DejSemTuKnihu DejSemTuKnihu komentáře u knih

☰ menu

Deníky ze Severní Koreje Deníky ze Severní Koreje Nina Špitálníková

Vůbec nevím, jak tuhle knížku ohodnotit. Zkrátka naprosto boží a zajímavé. :)

26.10.2023 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Opět a zas naprosto dokonalá kniha Niny Špitálníkové.
Omlouvám se, ale nejspíš nebudu schopna toto dílo nějak slušně ohodnotit. Nemám slov.
Knížka je čtivě napsaná, utíkala neskutečně rychle a číst životní příběh Ri Jo-čong bylo zajímavé, neuvěřitelné i smutné zároveň. Celkový nápad a zpracování knihy bylo natolik skvělé, že se tento titul určitě zařadí mezi mé nejoblíbenější. Zajisté stojí za přečtení, kdykoli budete mít volnou chvíli.

25.10.2023 5 z 5


Netvoři a krásky Netvoři a krásky Soman Chainani

Kniha má v celku dobrou myšlenku a nápad. Přenést některé z problémů do příběhů pohádek mnohým z nás dobře známých je fajn idea, ale musím říct, že moje očekávání bohužel nenaplnila tak, jak jsem doufala.
Začátek snad všech příběhů byl strašně utahaný, až po překročení půlky příběhu mi konečně přišlo, že se něco začíná dít a konec byl už obvykle zajímavý. Ke konci knihy už jsem se ke čtení musela celkem nutit, ale jsem ráda, že jsem ji nakonec dočetla, jelikož poslední dva příběhy byly podle mě jedny z nejlepších, ne-li dokonce nejlepší. Na závěr musím vyzdvihnou ilustrace knihy, ty se totiž dost povedly.
Někomu může kniha přijít určitě skvělá, avšak pro mě to bude jedna z těch, do které už se znovu s největší pravděpodobností nepodívám.

15.10.2023 3 z 5


Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Dva tři roky zpátky jsem viděla filmovou adaptaci All the Bright Places na Netflixu a řekla jsem si, že si ji přečtu, jelikož se mi film tehdy líbil. Jak už je zvykem, tak film nebyl úplně podle knihy (největší rozdíl byl asi ve vzhledu Finche).
Theodore Finch a Ultraviolet Remarkey-able byli naprosto skvělí, mladí lidi, kteří si procházeli něčím tak těžkým, že si to ani nechci představovat. Šlo vidět mnoho problémů, se kterými se denně potýká snad několik miliónů lidí po celém světě a nejhorší na tom je, že to často ani nemusíme tušit.
"We can't always see what others don't want us to see. Especially when they go to great lengths to hide it."
Kniha byla neskutečně moc čtivá, pořád se v ní něco dělo. Angličtina byla lehčí, takže se všemu dalo, bez větších problémů, rozumět.

13.08.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Zajímavý nápad na knihu. Našly se i části knihy, u kterých jsem přemýšlela, jestli se mi to chce číst až do konce, ale nakonec vždycky přišlo něco, co mě přimělo číst dál. Konec byl zajímavý. příliš jsem ho nečekala, takže dost překvapil.
Knihu jsem četla v originále a musím říct, že angličtina byla trochu těžší, respektive se v ní objevovalo hodně slov, které jsem viděla úplně poprvé, ale to ničemu nevadilo. Pokud si ji chcete taky zkusit přečíst v originále, tak to alespoň za zkoušku stojí.
PS: Obálka českého vydání je hezčí. :)

13.08.2023 4 z 5


Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Hodně čtivá standalone knížka, kterou jsem měla přečtenou hned. Postavy jsem si docela oblíbila, ale ono nebylo ani moc času jim úplně propadnout, spíš jsem je brala jako normální postavy, které mě nijak zvlášť ničím neohromily. Fajn změnou byly ilustrace, které doprovázely celou knihu. Konec byl pro mě velkým překvapením. Ne že by to byl otevřený konec, ale jsou tam i jisté věci, které si člověk po přečtení může domyslet.

26.07.2023 4 z 5


Koruna Koruna Kiera Cass

(+ SPOILER) Musím říct, že jsem po nadšení z Dcery dost zklamaná. Moc jsem se těšila, až se vztah mezi Eikkem a Eadlyn rozvine, ale ono to bylo, stejně jako samotný konec knihy, strašně uspěchané až odbyté, zkrátka to bylo, jako by si Eadlyn ze dne na den řekla, že bez něj nedokáže žít. Rovněž mi přijde, že autorce už došly nápady, jak vyloučit Eana a Halea, a tak je napsala jako gaye. I když proti tomu nic nemám, tak mě tenhle konec trošku zklamal. Co se týče Marida tak podle mě nebylo vůbec nutné z něj dělat záporáka a ještě k tomu takhle. Jak jsem psala už u Dcery, tak má poslední výtka připadá opět k obálce knihy. Stejně jako někteří z vás také zastávám názor, že se toho za celou knihu příliš nestalo. 3,7/5*

09.07.2023 4 z 5


Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Není co závidět: Obyčejné životy v Severní Koreji Barbara Demick

Velmi propracovaná kniha zabývající se Korejskou lidově demokratickou republikou. Už od prvních stran jde vidět, kolik úsilí a práce do toho autorka vložila. Dozvěděla jsem se mnoho nových věcí a kdykoli jsem přemýšlela nad nějakou otázkou ohledně KLDR, tak mi ji kniha dříve či později zodpověděla. :)
Musím vyzdvihnout hlavně fotky, jež doprovázely vyprávění a díky kterým jsem si dokázala mnohem lépe představit dané prostředí a situaci, ve které se bývalí severokorejští občané nacházeli. Až do poslední stany jsem byla zvědavá, jak jejich příběhy dopadnou.
I přesto, že jsem knihu četla dlouho, tak jsem se k ní vždycky ráda vracela a pokračovala ve čtení. 4,5/5*

06.07.2023 5 z 5


Dcera Dcera Kiera Cass

Po přečtení několika hodnocení od ostatních čtenářů jsem se trochu obávala, ale nebylo vůbec čeho. Kniha předčila mé očekávání a strašně moc se mi líbila!
Eadlyn mi dost sedla, i když občas nebyla úplně andílek. Celá rodinka je naprosto boží, vztahy mezi sourozenci krásně fungují a právě tyto části byly jedny z těch nejvtipnějších. Hodně se v knize opakovalo kolik povinností Eadlyn, jako nastávající královna, má a mi to vlastně ani nevadilo. Jde vidět, že se hlavní postava neustále vyvíjí a mění názory a postoje. Všichni mládenci, kteří se o ruku princezny ucházejí, mi přirostli k srdci (teda až na některé výjimky) a libí se mi, jak každý z nich má něco, co ostatní buď nemají, anebo ne v takové míře.
Snad jediná má výtka pak připadá k přebalu knihy, jelikož Eadlyn si představuju jako mnohem milejší mladou dívku a slečna a obálce (tím myslím zejména přebal druhého dílu) mi jako Eadlyn příliš nepřipadá.

06.07.2023 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Čtenářsky ne tak zajímavá kniha jako Svědectví o životě v KLDR, ale i tak se četla dobře a dozvěděla jsem se z ní plno nových informací. Ideální pro ty, kteří se o Severní Koreu zajímají.

01.07.2023 4 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Moc zajímavá kniha, která je, i když byla vydána roku 1945, stále velmi aktuální, což je neuvěřitelné a zároveň smutné. Bohužel si myslím, že myšlenka této knihy bude přesná i za několik let. Určitě doporučuji přečíst. Čtení vám nezabere tolik času, jelikož kniha není dlouhá, a přitom vám to dá opravdu hodně.

03.06.2023 5 z 5


Říkej tomu, jak chceš Říkej tomu, jak chceš Brigid Kemmerer

V rámci možností odpočinková, velmi čtivá knížka s moc fajn postavami. :) Děj byl sice místy dost předvídatelný, ale to se prostě u takového žánru knih stává VELMI často.
I přestože kniha byla moc čtivá a stránky rychle ubývali, tak, stejně jako v Na co slova nestačí, bylo i tady pár věcí, které mi vadily. Tím však nechci říct, že kniha není dobrá! Jen zatím ani jedna autorčina kniha nedosáhla na úroveň Dopisů ztraceným... Ta je prostě stále její TOP kniha. :)

14.01.2023 4 z 5


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

Konečně jsem si přečetla knihu, jež určitě patří na seznam povinné četby každého člověka.
Neskutečně upřímné vyprávění náctileté dívky, která se v mladém věku musela vyrovnávat s mnoha těžkostmi, spojenými také s podmínkami tehdejší doby.
Upřímně, kdybych nevěděla, kolik se toho muselo stát, aby tento deník vůbec spatřil světlo, tak bych mu tak vysoké hodnocení nejspíš nedala, v tomto případě však nemůžu jinak.
Nejvíce mě zasáhl až doslov, kde se dozvídáme, jak to všemi obyvateli Zadního domů dopadlo. Tam málem ukápla i slzička. :\
4,7/5*

30.12.2022


Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

(SPOILER) Další skvělá kniha od mé oblíbené autorky. :) Ruta opět dokázala neskutečně do detailů popsat pocity, situaci, ve které se dej odehrával, a celkovou atmosféru Rumunska v letech, kdy v něm vládl komunismus.
Jako vždy mě děj dokázal vtáhnout a společně s postavami jsem byla schopna ''prožívat'' nejistoty té doby.
Postavy jsem si oblíbila, ale kdybych si měla vybrat oblíbenou postavu ze všech autorčiných knih, žádná postava z této knihy by to asi nebyla.
Jako velké plus považuji za ''propojení'' této knihy a s Mlčícími fontánami v podobě rodiny Van Dornových. :D
Jelikož jsem před touto knihou četla knihu o KLDR, tak mě situace v tehdejším komunistickém Rumunsku tolik nepřekvapovala, protože v Severní Koreji se věci velmi blízké tomu, co bylo zmíněné v knize, stále dějí, ale jsem si jistá, že kdybych četla tuto knihu dřív, tak bych tím byla dost šokovaná a zděšená.
I přesto, že mezi autorčinými knížkami mám jiné favority, tak určitě nemůžu říct, že by mě kniha zklamala a rozhodně stojí za přečtení. :)
4,7/5*

29.09.2022 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Skvěle napsaná kniha plná silných příběhů lidí, kteří to neměli v životě vždy lehké, přestože jim to normální častokrát přišlo, a kteří nalezli svobodu až po překročení hranic své rodné země.
Vždy jsem věděla, že v Severní Koreji vládne Kim Čong-un, je to země, ve které je snad vše cenzurované a přichází z ní jen velmi málo informací, ale to, jak hrozné to tam opravdu je, jsem se dozvěděla až při čtení této knihy.
Uvědomila jsem si, jaké štěstí mám, že můžu žít v tak svobodné zemi, jako je Česká republika a mám v životě tolik možností.
Můžu jedině doporučit.

28.08.2022 5 z 5


Tokijský motýl Tokijský motýl Emiko Jean

Strašně super knížka. Když jsem si četla popis, tak mi to trochu nápadem připomnělo filmy ''Deník princezny'', ale když jsem pak knihu začala číst, tak mi to podobné vůbec nepřišlo.
Jak dějová, tak romantická linka byly moc příjemné a dobře vymyšlené. Kromě začátku, kdy Izumi teprve do Japonska jela, jsem se nikdy u knihy nenudila a stránky utíkaly strašně rychle.
Postavy byly skvělé a knihu bych klidně zařadila k nejlepším Hate to Love, jelikož to neustálé popichování Izumi a Akia bylo naprosto skvělé a vždycky jsem se u toho musela křenit. :)
Oceňuju, že autorka zahrnula a dobře popsala i několik japonských tradic a přiblížila tak čtenáři tuto zemi o něco blíž.

02.08.2022 5 z 5


XOXO XOXO Axie Oh

Jakožto velkou fanynku k-popu mě tahle kniha strašně bavila a jakmile jsem se dozvěděla, že kniha s tímto tématem a prostředím Jižní Koreji vyšla, tak to byla jasná volba.
Tím ale nechci říct, že ti, co k-pop neposlouchají, tak je kniha nebude bavit. Naopak si myslím, že je kniha opravdu pro všechny a nemusíte k tomu znát ani BTS, ani Blackpink, ani jinou k-popovou skupinu, i když si myslím, že byste si ji pak užili o maličko víc. :)
Postavy byly strašně super a hodně jsem si je oblíbila. Autorka se zkrátka postarala o to, aby si každý našel někoho, kdo mu sedí.
To, že si někteří myslí, že je tam dost náhod, neberu. Řekněte mi, v jaké knize tohoto žánru není nic náhodného.
Ráda bych ještě dodala, že obálka je naprosto nádherná.
Moc doporučuju. :D

22.07.2022 5 z 5


Léto, kdy jsem zkrásněla Léto, kdy jsem zkrásněla Jenny Han

Letní odpočinková knížka, která se rychle čte a neurazí.
Postavy byly celkem v pohodě. Jeremiah fajn, sympatický kluk, Conrad "bad boy", který je nakonec jako vždy v pohodě a Belly, která mě občas štvala a byla pro mě tak nevýrazná, že kdyby byl příběh psaný erformou, tak si budu myslet, že hlavními postavami jsou právě Conrad a Jeremiah.
Ještě uvidím, jestli se pustím i do dalších dvou dílů, jelikož si nejsem jistá jestli mě to bavilo natolik, aby jo.. Ale upřímně si neumím představit, co tam budou další dva díly dělat.
.
3,5/5*

18.07.2022 3 z 5


Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Poslední autorčina kniha, která mi zbývala nepřečtená. Tak jako předešlé knihy mě ani tato nezklamala.
Děj byl poutavý, stránky neskutečně rychle ubíhaly a než jsem se nadála, tak jsme byla u poslední kapitoly.
Co se týče postav, tak byly, jako je u Ruty zvykem, strašně dobře vymyšlené.
Děj jsem celou knihu prožívala s nimi, jako bych byla součástí příběhu i já.
Velké plus je, že autorka tady nepoukazuje jen na děje v New Orleans v padesátých letech, ale i na to, jak je důležité rozlišit, komu můžeme důvěřovat a jak důležité je mít někoho, na koho se můžeme obrátit.
Trochu škoda je, že autorka víc nerozvedla vztah mezi Josie a Jessem (za chybné skloňování se když tak omlouvám :)). I přes to, že jsem celou knihu chtěla, aby nakonec spolu skončili, tak mi chybělo trochu víc interakce mezi postavami.
Co musím přiznat je, že jelikož to je i z prostředí bordelů atd., tak mi to bylo chvílemi lehce nepříjemné, ale to prostě záleží na čtenáři.
Za mě: 4,7/5*.

Hodnocení ostatních knih autorky najdete an mém profilu. ;)

01.07.2022 4 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

(SPOILER) Skvělé zakončení série. Občas mi přišlo, že se to strašně táhlo (hlavně asi prvních 100), ale jinak to bylo dobře vymyšlené, super postavy, které byly všechny úplně odlišné a každá měla něco do sebe, a děj zajímavý. :)
Musím souhlasit, že romantická linka mezi Alinou a Malem mohla být víc rozvinutá, ale takto to autorka prostě napsala a my s tím bohužel nic neuděláme.
Konečná ''bitva'' ve Vráse mi přišla kratší, což asi nakonec ani nevadilo. Jinak to, že Alina přišla a svou moc, pro mě bylo celkem překvapivé, ale v tomto díle toho bylo překvapivého tolik, že mě to ani nějak zvlášť nešokovalo. :)
Jediné, co si neumím vysvětlit je, jestli teda byl Temnyj špatný, nebo ne. Chápu, že z části ano, ale když nakonec zemřel, tak mi ho bylo vlastně líto.
I přes to, že fantasy nečtu, tak mě tahle série opravdu bavila. Jelikož jsem si strašně oblíbila Nikolaje, tak uvažuju, že si přečtu i jeho duologii. Nemůžu nic jiného, než doporučit. :)
4,5/5*

Recenze k předešlým dvoum dílů najdete na mém profilu. ;)

26.06.2022 4 z 5