Jeden z nás

Jeden z nás https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/433030/bmid_jeden-z-nas-51i-433030.jpg 4 2605 761

Nový strhující psychothriller z pera bestselleristky Shari Lapeny, mistryně nečekaných zvratů. Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké... Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však jedna z místních žen nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Someone We Know , 2019


více info...

marrie5227
marrie5227
06.03.2024 4 z 5

Kolik podezřelých je moc podezřelých? Díky štafetě od @betcinyknihy jsem měla možnost konečně vzít do ruky knihu jedné z nejznámějších autorek thrillerů dnešní doby. Shari Lapenu jsem samozřejmě po jméně znala, ale její knihu jsem měla možnost číst poprvé. A jsem nadšená!

Ačkoliv se kniha prezentuje jako “strhující psychothrillerc plný nečekaných zvratů, i přes svou spokojenost moc nesouhlasím.

Klidné newyorské předměstí naruší zmizení jedné z místních obyvatelek a mezi sousedy se začne šířit anonymní dopis oznamující “Omlouvám se, můj syn se k Vám vloupal. A nejen k Vám.

Mají tyto dvě události něco společného? Čí je vlastně ten syn a kdo má na svědomí smrt mladé, mezi muži příliš oblíbené sousedky?

Ze začátku knihy jsem se v jménech poměrně ztrácela, ale když jsem se do příběhu začetla, šlo to samo.

Vývoj děje a samotné rozuzlení jsem si odhadla několik stran před samotným odhalením, i když autorka podezřelými opravdu nešetřila a vlastně každý z obyvatel měl svůj motiv.

Na první setkání s autorkou jsem se moc těšila a nakonec se mi to líbilo. Seženu si od ní určitě i ostatní knihy, protože i když jde o thriller pro mě ne úplně 100%, byl velmi čtivý a já si delou jízdu užila!

*3,5

sarlot.a
sarlot.a
24.02.2024 5 z 5

Nejsem žádný rychločtenář, ale tuhle knížku jsem zvládla přečíst za dva dny, čte se úplně sama. Styl psaní i příběh jsou mega dobré, nejlepší kniha od Shari, kterou jsem zatím četla.


Boruvka.cerna
Boruvka.cerna
20.02.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem měla dlouho v knihovně a nějak se mi do ní nechtělo (ani nevím proč). Je to první kniha této autorky, co jsem četla a zdá se, že mám novou oblíbenkyni :)
Chvíli jsem se ztrácela ve jménech sousedů, ale po pár stránkách už to bylo ok :) Závěr je překvapivý, krásně se ukazuje, co jsou matky ochotné a schopné udělat pro své děti. Zajímavé profily všech osob a jejich osudy. Zdánlivě poklidná čtvrť a hle - každý má přeci tajemství. Příjemná detektivka, dobře se čte a není to poslední kniha, kterou od autorky čtu.

uzivatel6305
uzivatel6305
15.02.2024 4 z 5

Pro mě zatím nejlepší Lapena. Vždycky mi v jejích knížkách něco lezlo na nervy, nebo mě zklamal konec, ale tentokrát to bylo velmi dobré. Moje chyba byla, že jsem před tím poslouchala audioknihu Lži, ve které bylo velice podobné téma a kniha měla mnohem větší spád a napětí, ale i tak jsem si Jednoho z nás užila.

Je to takový vhled do soukromí sousedů, do jejich vztahů, domácností, problémů, což přitahuje lidskou pozornost, prostě drby. Děj byl propleten a bylo nutné dávat pozor na každou informaci. Konec byl podle mě trochu předvídatelný.

Lži jsem si užila mnohem víc, tak aby to bylo spravedlivé, tak bych sem dala 3,5 hvězdy. Ale je to zábavné, lehké čtení.

bookcase
bookcase
12.02.2024 5 z 5

Posloucháno jako audio a díky výborným interpretům (Martina Hudečková a Libor Hruška) to mělo dvojnásobné grády, ty první tomu dodaly lži a tajemství, které se od počátku vrstvily pěkně na sebe, a pak... bum! :)

simca9342
simca9342
23.01.2024 5 z 5

Čtu rychleji než píšu...
Přečteno před pár dny .

" To udělal někdo, koho známe, udělal to jeden z nás."
Vypadne ze souseda , teď už vdovce při malé hádce se sousedkou.
Co a kdo?
Nikdy nevíte jestli jste doma v noci sami. Vše odstartoval podivny řetězec událostí. Zmizení manželky se za pár dní promění v hledaní jejího vraha a manžel se zdá být více než podezřelý. Do doby než se objeví několik mužů v těsném okolí.
O pár bloků dál se rodiče jednoho kluka dozví, že jejich syn se vloupává do cizích domů, nabourává se do jejich PC a čte maily nebo rozesílá ty své z jiné adresy s dosud nesděleným obsahem kdekomu. Matka jedná rychleji než by měla přemýšlet a situaci bere do svých rukou. Snad se Raleigh nic nedozví.
Dozví se všichni. Všechno!
To by nebyla Shari :)

zamilov.do.knih
zamilov.do.knih
19.01.2024 4 z 5

Jeden z nás byl můj první thriller a s jistotou můžu říct, že mě jeho čtení bavilo. Líbilo se mi, jak jsem po každé kapitole byla zmatená a jak se mi vždycky po několika stránkách měnila podezření na vraha. Postav tam na můj vkus bylo hodně, ze začátku jsem v nich měla zmatek, později se mi sice už nepletly, ale mrzí mě, že jsem si k žádné neudělala prakticky žádný vztah. Zkrátka jak jich bylo moc, tak nikdo nebyl ten hlavní hrdina, kterého bych mohla mít ráda, nikdo tam nebyl podrobněji charakterizován a o každé rodině toho vlastně moc nevíme. Což je škoda, protože hlavně vztah k hrdinům dost ovlivňuje to, jestli se mi kniha líbí, nebo ne, na druhou stranu ale chápu, že v tomto žánru na dlouhé charakteristiky není čas, není tam prakticky žádný hlavní hrdina, důležití jsou všichni.
Pořád nevím, jestli mi styl psaní sedl, nebo ne. Volba er-formy mě překvapila, chápu, proč byla zvolená, ale stále si myslím, že kdyby každá postava vyprávěla za sebe, měli bychom k ní bližší vztah. Pravdou ale je, že čtivost knize nechyběla, napětí taky ne a stránky rychle ubývaly.
Z konce jsem byla celkem zklamaná. Vraha jsem samozřejmě v průběhu knihy neodhadla, pár stránek před odhalením už ale ano, ale pořád se nemůžu zbavit pocitu, že mi ten vrah prostě nesedí. Tohle se mi špatně vysvětluje, protože ano, ten vrah by vás nenapadl, ale zkrátka kdyby to byl někdo jiný, tak by se mi celý příběh líbil asi víc.
Z knihy mám i po měsíci po dočtení smíšené pocity. Líbila se mi, obzvlášť svým napětím, ale myslím, že se tam i pár věcí dalo vylepšit. Což ale neznamená, že vám ji nedoporučuju a že autorku nebudu více objevovat. A celkově do thrillerových vod bych chtěla zaplouvat častěji.

AlbionFoxyFox
AlbionFoxyFox
17.12.2023 4 z 5

Velmi čtivě a parádně napsané, ale nesmírně zamotané a celá detektivní práce je o tom, že se ousedé chodí postupně přiznávat, co vše neřekli a zatajili dříve. Kniha jako taková mě ale moc bavila.

LuckaDea
LuckaDea
12.11.2023 4 z 5

Tato kniha byla opravdu hodně čtivá. Kapitoly jsou krátké a z velké části končí otevřeně, takže mě to nutilo číst dál a knížku jsem odkládala jen stěží. Děj je napínavý a pořádně zamotaný. V průběhu čtení jsem měla několikrát tip, kdo by mohl být vrah. O pár stránek dál, ale došlo k situaci, kdy jsem svůj tip musela přehodnotit. A takto se to stalo hned několikrát. Kniha tedy drží čtenáře v napětí až téměř do poslední stránky. Jen jsem si občas říkala, jestli už to není vše trochu překombinované. I tak mě ale kniha moc bavila.

MichaelaZlebkov
MichaelaZlebkov
08.11.2023 3 z 5

Za mě průměr. A takové absurdní tolik pomatených tatínků od rodin, kvůli jedné nové sousedce Tušila jsem kdo bude vrah už v první polovině knihy. Na relax dobrý, ale že bych z knihy měla nějaký silnější prožitek, tak to ne

icewind
icewind
20.10.2023 3 z 5

Strhující bylo zejména to, jak rychle se měnil počet podezřelých, počet toho co kdo vlastně viděl, co komu neřekl, komu dala nebo nedala a toho jak ještě rychleji se přeléval pešek ohledně hlavního podezřelého, s blížícím se koncem jsem měl obavy, že tento kvapík se přelije snad do každého odstavce :) A jaký bude další tah si už laskavý čtenář jistě domyslí sám....no nic, vypadá, že tohle je prostě autorčin standard. Na odreagování dobré, krátké kapitoly mám rád, ale nemůžu si pomoct, prostě průměr, nic co by mě mělo dostat do kolen a místy opět zbytečně přeplácané. Ale proč ne.

Gaeberys
Gaeberys
14.10.2023 3 z 5

Paní Lapena vždy osadí knihy naprosto nesympatickými postavami, sebestřednými třicátníky (či v tomto případě čtyřicátníky), paničkami z předměstí, co umějí jen tlachat; sobeckými manažýrky, ... Přesto po knihách ráda sáhnu, když hledám nějaký oddychový thriller - zkrátka takovou bokovku :-)

Vixiene
Vixiene
13.10.2023 2 z 5

Jednoduchý nenáročný thriller, u kterého si čtenář oddechne. Řekla bych že autorka se drží svého standardu a dělá to, co jí funguje - píše příběh s jednoduchým čtivým textem, krátkými kapitolami a drží se témat, které obvykle fungují. Stále z knih Shari Lapena nejsem odvařená a nepřesvědčila mě ani tato, bohužel se mi nepovedlo oblíbit a sympatizovat prakticky ani s jednou z postav. Štvalo mě, jak se autorka snaží docílit toho, aby každý byl podezřelý (snad doslova jen kromě skutečného pachatele). Bohužel už tak v polovině knihy odhadnete, kdo a co, hlavně kvůli stylu vyprávění jednotlivých postav (ani ne jednání, z toho to prostě není možné odhadnout, autorka nedává "nápovědy", které by vedly k odhalení skutečného vraha) - to osobně já nemám ráda.

Pro začínající čtenáře thrillerů nebo pro ty, co nemají rádi thrillery typu Carter atd, tak věřím, že je Shari Lapena značka ideál.

Dietwithstyle
Dietwithstyle
15.09.2023 5 z 5

Tak tohle bylo super. Do 3/4 knihy jsem vubec netusila, kdo je vrah, coz je vyborny. A tu posledni ctvrtinu jsem trochu tusila, ale nevedela jsem jak a proc. Takze velmi dobre napsano. Urcite si prectu i dalsi knihy od autorky.

Aquagirl
Aquagirl
08.09.2023 5 z 5

Další výborná knížka od SL. Líbí se mi jak autorka píše, její knížky jsou napínavé a s takovou tou správnou mrazivou atmosférou. Pořád u mě vede Nevítaný host, ale tahle se mi líbila taky moc. Vraha jsem tentokrát neuhodla i když většinou ho odhalím už někde v půlce knížky. Tady jsem měla podezření víckrát, ale na další stránce bylo zase všechno jinak.

martina8425
martina8425
06.09.2023 3 z 5

Jedna z těch lepších detektivek, která pěkně odsýpá a autorka píše pořád k věci, bez zbytečných motanic. Přibližně v polovině knihy jsem začala mít podezření, jaké rodiny se bude vražda týkat. Ale to mi vůbec nezkazilo požitek z čtení, naopak mě to ještě vyhecovalo, abych si svou teorii potvrdila. Poslední řádky dokonce trochu překvapily :)

maximus13
maximus13
29.08.2023 5 z 5

Po dlouhé době jsem neuhodl kdo je vrah a to cením. Jak může jedno drobné rozhodnutí změnit lidem životy. Co všechno najednou vypluje na povrch. Jak začne všechno do sebe zapadat a jak jsou doopravdy věci jinak, než vypadají na první pohled. Krátká, jasná a logická detektivka, která se dá přečíst za víkend.

Forrest
Forrest
26.08.2023

Příjemné, ale nic kriminálně překvapujícího v průběhu děje. Spíš jsem nechápal pomalost té policejní dvojice vyšetřovatelů.
Naopak se mi líbilo vykreslení pocitů jednotlivých aktérů a atmosféry městečka vůbec. Možná ještě něco od autorky zkusím

jarkaska
jarkaska
17.08.2023 5 z 5

Opět čtivá kniha, Překvapil mě vrah staré paní, typovala jsem jinak.

AnetaKor
AnetaKor
15.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Trochu to připomíná Mare z Easttownu.