Jelení Brod

Jelení Brod https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130393/jeleni-brod-130393.peg 4 23 8

V roce 1946 záhadný výbuch způsobí, že se jedna česká vesnice i s přilehlým okolím přesune do jakéhosi paralelního světa, do kterého se navíc občas zatoulají i další lidé z našeho světa. V centru pozornosti autora stojí kontrast obyvatel Jeleního Brodu a socialistickým myšlením poznamenaných nově příchozích.

Přidat komentář

mol378
09.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Vynikající, skvělá zábavná kniha, která pěknou vtipnou a záhadnou sci-fi formou nádherně vystihuje podstatu lidské povahy a to, jak důležité jsou dobré a svobodné podmínky pro rozvoj jejích světlých stránek. Psáno před převratem, ale pozor! Nepoučili jsme se ani trochu, lítáme v tom zas a znova! Dlouho jsem se tak nepobavila a zároveň je mně trošku smutno.

jaroiva
04.10.2022 5 z 5

Taková Bílá paní trochu řízlá Městečkem Pines. Obojí se mi líbilo a líbí se mi i Jelení Brod. Je to vtipné a úderné. Bavilo mě to od začátku do konce. Asi je to ale pro věkovou kategorii tak 40+, možná 45+. Nevím, jestli to ještě mladším čtenářům něco řekne. No, pokud se vám líbil film Bílá paní, tak snad se bude líbit i tento román.


knihoun
26.09.2019 5 z 5

opravdu vtipné, dokonalá karikatura socialistických absurdit, které jsou díky jistému nadpřirozenému jevu konfrontovány s normálně fungujícím řádem věcí

Sandik
21.09.2019 4 z 5

Skutečně neuvěřitelně vtipná, sžíravě satirická záležitost. Konstrukce celého příběhu v mnohém připomíná například satiricky obdobně sršatý film "Bílá paní". Samozřejmě hlubší promýšlení ukáže určité mezery, čímž nemyslím mysterióznost samotného "propadnutí se" mimo běžné souřadnice. Například, celé dění v Jelením brodě je asi idylické až příliš a taky nevíme odkud místní obyvatelé berou celou spoustu surovin a výrobků. Co třeba papír? Vyrábí si doma? A co železo? Nebo chmel? Nebo víno? Nebo koneckonců i obilí? Jsme přece v podhorské oblasti? Mají vlastní tiskárnu? A plátno? A co elektřina? Mají, nemají? Naopak popis reálného socialismu je více než výstižný. Na odreagování bezpochyby skvělá četba. Pro ty mladší možná i na pochopení toho, jak ten režim (ne)fungoval... Celkový dojem: 85%

CleoXandra
08.01.2019 5 z 5

Výtečná kniha. Krásně napsaná, námět je skvěle vymyšlený: horská vesnice, ztracená v tajemném mimoprostoru, v němž si jdou dějiny vlastní cestou, zatímco za bludným kamenem u nebezpečné zatáčky bují reálný socialismus. Fantastický nápad, znamenitě zpracovaný.

Erezka
13.10.2016 5 z 5

Znám z audiopodoby a slyšela jsem to celé už nejméně tři krát. Hodně mě to pobavilo a vypravěčský styl je mi velice příjemný.

ovpana
14.01.2016

Dobré čtení

Bruno21
18.05.2013 5 z 5

Skvělá karikatura reálného socialismu. Dost jsem se u toho pobavil i popřemýšlel, jak vlastně něco jako "tajemník" může vzniknout. Vnitřní struktura obce Jelení Brod je možná až naivně pozitivní, ale hodně mě potěšila. Prostě skvělý zážitek.