Emily zdolává překážky

Emily zdolává překážky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496744/bmid_emily-zdolava-prekazky-LvK-496744.jpg 5 29 4

Emily série

< 2. díl >

Emily Starrová se narodila s touhou psát a snem stát se spisovatelkou. Když přišla jako sirotek k příbuzným do Novoluní, pomáhalo jí psaní překonávat počáteční chvíle osamělosti. Kamarádi, které si tam získala, ale odcházejí studovat do Shrewsbury a staromódní upjatá teta Alžběta chce Emily dovolit studium pouze pod podmínkou, že psaní nechá. Ve Shrewsbury Emily zdolává svůj první stupínek na cestě za úspěchem. S přáteli – rozenou herečkou Ilsou, budoucím malířem Teddym a uličnickým Perrym, potenciálním právníkem –, svými kousky často rozvíří stojaté vody senzacechtivé školy. Dalším krokem po pomyslné alpské stezce k úspěchu je pro Emily otištění jejích prvních příspěvků v místních časopisech. Nedlouho po něm přichází nabídka obrovské šance a Emily stojí před rozhodnutím, jestli navždy změní svůj život… A postupně dozrává z dívky v ženu.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , 1400
Originální název:

Emily Climbs , 1925


více info...

Přidat komentář

Zully737
07.05.2023 5 z 5

Druhý díl je stejně krásný jako díl první. Z dětského období jsme se přesunuli do doby dospívání. Opět zažíváme spoustu dobrodružství, u knížky je lehké se smát i cítit křivdy, které Emily zažívá.
5* a těším se, až vyjde poslední díl trilogie.

Daura
24.12.2022 5 z 5

Krásna kniha, krásne vydanie... Príbeh mi zalepil nedávne rany.


veronika4937
11.11.2022 5 z 5

Emily už není to malé dítě, které před několika lety přišlo do Novoluní, poté co osiřelo. Je z ní slečna a pomalu dospívá. Roste do krásy a umí se nosit s náležitou Murrayovskou hrdostí, a tak není divu, že nemá nouzi o nápadníky. Všichni její nejbližší přátelé, Ilsa, Perry i Teddy odcházejí studovat na střední školu do Shrewsbury a i Emily doufá, že ji tety nechají také studovat. Teta Alžběta má ale velmi přísnou podmínku - Emily musí nechat psaní, které nade vše miluje. Zvládne takový slib dodržet? Zároveň na prahu dospělosti dostává nabídku, která se neodmítá. Splní se Emily její sny?

Pokud jste si Emily zamilovali už v prvním díle, ani teď nebudete zklamaní. Je vtipná, svou přímostí dokáže obzvlášť své tety velmi často úplně odzbrojit. Několikrát se dostane do řečí a do problémů, ani neví jak, což její přísné konzervativní tetičky nesou obzvlášť špatně. Líbí se mi, jak je často schválně provokuje, něco řekne a s cukajícími koutky čeká na jejich reakci. Zároveň se vyvíjí jejich vzájemný vztah, zpočátku si Emily připadala jako nevítaná povinnost, s postupujícími lety je vidět, že si ji tety zamilovaly, i když to obvykle nedávají příliš najevo. Poetický příběh je částečně vyprávěn er formou, v deníkových zápiscích pak přechází do ich formy.

lark77
20.01.2022 5 z 5

Poetické čítanie. Aj keď sa Emily veľmi podobá na Annu páčilo sa mi to. Vrátilo ma to do detstva.