Zmizelé dívky

Zmizelé dívky https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260494/bmid_zmizele-divky-9GD-260494.jpg 4 170 51

Dara a Nick bývaly nerozlučné, ale to bylo předtím – před tím, než Dara políbila Parkera, nejlepšího kamaráda Nick, a před tou nehodou, po které zůstala Dařina krásná tvář zjizvená. Od té doby se sestry naprosto odcizily a nemluví spolu. Nick se sice rozhodne, že vše, co ztratila, získá zpět, ale Dara už má jiné plány. A když o svých narozeninách Dara zmizí, Nick si zpočátku myslí, že je to nějaká hra, že se Dara zase předvádí. Ale zmizela i jiná dívka, devítiletá Madeline Snowová, a Nick je čím dál víc přesvědčená, že ta dvě zmizení spolu souvisí. A teď musí najít svoji sestru dřív, než bude pozdě. Lauren Oliverová ve svém nejnovějším románu vytvořila svět ztrát a podezírání, v němž obě sestry hledají nejen jedna druhou, ale i samy sebe.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Dívčí romány

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Vanishing girls , 2015


více info...

Ann98
Ann98
15.02.2024 5 z 5

Kniha se četla dobře, rychle mě příběh pohltil a vtáhl do děje.
Celá kniha směřovala jednou cestou, ale pak nastal zlom a všechno bylo jinak.
Hlavní postavy byly fajn. Sestry, tak podobné, ale zároveň tak odlišné. Bylo to zajímavé. Nick mi byla určitě sympatičtější a možná díky ní jsem fandila i Parkerovi a přála si happyend. Ale už chápu, že to nebylo účelem knihy. Nick celou dobu žila ve stínu své sestry až do osudného dne, kdy se stala nehoda, pak se všechno změnilo a bylo to naopak. Najednou Dara byla ta šedá myška. Bylo zajímavé sledovat celý přerod sester. Detektivní zápletka mi tam nevadila, ale asi bych se bez ní klidně obešla.
Konec překvapil a smekám před autorkou. Vůbec jsem něco takového nečekala, celou knihu nás autorka vezla na jedné vlně, skoro až dokonce, a pak je všechno jinak. Ale příjemný šok teda. Najednou mi spoustu věcí dávalo větší smysl.
Také se mi moc líbilo, že je příběh doplněn o různé články, emaily, deníkové zápisky a fotky. Krásně to oživilo děj.

Nikcasmej
Nikcasmej
23.08.2023 4 z 5

Zpočátku jsem vůbec nevěděla, co od knihy a autorky čekat, protože to byla moje první knížka od Lauren Oliver. Nakonec mě příběh velmi překvapil. Dle mého názoru byla kniha čtivá, napínavá a do hlavní postavy Nick jsem se i rychle vcítila. Začátek knihy se mi docela táhnul, ale asi od 1/3 jsem se nemohla odtrhnout. Konec pro mě byl velmi překvapivý, protože jsem knihu s podobným námětem nečetla. Opravdu jsem byla v šoku a myslím si, že zakončení knihy bylo skvělé. Určitě sáhnu i po další knize od této autorky.

Kniha ode mě dostává 4 hvězdičky. Byla čtivá, napínavá a postavy mi byly blízké. Bylo opravdu těžké se ke konci odtrhnout.
Knížku doporučuji spíše mladším čtenářům.


Lily-fairy
Lily-fairy
02.03.2020 4 z 5

Knížku jsem slupla jako malinu, za 2 dny, což se mi stalo naposledy v létě. Dokonce jsem chodila po domě s nosem zabořeným mezi stránky, nešlo se odtrhnout. ALE konec mě velmi zklamal:
SPOILER


knih s tímto tématem už jsem pár četla (Nocte - ale to jsou Zmizelé dívky lepší nebo například Návrat z temnoty - více profesionální a ,,medicínské" nebo, jestli si to dobře pamatuji, Tady končí svět) a přijde mi, že je toto rozuzlení používáno jako jednoduchý ukončovač s rádoby překvapivým rozluzlením.

KONEC SPOILERU
Pokud potřebujete něco jednoduchého, tak ideální. Lhala bych, kdybych řekla, že jsem si ji neužila.

Daxania
Daxania
12.09.2019 3 z 5

Aaah, upřimně... Já nevím co napsat. Nebylo to vyloženě špatné, ale pro mě osobně ani vyloženě dobré. S kamarádkou si navzájem půjčujeme knížky a u téhle mě varovala, že konec je dost podobný jiné knížce, kterou jsem četla, tak že mi Zmizelé dívky půjčí až zapomenu o kterou knížku se jedná, tím pádem se třeba tolik neochudím o ten závěr.

POZOR, SPOILER!
.
.
.
.
.
.
Knížka, která je tolik podobná Zmizelým dívkám, je Nocte, kde je v podstatě úplně stejný konec. Z Nocte já osobně byla unešená (nejen krásnou obálkou) a i když jsem začala tušit docela brzy co a jak bude, stejně jsem si ji užila do posledního písmenka.
Kamarádka mi Zmizelé dívky půjčila až po roce, takže jsem mezitím opravdu zapomněla, o kterou knížku se mělo jednat, a přesto jsem cca od půlky začala tušit co a jak.

KONEC SPOILERU

Zmizelé dívky jsem ale četla spíš "ať už to dočtu." Teda... Lhala bych, kdybych řekla, že knížka neubíhala docela rychle, vlastně celou jsem ji sfoukla asi za 4 dny. (Čtu dost pomalu.) Ale je pravda, že to nebylo nějakým napětím, nebo nějakým nadšením.

Dvě hvězdičky by mi přišly na hodnocení málo, tři zase hodně... Třetí dávám vyloženě jen a jen kvůli způsobu, jakým autorka umí popisovat místa a děj. Zbožňuju tenhle styl popisů, přirovnání a celkově mi tenhle styl sedl jako dupa na hrnec, ale je pravda, že někoho to naopak může otravovat a nudit.
Abych pravdu řekla, žádná z postav mi nebyla zvlášť sympatická, ba dokonce místy mě všechny postavy otravovaly, a bylo mi vlastně úplně jedno s kým to jak dopadne.
A zápletka se ztracenou dívenkou mi osobně přišel tak nějak... Zbytečná. Pořád se tam o tom mluvilo v docela krátkých útržcích, ale to bylo všechno a potom najednou na konci rozlousknutí na jedné stránce? Nevím, za mě tohle opravdu moc ne...

Nebýt už zmiňovaného krásného popisu - 40 %, s krásným popisem 50 %.

Niky91
Niky91
30.06.2019 3 z 5

Lepší knížky od této autorky jsou ze trilogie Delirium.

gbrgbr
gbrgbr
08.03.2019 3 z 5

Na Oliverovou slabý. Krásný jazyk a vytříbená stylistika nestačí. Plytkej příběh i děj, který neplyne.

Petra17
Petra17
30.11.2018 1 z 5

Tak tohle za mě ne no ... :(

Nikkaa
Nikkaa
09.11.2018 5 z 5

Za mě skvělá knížka, překvapení bylo jako že to vůbec nebylo, úplně jsem valila oči..no prostě skvěle napsaný přečteno rychle v zásobě mám ještě jednu knihu od spisovatelky tak snad bude stejně dobrá

Sixtinka144
Sixtinka144
19.04.2018 5 z 5

Musím se přiznat, že začátek knížky mě až tolik nevzrušil, ale to se po čtvrtce příběhu úplně obrátilo. Knihu jsem měla přečtenou prakticky hned, protože mě zajímalo co se sakra mezi sestrami stalo. Parker byl můj oblíbenec, a milostný trojúhelník zde nebyl nějak nuceně vložen. Konec spoustu lidí naštval, ale já byla mile překvapena a zírala jsem s otevřenou pusou. Od začátku jsem toto absolutně nečekala. Moc mi vyhovovalo autorčino psaní. Dávám pět hvězd z pěti.

simi28
simi28
31.12.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Autorčin styl mě mile překvapil a ani trochu jsem se nenudila. Příběh se mi nezdál zmatený ani zdlouhavý jako ostatním lidem. Jelikož jsem v poslední době četla hodně fantasy knížek, tak jsem byla ráda za změnu žánru.
Ze začátku se příběh jeví jako normální příběh o dvou sestrách, které k sobě hledají cestu, ale opak je pravdou. Posledních sedmdesát stran jsem četla se zatajeným dechem a po odhalení jsem si těch pár vět četla tak třikrát, abych se ujistila, že to tak autorka myslela vážně. Doporučuji.

brzda.
brzda.
30.11.2017 5 z 5

Úžasná kniha, konec mi úplně vyrazil dech.

luciefeix
luciefeix
27.11.2017 2 z 5

Konec jsem uhádla celkem brzo . Čekala jsem jiné vyuzlení . Připomínalo mi to knihu Nocte a díky tomu to ztratilo body .

kuntova.k
kuntova.k
14.10.2017 3 z 5

Zpočátku pěkný příběh, který byl něčím zajímavý. Souhlasím s PeLin, že Dary osud měl být jiný. Čekala jsem ze začátku, že to bude thriller, ale po závěrečném rozluštění jsem byla nepříjemně překvapena. Knížek s tímto závěrem jsem četla spousty, a proto by tuto knihu jiný konec udělal o něco zajímavější.

jaruva
jaruva
09.10.2017 5 z 5

Zajímavá a čtivá kniha, vyústění příběhu mě překvapilo.

PeLin
PeLin
19.09.2017 3 z 5

Rozhodně čtivá kniha, ale zápletku jsem si představovala úplně jinou. Když mi došlo, kam autorka v závěru směřuje, byla jsem z toho zklamaná, možná i proto, že jsem už předtím četla knížku Nocte, která má námět úplně stejný. Pro mě by bylo mnohem záživnější, kdyby Daru opravdu někdo unesl a vyklubal by se z toho napínavý thriller s nějakým pořádným záporákem. I tak jsem ale knížku hltala, podle mě za přečtení stojí :)

JindřiškaP.
JindřiškaP.
17.08.2017 4 z 5

Zajímavá kniha. Je velmi napínavá a čtivá. Až do konce jsem něvěděla, jak to celé dopadne. Konec mě opravdu překvapil, ale asi by se mi líbil jinak...

NikaMirka
NikaMirka
04.08.2017 5 z 5

Nemohu jinak než za pět hvězdiček. Do poslední chvíle jsem netušila, jak dopadne. Možná proto, že jsem četla a prožívala příběh a nesnažila se odhadnout a předvídat konec. Styl psaní i zápletka se mi líbí. Příběh je jednoduchý, a vážnost tématu s jakým se vypořádává mu dodává i hloubku. Určitě kniha, kterou si přečtu jednou znovu :). Doporučuji.

Veronika33
Veronika33
22.06.2017 3 z 5

Kniha ma trošku sklamala, keďže z námetu sa dalo vyťažiť viac. Zo začiatku pôsobila chaoticky, ale zlepšilo sa to. Zápletka/pointa však bola aspoň pre mňa predvídateľná vďaka čomu kniha stratila moment prekvapenia. Odporúčam ako oddychovku od ktorej nečakáte nič svetoborné.

betys6914
betys6914
11.06.2017 4 z 5

Příjemné překvapení. Opět dokazuje mojí teorii, že Lauren Oliver je jediná, kdo dokáže napsat zajímavé a nefádní YA.

perpe2a
perpe2a
26.03.2017 2 z 5

Zklamání. Ze začátku se mi zdálo, že to by to mohlo být dobré, ale děj je plýtký, opakující se, je chaotický, občas se v něm ztrácíte....no za mě nee. Nápad dobrý, ale asi napsáno horkou jehlou, chtělo by to víc propracovat.

Štítky knihy

sestry dívky zmizení lidí zmizení dětí

Autorovy další knížky

Lauren Oliver
americká, 1982
2011  81%Chvíle před koncem
2012  83%Delirium
2018  76%Replika
2013  83%Pandemonium
2015  74%Zmizelé dívky

Kniha Zmizelé dívky je v

Právě čtených2x
Přečtených226x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených14x
Knihotéce101x
Chystám se číst172x
Chci si koupit52x
dalších seznamech3x