Daura Daura komentáře u knih

☰ menu

Zloba Zloba Chris Carter

Hromada psychologických kecov. Vybrakovaných pár učebníc policajnej akadémie a línia príbehu náramne podobná niečomu, čo som napísala v literárnom krúžku na strednej škole. Že sú jeho knihy plné klišé som si už zvykla, ale táto bola za mňa dosť slabota. Mal by začať používať viac vlastného inštinktu než inšpirácie v iných zdrojoch.

14.04.2024 3 z 5


Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

V první řadě chci říct, že jsem se v životě věnovala profesionálně šachům i roller derby, takže informace ohledně sexismu, nerovnosti pohlaví nebo LGBTI+ komunitě jsou mi známé.

Kniha byla perfektní. Příběh se logicky vyvíjel, jednotlivé kapitoly krásně navazovaly, byla cítit příjemná dynamičnost a progres. Postavy v knihe si prostě zamilujete, v hlavě se vám vytvoří věrný obraz a vy prožíváte s nimi jejich milostnou romanci. Nemám výhrad vůči ději, i když pár šachových nesrovnalostí tady bylo. Nevermind.

Co mi však vadilo bylo to, že tato 18ti letá hrdinka v této YA knize měla za sebou v sexu tolik, co nestihne jedna úspěšná pornoherečka. Nevím, zda bych chtěla dávat své pubertální dceře takový příklad. Chápu, že to v kontextu vyznívalo tak, že Mall nevěří na lásku a proto si užívá nevázaného sexu, ale sakra.... Bylo jí jen 18 aby skákala do nezávazného sexu s random lidmi z Tindru. Sakra, sakra, sakra, v jaké době to žijeme?

Druhá věc, která mi vadila, byla prezentace LGBTI+ komunity. Postavy měly sex s klukami i s holkami, jakoby to byla volba. Když se Mall jrn tak zeptala Nolana, tehdy pro ni cizího člověka, zda spí se svým kamarádem... To bylo fakt hodně nevhodný. Opět se ptám, v jaké době to žijeme? Být "bi" nebo "homosexual", to sakra není volba, to je něco, k čemu má člověk dospět na základě svého nitra. Jestli má někdo pocit, že takovýma příkladama někdo LGBTI+ komunitu skutečně podporuje, tak je to stejně kontraproduktivní jako "musíme do každého filmu obsadit černocha, protože by to jinak lidi řešili". A pak to až lidi začnou skutečně řešit.

Být homosexuál nebo "bi" není volba (jak mě to připomínalo dobu glam rocku). K tomu člověk dospěje a tak to prostě je. Není správne to dělat proto, že je to teraz "in". Je správné to dělat, pokud to tak člověk skutečně cítí.

06.04.2024 4 z 5


Výchova dívek v Čechách Výchova dívek v Čechách Michal Viewegh

Toto je kniha doslova o h***e. Strata času.

20.03.2024 1 z 5


Mezi koly Mezi koly Dick Francis (p)

Moja druhá kniha od Dicka a znovu paráda. Škoda, že dnes sú jeho knihy skôr "retro". Našla som ju v knihobudke a díky bohu za ňu...

09.03.2024 5 z 5


Ona to ví Ona to ví Lorena Franco

Ale jo, kniha se mi líbila, akorát beru jednu hvězdu za zbytečnou obsáhlost a za poslední dvě stránky, které mě naštvaly. Navíc byla v knize spousta stylistických chyb, jako kdyby redaktor a korektor tu knihu ani neviděli - to nemám ráda, ale bohužel je to dnes běžnější, než je slušné...

03.03.2024 4 z 5


Ranní přání Ranní přání Natascha Lusenti

Trochu som váhala, či dať 4 alebo 5 hviezd, ale ako som si prečítala komentáre, rozhodla som sa pre 5 hviezd.
Kniha je napísaná krásne a prečítala som ju na jedno posedenie (7 a pol hodiny). Ide o skutočné pohladenie na dušu a naozaj si myslím, že ak nie ste prázdne nádoby, zabaví vás.
Pokiaľ prázdne nádoby ste, prečítajte si radšej Cooka alebo inú kravinu.

28.02.2024 5 z 5


Všechny cesty vedou do hrobu Všechny cesty vedou do hrobu Seth MacFarlane

Ale no táááák!
Tenhle muž, Seth MacFarlane, je prostě génius na území bláznivé komedie a parodie. Griffinovi, Americký táta, Méďa... To jsou všechno ikonické snímky.
Skutečně vřele doporučuji se nejdříve podívat na film, jde Seth ztvárnil hlavní roli. A pak, dejte tomu čas, si přečtěte tuhle knihu.
Právě ležím po operaci a tyhle výbuchy smíchu jsem fakt pokračovala. Za mě ikonický příběh.

Btw směju se na některých komentářích zde: kniha neposkytuje nic nového naproti filmu, jakoby někdo vzal scenár a hodil ho do knihy atd...
Lidi, vy fakt neumíte číst... Vždyť je to napsáno přímo na obálce, že se jedná o knižnou verzi tohoto filmu... Některým lidem by mělo být zakázáno recenzovat. Protože tyto hodnocení s jednou hvězdou na základě nepozornosti recenzentů nejsou fér.

27.02.2024 5 z 5


Nesmrtelný kovboj Nesmrtelný kovboj Mirko Pašek

Najprv som sa knihy bála. Zo začiatku sa i horšie čítala a ja som myslela, že to bude dlhé, predlhé. No nakoniec sa príbeh rozvil tak, že som bola unesená. Nádherné, smutné...

29.01.2024 4 z 5


Mrtvá zóna Mrtvá zóna Stephen King

U Kinga to mám tak, že ma kniha veľmi baví, alebo vôbec nebaví. Táto bola úchvatná!

15.09.2023 5 z 5


Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Konečne niečo čitateľného, prvé dve knihy sa mi moc nepáčili.

16.07.2023 5 z 5


Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Moc ma to bavilo. Príjemné oddychové čítanie plné humoru.

13.06.2023 5 z 5


Poslední lov Poslední lov Jean Christophe Grangé

Fenomenálne, skvelé, úžasné!
Prečo čítať komerčné braky, keď tu máme Grangého?
Milujem to!

26.05.2023 5 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Mimo toho, že autori nejako omylom zabudli "vyriešiť" polku vrážd, kniha je chaotická, nelogická a plytká. Minimálne polku textu by som vyškrtala a vrelo by som chcela doporučiť tvorcom nejakú učebnicu kriminalistiky. Všetko z oblasti polície i medicíny naprosto mimo realitu. Naviac za celých 500 strán si nevytvoríte nijaké puto s postavami. Ako toto môže byť bestseller, to už fakt nechápem... Pritom trh je plný fakt kvalitných detektívok, o ktorých ľudia nemajú ani páru.
No nič. Idem si radšej otvoriť Grangého...

16.05.2023 1 z 5


Léčba kočkou Léčba kočkou Olga Krumlovská

Ne, prosím, nedávejte této ženě do rukou žádnou další kočku!!! O kočkách neví vůbec nic! Ani jedna kočka jí nedožila v rukou do přirozené smrti a ona se tu jde hrát na milovnici koček a odbornici! O stylistice ani nemluvně - a to neustále připomíná, že je novinářka. Panebože!!! Tolik opakujících se slov a frází... Líta z jednoho do druhého, mnohdy myšlenky spolu ani nesouvisejí, je zde také spousta neověřených informací, lživých, vyfabulovaných, správná novinářka by si téma nejdříve nastudovala, pak by psala. Je to schopné leda na podpal. I do knihobudky mi to přijde škoda...
A ujasněme si pár faktů: Když kočka mrouská a nadmíru trpí, nedáme ji připustit, ale dáme ji kastrovat. Člověk se "jen tak" od kočky toxoplazmózou nenakazí, toxoplazmóza řádí v případě, že je člověk prase a neuklízí hovna z kočičího wc. Ne, nemusíme dávat od sebe kočku v těhotěnství. Ne, kočka netrpí změnou prostředí, ovšem trpí, když ji člověk odloží!
A takhle bych mohla pokračovat do aleluja...
Fakt hodně špatná kniha a na autorku bych nejraději poslala Svobodu zvířat!
PS: Autorka věří na duchy a všechno, co se jí v životě stalo, připisuje přítomnosti duchů... Dokonce mluví o vyléčení z rakoviny na základě "zaříkavadel". Když ji něco řekl doktor, ona si myslela své. Jako tohle je spíše na žalobu než na čtení.
Čekala jsem nějaký pozitivní náboj, místo toho autorka v knize líčí své problémy, každý příběh ovládá nějaká negativní zkušenost, lidská blbost a arogance.

01.03.2023 odpad!


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Jako dalo se to číst, ale nemohu souhlasit s hodnocením ostatních čtenářů.
V první řadě mi absolutně v knize chyběl dialog. Jak strašně je cítit, že knihu napsala žena... Samé blá, blá, blá, emoce, pocity, myšlenky a zase emoce. Když se tedy nějaký dialog objevil, tak dost nereálný, nepravděpodobný, prostě to v tomhle směru u autorky nefunguje (možná právě proto se dialogům obrovským obloukem vyhýbá).
Taky jsem zaznamenala spoustu logických chyb, ale jako že fakt spoustu!
Celkově je psaní prvoplánové, jakoby autorce stále chyběly normostrany a tak musela přidávat nové a nové zápletky nebo postavy.
Příběh, krerý měl tak sakra velký potenciál... Stačilo by, kdyby vydavatelé ty knihy nechrlili jak na běžícím pásu ale dali jim o malinko více času... Dnes se hold stane autorem bestsellerů kdokoliv...

10.01.2023 3 z 5


Emily zdolává překážky Emily zdolává překážky Lucy Maud Montgomery

Krásna kniha, krásne vydanie... Príbeh mi zalepil nedávne rany.

24.12.2022 5 z 5


Tuhá zima Tuhá zima Kim Faber

Co blbnete?
Máte tady velice kvalitní severské krimi a vy to nevidíte?
1. Napsáno výborně.
2. Kriminalisticky přesné.
3. Fungujíci logika.
4. Fungující dialogy.
5. Důraz na detaily v příběhové linii.
6. Sympatické postavy.
7. Děj zajímavý od první stránky.
Co jako chcete více? Někdy těmto recenzím nerozumím. Určitě se hned poohlédnu po pokračování.
Ze severského krimi je to ten lepší standard.

16.12.2022 5 z 5


Anděl smrti Anděl smrti Richard Sklář

Tak tohle byla neskutečná kravina.
Ke knize mě zatáhla čtenárská výzva, ale jak já jsem toho litovala. 400 stránek o ničem!
Kdybych vyškrtala 300 z nich, tak by se vůbec nic nestalo. Neuvěřitelně logických chyb. Navíc si autor přibarvuje skutečnost tak, jak se mu to hodí, aby děj zapadnul.
Sorry, ale fakt nechápu, jak "jste to mohli přečíst jedním tahem". Já to louskala měsíc a to obvykle přečtu knihu za den....

10.12.2022 odpad!


Chraň mě před zlými muži Chraň mě před zlými muži Saul A. Lelchuk

Po prečítaní recenzí mi táto kniha dlho ležala na poličke. Som obrovský fanúšik série Milénia a mala som teda z knihy trochu strach. Čakala som trápnu napodobeninu, klišé.
Ale bol to obrovský omyl!
Nikky je naprosto originálna a sympatická postava. Príbeh je tiež jedinečný, text veľmi čitateľný. V knihe sa objavuje ešte niekoľko moc zaujímavých charakterov a ja som to všetko s nadšením hltala!
Naviac oceňujem dosť podrobností zo sveta zbraní. Som policajtka a vášnivý strelec, takže sa mi páčil cit pre detail, napr. ako sa zachová strela v uzavrenom priestore či čo sa stane s nevyčistenou poloautomatickou palnou zbraňou.
Preto, že viem strielať a ovládam bojové umenia ako je box či judo, ešte nie som ako Lisbeth... ;)
Chcelo by to pristupovať ku knihám bez predsudkov. Túto konkrétnu knihu posadím na čestnú poličku hneď vedľa Milénia.
Btw, moju policajnú dušičku to bavilo viac než ospevovaný Chris Carter.

06.09.2022 5 z 5


Vnitřní klid a kde ho najít Vnitřní klid a kde ho najít Christopher Papadopoulos

Blá, blá, blá.
Z tejto knihy som si neodniesla vôbec nič. Sú tisícky podobných kníh, ktoré majú o milión vyššiu hodnotu...
Bohužiaľ ani kamaráti nehodnotili túto knihu nijak pozitívne.
Dosť strata času.

04.09.2022 odpad!