Malevil přehled

Malevil https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11589/mid_malevil-YhY-11589.jpg 4 2102 2102

Společenská fikce světově proslulého francouzského spisovatele se odehrává převážně v 70. letech 20. století, ale končí o celá desetiletí později. Skupinka lidí shromážděných zcela náhodou ve sklepě středověké tvrze Malevil náhodou přežije výbuch atomové bomby. Děsivá katastrofa zničí valnou část lidstva i živočichů na zemském povrchu. Ti, kteří přežili, stojí před problémem, jak uspořádat svůj život ve světě, z něhož zmizely všechny vymoženosti civilizace. V primitivních podmínkách bojují o přežití i o uhájení života před lidským nepřítelem… Vědeckofantastický, podle autora futurologický román je společenskou a charakterovou studií jedné z mnoha eventualit budoucího vývoje, současně však i varováním před možným zneužitím vědy.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Malevil , 1972


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malevil. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (370)

bila.tecka
05.05.2024 4 z 5

Popis fungování malé komunity po jaderné katastrofě je funkční ukázkou osvícené autokracie. Nádherně je zmíněno jiné plynutí času a návrat k těsnějšímu lidskému soužití oproti dnešní uspěchané odtažité době.

alekis
11.04.2024 5 z 5

Tuto knihu jsem četla kdysi v dávném 20. století... Nastal čas si ji připomenout, nelituji ani omylem. Myslím, že teprve teď jsem si ji opravdu užila.
Kdysi jsem viděla film podle ní natočený a ten nedoporučuji.

Začátek, než dojde na den D, je trochu zdlouhavý, potom zjistíme, že z obyčejného každodenního života nás autor hodil do víru nečekaně tragických a nebezpečných událostí.
Některé věci, není jich mnoho, si poněkud přizpůsobil, tak už to ale bývá. Budiž mu odpuštěno. Nebudu uvádět příklady, při čtení si jich doufám každý povšimne a věřím, že pro většinu čtenářů jsou to víceméně prkotiny.

Nějak jsem ještě stále plná dojmů ze čtení.... To, že zanikla civilizace, je už vícekrát literárně i ve filmu zpracované téma, dá se říct, že žádná novinka.
Ovšem, který dospělý člověk není úplně naivní, dokáže si připustit, že se případná zkáza - z nejrůznějších příčin - může přihodit i v realitě.

Podstatná otázka je, jak by to vypadalo potom, jak by se s nastalou situací poprali přeživší. Autor Malevilu si s tím poradil, podle mě, velice dobře a předhodil nám množství napínavých a dramatických dějů a samozřejmě přehlídku nejrůznějších charakterů...
Někdo, pod vlivem okolností, ze sebe dostane to nejlepší. Někdo zas naopak, to nejhorší. Tak to prostě je, protože takoví jsou lidé.

Kdybychom jako jeden ze základních kamenů postapo literatury umístili na nejvyšší příčku Den trifidů, tak Malevil (a ještě pár dalších) by tam měl rozhodně také svoje právoplatné místo.
Skvělá kniha! :-)


Kabuky
30.03.2024 5 z 5

Jedním slovem perfektní.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (1. - 15. 8.)

31.07.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1974 - John W. Campbell Memorial Award for Best Science Fiction Novel


Kniha Malevil v seznamech

v Právě čtených32x
v Přečtených2 900x
ve Čtenářské výzvě167x
v Doporučených327x
v Knihotéce747x
v Chystám se číst908x
v Chci si koupit167x
v dalších seznamech25x