci často mimo domov. Chlapcovu výchovu tak ovládá matka, zanícená stoupenkyně organizace Svědků Jehovových. Jeho vnímání a poznávání světa je od nejútlejšího věku sešněrováno přísnými náboženskými pravidly utajovaného společenství a všudypřítomným strachem, aby se osvědčil a přežil Armagedon. V době dospívání začíná vidět souvislosti. Přemýšlí a klade si otázky. Dogmata Organizace, předkládaná matkou a bratry, postupně ztrácejí na přesvědčivosti. A tím nezadržitelně povolují i doposud neotřesitelné základy Honzova životního ukotvení. Co teď? Jak dál sloužit Bohu J. a přitom nemít věroučné pochybnosti? Podvolit se? Nebo je spása i mimo Organizaci? Dlouho váhá. Podaří se mu najít cestu ven?... celý text

Přidat komentář

Danago
20.07.2024 5 z 5

Téma knihy je velmi atraktivní, protože jistě všichni z nás se určitě nějakým způsobem setkal se Svědky Jehovovi. Kdo mezi ně nepatří určitě se alespoň jednou, já nejednou, setkal s urputným vysvětlováním a propagací této „víry“
Příběh nám odhaluje mnohem víc. Malý Honza, který příběh vypráví je od narození vedený svou fanatickou matkou k této jediné a správné víře.
Jeho otec, který s touto vírou nesouhlasí, se jen občas slabě ozve a pokusí o jemnou změnu, bohužel mu to není nic platné.
Honza matce bezmezně věří a i když s dospíváním a věkem začíná pochybovat, přesto se víře podřizuje do své právní dospělosti.
Je ovšem velmi inteligentní a začíná ve svém nitru tuto víru zpochybňovat a hledat si svou vlastní cestu a tu pravou víru. Jenže , je vůbec jedna jediná pravá víra?
Velice zajímavé je, že autor popisuje příběh od roku 1971, kdy je v naší zemi šíření poselství svědků J. nezákonné.
Autor nás zavede i do vzdálenější historie této víry a popisuje hodně detailně jak se s roky jejich učení a předpovědi konce světa mění dle dané situace ve světě , tím se velmi snižuje důvěryhodnost tohoto společenství.
Dostane se nám vysvětlení ,proč tvrdě odmítají Vánoce, Velikonoce dokonce i narozeniny a jmeniny a jiná dogmata. Jaký to má na chlapce s touto neochvějnou vírou dopad v běžném životě , v němž je toto tradicí nebo dokonce zákonem vyžadováno.
Děj není popisován chronologicky je sestaven poměrně nesouvisle a ukazuje obraz života hlavního hrdiny a jeho nestandardní výchovy.
Vše je doplňováno zdůvodněním, proč se se svědci Jehovovi musí řídit přímo těmito pravidly , kde vznikají a jak se mění podle toho. co se jim zrovna hodí.
Příběh jsem přečetla jedním dechem.
Nikde jsem se nedočetla zda se jedná o autobiografii, ale má to k ní velice blízko.
Kniha je momentálně těžce sehnatelná, takže jsem ráda, že se mi ji podařilo koupit z druhé ruky.

veverka@ořech
14.01.2019 5 z 5

Svědci Jehovovi - jistě každému z nás aspoň jednou zaklepali na dveře a chtěli s námi povídat o svých "pravdách". Snažili se nás přizvat do svého společenství...
Jaké to však je, když někdo v tomto společenství vyrůstá, je těmito dogmaty krmem od útlého mládí. Od malička je veden svou matkou "k pravdě" a sleduje, že ostatní lidé (otec, kamarádi) žijí jinak, vyznávají jiné hodnoty. Hlavní hrdina Honza ve svém nitru neustále zápasí, prožívá jednu frustraci za druhou, klade si mnoho otázek a marně hledá na ně uspokojivou odpověď.
Autor se v tomto románu vypsal ze svého dětství, ze svého hledání své osobní cesty.
Kniha se čte velmi dobře, často až se zatajeným dechem sledujeme, jak se popisované situace nakonec rozuzlí. Kniha je kompozičně sestavena z mnoha obrazů, není to souvislý děj, ale obrazy postupného Honzova zrání, obraz mnoha aspektů nestandardní výchovy, který je rovněž doplňován zdůvodněním, proč se to či ono musí zrovna takto dělat. Kdyby někdo nevěděl o tomto společenství vůbec nic, tak v této knize nalezne vysvětlení, proč svědci Jehovovi odmítají slavit Vánoce, narozeniny apod.


Brubac
28.08.2018 4 z 5

Čtivá kniha na téma, které u nás chybí. Hvězdička dolů za místy rozvolněnou perspektivu vypravěče vs. hlavní postavy (možná záměrnou, ale při čtení mne rušila) a za poněkud kostrbatý závěr. Jinak ale velmi povedené, zvlášť - ale nejen - pro ty, kdo v podobném prostředí vyrůstali.

JustV
04.03.2018 5 z 5

Skvely a uprimny popis nestandardni vychovy a naslednych zivotnich dilemma.