Cestou z věže

Cestou z věže https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/368479/bmid_cestou-z-veze-7tf-368479.jpg 4 10 3

Honza vyrůstá v době normalizace v jednom obyčejném šedivém městě s matkou a otcem, který je kvůli práci často mimo domov. Chlapcovu výchovu tak ovládá matka, zanícená stoupenkyně organizace Svědků Jehovových. Jeho vnímání a poznávání světa je od nejútlejšího věku sešněrováno přísnými náboženskými pravidly utajovaného společenství a všudypřítomným strachem, aby se osvědčil a přežil Armagedon. V době dospívání začíná vidět souvislosti. Přemýšlí a klade si otázky. Dogmata Organizace, předkládaná matkou a bratry, postupně ztrácejí na přesvědčivosti. A tím nezadržitelně povolují i doposud neotřesitelné základy Honzova životního ukotvení. Co teď? Jak dál sloužit Bohu J. a přitom nemít věroučné pochybnosti? Podvolit se? Nebo je spása i mimo Organizaci? Dlouho váhá. Podaří se mu najít cestu ven?... celý text

veverka@ořech
veverka@ořech
14.01.2019 5 z 5

Svědci Jehovovi - jistě každému z nás aspoň jednou zaklepali na dveře a chtěli s námi povídat o svých "pravdách". Snažili se nás přizvat do svého společenství...
Jaké to však je, když někdo v tomto společenství vyrůstá, je těmito dogmaty krmem od útlého mládí. Od malička je veden svou matkou "k pravdě" a sleduje, že ostatní lidé (otec, kamarádi) žijí jinak, vyznávají jiné hodnoty. Hlavní hrdina Honza ve svém nitru neustále zápasí, prožívá jednu frustraci za druhou, klade si mnoho otázek a marně hledá na ně uspokojivou odpověď.
Autor se v tomto románu vypsal ze svého dětství, ze svého hledání své osobní cesty.
Kniha se čte velmi dobře, často až se zatajeným dechem sledujeme, jak se popisované situace nakonec rozuzlí. Kniha je kompozičně sestavena z mnoha obrazů, není to souvislý děj, ale obrazy postupného Honzova zrání, obraz mnoha aspektů nestandardní výchovy, který je rovněž doplňován zdůvodněním, proč se to či ono musí zrovna takto dělat. Kdyby někdo nevěděl o tomto společenství vůbec nic, tak v této knize nalezne vysvětlení, proč svědci Jehovovi odmítají slavit Vánoce, narozeniny apod.

Brubac
Brubac
28.08.2018 4 z 5

Čtivá kniha na téma, které u nás chybí. Hvězdička dolů za místy rozvolněnou perspektivu vypravěče vs. hlavní postavy (možná záměrnou, ale při čtení mne rušila) a za poněkud kostrbatý závěr. Jinak ale velmi povedené, zvlášť - ale nejen - pro ty, kdo v podobném prostředí vyrůstali.


JustV
JustV
04.03.2018 5 z 5

Skvely a uprimny popis nestandardni vychovy a naslednych zivotnich dilemma.

Štítky knihy

sekty česká literatura vzpomínky dětství podle skutečných událostí Svědkové Jehovovi

Autorovy další knížky

Petr Opršal
česká, 1971
2018  76%Cestou z věže
2023  85%Dokud nás krev nerozdělí

Kniha Cestou z věže je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst13x
Chci si koupit7x