Nesmrtelný kovboj
Mirko Pašek
Stanley Fort, syn českého otce Stanislava Fořta, který se vystěhoval do Ameriky a změnil si těžko vyslovitelné jméno, zatouží jako mnoho mladíků v jeho věku po rušném životě v prérii. A skutečně se mu i podaří stát se kovbojem. Na obrovské farmě se stává svědkem podvodů i přestupování zákona, seznamuje se s Indiány i s plavovlasou krasavicí, která nesmí v žádné pořádné kovbojce chybět, prožívá radosti i žal první lásky, uzavírá přátelství. Krádeže dobytka, úmorné několikadenní putování se stádem, dny, v nichž téměř nesleze ze sedla - to všecko je seznámení s romantikou kovbojského života, jakého se pilný návštěvník filmových westernů těžko naděje.... celý text
![Daura Daura](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/265868/m_daura-v7q.jpg?v=1550007552)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Najprv som sa knihy bála. Zo začiatku sa i horšie čítala a ja som myslela, že to bude dlhé, predlhé. No nakoniec sa príbeh rozvil tak, že som bola unesená. Nádherné, smutné...
![kuruteku kuruteku](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/121062/m_121062.jpg?v=1459855106)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak po Oklahomské trilogii jsem si střihl ještě knihu, která ji završuje, i když byla napsána předem. A je to dobré pořadí. Kde je Tsatoke, Quanah, kde je Frank Bastillon, strejda Patent, maršal a jeho povedený bratříček Sam? Kde jsou olejáři, osadníci, indiáni? Zapomenutá sláva někdejšího kraje. Jen ti lidé jsou pořád stejní, plní iluzí - tu v spravedlnost, tu v dobrotu pana Claye. A jiní plní podlosti, která je vlastně jen pokračováním amerického snu za hranicemi a horizontem lidskosti - tu se střílí po konkurenci, tu mizí pokladnička. Stan na konci sice říká, že "Nesmrtelnej kovboj nebyl nesmrtelnej", ale pro nás, čtenářstvo, je. Díky za to.
![lenyleny lenyleny](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/105677/m_lenyleny-MLy.jpg?v=1540914378)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak trochu jiná kovbojka, ale zaručeně v tom dobrém slova smyslu. Kniha má perfektní styl, spád, nemá hluchá místa, naprosto věrohodný děj. Za takové knihy dík. "Oddechovka" na vysoké úrovni . Pouze si myslím, že knihu ocení až dospělí čtenář ne děti.
![Peternikdy Peternikdy](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/212332/m_212332-b5n.jpg?v=1518451852)
Pašek je dobrý, moc. Jakkoli dnes nemoderní, je to stále hezké čtení. Nesmrtelný kovboj je mnohem věrohodnější western než jsou stovky jiných, pověstnějších. I když se mne nelíbil konec, je dle mého takový nemastný neslaný. Asi proto, že je neliterárně věrohodný. Nic na efekt.
Chtěl bych být Mirko Paškem.
![hlavin hlavin](https://www.databazeknih.cz/img/users/92_/92055/m_92055-MOH.jpg?v=1466193395)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná dobrodružná kniha. Dostal jsem ji kdysi jako chlapec od SRPŠ a byl jsem z ní nadšen. Od začátku do konce nechybí napětí, vše je napsáno neobyčejně poutavě. Zároveň to však není laciná kovbojka, autor zde jasně vyslovuje fakt, že být kovbojem není jen jezdit na koni, střílet a pít whisky v saloonech, ale že je to především těžká a úmorná práce.
Opravdu doporučuji!
1966 | ![]() |
1980 | ![]() |
1981 | ![]() |
1984 | ![]() |
1964 | ![]() |
Krásná a smutná kniha. Nakonec poslední kovbojové končí jako poslední indiánští válečníci. Jako atrakce.