Selekce

Selekce https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207771/bmid_selekce-RMS-207771.png 4 5539 1248

Selekce série

< 1. díl >

Pro třicet pět dívek je Selekce životní šancí. Příležitostí k útěku od života, který jim byl stanoven od narození. Být obklopena světem třpytivých šatů a drahocenných šperků. Žít v paláci a soutěžit o srdce krásného prince Maxona. Ale pro Americu Singerovou je Selekce noční můrou. Znamená to pro ni otočit se zády ke své tajné lásce Aspenovi, který je o kastu níž než ona. Nechce se jí odejít z domova a vstoupit do nelítostné soutěže o korunu. Pak America potká prince Maxona. Postupně začne zpochybňovat všechny plány, které si předsevzala – a uvědomí si, že život, o kterém vždycky snila, si už nemůže v porovnání s budoucností představit.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Selection , 2012


více info...

milovnice_knih_
milovnice_knih_
03.03.2024 5 z 5

Zhruba po pěti letech jsem si dala rereading této knížky a musím říct, že knížku stále miluju a stále bude patřit do top knih, které jsem kdy četla.
Příběh v této knížce je krásný a strašně čtivý. Postavy jsou dokonalé ,a i když vím co bude dál a jak to s postavami dopadne, tak musím říct, že ten vztah co mezi sebou mají, to jak se sbližují je kouzelné.
Navíc knížka má u mě jedno prvenství: jednalo se o mou první přečtenou YA knihu.
Miluju a určitě doporučuju.

katerina1237
katerina1237
25.02.2024

Miluju to, zbožňuju to a nutně potřebuju další díl :)
Takže, hned mi America přirostla k srdci, dokázala jsem se vžít do situace a poměrně rychle jsem pochopila systém světa.
Docela mi to připomínalo první díl Skleněného trůnu, až na to, že vůbec (prostě jen tou soutěží v paláci, i když se jednalo o úplně něco jiného).
Bavilo mě to, děj se netáhl, bylo vtipné a hezké, autorčin styl psaní mi perfektně sedl a i když jsem jsem někdy trochu předvídala, moc mi to nevadilo.
Zápletka ohledně rebelů bude doufám v dalších dílech rozvinutější, a že se dozvím více.


danielawojn
danielawojn
19.02.2024 5 z 5

Naposloucháno jako audiokniha.

Celou sérii jsem četla a milovala, když mi bylo ještě náct. Když jsem se teď k prvnímu dílu vrátila jako k audioknize, trošku jsem se bála, jestli mi to nezkazí hezké vzpomínky, jaké jsem na knížky měla. Naštěstí to bylo stejně kouzelný, jak si pamatuju.

Je však jedna věc, kterou jsem tehdy nevnímala, a teď mě při poslechu dráždila. A to Merin postoj alá „nejsem jako ostatní holky“. Je v pořádku nelíčit se a mít v oblibě jednodušší šaty, ale není potřeba se na základě toho povyšovat nad ostatní. A nebylo to jen u garderoby, kdy se tento její postoj projevoval. Když jsem však v sobě tohle popřela, celá kniha v audio podobě mě opravdu bavila.

Ivet_V
Ivet_V
01.02.2024 5 z 5

Tak to mám přečtené po druhé a tentokrát v angličtině. Sentimentálně si vzpomínám, jaké bylo ji číst poprvé a pořád je to stejně dokonalé.

ElikaS
ElikaS
24.01.2024 5 z 5

Do knížky jsem se pustila díky audioknize a i když mi námět přišel scestný, tak se mi to nakonec moc líbilo. Je to taková sladká, naivní oddechovka. Ale když jsem se do ní zaposlouchala nemohla jsem se odtrhnout a hrozně mě to bavilo.
Nechyběl vtip, akce, intriky, romantická linka i milostný trojúhelník. Hlavní postavy byly sympatické.
Příjemná Young adult pohádka.

ujira
ujira
14.01.2024 3 z 5

Kdyby se mi to dostalo ke čtení před pětačtyřiceti léty, přičítala bych to naivitě věku, že jsem to s chutí poslouchala až do konce, jak sladké, naivní, romantické, jak prvoplánové, ale i tak na tom příběhu něco bylo. Sci-fi pohádka pro náctileté, ale i brak občas může zaplnit jeden večer a jednu noc prima poslechem.

Ann.e
Ann.e
09.01.2024 1 z 5

Rozhodně jde o oddechovou, romantickou knížku, která mi pomohla se opět rozečíst a přestat prokrastinovat scrollováním :)

Na druhou stranu se mi zdá celý příběh jako nedomyšlený koncept - historie země? Rebelové? Celá soutěž? Náboženství x stát? Další problém je i nelogičnost některých věcí - jak by mohl lid v tak velké míře podporovat Selekci, když stát potřebuje peníze na válku a na ochranu státu?

Jedna hvězdička za Maxona, jeho postava byla zajímavá a propracovaná, a za potenciál celé série. :)

Lovehorses365
Lovehorses365
07.01.2024 3 z 5

Na to že to není zrovna můj styl, tak velmi dobré...

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
25.12.2023 5 z 5

Celá série jsou pro mně knihy, které si tak nějak spojuji s Vánocemi, takže jsem po nich letos po delší době sáhla. Kniha byla čtivá a oddechová, za pár večerů jsem ji slupla (spolu s hromadou cukroví a čajíků, hehe). Amerika je skvělá postava, člověk si jí rychle zamiluje. Maxon je prostě miláček a navždycky ho budu zbožňovat. Aspena oproti tomu stále nemám ráda a cestu k němu si asi nejspíš nikdy nenajdu. Ihned po dočtení tohoto dílu jsem se vrhla na pokračování, protože je to napsané strašně dobře a příběh je zajímavý.

Teddy2023
Teddy2023
20.12.2023 3 z 5

Poprvé když jsem dostala do ruky tento díl, byla jsem z něj nadšená. K Vánocům si možná nadělím i audioknihy. Pro nenáročné čtenáře :)

LuckaDea
LuckaDea
20.12.2023 4 z 5

Tahle knížka mě nalákala hodně pozitivními komentáři a hezkou obálkou. Nejsem ale už v cílové skupině, a když jsem si přečetla, že jde v knize o "soutěž o prince", přistupovala jsem k ní radši trochu opatrněji a bez nějakých velkých očekávání. O to víc jsem byla překvapená. Příběh mě hned vtáhnul, je skvěle vymyšlený, hlavní postavy jsou sympatické, nechybí dojemné ani vtipné pasáže,... no nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Jedinou vadou je podle mě to, že je nutné číst další díl, pokud chce čtenář vědět, jak vše dopadne. Jde ale o skvělou nenáročnou oddechovku.

~ANDY~
~ANDY~
14.12.2023 5 z 5

Miluju. Sice začátek je trochu pomalejší ale když jsem se začetla, nemohla jsem knížku odložit z ruky. 10/10 Doporučuji <3

ZNellyZ
ZNellyZ
10.12.2023 4 z 5

Sice mi je 23, ale chápu ten BOOM okolo. Kniha se čte dobře, je zajímavá a těším se na další díly, i když tuším spoustu problémů. Maxon nebo Aspen je pro mě zatím nevyřešené dilema. Aspen mě naštval hned za začátku za to, jak se zachoval. Maxon má taky své mouchy, takže uvidíme v dalším díle, jak se vše vyvine.

blazkoma
blazkoma
16.11.2023 3 z 5

Kniha se četla sama a přestože bylo těžké se odtrhnout, je v knize řada věcí, které mě rozčilovaly. Určitě je to tím, že nejsem cílovou skupinou, ale být mi tak 12-15 let, sháněla bych se po dalších dílech série.

Kate3003
Kate3003
10.11.2023 4 z 5

Po přečtení knihy už chápu proč je kniha označována za Hunger games v šatech. V mnoha ohledech tu opravdu máme podobné prvky ať už se jedná o rozdělení země na jednotlivé části, kde čím vyšší číslo kasty tím chudší obyvatelé nebo "soutež" kde jsou vybrané dívky ukazovány v televizi. Svým způsobem najdeme i podobu v milostném trojuhelníku jen místo Katniss, Peety a Hurikána dosadíme Americu, Maxona a Aspena.
Vyměníme tedy zbraně za intriky, arénu za palác, ale zachováme podobné prostředí a pozadí příběhu. Dívky vybrané do Selekce ovšem mají tu výhodu, že jim nejde o život, i když vlastně tak trochu jde.
Celkově je America i mnohem sympatičtější vypravěčka než Katniss a bylo fajn sledovat jak zjišťuje, že ani život v paláci není takový jaký si představovala a i její mínění o Maxonovi a celé královské rodině se dost liší od reality.
Moxon byl docela fajn a rozhodně mohlo být více infomrací i o jeho schůzkách s ostatními účastnicemu. Zato Aspen mi už od začátku neseděl a nevylepšil to až do konce knihy.
Přestože už nejsem úplně cílovka tak musím říct, že mě kniha bavila. Jasně našlo se pár věcí, které už mi přišli méně uvěřitelné, ale i tak mě příběh jako celek bavil. Neubránila jsem se však porovnávání se sérií Hunger games, které je znát i tady v hodnocení. Rozhodně mám v plánu se pustit i do dalších dílů.

Nathally
Nathally
06.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Poměrně dlouhou dobu jsem se na tuto sérii chystala, protože delší čas o ní bylo všude psáno. Ale i přesto na tuto knižní sérii měl každý jiný názor a mě zajímalo, o čem se vlastně baví. Ihned jsem si tuto knihu koupila na svoji čtečku a vrhla se na dívčí dobrodružství.

V první řadě musím pochválit krásnou, modrou obálku, která mě zaujala na pohled jako první. Už tím si u mě knížka získala malé plus. Když jsem se pustila do čtení, tak mi to trochu připomínalo Hunger Games. Místo ostrých zbraní se zde používají holčičí intriky, a místo divokého prostředí je zde palác s princem a krásnými šaty.

Ze začátku byl děj poněkud předvídatelný, což u knížek moc ráda nemám a většinou je odložím. Bylo jasné, co jaká postava udělá a co se vlastně stane. Takové knihy ve většině případů odkládám a nechávám je nedočtené...

America mi ze začátku byla neuvěřitelně nesympatická, že jsem si říkala: „Tak to ne... Děj předvídatelnej, hlavní postava nesympatická... Tohle číst nebudu!“ Ale když jsem se i přesto prokousala knížkou dál, začala jsem ji mít celkem i ráda (nemilovala jsem ji nějak extra pořád, ale už mi tolik nevadila). Příběh, který se odehrával v paláci mě začal bavit a já jsem hltala každou stránku čím dál víc. Docela jsem se divila, jak rychle jsem na celou knížku dokázala změnit názor.

Stránky ubíhaly jedna za druhou a těžko se mi od příběhu Americi a Maxona (už jsem říkala, že je to ,hot' princ?!) odtrhávalo. Nakonec jsem byla tak nadšená, že jsem se musela vrhnout na druhý díl – Elita.

Na knize se mi líbí, že tam jsou vtipné pasáže a boje mezi dívkami, které jsou schopné čehokoliv a to jen kvůli trůnu a bohatství. A nejlepší postava ze strany záporáků? Rozhodně Celeste! Určitě doporučuji přečíst všem, kteří mají rádi romantické knihy. Je to taková slaďoučká romanťárna s kapkou intriků a nástrah.

anej
anej
29.10.2023 5 z 5

Po předchozí knize bylo potřeba něco lehčího. Dlouho jsem měla sérii v hledáčku, ale nebyla k dispozici v knihovně. Bylo fajn přenést se do světa princezen a zároveň utopická představa o tom, že by kastovní systém mohl v budoucnu nastat. Za mě dobře vystavěná myšlenka a pozadí příběhu.

Knihomolka_176
Knihomolka_176
05.10.2023 5 z 5

Já osobně tuhle knihu naprosto miluju, jelikož už jsem ji teď přečetla podruhé. Miluju ten příběh, miluju ty postavy a opravdu mě nenapadá nic, co bych této knize vytkla.
Pokud máte tenhle typ knih rádi, vřele ji doporučuju

evismaior
evismaior
01.10.2023 3 z 5

60% - Je to takové nenáročné Farmář hledá ženu šmrcnuté postapokalyptickým světem Hunger games. Až na to, že Farmářem je tady princ Maxon, který si má vybrat manželku mezi 35 dívčinami vybranými z nižších kast a ze všech oblastí království Illea, což je něco jako bývalé USA poté, co projely válku s Čínou, Ruskem a navíc ještě zkrachovaly. A hlavní hrdinkou je půvabná America Singerová s prořízlou pusou a přítelem z nižší kasty Aspenem, kterého musela zanechat doma.
Dost jsem se potýkala s okolnostmi, které mi nepřišly zrovna uvěřitelné - hned v první kapitole America peče rodince k večeři kuře v baráku s elektřinou a telefonní linkou, kde každý má svůj pokoj, po večerech sledují s popcornem televizi a dokonce je tam na zahradě domek na stromě, a ona přitom dramaticky popisuje, jak její rodina (z páté kasty z osmi, přičemž osmá už jsou jen bezdomovci) občas trpí hladem. Tak na tu zahradu aspoň prsknu pár slepic a záhon se zeleninou, ne? Nebo: dívčiny jsou do selekce vybrány na základě fotky a dotazníku - to, jestli odpovídaly pravdivě, se řeší, až když už jejich foto proletí celonárodní televizí, stejně jako jejich zdravotní stav (co takhle předchozí vyšetření plodnosti a genetické testy?) - a co se týče požadovaného panenství, tak tam se dokonce věří jejich čestnému prohlášení :-)) A pak mě taky bavilo, jak vždycky královské sídlo napadli tajemní rebelové, panstvo někde v úkrytu pár hodin poslouchalo bitvu, načež po skončení vyběhly komorné, aby poklidily, kuchaři se vrhli do kuchyně vařit a všichni se spokojeně rozešli do svých pokojů. Jako vážně?
Ovšem America a princ Maxon jsou docela roztomilí, takže pokračování jejich namlouvání dám ještě šanci.

KnihoSny
KnihoSny
12.09.2023 5 z 5

Knihu čtu po druhé a pořád to miluju Amerika je od všeho trochu je od rány nevidí si do pusy přesto je okouzlující Maxon jako princ je nedoceněný svým otcem ale gentleman ..
Kniha se četla strašně krásné a rychle a audiokniha je taky strašně super namluvená.