Poslední dítě

Poslední dítě https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46643/bmid_posledni-dite-6nP-46643.jpg 4 169 47

Hartův kriminální thriller je jeho doposud nejvýznamnějším dílem, spletitým a působivým příběhem o ztrátě, naději a odvaze tváří v tvář zlu. Třináctiletý Johnny Merrimon měl dokonalý život: vřelý domov a milující rodiče a také dvojče, Alyssu, s níž ho pojilo ničím nenahraditelné pouto. Slovo ztráta" mu nic neříkalo, až jednoho dne Alyssa zmizela z chodníku na jedné opuštěné ulici. I po roce se Johny pořád cítí izolovaný a osamělý. Všichni ti, jimž se od narození učil důvěřovat, ho nechali na holičkách. Nikdo jiný kromě něj už nevěří, že je Alyssa stále ještě naživu. Ve snaze nalézt svou sestru se rozhodne prozkoumat temnou, odvrácenou stranu svého rodného města a riskuje při tom vše. Je to zoufalé, děsivé pátrání, ale Johnny v něm není sám. Detektiv Clyde Hunt také nikdy nepřestal po Alysse pátrat, a navíc má slabost pro Johnnyho. Dohlíží na něj a snaží se ho chránit, ale když Johnny odhalí nebezpečnou stopu a rozhodne se ji za každou cenu sledovat, nezbude Huntovi než zasáhnout. Pak ale zmizí druhé dítě....... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Brána
Originální název:

The Last Child , 2009


více info...

Přidat komentář

Awča
02.11.2023 4 z 5

Navzdory naději, kterou Johny choval, byl příběh velmi temný, až na mě fyzicky doléhala tíha a smutek, a přes to, že je kniha napsaná výborně, se mi nečetlo úplně dobře.
Konec je silný, pro mě nečekaný.

AlenaF
10.09.2023 5 z 5

Četla jsem podruhé, skvělý thriller.


vikyna9
14.02.2023 5 z 5

Prostě a jednoduše... Skvělý psychologický thriller. Moje první kniha od Harta, určitě ne poslední.

aralka
12.12.2022 5 z 5

Velká spokojenost! U pana Harta jde většinou o sázku na jistotu, tohle je třetí kniha, kterou jsem od něj přečetla a znovu skvělá! Profesionálně napsaný uvěřitelný thriller bez rádoby šokujích scén typu porcování a aranžování mrtvol,hektolitrů krve, nesmyslných indicií apod. Vše dokonale logicky vysvětleno, zajímavé postavy, které jsou tak bravurně psychologicky zpracovány, že má čtenář pocit, že je osobně zná, ať už jde o Johnnyho, jeho matku Kathrin, Jacka, Leviho nebo detektiva Hunta, ale i další vedlejší postavy. I trochu té mystiky tam naprosto skvěle sedělo, nic přehnaného, líbilo se mi i to lehké propojení s minulostí, týkající se zrušení otroctví v této oblasti.... tato kniha je kvalitní thriller a určitě si zaslouží plný počet hvězdiček!

AlenaF
13.11.2022 5 z 5

Skvělý thriller!

Patapuf
22.10.2022 5 z 5

Perfektní čtení... vřele všem doporučuji... má to úplně všechno co má skvělá knížka mít... parádní příběh, kladného hrdinu a temný náboj... akorát se od toho nedá odtrhnout.... a po dočtení zůstane dlouho v hlavě.... něco jako když jsi dáte dobré pití a ta chuť vám pak ještě zůstane na jazyku....

hanzmb
08.11.2021 5 z 5

Perfektní thriller, který zpracovává velmi drastické téma zajímavým způsobem. Je to takové klidné, civilní. Ani si neuvědomíte, že mrtvolami vlastně přitom vůbec nešetří. Ale vše je podáváno decentně. Navíc to přivede k logickému závěru ve stylu celé knihy. Úžasný kontrast k předtím čtenému Ptáčníkovi od Mo Hayderové. Asi je to dáno tím, že my chlapi jsme ta jemnější polovina lidstva :-) .

JointlieKat94
01.12.2020 5 z 5

Tak tohle byl mazec. Knihu mám koupenou už pár měsíců, díky výzvě. A vůbec nechápu, proč jsem ji tak dlouho odkládala? Možná mě odradil počet stran? Nebo to, že tento žánr obvykle nečtu?

Na začátku bylo těžší vyznat se v postavách. Příběh byl ale zajímavý. Ztráta otce a únos dcery.. už je to rok, a Johnny se celou dobu snaží svou sestru najít. Postavy jsou zde naprosto dokonale vykresleny. Johnnyho jsem si oblíbila už po pár stránkách. Stejně jako Hunta a Leviho. Kathrin jsem moc držela palce. Příběh byl perfektně vymyšlený, propletený, bylo to akční a napínavý. Tak moc napínavý, že jsem u zbytku knihy (cca 180 stran) strávila celý dnešní den.

Konec byl vskutku výborný, vše je vysvětleno. A jak je napsáno níže, moc se mi tam líbil i závěr s mystickým poselstvím.

Rozhodně mohu doporučit. :)

genie
21.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Skvělá knížka, ke které jsem se opět dostala jen díky ČV. Mimořádného a posedlého Johna jsem si velmi brzy oblíbila, stejně tak i detektiva Hunta. Moc se mi líbily „polodospělácké a zároveň dětské“ dialogy vedené mezi Johnem a Jackem, jejich cesta do Hush Arbor a setkání s Levim na mě dost zapůsobily. Celkově velmi dobře vykreslená atmosféra – míst i pocitů. Asi zkusím i jiné Hartovy knihy …

kočkavkřesle
14.11.2020 3 z 5

Detektivky nečtu. V rámci čtenářské výzvy se odhodlala. Knihu jsem našla jako velmi dobře hodnocenou. Muž detektivky čte, navrhla jsem čtení spolu (děláme to občas), jeho přestala zajímat po první kapitole. Mě to povzbudilo ve čtení, že to nebude klasická detektivka :-)... ale rychle to vzalo obrat do detektivního thrilleru. Napínavé? Ano! Ke knize jsem sedla jen třikrát a byla přečtená. Spád tedy má, "rychlé střihy jak ve filmu". Nenapadlo mi ji odložit. Za to 3 hvězdy. Jinak překombinované a nic z toho. Zůstávám na začátku - detektivky nečtu... (P.S. štvala mě velmi slabá čeština se spoustou chyb - četla jsem elektronickou verzi)

Arwen777
29.09.2020 5 z 5

Dokonalý zážitek ve starém stylu. Není to rychle ubíhající povrchní thriller současného proudu, ale pravá poctivá americká detektivka, ze které na vás dýchá atmosféra amerického městečka, s hlubokými lesy a močály kolem a zbytky tabákových plantáží a zlatých dolů.
Po klidnějším začátku děj nabírá spád, napětí a touha vědět to tajemství vás strhne, zároveň si ale čtení vychutnáváte, protože tahle kniha si to zaslouží, zaslouží se vaši pozornost, nejde číst jen po povrchu.
Dlouho jsem se u detektivky nesetkala s tak výborně vykreslenými postavami, do každé se v jejím partu dokážete vcítit, tak bravurně a barevně je kniha napsána.
Moc se mi líbil i závěr, včetně mystického poselství.
Děkuji mé oblíbené čtenářce Dele111 za to, že mě svým komentářem ke knize přivedla, a doporučuji všem, kteří mají rádi hutný komplikovaný příběh, u kterého stráví několik dní. Stojí to za to.

Dela111
02.09.2020 5 z 5

Poslední dítě je bravurní thriller, který si udělené ocenění rozhodně zaslouží.
Je to thriller a zároveň také úžasně vymyšlený příběh, který v sobě nese i kapku symboliky a mystiky. Zápletka se může zdát tuctová, ale není, naopak celé je to zamotanější než se na první pohled zdá. Po psychologické stránce jde o luxusní zpracování a vykreslení postav je perfektní.
Děj se rozjíždí zvolna, postupně nabere správné tempo, kterým jde vyrovnaně kupředu a před koncem začne i s napětím gradovat a finále je grandiózní. Rozuzlení je nečekané, je tu nejedno překvapení a vše je dotažené do konce, nic nezůstane bez vysvětlení.
Nějakou knihu od Johna Harta jsem měla v plánu přečíst už dlouho a teď se těším i na ty další :-).

slaska77
18.06.2020 5 z 5

.... mám nějaké období pětihvězdičkových knih, i když u této jsem první pětinu knihy ten pocit vůbec neměla, nějak jsem se motala v postavách, nicméně dále v knize se vše hezky spojilo, dějové linky se střídaly tak nějak nenásilně a hlavně rychle, že mě to ani tentokrát neiritovalo. A postavy, jejich motivace, záměry i charaktery byly vykresleny bravůrně. Autor za tuto novelu získal Cenu E. A. Poea, což bylo bezesporu z mého pohledu zasloužené, a proto jsem, přestože jsem chtěla moc, nemohla hvězdičku ubrat. Taková příjemná detektivka, i na trochu mystiky došlo. Jak velkou cenu má pro člověka přátelství, sympatie, soucit nebo naopak pocit moci, i o tom si můžete přečíst. (Červen: 848 str.)

jennefer
01.06.2020 4 z 5

Velmi mě baví vybírat si knihy do výzev. U téhle jsem si nebyla úplně jistá, jestli to nebude až moc ponuré. Ale nakonec jsem ráda, že jsem si ji vybrala. Styl psaní je skvělý, děj nikde nevázne a člověk pořád tak nějak doufá v dobrý konec... Ač nerada čtu o podobných věcech, tady jsem na rady čtenářů prostě musela udělat výjimku. Děkuji všem, co ji četli přede mnou, že jste mi ji doporučili, měli jste pravdu!

Arsi
13.05.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Vybrala jsem si jí kvůli Čtenářské výzvě. Teď už chápu, proč byl autor oceněn cenou E. A. Poa. Hltala jsem jí od začátku do konce. Rozhodně doporučuji.

Makaja
29.04.2020 5 z 5

Jako já detektivky moc nemusím, ale tady jsem si výborně početla. Hodně propletené, každou chvíli nějaký zlom a překvapení, tentokrát jsem tedy dlouho nedokázala odhadnout pachatele. A i potom, co jsem pojala podezření a pachatele odhalila (nebo spíš odhadla), tak motiv tedy vůbec ne.

Kočičáci
28.04.2020 5 z 5

WOW!!!
Jedním slovem PARÁDA!
Neměla jsem žádná očekávání, spíše jsem si v duchu říkala, co to zase bude za další unesené dítě, jestli to nebude další příběh jak přes kopírák. Překvapená jsem byla a nadšení se přidalo.
Poslední dítě je skvělý thriller, který vám nedá vydechnout. Nestává se mi často, že bych obracela stránky dopředu, jen abych už věděla, co se stane. Bylo to napínavé, propracované, čtivé, drsné i smutné. Jonny byl malý velký bojovník, tak chytrý a statečný! Detektiv Hunt si mě zase získal svou ochotou a srdečností. Překvapivý konec byl jen třešinkou na dortu.
Vřele doporučuji a chystám se na autorovy další knihy!

janina66
18.04.2020 4 z 5

Pomalejší rozjezd knihy, ale když jej překonáte, tak děj už frčí až do konce. 13letý Jonny pátrá po dvojčeti Alysse, která úplně zmizela. Na Jonnyho dohlíží detektiv Clyde. Posledních cca 80stran velmi napínavých. A konec velmi překvapivý. Musím říci, že pár věci tam bylo nelogických. A Johnny na svůj věk trochu vyspělejší?! Tato Hartova kniha se mi líbila asi nejméně. Za mě vede Král lží.

zpevSusannah
13.04.2020 5 z 5

No sakra, jak mi tato kniha mohla tak dlouho ležet kdesi v temné hloubce police? Taková chyba!
Ani chvíli jsem se nenudila a nalezla jsem tu všechno, co správný thriller má mít - napětí, mrazení, postupná gradace příběhu a parádní závěr (až mi čelist poklesla a oči povylezly z důlku překvapením).
K pěti hvězdičkám přidávám krátký potlesk a zase někdy, pane Hart :-).

Martiiiik
05.04.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila.. Začátek je poněkud rozvláčnější, ale protože čtenář není tak brzy plně zorientován, ale pak už kniha nabere spád a nezmění se to až do konce... Konec je překvapivý, hodně moc nečekaný... Nemůžu jinak než pět hvězd :-)