Erezka Erezka komentáře u knih

☰ menu

Chlad Chiméry Chlad Chiméry Jan Hlávka

Naprosto úžasné, přečetla jsem to jedním dechem. Jsem napnutá jako kšandy, čekání na další díl bude hrozné.
Nejsem milovníkem knih, které mají více než dva díly, ale Algor mě naprosto dostal.

28.10.2020 5 z 5


Mansfieldské panství Mansfieldské panství Jane Austen

Mám ráda knihy Jane Austenové. Snažím se jimi teď probrat všemi. Mansfieldské panství je zatím nejslabší. Popis dobového chování a charakterů je jako vždy perfektní, ale ať jsem se snažila sebevíc, hlavní hrdinku jsem až do konce knihy nesnášela. Navíc mi přijde, že když to začalo být zajímavé, kniha skončila.

19.10.2018 3 z 5


Láskosmrt Láskosmrt Dan Simmons

Mně se líbilo Umírání v Bangkoku, Zubaté ženy byly dlouhé, ale nakonec jsem se do nich začetla hodně. Vzpomínka je krátký úvod k pozdejšímu románu Flahback, který jsem četla dříve, takže nic nového. No a Velký milenec u mně velmi úspěšný. Těch pět hvězdiček je možná hodně, ale nechám je tam za Bangkok a Milence.

15.05.2017 5 z 5


Carrie Carrie Stephen King

Jsem nadšená. Kniha je krátká, už od začátku je jasné, jak do dopadne a co se bude dít (díky různým vsuvkám), přesto jsem to četla jedním dechem napnutá jako kšandy. Kniha není rozsáhlá, což považuji za velmi dobré, protože více toho není potřeba a jenom by to přidalo nudné a nedůležité pasáže. A vsuvky, které se některým čtenářům v diskusi nelíbily a ztěžovaly jim čtení, se mi naopak líbily velice a přidaly dílu na zajímavosti a větší realističnosti.

02.02.2017 5 z 5


Píseň Kálí Píseň Kálí Dan Simmons

Ostatní Simmonsova díla, která jsem četla, se mi líbila více. Ale na prvotinu to není vůbec špatné. Je to čtivé, i když myslim, že by to misty mohlo být i trochu kratší..

26.01.2017 3 z 5


Královský vozataj Královský vozataj Vladimír Neff

Tento díl mě z celé série bavil nejméně. Všechno je horzně rychlé a moc pesimistické. Hodně tomu přidává i fakt, že období Rakouska - Uherska je mi příjemnější než První republika. Ta mě nikdy moc nezajímala.
U předchozích dílů jsem měla ráda optimismus. I když postavy nebyly někdy zrovna moc příjemné, celkově se mi líbilo sledovat, jaké pokroky dělá Praha a český národ. Obrovská změna za 50 let. V posledním díle se vezme dalších 30 let šmahem a optimismus není. Všechno, co hrdinové předchozích dílů budovali a na co byli právem pyšní jde do kopru. Co se mi ale hodně líbilo byly úvahy hrdinů, kteří byli různého třídního potavení, smýšlení a bohatsví. Nemám ani pocit, že by šlo jenom o dělnickou propagandu, každý dostal svoje místo :-)
Když to ale shrnu, stejně se mi nejvíc ze všeho líbí seriál Sňatky z rozumu. :-) Asi i on způsobil to, že dává pouze čtyři hvězdičky. Nějak jsem prostě nemohla rozdýchat knižní Hanu a Borna, hlavně Hanu, které v seriálu mám tak moc ráda.

24.10.2016 4 z 5


Jelení Brod Jelení Brod Jiří Hochman

Znám z audiopodoby a slyšela jsem to celé už nejméně tři krát. Hodně mě to pobavilo a vypravěčský styl je mi velice příjemný.

13.10.2016 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Tohle zřejmě nebude můj šálek čaje. Strašlivá slátanina. Temná, místy dost nudná, zcela absurdní a neuvěřitelný děj (hlavně části v léčebně/vězení). Poslouchala jsem jako audioknihu, kdybych to četla, asi bych to ani nedočetla. Svědkyně ohně byla o něco lepší, ale i tak jsem si žádné další už nestáhla.

10.10.2016 odpad!


Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Petrolejové lampy jsem poslouchala jako audioknihu. O pátou hvězdičku ji v mém případě připravil film, který je skvělý, pro mě dokonce lepší než kniha. Hlavně Štěpánka ve filmu je krásná bytost, kterou jsem si hned zamilovala a sžila se s ní. Ta knižní taková bohužel není.

10.10.2016 4 z 5


Muž na stezce Muž na stezce Miroslav Žamboch

Takový český Barbar Conan. Jednoduché a napínavé povídky. To mám ráda. Pěkné se tím prokládá četba náročných románu. Těším se na další.

10.10.2016 4 z 5


Sňatky z rozumu Sňatky z rozumu Vladimír Neff

K pentalogii mě přivedl výborný seriál Sňatky z rozumu, který miluji a znám na zpaměť. Seriál je věrnou kopií knihy, kniha se pěkně čte a historické události jsou popsány zajímavě a jsou krásně zakomponovány do děje.
Čtyři hvězdičky dávám proto, že seriál mi stále přijde lepší, i když kniha obsahuje ony zajímavé historické popisy, na které v seriálu pochopitelně není místo. Hlavně postavy, které v něm vystupují, jsou mi milé. Jejich knižní předlohy tak sympatické nejsou. Hlavně knižní Hana a Born jsou mi lidsky protivní a nesympatičtí.
Zatím jsem přečetla Sňatky z rozumu a Císařské fialky.

30.08.2016 4 z 5


Když královna miluje Když královna miluje Adam Czekalski

Knihu mi přinesla maminka přítele, pravděpodobně ji koupila za pár korun v nějakém antikvariátu. Prý ať si to přečtu a zjistím, jestli to není kravina. A já jsem se rozhodla, že si to pro zajímavost opravdu přečtu. A ukázalo se, že je to opravdu strašná slátanina. :-)
Většina knihy je otřesnou červenou knihovnou, kdy autor donekonečna popisuje rozechvělá srdce milenců, jejich schůzky a toužení. Tyto pasáže jsou naprosto nezajímavé a rozvleklé. Nechybí nám tam ani únos (dva krát), čekání, stesk, omdlévání, záchvaty, úklady nepřátel apod. Část knihy potom popisuje odpor polsko-litevské šlechty proti sňatku krále a jeho překonávání tohoto odporu. To je neméně nudné než milostné pasáže. Projevy pánů šlechticů mají i několik stran.
Knihu jsem ale dočetla, protože mi přišel zajímavý květnatý archaický jazyk, kterým je psána. Není snadné něco takového číst, tak jsem si to chtěla trochu užít. :-) Knihu doporučuji všem masochistům, kteří by si chtěli udělat sebemrskačskou chvilku s romantickou četbou našich prababiček. A kteří mají rádi polskou šlechtu se všemi jejich vojvody, hetmany a oslovení "vzácný pane". Protože v tomto ohledu je to stejné jako u knih Henrika Sienkiewicze, které mám moc ráda.

26.08.2016


Rosemary má děťátko Rosemary má děťátko Ira Levin

Knihu jsem "četla" v audiopodobě. Přišla mi hodně sugestivní a děsivá. Ne snad přímo strašidelná, ale měla jsem husí kůži a nebylo mi z toho moc příjemně, musela jsem třeba i přerušit poslouchání (považuji to za plus, opravdu se člověk do děje velmi vžije). Hodně se mi líbilo to, že čtenář/ posluchač neví, zda se jedná o realitu nebo poblouznění (sama jsem spíš pro to durhé :-))
Konec mě velmi zklamal, celkem mě celá ta pasáž zaskočila, čekala jsem, kdy se Rosemary probudí, nebo ji zavřou do blázince a najednou byl konec audiostopy. Autorovy se tato část opravdu nepovedla, kdyby se držel atmosféry a stylu předchozích částí a nechal konec klidně i velmi otevřený, udělal by mnohem lépe. Tři hvězdičky dávám právě kvůli tomu konci.

24.08.2016 3 z 5


Malevil Malevil Robert Merle

Kniha mě překvapila. Čekala jsem postapokalyptický román, ale nezdá se mi, že bych se ho dočkala. Kniha působí spíš jako klukovský dobrodružný román s hodně rozvláčnými popisy. Souhlasím celkem se všemi výtkami, které jsem si tu v komentářích přečetla - postavy jsou černobílé, hlavní hrdina nepříjemný manipulátor s vysokým sebevědomím, postavy se ze ztráty rodin oklepou po pár týdnech a už se o tom nemluví, spousta dramatických událostí, na které se autor chystal poměrně dlouho rozvláčným a teatrálním popisem, se odbudou rychle a vesměs nejšťastněji, jak je to jenom možné. U největší bitvy románu jsem čekala větší drama a i nějaou tu mrtvolku. A to vůbec nemluvím o tom, jak mi autorova představa světa a vzniklých společenstev přijde v mnoha směrech naprosto nepravděpodobná.

20.06.2016 2 z 5


Dědičky Dědičky Andrzej Pilipiuk

Kniha se mi zdá stále stejná stejná jako předchozí díly. Čtivá, zajímavá, dobrá do kabelky. Dávám jí ovšem 4 hvězdičky, protože mě celou trápilo, že nemůžu knihám dát 3,5. Tak jim to chci na konci vynahradit.

02.06.2016 4 z 5


Princezna Princezna Andrzej Pilipiuk

Jak to začalo, tak to i pokračuje. Kniha si drží dál úroveň předchozího dílu, je to báječné čtení do autobusu. Všem cestujícím mohu jenom doporučit. Takže hurá na třetí díl!!!

12.05.2016 3 z 5


Tenký led Tenký led Jan Hlávka

Jsem zcela nadšená. Nemohla jsem od knihy odtrhnout, hlavně linie Algoru je pro mě úchvatná. A mé křehké dívčí srdce dost oceňuje podivnou Algorskou romantiku, ani si nepamatuji, kdy mě nějaká romantika tak brala. Postavy jsou skvěle prokreslené, téměř každou si člověk umí živě představit a většinu i oblíbit. Jsem napnutá jak kšandy na tředí díl ... A to obvykle ságy (v mém uvažování víc než dva díly) obvykle nesnáším.

22.04.2016 5 z 5


Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Jako u prvního dílu, chvílemi dost zdlouhavé a zbytečně rozplyzlé. Konec jsem čekala tak nějak více epický a rozvedenější. Musela jsem přetrpět celou dobu na lodi paní Dao, bitky v Praze a nakonec se to vyřeší celkem rychle.

23.03.2016 3 z 5


Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Skvělá magořina. Rozhodně se mi to líbilo víc než Noční klub. A ta romantika ... Mé křehké dívčí srdce bylo celé naměko :-)

23.03.2016 4 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Nemůžu si pomoct, ale chvílime mi to přšilo zbytečně zdlouhavé. Skvělé hlášky, napínavé, vtipné, ale kdyby to místo dvou tlustých knih byla jedna nebo dvě tenčí, líbilo by se mi to víc.
Nicméně rozhodně doporučuji pro všechny, kdo mají rádi akci a skvělý ostrý nekorektní humor :-)

23.03.2016 3 z 5