EliškaHavlová EliškaHavlová komentáře u knih

☰ menu

Letní sázka Letní sázka Emily Henry

Tato knížka nebyla dějem něco průkopnického ,ale byla plná vtipu a to se mi líbilo. Tento styl humoru mi sedl. Takže knížka splnila má očekávání, co by oddychovka, a proto dávám 4*.

23.08.2021 4 z 5


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Moc hezká oddechová knížka. Hlavní postavy mě především zaujaly jejich povahou. Zatím co Animant se s přibývajícími stránkami vyvíjela, naopak pan Reed zůstával pořád stejný protiva. Jen jejich vzájemné vnímání se postupně měnilo.

Jediné, co mě na knížce zklamalo, byl jako klasicky konec. Ale to je asi jen můj problém, který jsem si musela vyřešit přečtením i dodatkové knížky k hlavnímu příběhu... Tam byly moje otázky z části zodpovězeny.

09.08.2021 4 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Nad přečtením této série jsem přemýšlela už nějakou dobu. Po přečtení Dvorů a Půlměsíčního města, ze kterého jsem byla nadšená, jsem tedy podlehla.

Už od prvních stránek mě příběh vtáhl do děje a zaujal. Děj byl samozřejmě dost předvídatelný, ale jako celek se mi knížka líbila. Dost také pomohlo, že konec byl dobře zakončený a další díl na něj jistě dobře naváže.

Dávám zatím prvnímu dílu tři hvězdičky, protože mám od autorky zatím i oblíbenější tituly.

09.08.2021 4 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Ze začátku mi knížka přišla dost těžko uchopitelná. Nedokázala jsem si představit kombinaci fantasy a moderních technologií ala 21. století. Dále mě dost mátla různorodost obyvatel a vzájemná hierarchie.
Ale jak už jste se tady jistě dočetly, po 200 stránce se děj rozeběhnul a nepřestával překvapovat. Snad jedinou věcí jsem si již od půlky knížky byla, co se konce týče, jistá... ale to vám nebudu prozrazovat.
Jakožto citlivá duše jsem si i párkrát poplakala a často žasla nad spletitostí celé situace... a ten epilog? Jakože, co to ksakru bylo?
No mohu to celé ukončit jedině tím, že... Na druhý díl se těším už teď. Pevně doufám, že bude stejně dobrý jako ten první, ale to u této autorky nepochybuji.

12.07.2021 5 z 5


Ptačí sněm Ptačí sněm Ransom Riggs

První co bych o této knize chtěla říct je fakt, že je mnohem lepší jak předešlá Mapa dní. Ta byla pro mě velkým zklamáním... nebo jsem spíš měla větší očekávání. Ptačí sněm je o skoro polovinu tenčí knížka a přesto, se zde dozvíme mnohem více informací a zažijeme hodně akce. Děj byl napínavý a nechyběly ani zvraty. Knihu opět doplňovaly trochu děsivé fotografie, které příběh skvěle dokreslovaly. Moc se těším na další díl, který podle konce snad přijde... a doufám, že dost brzy.

21.03.2021 4 z 5


Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Dost jsem uvažovala, jestli si knížku přečtu. O Vánocích jsem shlédla celý seriál a naprosto jsem si ho zamilovala. Bylo tu tedy to dilema, jestli chci knížku s filmovým zpracováním porovnávat. Nakonec moje zvědavost vyhrála a já neodolala. Děj je poměrně odlišný, více se zaměřuje na myšlenkové pochody hlavních postav. Musím ale přiznat, že jsem se u pár pasáží opravdu zasmála. Lily byla ze začátku taková studená, ale postupně jsem si její kapitoly začala užívat. Dash je prostě Dash... Jediným zklamáním byl pro mě konec... ale to bude tou zhýčkaností ze seriálu.

16.03.2021 4 z 5


Jeden rok bez tebe Jeden rok bez tebe Nina De Pass

Knížku jsem po pár kapitolách odložila a vrátila jsem se k ní takzvaně z nouze. Vůbec toho nelituji. Zvládla jsem ji dočíst za dva večery. Začátek je sice slabší, ale po dvou týdnech strávených na nové škole, mě Carin příběh chytl. Postavy jsou dobře vykreslené a jejich reakce jsou naprosto reálné. Jen konec trochu překvapil. Není to taký ten styl zakončení knížky, který byste u tohoto žánru čekali, ale já ho shledávám jako moc fajn. Za mě má knížka 4* .

05.02.2021 4 z 5


Láska mezi písmenky Láska mezi písmenky Jodi Picoult

Knížku jsem četla, i když je to druhý díl, jako první. Vůbec mi nevadilo, že jsem z části nerozuměla odkazům na předešlou knížku. Nejvíce sympatická mi byla postava Olivera. On byl prostě úžasný za každé situace. Konec byl trochu otevřenější, takže je rozhodně je prostor pro třetí díl...

20.01.2021 4 z 5


Rudá královna Rudá královna Victoria Aveyard

První díl se mi zdál opravdu dobrý. Měla jsem tedy veliký problém, představit si svět, ve kterém se vše odehrává. Na jednu stranu se zdál jako za doby Rudolfa II. a pak se najednou dovíme, že existují elektrické vlaky, auta a obrovské továrny. Bylo to dosti podivné a podle mě ani autorka vlastně netušila, pro jaký typ se rozhodnout. Tak použila oba. Četla jsem i Křišťálový meč... ten mi také zase tak moc nevadil, ale problém začal u Královy klece. Obrovské množství postav a super schopností, které tam byly jen proto, aby příběh autorka mohla ukočírovat. Válečnou smršť jsem začala číst, ale hned jsem ji odložila a už se k ní nevrátila. Už jen ta tloušťka knihy dost odrazuje. Tahle série vypadala na začátku slibně, ale postupně mě víc a víc zklamala.

11.09.2020 2 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Selekce už je takový klasický pojem ve světe ya knížek. A teď rozhodně nemyslím jen ten první díl. Obálky jsou jedny z nejhezčích, co mám v knihovně.
Amerika a její ohnivá povaha, která vynikne i v tom největším davu, je super. I když méně nerozhodnosti by bylo na místě. U Maxona se mi líbí, že postupem času trochu mění svou povahu... to se moc často nestává, že by se charaktery lidí měnily. Prostě tahle série navždy zůstane v mém srdci.

08.09.2020 5 z 5


Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Abych řekla pravdu, vůbec nečtu knížky s válečnou tématikou, ale tahle mě velice zaujala. Smrt jako vypravěč je velice zajímavý nápad...obzvláště u tohoto žánru, kde je smrti opravdu hodně. Malá Liesel mi opravdu přirostla k srdci a byla jsem ráda, že ji mohu doprovázet jejím příběhem. Jediné, co bych knize vyčetla je, že jsem na konci neudržela slzy. Poměrně dobré je i filmové zpracování, ale knihu rozhodně doporučuji.

08.09.2020 5 z 5


Vzdušné zámky Vzdušné zámky Jacqueline Wilson

Tyhle knížky jsou opravdu základem mého "dospívání". Četla jsem tedy jen tři díly, protože pak jsem přešla na něco jiného.
Se sestřenicí jsme je četly naráz a pak si o nich povídaly. Velké plus patří tomu, že život hlavní autorky nebyl vždy tak pozitivní a růžový, jak jsem si tehdy myslela, že normálně je. Dost to mladým lidem otevře oči. Doporučuji.

08.09.2020 4 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Druhý díl rozhodně nezklamal. Nejvíc bych ale vyzdvihla ten konec. Nic napínavějšího jsem dlouho nečetla. Rozhodně potřebuji i třetí díl.

08.09.2020 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Další super fantasy knížka. Rozhodně jeden z nejoriginálnějších světů, co lze na knižním trhu najít. Představa nesmrtelného života a absence nemocí je naprosto neuvěřitelná a zároveň dosti klasická, co se týče utopie. Ale i když to vypadá, že tento svět je vlastně dokonalý a život v něm pohádkový, není to až tak jednoduché, jak se zdá. Je zároveň plný intrik a postranních úmyslů.
Hlavní postavy jsou mi sympatické a dobře k sobě pasují, přestože se mezi nimi nevyskytuje vlastně žádná romantika. To je velice milé překvapení. Autor má dobrý vypravěčský um, kdy vás velice rychle vtáhne do děje hned první dvoustranou. Mám takové tušení, že i druhý díl je bomba.

08.09.2020 5 z 5


Replika Replika Lauren Oliver

Naprosto dokonalý koncept knihy. Nápad oboustranné obálky a dvou příběhů, které se navzájem zrcadlí, je boží. Kniha ale není zajímavá jen z venčí. Líbí se mi, jak si každý může vybrat, jakým způsobem knihu přečte. Já si vybrala metodu obracení po každé kapitole. Vypadalo to tedy docela vtipně v MHD, když jsem knihu pořád otáčela, ale myslím, že tak jsem si příběh užila nejvíce. Hlavní postavy jsou velice rozdílné, když vše nemusí být tak, jak vypadá. Je zde i pár opravdu překvapivých zvratů. Opravdu doporučuji.

08.09.2020 5 z 5


Osm Osm Radka Třeštíková

Druhá kniha od autory, co čtu. Asi se mi líbila více jak Bábovky, ale stále si myslím, že její tvorba nebude nic pro mě. Ale chápu, proč jsou knížky tak oblíbené. Zápletka zajímavá a ještě zajímavější motiv. Jen těch postav zase bylo přehnaně moc.

08.09.2020 2 z 5


Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Knihu jsem začala číst s velkým očekáváním. S Radkou Třeštíkovou jsem neměla dosud žádné zkušenosti, ale recenze a velká reklama knížky mě přinutila si ji přečíst. Rozhodně hodnotím pozitivně nápad více postav, ale bylo jich až přehnaně moc. Musela jsem se často vracet, abych si udělala pořádek ve jménech a neztratila se tak v ději a souvislostech.

08.09.2020 2 z 5


Matylda Matylda Roald Dahl

Moje jedna z nejoblíbenějších dětských knížek. Příběh je velice originální a zábavně napsaný. Mám ráda i filmové zpracování, které si liší především ve jménech. Nemám co vytknout.

08.09.2020 5 z 5


Vraní dívka Vraní dívka Erik Axl Sund

Knížku jsem četla, protože to zrovna vyžadovala situace... asi toho nelituji, ale druhý díl už jsem číst nezačala. Nevím, ale nějak mi tam vadila ta policie. Jakoby se nic nedělo...jen prostě zvýšený výskyt brutálně zabitých dětí...prostě rutina. To té knížce dosti ubíralo na vážnosti a důvěryhodnosti. Rozhodně zde ale byly i překvapivé momenty a pár zajímavých témat.

08.09.2020 2 z 5


Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Popravdě jsem čekala něco jiného, ale nakonec mě knížka uchvátila. Velice originální zpracování známých pohádkových příběhů s trochou hororu. Některé byly dost děsivé, jiné spíše pro zamyšlení. Autorka díky svému psaní vždy dokázala vyjádřit tu správnou pochmurnou atmosféru.
Od autorky jsem četla i série Griša a Šest vran, takže jsem si mohla knížku vsadit do mně již známého světa, který se mi tímto ještě více zalíbil.
Jako takový bonus má knížka také dokonalé ilustrace, které se postupně s příběhem rozvíjí.

08.09.2020 5 z 5