Obálka knihy Forrest Gump

Komentáře knihy Forrest Gump

ondra.mazurek
24.03.2026

Film mám moc rád a proto jsem se rozhodl sáhnout i po knižní předloze. Nenudil jsem se ani chvilku, ukázalo se, že se knížka od filmu výrazně liší a literární Forrest toho prožil výrazně víc (včetně zapojení do amerického vesmírného programu). Bavilo mě to a jsem rád, že znám jak filmové zpracování, které kolikrát diváka hluboce dojme, i neuvěřitelnou knižní jízdu americké obdoby Járy Cimrmana.

FirstDaw8ID
11.03.2026

(SPOILER) Poslechl jsem jako audioknihu, což byla asi správná volba, protože Jan Hartl člověka ladně přenese do filmového zpracování a Gumpa člověk úplně vidí před sebou. Čtení je to samozřejmě nenáročně a předem jsem věděl, že se kniha značně liší, ale musím složit velkou poklonu scenáristovy filmu, jako skvělou práci odvedl, že z tohoto díla dokázal vykřesat základ pro tak známý film. Protože vypíchnout situace, zajímavé postavy a jejich osudy a udělat z toho příběh s hlavou a patou chtělo kumšt. Kniha jde trochu odnikud nikam, jsou tu absurdní scénáře a situace a celé se to drží málo při zemi, což někomu bude jen vyhovovat. Jenny podobně odchází a zase se vrací, ale závěrečné shledání s ní vlastně není tak dojemné, celé je to víc taškařice než zajímavý a dojemný příběh. Já vím, že ke knížce se už nevrátím, k filmu však ano.

uzivatel6305
04.01.2026

Tak to se mi moc líbilo!

Miluju světoznámý úžasný film s Tomem Hanksem, který jsem viděla nespočetněkrát a znám ho nazpaměť, a právě proto jsem knížce dlouho odolávala. Ale jaké bylo překvapení, když jsem zjistila, že to s filmem má pramálo společného. Opravdu! Ten základ tam je, pár věcí se trochu shoduje, něco málo úplně, ale spousta věcí se tam vůbec neobjevuje, a některé věci (dobrodružství, vztahy, postavy) jsou naprosto jiné. To bylo ale překvapení.

Začátek mě moc nebavil, ale po pár stránkách jsem se to obrátilo a pěkně se to rozjelo. Malinko mi to připomínalo i Stoletého staříka.

Kniha je zábavná, humorná, jazyk i překlad jsou opravdu povedené, a tak celkově je to moc pěkné. Doporučuji.

Andulino
28.10.2025

K této úžasné knize jsem se dostala díky Čtenářské výzvě (kategorie Kniha z knihobudky nebo antikvariátu). Objevila jsem ji náhodou v Kutné Hoře během výletu s přáteli – tímto zdravím nejmilejší Káju a Alfonsa

Překvapilo mě poměrně nízké hodnocení a mám dojem, že důvodem může být srovnávání s filmem. A ano, tu jedinečnou filmovou atmosféru do knihy prostě nepřenesete. Chybí hudba, emoce každého záběru i brilantní výkon Toma Hankse.

Ale pokud se na knihu díváme nezávisle na filmu, je podle mě naprosto geniální. Upřímná, neuvěřitelná, zábavná. Forrest je opravdový a zranitelný a nejednou se mi při čtení z jeho pohledu na svět sevřelo srdce. Taková čistá duše!

Podzimní sychravé dny asi využiji k tomu, abych se znovu podívala na film, a možná si při tom i zahraju úvodní melodii na klavír.

A mimochodem, tahle kniha patří mezi ty, ke kterým se člověk rád vrací. Dokáže potěšit i pozvednout na duši. Ráda bych si ji ještě někdy přečetla v angličtině, Forrestova osobitá mluva může být v originále ještě zajímavější.

levac
09.10.2025 audiokniha

Výborně načtená audiokniha! Je to jako byste se zaposlouchali do filmu, ale děj plyne dál a dál. Velmi milé, doporučuji.

Marcela52
29.09.2025

Knihu jsem přečetla, abych splnila čtenářskou výzvu. Film jsem viděla několikrát a tak jsem očekávala, že kniha bude stejně dobrá nebo i lepší. Dalo by se říci, že to byl zajímavý námět pro vynikající film, ve kterém Tom Hanks exceloval. Kniha je sice zábavná, ale zdaleka nedosahuje úrovně filmového zpracování. Takže za mě trochu zklamání a na druhé straně obdiv k těm, kteří z tohoto příběhu vytvořili film, na který se nezapomíná...

ropotamo
19.09.2025

V porovnání s filmem nemohu dát více jak 3 hvězdy, i když to nebyla špatná kniha, film byl prostě lepší, poetičtější, dojemnější.

JFK117
16.09.2025

Film je lepší, má jinou poetiku, podání Forresta atd. Ale, když jsem přestala srovnávat, četla se moc pěkně.

klaraj093
13.04.2025

V tomhle případě musím uznat že je filmová verze lepší, nicméně nehaním tu knižní. Protože film se inspiroval v tom nejlepším. Líbilo se mi jakým stylem byla kniha psaná. Vcelku se to přečetlo rychle, nemá to tolik stran a odsýpá to. Bylo zajímavé číst i ve finále “jiný” příběh Forresta Gumpa.

101evca
07.03.2025

Jeden z těch výjimečných případů, kdy je film o třídu lepší než kniha. Mnohem méně vtipné a obecně nudnější.
Čteno v originále

Ishir
27.02.2025

Je to úplně jiný Forrest Gump, než na kterého jsme zvyklí z filmu. Ale je to fajn čtení, plné zvratů. Ale film je v tomto případě lepší.

maruska93
16.02.2025

Tak tahle knížka byla pecka. Kdysi jsem viděla film, ale kam se na knížku hrabe. Jednu chvíli mi to hodně připomínalo Stoletého staříka

Nemo78
10.02.2025

Je to vtipné, je to originální, ale tady se stalo to, co potkávám výjimečně. Film je prostě lepší. Hezky tu knihu pročistil.

-Vítek-
02.02.2025

Dlouho jsem se tak nezasmál, obzvlášť u kapitoly kde z Forresta nuceně udělali kuchaře a pak jak letěl do vesmíru, tohle bych opravdu rád viděl zfilmované :-D

1bublina
21.01.2025

Kniha se mi moc líbila. Je v mnoha ohledech jiná než film. Při čtení jsem slyšela hlas Toma Hankse (jeho dabéra), jak celý příběh vypráví. Bylo to vzláštní :-)
ČV 2025 - Kniha, u níž jste viděli nejprve filmové zpracování.

Ladis777
20.01.2025

Po mnoha letech jsem se ke knize vrátil a bavil jsem se dobře, některé příhody jsou absurdnější než ve filmu, leccos je tam naprosto jinak, ale to, že i ten, kdo je považován za blba, může mít v sobě kus filosofa a mít z pekla štěstí, stejně jako karikování amerického snu je něco, co mi tu knihu hází v hodnocení hodně vysoko.

ydnac
13.01.2025

KAŽDÝ MŮŽE BÝT ŠŤASTNÝ :-).

Všichni tvrdí, že je idiot.
Forrest to o sobě ví, ale rozhodně není špatný člověk.
Jenom občas (no skoro vždycky) dopadne všechno jinak, než čekal.
Má za sebou tolik příhod, zkušeností, karambolů, ale i štěstí, lásku, bohatství.
Kniha se mi líbila o dost více než film. Možná proto, že jsou v ní syrové Gumpovi myšlenky a postřehy a vlastně si ho v knize představuji i jinak než jako Toma Hankse.

Gump je úžasná osobnost, věrný přítel.
Jeho nedostatky vyvažuje nezdolné a naprosto upřímné přátelství s lidmi.
Navíc je vlastně génius. Mistrovsky hraje šachy a ovládá matematiku.
Je skromný a z ničeho si nic nedělá, což je dáno podstatou jeho osobnosti, ale možná kdyby v sobě měl každý trochu z Gumpa, bylo by lidstvo šťastnější :-)

....................................................................................................................................................
KDYŽ GUMP VAŘÍ :-)
Gump dneska vaříte vy.
A co mám vařit divil jsem se já nic neumím.
To je fuk řekli mi tohle taky nejni žádnej Hotel Ritz. Tak uklohni guláš to máš nejlehčí navrhnul někdo.
A z čeho chtěl jsem vědět.
Mrkni se do lednice a do příručního skladu poradil mi jednoduše naházíš všechno do kotle a dáš to vařit.
A co když to nebude k jídlu staral jsem se.
Na to sere pes vodpověděl už jsi tady snad dostal něco co by se dalo žrát?

KDYŽ GUMP LETÍ NA MARS :-)
A tak kromě mě vybrali ještě ženskou a vopici.
Janet Fritchová - byla dost prťavá a vlasy měla vostříhaný jak podle rendlíku. Ani ze mě ani z vopice nebyla nijak vodvázaná.
Ta vopice náhodou byla parádní kousek. Taky už to měl bejt její třetí let.
Musím přiznat, že mě teda dost zarazilo že nás jako pošlou kdovíkam do Vesmíru a nejzkušenější člen osádky bude vopice.

Knihu jsem si vybrala do letošní čtenářské výzvy a tady se opět potvrdilo, že díky ní se dostávám ke knihám, které bych jinak nepřečetla a které rozhodně stojí za to :-).
Skvělá knížka.

martianekk
13.12.2024

Forrest Gump je román, který odhaluje příběh Forresta Gumpa, muže s IQ 75 a jeho neobvyklý život. Jako první jsem viděla film s geniálním Tomem Hanksem a byla jsem okouzlena. A právě proto jsem sáhla po knize a nezbývá, než obojí doporučit.

niki-chan
05.12.2024

Čtenář si musí zvyknout na styl psaní, který může být lehce matoucí. Knižní Forrest je trochu syrovější a drsnější než ten filmový, což mi k postavě i sedí. Životních příběhů bylo na rozsah knihy možná moc, protože tempo změny zážitků a kariér bylo moc rychlé a konec ještě rychlejší. Ale stálo to za přečtení - stejně jako ta slavná bonboniéra.

Hadati
26.04.2024

Celá kniha je vyprávěna (a psána) z pohledu Forresta Gumpa, což může být pro někoho problém, pokud si nezvykne na hovorové psaní amerického prosťáčka. Humor je tu trochu víc zemitý, takže kromě toho, že se Forrestovi chce často ve špatnou chvíli na záchod, někdy si i uprdne. To je naštěstí nejdál, kam se v tomhle autor dostane, takže je to snesitelné.

Film je oproti knize jemnější. Je to i tím, že ve filmu, přestože i zde svůj příběh vypráví sám Forrest, máte i vizuální vložku, která není nijak zkreslena Forrestovým vnímáním. V knize jste však odkázáni jen na to, jak svůj příběh vidí Forrest. Ve filmu pak Forrest vychází jako někdo, kdo i přes svůj handikap, dosáhl spousty úspěchů a štěstí. V knize se Forrrestovi štěstí většinou velmi rychle změní na smůlu.

Stejně jako ve filmu hraje Forrest fotbal, jde do armády a pak loví krevety. Každá z těchto částí je ale od filmu dost odlišná. Navíc tu jsou ale části, které ve filmu nebyly. Forrest se tak dostane na krátkou dobu do vězení nebo do vesmíru, zúčastní se šachového turnaje, soupeří ve wrestlingu a zahraje si v hollywoodském filmu. Nebo také nějakou dobu žije v džungli s lidojedy a skámoší se s organgutanem. Dokonce se rozhodne jít do politiky.

Je to tedy všehochuť, u které neočekávejte, že by se moc podobala filmovému ztvárnění. Přesto nelituji, že jsem se s předlohou tohoto skvělého filmu seznámil.

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi