Replika

Replika https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335055/bmid_replika-n7W-335055.jpeg 4 234 53

Replika série

1. díl >

Lyra: Z dálky vypadá institut na soukromém ostrově poblíž Floridy poklidně a skoro krásně. Při bližším pohledu byste však narazili na zavřené dveře a značky upozorňující na biologické nebezpečí. Ve skutečnosti se tam nachází utajované vědecké středisko, v němž žijí tisíce replik, které zde tráví pod vědeckým dohledem celý život. Institut je však nečekaně napaden a dvěma zkoumaným objektům, dívce Lyře - neboli číslu 24 - a chlapci číslo 72, se podaří uniknout. Společně se vydávají do neznámého prostředí venku, kde potkají Gemmu, jež se sama vydala na nebezpečnou cestu. Když se Lyra snaží pochopit, k čemu vlastně Institut sloužil, odkrývá tajemství, která změní život oběma dívkám. Gemma: Gemma doposud strávila velkou část svého života po nemocnicích. Dřív bývala malou, věčně nemocnou holčičkou. Teď je z ní osamělá dívka, jejíž život ohraničuje domov, škola a její nejlepší kamarádka April. Poté, co ji téměř unese cizí člověk, začne Gemma zkoumat minulost své rodiny. Zjistí, že její otec byl zapojen do výzkumu v záhadném institutu. Aby nalezla odpovědi na své otázky, vydá se na Floridu, kde narazí na dvě repliky, čísla 24 a 72. Když se snaží pochopit, co se dělo v institutu, dozví se o sobě i o své rodině děsivé tajemství, které může zničit vše, co je jí drahé.... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Replica , 2016


více info...

Přidat komentář

heliiinka
16.02.2024 5 z 5

Futuristický nápad a netradiční zpracování. Bavilo mě střídat stránky vypravěček a postupně se snažit pochopit svět obou z nich.
Další díl si přečtu.

shecoola
28.11.2023

Celkom zaujímavý námet, aj keď zameraný na young adult. Čítala som najprv príbeh Lyry, potom som knihu otočila a čítala Gemmin príbeh. V tomto poradí sa mi to páčilo, na preskáčku by som knihu nečítala, asi by mi to otáčanie knihy vadilo. Ak sa mi dostane do ruky Kopie, rada si ju prečítam, ale myslím, že príbeh je postačujúci aj bez pokračovania.


ZuzajdiX
06.06.2023 5 z 5

Kniha mi přišla skvělá. Četla jsem nejprve Lyru a po jejím setkání s Gemmou jsem nejprve přečetla Gemmu do stejné události a poté napřeskáčku. Konec byl víceméně otevřený a chystám se na druhý díl.

Jaehyun
06.06.2022 4 z 5

Knížka je rozdělená na dva samostatné příběhy, které se v 1/3 propojí. Je tu příběh Lyry, která je jednou z replik v Havenově institutu a Gemmy, která je člověk a snaží se o Havenu něco zjistit.

Replika je super v tom, že si buď můžete každý příběh přečíst zvlášť nebo střídat po kapitolách. Osobně bych doporučila začít Lyrou, protože její příběh začíná o něco dříve a trochu nám nastíní situaci a podá potřebné informace. Já jsem střídala kapitoly až ve chvíli, kdy se obě dívky setkaly.

Víc mě bavil příběh Gemmy a byla mi i více sympatická než Lyra, která díky tomu že je replika byla jako dítě, které poprvé objevuje svět, což bylo občas trochu nudné.

V knize se objeví i romantická linka v podobě "milostného trojúhelníku" který ale autorka docela zajímavé vyřeší. Romantika tedy do příběhu nijak nezasahuje a není vlezlá.

Líbí se mi i nápad s otáčením knihy jen vlastně díky tomu, že čtete z pohledu dvou postav, tam některé věci čtete dvakrát.

Fortuna7
12.05.2022 4 z 5

Za mě je Replika originální příběh, který ve vodách YA knih ještě nebyl, a to i díky svému zpracování, které mě neskutečně motivovalo ke čtení. Zápletku jsem sice do jisté míry odhalila, ale dojem to nezkazilo :-). Lyru i Gemmu jsem si moc oblíbila a jsem zvědavá na 2. díl, Kopii.
4,5/5⭐

simi22
10.12.2021 4 z 5

Tahle kniha je určitě něco nového. Četla jsem knihu na přeskáčku, což je asi podle mě ten nejlepší nápad. Začala jsem obracet knihu po třech kapitolách, poté po dvou, a pak jen po jedné kvůli napínavosti příběhu. Příběh sám o sobě nebyl špatný, avšak mi velmi vadila korektura knihy, kdy každých dvacet stránek chybělo písmeno v nějakém slově, nebo bylo omylem zaměněno. Párkrát se to v knize může stát, ale u Repliky to bylo opravdu často.
Do dalšího dílu se určitě pustím, příběh Lyry a Gemmy mě zaujal a samotné téma knihy bylo velmi zajímavé a originální.

Lalina3
19.11.2021 4 z 5

Četla jsem na přeskáčku kapitoly, v půlce čtení jsem se rozhodla dotáhnout Gemmu a pak Lyru, takže jsem četla dvěma způsoby a jsem za to ráda.
Kniha má hodně zajímavý námět, ale my jsme se vlastně o tom, proč a jaké plány mají s replikami nedozvěděli, ale snad se to více rozmotá v druhém díle.
Fakt zajímavá kniha. Dávám 4* s tím, že moc doufám, že mě druhý díl nezklame.

Josefie
15.10.2021 4 z 5

Knížka se čte z obou stran, z jedné strany je pohled Lyry a z té druhé pohled Gemmy.
Nápad je to skvělý, ale po dočtení knížky jsem tak nějak nechápala pointu toho. Bylo by lepší kdyby se pohledy jen střídaly podle potřeby. Takhle jsem několikrát četla to samé, bez toho aniž bych se dozvěděla něco nového.
Tenhle nápad bych pochopila možná u nějaké složitější knihy, kde bychom nemohli poznat záměry a emoce druhé postavy, takže číst pohledy obou postav by bylo příhodné.
Tady to bylo ale zbytečné, protože tyhle věci se dali snadno vycítit i po přečtení jen jednoho pohledu.

Některé části byli až jednoduché v tom, že postavám hrálo všechno do karet. Je mi jasné že autorka musela ten příběh nějak sepsat, a v každém filmu/knize tak nějak "hrajou věci do karet" ale tady to bylo přímo do očí bijící.

Když jsem zjistila že v knize budou i romantické linky, začala jsem se bát.
Ne vždy jsou totiž romantické linky v knihách dobrý krok, většinou jsou špatně načasované/nemístné nebo přepísklé.
Moje obavy byly ale zbytečné. Romantika nepřekážela a byla v normálním měřítku. Navíc to nebyla klasická romantika, kde po sobě postavy jen lezou. Romantika z pohledu Lyry v sobě měla i myšlenku, takže nepůsobila tak stereotypně hloupě.

Lauren Oliver(ová) do knihy vnesla i několik krásných slovních obratů a roztomilých ideí. Čtení bylo o to více příjemnější a donutilo mě to v hodnocení přimhouřit oči.

Shinju
05.10.2021 5 z 5

Knížce nelze nic vytknout,krásný, čtivý příbeh. Líbilo se mi, že jsem si mohla vybírat jak knihu budu číst. Nemusíte knihu číst pouze po střídání kapitol, ale můžete i po stránkách, kdykoliv v ději, kdy vám to přijde vhodné, což je geniální a vystihuje to i svobodu možnosti volby, po které repliky v příběhu touží. Je velmi příjemné, dočíst knihu uprostřed, aniž by to znamenalo, že jste jí nedočetli. :)

misatrix
31.08.2021 5 z 5

Trvalo mi nekolik dni, nez jsem byla schopna popsat sve pocity. Pribeh je skvělý! Naprosto zasnu jak to ma autorka promyslene a jak ctive je pribeh napsan. Jedine, co bych vytkla je rozdělení knihy, pokud by se Gemma a Lyra stridaly po kapitolách, bylo by to lepší.

Nemám.jméno
22.08.2021 3 z 5

Čekala jsem více sci-fi prvků a méně romantiky. 1 hvězda za originalitu a 2 za samotnou knihu.
U Lyry mě bavila první polovina příběhu, zatímco ta druhá mi přišla slabší. U Gemmy to bylo přesně naopak.
Po druhém díle už asi nesáhnu...

DreamerX9
02.05.2021 3 z 5

Trošku to připomíná film Ostrov ale jinak velice zajimave a stejně dobře napsané jako bylo delirium pohled Lyri byl zajímavější než se propojil s Gemmou. Chvilku trvalo než do sebe dilky zapadly a otáčení knihy byla zábava. Četla jsem po kapitolách a myslím že to byl lepší způsob protože jsem více chápala děj. Musím ocenit originální pojetí knihy i celkově téma ktere není až zas tak nereálné

Ventimiglia
01.04.2021 5 z 5

V rámci žánru vážně trefa. Přečteno na jeden zátah (díky za tip na způsob čtení, vážně se vyplatí knížku obracet průběžně). U cituplných scén mívám obavy z přeslazenosti, tady nehrozí - je to "tak akorát", emoce uvěřitelné (i když logika příběhu chvílemi naopak); postavám jsem vážně fandila - a milovníkům žánru rozhodně doporučuju.

EliškaHavlová
08.09.2020 5 z 5

Naprosto dokonalý koncept knihy. Nápad oboustranné obálky a dvou příběhů, které se navzájem zrcadlí, je boží. Kniha ale není zajímavá jen z venčí. Líbí se mi, jak si každý může vybrat, jakým způsobem knihu přečte. Já si vybrala metodu obracení po každé kapitole. Vypadalo to tedy docela vtipně v MHD, když jsem knihu pořád otáčela, ale myslím, že tak jsem si příběh užila nejvíce. Hlavní postavy jsou velice rozdílné, když vše nemusí být tak, jak vypadá. Je zde i pár opravdu překvapivých zvratů. Opravdu doporučuji.

VéjaTarabová
25.08.2020 4 z 5

Za mě naprosto skvělá kniha. Po celou dobu jsem absolutně netušila, co se stane na další stránce. Příběhy se navzájem úžasně doplňovaly. Přišlo mi hrozně roztomilé a nevinné, jak si Lyra pojmenovává věci. Také bylo zvláštní jak si Lyra žila na neuvěřitelném místě plném záhad a vědy, ale připadalo jí to vše normální, jelikož zde vyrostla. A pak je tu Gemma , která nás nás ze začátku působí naprosto obyčejně a to je na tom to krásné, když knihu čtete naráz z obou stran postupně po kapitolách. To jak se tímto způsobem příběh doplňuje je fascinující.

Verča16
25.07.2020 5 z 5

Kniha mě bavila od začátku až do konce. Naprosto geniální děj. Hodně věcí mě tam i zasáhlo. Prostě doporučuji!

an1927
04.04.2020 3 z 5

Zdá se mi, že se v knize nic moc nestalo námět dobrý a hlavní lidská hrdinka je taky celkem sympatická ale celý děj se strašně táhne ,vlastně se tam nic nestane a na konci jsem měla pocit, jako bych četla z donucení.

MarryMikuskova
16.07.2019 5 z 5

Od tejto knihy som nemala žiadne očakávania, vlastne som ani veľmi nevedela o čom príbeh je. Po dočítaní ale môžem spokojne prehlásiť, že Replika je veľmi vydarený originálny príbeh. Minimálne ja som sa so žiadnym podobným ešte nestretla. Replika je prvá kniha, ktorú som od Lauren Oliver prečítala, ale určite nie posledná.

Autorkin štýl písania mi sadol, kniha sa mi čítala ľahko, nakoniec som ju prečítala za necelé tri dni (a verím, že keby som nemala nič iné na robote, prečítam ju aj za kratší čas :D ). Jediné čo ma vždy nejak trklo, bolo niekoľko chýb, ktoré na mňa z textu vyskakovali. Nepatrím medzi čitateľov, ktorí by si to veľmi všímali, no chyby sa tu objavovali docela dosť často a niekedy sa to naozaj nedalo prehliadať. A ešte som sa asi trikrát pozastavila pri tom, ako hlavná hrdinka opisuje vzdialenosť pomocou decimetrov. Pravdepodobne na tom nie je nič zvláštne, ale mne to proste nesedelo.

Kniha ma ale inak veľmi milo prekvapila, či už samotným príbehom, jeho spracovaním, alebo postavami, ktoré som si rýchlo obľúbila a vyvolávali vo mne veľké množstvo emócií. Stále sa tam niečo dialo, stále sa odhaľovali nejaké tajomstvá, vznikali nové priateľstvá a rozvíjali sa vzťahy. Zaujímavé mi tiež prišlo, že sa kniha číta z oboch strán, pričom na každej sa odohrával rovnaký príbeh, ale z pohľadu inej hlavnej hrdinky. Každú chvíľu som knihu pretáčala z jednej strany na druhú a vôbec mi to neprekážalo. Nútilo ma to čítať stále ďalej a ďalej, až som sa od knihy nevedela odtrhnúť.

Replike dávam plný počet hviezdičiek, pretože som s ňou nadmieru spokojná. Podľa mňa má všetko čo by dobrá kniha mala mať (až na tie chyby). Určite v budúcnosti siahnem aj po pokračovaní.

smabullok
12.07.2019 5 z 5

Na knihu jsem se těšila hodně dlouho. Lauren Oliver už je několik let mojí nejoblíbenější autorkou. Jsem člověk, který přečetl všechny její knížky. Tato kniha mě doslova pohltila. Přečetla jsem nejdřív Lyru a pak Gemmu. Opravdu obdivuji, jakou práci vložila do obou hlavních postav, jejich pohled na svět je tak rozdílný. Myslela jsem si, že když přečtu polovinu knihy, tak druhou už nebudu muset číst, protože tam bude to samé, ale zmýlila jsem se. S druhou polovinou knížky všechno začínalo zapadávat do sebe jako kousky skládačky. Za mě 5/5

Noshelfcontrol
23.06.2019 5 z 5

Čtenáři, nejen Repliky, ale i ostatních knih, se odjakživa dělí na dvě skupiny: Odpůrci a Příznivci.
Žádná kniha není 100% přijata ani 100% odsuzována. Ale u Repliky jsem našla opravdu různorodé názory, lidé, kterým příběh nesedl a lidé, kteří si knihu opravdu zamilovali. Pak také lidé, kteří knihu kritizují, ale našli v ní i nějaké to plus.
Nikoho nesoudím. Jak už tu bylo mnohokrát řečeno, každý si musí na tuto knihu udělat svůj názor a nedat na názory ostatních.
Já si četla komentáře, jen abych věděla jak je nejvíce efektivní knihu číst :D Opravdu funguje systém 1:1 nebo 2:2.
Musím, ale přiznat, že mi dost dlouho trvalo se do knihy tzv. začíst. Také proto mi její čtení trvalo tak dlouho. Zajímavé to bylo od začátku, ale některé části se trochu táhly. Ale čím více se má Cesta do středu knihy zúžovala, tím více mě příběh pohlcoval.
Upřímně Žlutá část mi malinko připomínala klasické mladistvé klišé, ale líbilo se mi, že aspoň jednou není hrdinka knihy (v tomhle případě, ani jedna ze dvou) úplně stoprocentní topmodelka (a ano říkám to proto, že postavou se hodně přibližuji Gemmě :D).
Modrá část, opravdu zajímavý nápad, na podobný jsem dosud nenarazila. Nápaditě vykreslená podoba Havenova institutu.
Ano romantické části se mohou jevit jako pouhé výplně, ale já jsem prostě sentimentální romantička :D Takže mě tam romantika ani tak nepřekážela. Doufám, že také najdu svého Petea :D
Oceňuji i tu smutnější událost, i když u téhle postavy mě to zasáhlo :(
Zajímavě pojatý příběh ze dvou pohledů, lišící se psychologie obou dívek i jejich pohledy na svět.
Rozhodně jsem zvědavá na druhý díl.

P. S. Moje rada? I když vás třeba kniha ze začátku nebude moc bavit, zkuste pokračovat :)

Štítky knihy

pro dívky klonování

Autorovy další knížky

Lauren Oliver
americká, 1982
2011  81%Chvíle před koncem
2012  83%Delirium
2018  76%Replika
2013  83%Pandemonium
2015  74%Zmizelé dívky

Kniha Replika je v

Právě čtených8x
Přečtených298x
Čtenářské výzvě30x
Doporučených24x
Knihotéce245x
Chystám se číst265x
Chci si koupit80x
dalších seznamech8x