Forrest Gump
kniha od: Winston Groom
KoupitKoupit eknihu
S humorem vykreslený obraz Ameriky druhé poloviny 20. století, který je podtextem osobního vyprávění hlavního hrdiny. Forrest Gump možná byl trochu opožděné dítě. Jeho život byl ale neuvěřitelný: dostal se na univerzitu, jako voják do Vietnamu, stal se podnikatelem a milionářem... S neodolatelnou bezelstností popisuje svůj život i situace, z nichž vždy vyvázl šťastně. Podle knihy byl natočen film s Tomem Hanksem v hlavní roli....celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/7397/forrest-gump-7397.jpg 3.91321Forrest Gump 1.
Žánr:
Literatura světová, Romány
Vydáno: 2008, XYZ (ČR)
Forrest Gump, 1986
Komentáře (255)
Kniha Forrest Gump

Popravdě řečeno, nečekala jsem, že pro mě bude tato kniha takovým zklamáním. V 99 % případů kniha jasně předčí film. Toto je jeden z těch pro mě velmi vzácných, kdy ne. Už to, že jsem knihu začínala číst několikrát a pokaždé zoufale odložila a přitom film mám tak ráda... Jenže u knihy je to tím, Forrestovo vyprávění mi trhá oči a lezou mi z něj zuby z dásní. Bohužel si všímám každičké chybičky a hrubky v jakémkoliv textu, který čtu, takže u knihy jsem trpěla jak zvíře, a proto jsem ji opakovaně odložila. Pak jsem zjistila, že existuje načtená audiokniha, tak jsem zajásala, že si konečně budu moci Forresta Gumpa vychutnat jako knihu (která je přeci vždycky lepší, než film) a pustila se do ní...
Kniha je načtena Janem Hartlem s jeho výtečným hlasem a skvělým přednesem. V audiu mi již nelezly zuby z dásní, přeci jen běžném v hovoru je na leccos člověk zvyklý. A pak přišlo zklamání. Příběh je zpočátku dobrý, ale později tak šroubovaný a tak přitažený za vlasy, že mi v hlavě rázem začaly hvězdičky padat níž a níž. Oproti lidskému příběhu z filmu v knize dostaneme něco podobně nepravděpodobného, jako je Stoletý stařík. Humor oceňuji, i u Staříka jsem se bavila, ale nějak se mi z toho příběhu vytratila ta lidskost, kterou měl příběh na filmovém plátně. Pokud bych nesrovnávala s filmem, dala bych klině o 1-1,5 hvězdičky více, takhle je to jen za 2*/5. A stejně jako u Staříka, ani zde již druhý díl zkoušet nebudu.

Spousta z nás jistě viděla film a i tady je film něco jiného než kniha. Je to neobycejne obyčejný příběh outsidera s velkým srdcem. Doporučuji každému.

Poslouchala jsem jako audioknihu v podání herce Jana Hartla. Velmi mě překvapilo, jak moc se liší kniha od filmového zpracování. Za mě je lepší film než kniha, už jen díky úžasnému hereckému výkonu Toma Hankse. Ale i tak je kniha moc milá a určitě stojí za přečtení :-)

Knižní předloha jednoho z nejlepších filmů všech dob je oproti filmové verzi košatější co se do obsahu týká, ale zde vidím, jak někdy scénáristi dokáží převrtat knihu a udělat z ní ještě lepší film. Některé kapitoly Forrestova života jsou až moc fantastické a nereálné, že se to musí brát s nadhledem, jen ve filmu to působí reálněji a nějak to vše lépe zapadá. Kniha 3,5 z 5, film 5 z 5

Forrest Gump - to je fenomén "béčkovej" knihy a prvotriedneho filmu. Ja som pred čítaním film nevidela, a tak som nemala žiadne očakávania. Asi do polovice to vyzeralo celkom seriózne (hlavne vojna vo Vietname), no ale od vesmírneho letu a džungle sa rozbehla úplne bláznivá komédia. Na knihe som sa pobavila rovnako ako na knihách od Arto Paasilinna alebo na Spolčení hlupců od J.K. Toole. Nebolo treba hľadať žiadne hlboké myšlienky, poučenie, skrytý zmysel... len sa pobaviť. Mňa osobne bavila rozkolísanosť autorovho spôsobu písania (aj keď si myslím, že to bolo čaro nechceného...) - chvíľami to vyzerá ako seriózny príbeh, vystupujú tam uveriteľné postavy s pochopitelným chovaním (Jenny, vojaci, športovci...), ale potom do toho všetkého vpadne groteska a bláznovstvo akokeby to bola iná kniha. A keď sa to zase na chvíľku zrovná, príde ďalšia dávka. No a toto sa od polovice knihy stupňuje ad absurdum. Asi to záviselo od množstva alkoholu, čo autor pri písaní spotreboval. Niekoho to naštve (plne chápem) a niekto iný, ako ja, príbeh s úsmevom skonzumuje a ide sa ďalej ;) Dvojku ale určite čítať nebudem.

Kniha jednoznacne lepsi nez film. A to hlavne proto, ze kniha je vtipnejsi, blaznivejsi a ne tak ucajdana jako film. A to rikam s respektem k Tomu Hanksovi, ktery je skvely herec. Ale filmari proste pribeh skoro prepsali, uplne jinak zakoncili, vyhazeli z pribehu zajimave postady atd. atd. Ani se nedivim, ze sam autor knihy byl z filmu velmi zklamany. Uplne nechapu jak ady vsichni pisou ze film lepsi, kdyz prakicky se jedna jen o vybrakovani napadu, vzhledem k tomu ze film to tak odlisny. To si rovnou mohli napsat svuj pribeh a ne takhle zkazit tak humornou knizku.

Asi se budu řadit k minimu populace, ale já film neviděla.
A tak jsem tedy absolutně neměla očekávání, a to se vyplatilo. Moc se mi příběh líbil, Forresta mi bylo místy líto, a ty krevety...no jak jsem mu rozuměla...vstávat za svítání a celý den zasvětit práci venku...a mít požitek z toho, co dělám, jen a proto, že to dělám...

/AUDIOKNIHA/
Člověk se neubrání srovnávání s filmem, ale když se vám povede při četbě od tohoto nutkání alespoň částečně oprostit, čeká vás skvělá zábava. Velmi se mi líbil knižní konec a třeba postava Jenny pro mě vyznívá sympatičtěji než ve filmu. Jsem moc ráda, že existují obě verze příběhu, ač v mnoha věcech odlišné, obě skvělé. K audioknize - vynikající výkon Jana Hartla a zasloužené ocenění.
Štítky
humor zfilmováno pikareskní romány USA (Spojené státy americké) 60. léta 20. století Vietnamská válka americká literatura
Autor a jeho další knihy
2001 | ![]() |
2008 | ![]() |