Chraň mě před zlými muži

Chraň mě před zlými muži https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424038/bmid_chran-me-pred-zlymi-muzi-wf1-424038.jpg 4 93 27

Nikki Griffinová série

1. díl

Nikki Griffinová není typické soukromé očko. V kanceláři nad svým knihkupectvím, kde se opájí knihami i útěchou, již jí poskytují, se věnuje pátrání po jistých mužích. Po nebezpečných mužích. Po mužích, kteří ubližují ženám, které – jak se oni muži dušují – hluboce milují. Nikki jim s potěšením uštědřuje lekce, aby je také nechala pocítit násilí a bezmoc a aby se ujistila, že jejich oběti už před nimi navždy budou v bezpečí. Když Nikki začne sledovat Karen, zaměstnankyni velké technologické společnosti, která se údajně podílí na podnikové špionáži, situace se nečekaně vyhrotí a život její klientky je v ohrožení. Karen jí sdělí, že ji někdo pronásleduje. Nebezpeční muži. Slíbí, že Nikki prozradí, o co ve skutečnosti jde a co je v sázce. Ovšem pak se cosi zvrtne – a z ničeho nic Nikki už neřeší jen banální případ, ale snaží se zkrátka zůstat naživu. Chraň mě před zlými muži je prvním dílem nové napínavé série s hlavní hrdinkou, která je kýmsi mezi Lisbeth Salanderovou, Jackem Reacherem a Jessikou Jonesovou – akční bondovskou hrdinkou, kterou si čtenáři zamilují už proto, že usiluje o nápravu všudypřítomného zla.... celý text

Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Save Me From Dangerous Men , 2019


více info...

Přidat komentář

Sančez
19.04.2023 5 z 5

Můj bože tohle bylo co??? Chci víc!!! Chápu proč někomu tahle kniha neladila. Ale já si to užívala napětí, smích, pláč, radost tohle vše jsem při čtení cítila. Nepotřebuji reálný příběh těch mám ve všedním životě nad hlavu. Naopak potřebuji únik od tohohle balastu světa a tahle kniha mi to dala vrchovatě.
Nikki já tě zbožňuji, jsi moje hrdinka.

Datr1
27.03.2023 4 z 5

Za mně napínavé, čtivé, líbilo se mi to


soukroma
16.09.2022 3 z 5

V úvodu bylo hned jasné, proč by Reacher zbožňoval Nikki, jak uvádí výkřik na obálce knihy: stejně jako on nesnáší bezpráví, ráda se pere za dobrou věc, prát se umí, palná zbraň jí není cizí, ale nemá ráda nože, a umí sledovat a pátrat, ovšem s moderními technologickými prostředky a na motorce, což by asi Reacher mohl tak akorát respektovat.
Jakmile bylo jasné, čím (vším) se hlavní hrdinka zabývá, začal se děj dlouze rozmělňovat a zabředávat do podružných linek, zejména romantických zákoutí, a tím ztrácet šmrnc (vskutku thriller pro ženy). S tím také vymizel odkoukaný lakonický styl, který sluší Reacherovi, a stal se zbytečně rozvláčným. A nevrátil se ani v akčních scénách, kterými autor stejně jako s napětím šetřil, nebo je dokonce zabil: konec se blížil příjemně svižně, v akčním duchu, ale ne, autor zase zařadil zpátečku, vracíme se k pokračování hrdinčiných traumat z dětství a pak ještě přidáme jednoho ohavného manžela, vše mimo rámec hlavního příběhu. No a ten se tedy taky nerozuzlil zrovna smysluplně...
Suma sumarum spousta balastu a nevěrohodný příběh.

Daura
06.09.2022 5 z 5

Po prečítaní recenzí mi táto kniha dlho ležala na poličke. Som obrovský fanúšik série Milénia a mala som teda z knihy trochu strach. Čakala som trápnu napodobeninu, klišé.
Ale bol to obrovský omyl!
Nikky je naprosto originálna a sympatická postava. Príbeh je tiež jedinečný, text veľmi čitateľný. V knihe sa objavuje ešte niekoľko moc zaujímavých charakterov a ja som to všetko s nadšením hltala!
Naviac oceňujem dosť podrobností zo sveta zbraní. Som policajtka a vášnivý strelec, takže sa mi páčil cit pre detail, napr. ako sa zachová strela v uzavrenom priestore či čo sa stane s nevyčistenou poloautomatickou palnou zbraňou.
Preto, že viem strielať a ovládam bojové umenia ako je box či judo, ešte nie som ako Lisbeth... ;)
Chcelo by to pristupovať ku knihám bez predsudkov. Túto konkrétnu knihu posadím na čestnú poličku hneď vedľa Milénia.
Btw, moju policajnú dušičku to bavilo viac než ospevovaný Chris Carter.

AlexandraBane
10.05.2021 4 z 5

Nebylo to úplně nejhorší. Nikki je správná sympaťačka i když má svoje mouchy (ale kdo je nemá?). Čtení mě bavilo. Hvězdičku jsem ubrala kvůli momentům, které byly dost přitažené za vlasy. Nechtěla bych být násilnickej chlap a připlést se jí do cesty. Občas si říkám, že bych takovou Nikki potřebovala, nejen na ty chlapi ale hlavně na pokec o knihách.

Doufám, že to nebylo poslední setkání.

Artep25
29.12.2020 4 z 5

No jo je to trochu Lisbeth a Bond :) Ale mně se hrdinka líbila a bavila mně . Kniha je čtivá a určitě si přečtu něco dalšího až vyjde .

katasokolov
27.09.2020 3 z 5

Takže, nebylo to zlé. Hlavní hrdinka, jak poukazují i anotace, je směsice Lisbeth Salander a Jacka Reachera. Lisbeth jsem si oblíbila moc a kniha Muži, kteří nenávidí ženy patří mezi špičku! Jacka Reachera jsem zatím viděla jen v podání Toma Cruise, ale ke knihám se časem taky probojuji. Knížka byla čtivá, samozřejmě měla lepší i horší pasáže .... hlavní hrdinka mě bavila (zejména se mi líbilo, že vlastní knihkupectví :) ), ale na můj vkus tam bylo až moc rvaček a různých potyček. Nicméně, pokud vyjde pokračování, přečtu si ho.

Lllvicek
18.09.2020 3 z 5

Musím říct, že to vychvalovaní moc nechápu ... Půl knihy jsem se do četby hodně nutila a druhá půle, byla sice lepší a plná zvratů, ale strašně předvídatelných. Moc mě to nenadchlo, ale dočetla jsem.

Nuttelka
29.08.2020 3 z 5

Tak tohle není úplně můj šálek kávy, i když jsem se na knihu moc těšila. Přišlo mi to až moc přehnané a přitažené za vlasy. Takový James Bond v sukni. Občas jsem se musela do čtení nutit, dokonce mi tu i chyběl soucit s hlavní postavou. Nejvíc se mi líbil Ethan a klobouk dolů, že nevzal nohy na ramena :-) Nevím no, takový průměr a docela mi to mrzí...

Dr_Quinnova
24.08.2020 4 z 5

Určitě je to první kniha tohoto žánru ("thriller pro ženy" :D) kterou jsem kdy četla. Přečteno bez očekávání, což je bezpochyby klíčem k o to větší radosti, když se kniha povede. Účel oddychovky rozhodně splnila. Ba co víc - a to je asi nejdůležitější aspekt knihy - hlavní hrdinka mi byla hned sympatická a v každým momentu jsem jí držela palce. Tak trochu Líza Simpsonová, která se umí prát, jezdí po nocích na motorce, má svůj obchod s knihama a pomáhá týraným ženám. Trochu žije ve společnosti a trochu mimo ni. Kniha byla i celkem napínavě napsaná, četla jsem jí i za chůze, což považuji za jistý ukazatel kvality.

Hella
16.08.2020 4 z 5

Tak tohle byla jízda! Sympatická Nikki mě vážně "dostala". Jasně, že je to z kategorie pohádek pro dospělé, ale i tak to byla moc prima počtení - svižné, odsýpající, gradující.

Lenka.Vílka
12.07.2020 4 z 5

"Somebody Help Me - Full Blow Rose"

Moc mě bavil úvod. A co Nikki dělá za práci. Někdo to dělat musí. Někdo musí chránit ženy před zlými muži. Jenže potom se to začalo dějově komplikovat a já četla něco trochu jiného, než jsem myslela, že budu v knize číst...

Šla jsem do knihy s očekáváním něčeho jiného. A potom mě vlastně to vyšetřování samotné bavilo 50/50. Ale bavilo mě dozvědět se něco o Nikki. Je to dobře napsaná postava. Navíc je sympaticky zdefomovaná svojí prací v knihkupectví (alespoň se u ní lépe vysvětlí autorova vlastní sečtělost, kterou vložil své postavě) a Nikki to ukazuje často (škoda že v reálu to v tomhle odvětví většinou tak nefunguje). A jsem moc ráda, že se sledování Karen trochu otočilo. (Přesto celá pointa za mě trochu překombinovaná.) Protože já myslela, že tuhle práci nebere. Že "není typické soukromé očko" z anotace a bere případy pouze určitého typu pro ženy, viz úvod, minulost a název knihy.

Nejsem si úplně jistá, zda mi vyhovovaly pasáže u cvokaře. Hlavně kvůli tomu přepadení. To má být nový standard? Někdo chce moje peníze, já mu je nedám a bráním se, tak mám psychickej problém? Já to vidím jako Nikki. Psychickej problém bych měla spíš post, kdybych mu ty peníze dala. Tak proč nevyužít toho, že vím, jak na to? Udělat to jen její Rómeo, tak to je úplně jiná situace.

Zaujala mě především tato pasáž ze strany 127:
"Nejsem sebedestruktivní. A nejsem psychopatka. Svět je plný lidí, kteří potřebují pomoc."
"A vy se tedy domníváte, že jim tu pomoc musíte poskytnout právě vy."
"Domnívám se, že někdo by jim pomoct měl."

Možná proto jsem na konci přidala ještě jednu hvězdu. Žijeme ve světě, kde má dost mužů problémy s ženami. A když jsou sebevědomé a samostatné, tak jsou vadné. Možná se jim to z dálky líbí, doma to ale nechtěj, tak to aby se postarali tedy oni...ne vždy se oni postarat umí.

Ale čtivý to bylo. Protože od druhé poloviny je to jedna velká řežba a to mě bavilo. Nebudu lhát, jsem na girl power a když se parchantum kouskají ošíšky, hned mi to zlepší den :)

PS: dejte mi druhý díl a možná dám pět hvězd. Teď ale zatim ne...

Mike99
28.06.2020 5 z 5

Autorova prvotina - a výborná. Okamžitě v ději, děj má spád. Hrdinka Nikki má svého démona, ale je z mého pohledu sympatická, chytrá, s nadměrně vyvinutým citem pro spravedlnost. Příběh napasován na myšlenku George Orwella, Big brothera a jeho zneužití. Kromě vyšetřování autor postupně odhaluje minulost Nikki. Logicky dobře vysvětleno, informace do sebe zapadají jako puzzle.
Nad knihou jsem se v dobrém slova smyslu bavil, jsem zvědav na případné další příběhy.
V knize je mnoho odkazů na literární autory a na různé knihy (viz zajímavosti).
--------------
Člověk není vybavený instinkty pro nic za nic. Přehlížení instinktů je jako plýtvání vzácnými zdroji. Jako ignorování zvuku jen proto, že spoléháte na zrak.

-markéta-
24.05.2020 4 z 5

Čtu zde komentáře, které nesdílí mé nadšení. Neříkám, že všichni musí dát 5 hvězdiček, ale jako zklamání mi to rozhodně nepřišlo.
Takhle, kniha nebyla bombastická, ale na 4-5 hvězdiček rozhodně byla. Bylo to pro mě něco nového. Za mě trochu feministické, ale ne nějak přehnaně.
Děj se mi moc líbil a hlavně myšlenka toho, že když je někdo knihomol, knihovnice, tak nemusí být hned zapšklý introvert, ba naopak.

Nikky se mstila mužům, kteří ubližovali ženám a zároveň řešila velmi závažnou věc, na kterou byla připravena a měla plán i na to, kdyby se něco pokazilo (což se samozřejmě stalo).
Název odpovídá tomu, co v knize bylo, mělo to spád, bylo to příjemné čtení. Těším se na další díl. :-)

mikika
14.05.2020 4 z 5

líbil se mi Reacherovsky úsporný styl vyprávění a knihomolské zázemí hrdinky, taková Lara Croft, co ze všeho vyklouzne, všechno přežije...

Katania
12.05.2020 3 z 5

Mírně přitažené za vlasy, ale proč ne ;) Asi to chtělo novou Lisbeth. Nikki je mi zatím sympatická, uvidíme po dalších dílech.

astra3
28.04.2020 3 z 5

No nevím, co napsat. Mně to přišlo jako parodie. Hlavní hrdinka úžasně sečtělá (asi z minulých životů dle nabitého programu) a zároveň má problém s agresivitou. Docela nuda.

blonďatá.luc
21.03.2020 3 z 5

Plná optimismu jsem se pustila do čtení a postupně začala odhalovat pro mě hlavní problém této knihy - i po dočtení mi není moc jasné, jak si mám představit hlavní hrdinku. Je to silná žena, která přepere snad každého chlapa, jezdí na motorce, není hubená, ale udržuje se ve formě, a přesto sklízí, zdá se, obrovský úspěch u mužů - mé problémy začínají zřejmě už u toho, že si moc nedovedu představit ženu, která by se tak často prala. Já si ji postupně oblíbila pro její laskavé srdce. Trochu mě mrzí, že se autor nedržel pouze původního nástřelu knihy, i když ho do celého příběhu promítal. Ač nerada přiznávám, že jsem to s touto knihou měla trošku jako na houpačce - chvílemi mě příběh bavil více, chvílemi podstatně méně - někdy mi například popisné pasáže značně ubíraly na napětí. Čím dál jsem se ovšem v ději dostávala, tím těžší pro mě bylo knihu odložit. Teď, po dočtení, vím, že se ráda pustím i do dalšího dílu - není to sice kniha, ze které bych se "posadila na zadek", ale věřím, že další díly budou ještě lepší.

Dela111
10.03.2020 4 z 5

Mám ráda takové hrdinky jako jsou Lisbeth Salanderová a Vanessa Michael Munroeová a vypadá to, že budu mít ráda i Nikki :-). Mimo to, že má pádnou ruku, vyzná se i v knihách!
Příběh má svižný děj, proložený výchovnými lekcemi, které hlavní hrdinka uděluje mužům, tedy spíš ubožákům, kteří si své "chlapáctví" dokazují tím, že zmlátí svoji ženu.
Jednu hvězdičku dolů za zápletku, která není zrovna můj šálek kávy. Další díl si nenechám ujít, snad bude námět jiný. Jinak se příběh četl dobře.

Bezkyne9
09.03.2020 4 z 5

Jak bylo psano nize, chci Nikki domu, povidat si o knihach, spravedlnosti a priucit se praktickym dovednostem :D ... sverazna postava s osobitym humorem, schopna a inteligentni, s vlastnim knihkupectvim, co vic si prat... :) Pribeh samotny mel svih a grady, jako ctenar jsem velice spokojena, jen na konci uz uvadala pozornost, ale nevycitam to nutne zaveru knihy, konkretne se neda nic vytknout... Vrele doporucuji a budu se velice tesit na dalsi setkani :)

Štítky knihy

thrillery pro ženy

Autorovy knížky

Saul A. Lelchuk
americká, 1983
2020  77%Chraň mě před zlými muži

Kniha Chraň mě před zlými muži je v

Právě čtených3x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených4x
Knihotéce163x
Chystám se číst124x
Chci si koupit25x
dalších seznamech1x