Esmeralda168 Esmeralda168 komentáře u knih

☰ menu

Láska je jen slovo Láska je jen slovo Johannes Mario Simmel

Kniha mi byla doporučena a jak tak vidím, skoro všichni jsou z ní nadšení, ale já se snad do ní ani nezačtu. Nějak nedokážu překonat ani ten začátek, zvlášť když na začátku se hned dovídám, jak to dopadne. Autorův styl psaní asi nebude nic pro mě, když první přímá řeč se objevuje až na straně devět. A děj podle anotace asi taky nebude kdovíjak překvapivý a napínavý. Tak tohle asi nebude zrovna můj šálek čaje:)

26.05.2019


Smrt malé blondýnky Smrt malé blondýnky Stanislav Češka

Příběh napsaný podle skutečného případu, takže žádná složitá zápletka, popisovaná skutečná práce kriminálky v dřívější ČSSR a pachatel brzy jasný. Jako oddychovka do vlaku dobrý.

26.05.2019 3 z 5


Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Předvídatelný příběh. Kdo je pachatel, jsem tušila už od začátku, částečně i jeho motiv. Rozlučka se vlekla, než se něco začalo dít. Že taková naivka, jako byla hlavní hrdinka, mohla být spisovatelkou detektivek, byl docela paradox. Jinak ale dobré k zamyšlení nad tím, jaké některé ženy dokážou být - dávné křivdy a touhu po pomstě v sobě dokážou živit celá desetiletí, v tom má autorka pravdu.

26.05.2019 3 z 5


Stíny nad zálivem Stíny nad zálivem Lucy Clarke

Smutný příběh. Sice to bylo napínavé, ale na konci se žádné velké překvapení nekonalo. Něco podobného jsem čekala, takže mě nepřekvapilo ani rozluštění Marleyho úmrtí.

05.05.2019 3 z 5


Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Jelikož jsem si na obálce přečetla, že autorka píše nejlepší české detektivky, měla jsem asi příliš vysoké očekávání. Přitom zhruba do poloviny kniha skoro detektivkou ani nebyla. Téměř žádné pátrání, spíš rozvleklý román z dostihového prostředí, kde byla hromada postav a řešily se jejich milostné problémy a jejich myšlenkové pochody. No, málem jsem to vzdala.
Zhruba v polovině se ale odehrála druhá vražda a pak nastal zvrat, a začala to být skutečná detektivka, a teprve teď mě to začalo bavit. Konec se mi líbil - byl to částečný happy end. Pohladil po duši ty, kdo mají rádi koně, a že jedna záhada zůstala nevyřešená, mi nevadilo. Dodalo to knize na autentičnosti. Náznaky, co se mohlo stát, tam byly, a tak to přece v životě chodí, že ne vždy všechno se podaří vypátrat.
Tak díky té druhé půlce dávám knize tři hvězdy, i když jsem původně chtěla dát jenom dvě. Ale jestli všechny autorčiny knihy jsou jako tahle, tak rozhodně znám lepší české detektivky. Třeba od Zdenky Hamerové, kterou tu už někdo zmínil.

04.05.2019 3 z 5


Prokletí Prokletí Lisa Jackson

Občas psáno příliš rozvlekle, jinak to ale byla zajímavá kniha. Bavilo mě to.

11.03.2019 4 z 5


Polednice Polednice Jiří Březina

Taková průměrná detektivka z českého prostředí. Za plus považuji, že nebyla zbytečně protahovaná, jak je to často u knih zahraničních autorů.

18.01.2019 3 z 5


Lekce tvůrčího psaní Lekce tvůrčího psaní Michal Viewegh

Dobře napsaná kniha téměř bez děje. Asi tak.
Viewegh má ten druh talentu, že dokáže psát velmi čtivě a vtipně, ovšem nedokáže vykonstruovat víc než průměrnou zápletku ze života. To je nejlépe vidět na filmech podle jeho knih, ve kterých ve výsledku ten humor a čtivost, co je aspoň v knize, téměř zmizí a nezbude víc než průměrný příběh.
Taky si myslím, že za svou popularitu by měl autor poděkovat hlavně tomu bulváru, který nemá rád. Bez něj by se už "na špici" dávno nedržel.

18.01.2019 3 z 5


Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Tahle kniha se jako vážně stala bestsellerem?!
První a poslední, co mě na ní zaujalo, byla anotace, název, a obálka. Nějaké napětí, překvapení, šok?! Vůbec nic, teda pokud pominu poslední dvě stránky, které čtenáře spíš naštvou.
Kdo chodí Kruppovým po domě bylo okamžitě jasné, děj se nikam neposouval. Dočetla jsem jen proto, že knihy dočítám.

02.01.2019 2 z 5


Poslední dítě Poslední dítě John Hart

Zase jedna kniha, kterou všichni chválí, ale já z ní nadšená nejsem.
Číst tolik stránek o utrpení matky, ze které se začíná stávat alkoholička, závislá na lécích a ke všemu ještě se stala obětí násilnického psychopata, a o jejím zoufalém synovi, který se jí snaží pomoct, a z toho zoufalství mu začíná hrabat? Dost depresivní, zdlouhavé a protahované.
Jinak to ale byla zajímavá spletitá detektivka, i když některé situace mi tam přišly nelogické, např. jsem nepochopila, jak se Levi ocitl v tu pravou chvíli zrovna v domě Johnyho matky?
A taky jsem nechápala, že dívek, které zmizely, bylo nakonec takové množství, a jakoby je nikdo ani nepohřešoval a nikdo po nich nepátral.

29.12.2018 3 z 5


Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Docela mě překvapuje, kolik lidí přečetlo tuhle knihu "Jedním dechem". Já se u ní zhruba do poloviny nudila, neřešilo se nic jiného než manželská krize, popisována střídavě pohledem obou partnerů, skoro jsem myslela, že to vzdám.
Teprve od poloviny mě kniha začala zajímat a pak už mě to bavilo. Vyhovovaly mi i krátké kapitoly a je super, že ta webkamera na té tramvaji opravdu je. Taky jsem tomu propadla a často se na tramvaji vozím. Je to super náhradní varianta pro nás "chudáky", co neznáme tu "slast", cestovat denně MHD do práce. :)

29.12.2018 3 z 5


Střípky ticha Střípky ticha Linda Castillo

Dobrá detektivka, ale na rozdíl od předchozích dílů mi přišla méně napínavá. I když oceňuji, že v ní nebylo tolik brutality jako v předchozích dílech, a ani mrtvých nepřibývalo - ostatně vzhledem k tomu, jak malou komunitou Amišové jsou, by jejich vraždami měla začít autorka šetřit, aby jí ještě nějací zbyli na další díly, než je vyvraždí všecky:) - vyšetřovatelka čím dál víc topí své splíny v alkoholu, a to rozuzlení?
Pozor, SPOILER! - Myslím si, že jediné možné vysvětlení je, že Salome její otec opravdu zneužíval. Jinak mi opravdu rozum nebere, že by patnáctiletá holka z "dobré rodiny" mohla naplánovat pro svého tátu smrt. To spíš by ukradla peníze a se svým milým utekla z domu.

29.11.2018 3 z 5


Lásky a nálezy Lásky a nálezy Lenka Lanczová

Překvapuje mě, jak vysoce je tahle kniha hodnocena. Já totiž přečetla od Lanczové hodně knih a tahle mi přišla jako ze všech nejhorší.
Kromě toho, že se jedna holka rozhodovala mezi více kluky, se v ní nic víc nedělo, žádné napětí. Nezaujala mě ani obálka. Měla jsem problém se knihou přebrodit ke konci. Možná to bylo tím, že jsem nikdy nestudovala na VŠ. Nevím.

29.11.2018 2 z 5


Únos do světa stínů Únos do světa stínů Kateřina Janouchová

První polovina knihy teda "thriller" opravdu nebyla! Spíš mi to připomínalo nějaký z těch nekonečných televizních seriálů se spoustou postav a jejich spoustou rodinných a milostných problémů. Takový rozvětvený román, jako kdyby autorka chtěla knihu co nejvíc protáhnout.
Už jsem myslela, že to vzdám, pak ale ve druhé polovině knihy zmizela ta holčička a až poté to začalo být napínavé a zajímavé.

29.11.2018 4 z 5


Ohrožená Ohrožená Rachel Abbott

První polovina knihy je o tom, že poznáváte spoustu postav, a každá z nich skrývá spoustu tajemství, spousta ženského tlachání, atd. Už mě to docela štvalo, hlavně Ellie se svým tajnůstkařením. Druhá polovina naštěstí už byla napínavější a zajímavější. Napsáno to bylo čtivě, ale nejspíš to bude jedna z méně povedených autorčiných knih. Kdyby knihu uměle neprotahovala a trochu ubrala stránek, postav a zápletek, bylo by to O.K.

29.11.2018 3 z 5


Hřbitov nevěst Hřbitov nevěst Tomáš Boukal

Originální neotřelý příběh založený na skutečné události. Úchvatný popis života v sibiřské tajze, často napínavé, až z toho mrazilo. Velké písmo a krátké kapitoly mi vyhovovaly. Oceňuji, že autor knihu uměle nenatahoval, aby byla co nejdelší, jak je to často zvykem.
Hodně mě to bavilo a dala bych i čtyři hvězdy, kdyby to mělo trochu šťastnější konec. Kdykoli čtu o tom, jak se někdo všemožně snaží někoho zachránit a nepovede se to, vnímám to - jak tady někdo skvěle vyjádřil - jako dostat kopanec do břicha.

12.11.2018 3 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Než jsem knihu dočetla, myslela jsem, že to nebude nic víc, než jen takový ten moderní detektivní kýč - stoupá počet mrtvol, stoupá brutalita, vyšetřovatel má problémy s alkoholem a schopnosti Supermana... - ano, svým způsobem to kýč byl, ale pak přišel konec, který mě dostal.

Právě tím koncem z toho autor udělal rázem hodnotnější knihu - poučnou a k zamyšlení. Protože kdyby se jeden člověk v životě vraha nezachoval tak, jak se zachoval, nejspíš by se z něho nikdy nestalo vraždící monstrum...

Zajímavý příběh. Napínavé, i když mi trochu vadilo, jak je kniha natahována a prodlužována, snad třikrát zatknou podezřelého, který se nakonec ukáže nevinným.
Jinak na to, kdo je Katerine, jsem přišla hned, ale kdo je Sněhulák mě vůbec nenapadlo.

Určitě zkusím od autora ještě něco dalšího.

12.11.2018 4 z 5


Modlitba za mlčení Modlitba za mlčení Linda Castillo

Možná ještě o něco zajímavější než první díl. Potěšilo mě, že na rozdíl od předchozího dílu v knize nepřibývaly pořád další vraždy. Příběh mi přišel i o něco reálnější než ten předchozí, i když si moc nedovedu představit, že by nějaká policistka mohla udělat takový přešlap, že by číhala na vraha někde úplně sama:)
I tak ale dobrá detektivka. Doporučuji.

12.11.2018 4 z 5


Slib mlčení Slib mlčení Linda Castillo

Zajímavé a napínavé, i když - takový ten moderní detektivní kýč, ke kterému mám některé výhrady, tak např.
- stejně jako některým i mně vadilo, že se v knize střídala "er" forma s "ich" formou, působilo to na mě rušivě
- jako kdyby autorce šlo o to, aby se kniha co nejvíc natáhla, přibývaly stále další a další vraždy, které byly stále brutálnější a brutálnější, jen aby to bylo co nejvíc šokující a vyhrocené
- problémy vyšetřovatelů s alkoholem, to už je v moderních detektivkách klasika
- poučení z knihy pro čtenáře nevyplývalo vůbec žádné, snad jen, že nemají věřit policistům. To nedávno jsem dočetla Nesbova Sněhuláka a tam byl aspoň závěr svým způsobem "výchovný".
- pachatele jsem brzy odhalila. Podezřelých, kteří přicházeli v úvahu, tam zase tak moc nebylo.
- o logičnosti a reálnosti některých scén radši psát nebudu.

Ale jako oddechová kniha mě to přesto bavilo. Určitě si od autorky přečtu i další díly. A obálka je opravdu nádherná, ta se jim povedla

12.11.2018 4 z 5


Dívka se sněhem ve vlasech Dívka se sněhem ve vlasech Ninni Schulman

Zajímavý thriller pro ženy. Napínavé, dobře se to četlo.

10.11.2018 4 z 5