Nesmrtelný kovboj

Nesmrtelný kovboj https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25012/bmid_nesmrtelny-kovboj-KAA-25012.jpg 4 51 6

Stanley Fort, syn českého otce Stanislava Fořta, který se vystěhoval do Ameriky a změnil si těžko vyslovitelné jméno, zatouží jako mnoho mladíků v jeho věku po rušném životě v prérii. A skutečně se mu i podaří stát se kovbojem. Na obrovské farmě se stává svědkem podvodů i přestupování zákona, seznamuje se s Indiány i s plavovlasou krasavicí, která nesmí v žádné pořádné kovbojce chybět, prožívá radosti i žal první lásky, uzavírá přátelství. Krádeže dobytka, úmorné několikadenní putování se stádem, dny, v nichž téměř nesleze ze sedla - to všecko je seznámení s romantikou kovbojského života, jakého se pilný návštěvník filmových westernů těžko naděje.... celý text

Přidat komentář

Jirka92333
07.03.2024 5 z 5

Krásná a smutná kniha. Nakonec poslední kovbojové končí jako poslední indiánští válečníci. Jako atrakce.

Daura
29.01.2024 4 z 5

Najprv som sa knihy bála. Zo začiatku sa i horšie čítala a ja som myslela, že to bude dlhé, predlhé. No nakoniec sa príbeh rozvil tak, že som bola unesená. Nádherné, smutné...


kuruteku
03.09.2019 5 z 5

Tak po Oklahomské trilogii jsem si střihl ještě knihu, která ji završuje, i když byla napsána předem. A je to dobré pořadí. Kde je Tsatoke, Quanah, kde je Frank Bastillon, strejda Patent, maršal a jeho povedený bratříček Sam? Kde jsou olejáři, osadníci, indiáni? Zapomenutá sláva někdejšího kraje. Jen ti lidé jsou pořád stejní, plní iluzí - tu v spravedlnost, tu v dobrotu pana Claye. A jiní plní podlosti, která je vlastně jen pokračováním amerického snu za hranicemi a horizontem lidskosti - tu se střílí po konkurenci, tu mizí pokladnička. Stan na konci sice říká, že "Nesmrtelnej kovboj nebyl nesmrtelnej", ale pro nás, čtenářstvo, je. Díky za to.

lenyleny
15.07.2018 5 z 5

Tak trochu jiná kovbojka, ale zaručeně v tom dobrém slova smyslu. Kniha má perfektní styl, spád, nemá hluchá místa, naprosto věrohodný děj. Za takové knihy dík. "Oddechovka" na vysoké úrovni . Pouze si myslím, že knihu ocení až dospělí čtenář ne děti.

Peternikdy
09.02.2018

Pašek je dobrý, moc. Jakkoli dnes nemoderní, je to stále hezké čtení. Nesmrtelný kovboj je mnohem věrohodnější western než jsou stovky jiných, pověstnějších. I když se mne nelíbil konec, je dle mého takový nemastný neslaný. Asi proto, že je neliterárně věrohodný. Nic na efekt.
Chtěl bych být Mirko Paškem.

hlavin
24.01.2016 5 z 5

Výborná dobrodružná kniha. Dostal jsem ji kdysi jako chlapec od SRPŠ a byl jsem z ní nadšen. Od začátku do konce nechybí napětí, vše je napsáno neobyčejně poutavě. Zároveň to však není laciná kovbojka, autor zde jasně vyslovuje fakt, že být kovbojem není jen jezdit na koni, střílet a pít whisky v saloonech, ale že je to především těžká a úmorná práce.
Opravdu doporučuji!

Štítky knihy

westerny dobrodružství kovbojové

Autorovy další knížky

Mirko Pašek
česká, 1910 - 2002
1966  79%Nesmrtelný kovboj
1980  76%Děvče pro Oklahomu
1981  74%Muž pro Oklahomu
1984  74%Ztracená prérie
1964  70%Ostrov tisíce drahokamů

Kniha Nesmrtelný kovboj je v

Přečtených71x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce97x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x