cornetka cornetka komentáře u knih

☰ menu

Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Těžké a tíživé čtení, u kterého vám do smíchu moc nebude. Úplně mi nesedlo zpracování, ale i tak hodnotím kladně.

29.04.2024 4 z 5


Zbožňuju tě navždy Zbožňuju tě navždy Veronika Rei

“Každý hrajeme hlavní roli, jen si musíme najít tu správnou pohádku.

“S přáteli je to jako se šperky. Není potřeba mít spousty cetek, stačí mít několik krásných drahokamů, kterých si vážíme víc než celé náruče kočičího zlata.

Veronika nám vypráví a popisuje, jaké to pro ni bylo, když se její kluk vrátil z několikaměsíční cesty a následně na další zase odjel. Prožíváme s ní celý rok, taky uvědomění si sama sebe a procitnutí, že chce dělat věci podle sebe a ne podle jejího kluka.

Je to kniha plná myšlenek o životě, o práci, o vztazích, o partnerovi i o sobě. Je to trochu jiné čtení, vedené formou zápisků. Trochu mi vadilo, že kluk neměl jméno, ale zvykla jsem si. A trochu víc mi vadilo, jak se kluk choval k hlavní hrdince. Veronika se mu snažila za každou cenu chtěla vyhovět, samozřejmě úkor sama sebe. Byl to prostě bezohledný manipulátor.

Občas mi moc nesedly použité zdrobněliny, tedy pokud vezmu v potaz věk hlavní hrdinky, ale na celkovém dojmu to neubralo.

Nečekejte klasickou beletrii. Spíš takové čtení, které ve vás může vyvolat zamyšlení se nad vlastním životem. Díky tomu se mi kniha líbila a s klidem ji můžu doporučit. A hezké jsou i ilustrace.

Musím zmínit, že autorka si vydala knihu vlastním nákladem - klobouk dolů.

28.04.2024 4 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Tohle je velmi silný příběh o odvaze, odhodlání, o mateřském poutu, ale i síle žít dál. Je velmi čtivý od začátku do konce.

25.04.2024 5 z 5


Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

“Někdy je těžké si masky sundat, protože se bojíme, že pod maskou budeme zranitelní. Ale v té zranitelnosti se skrývá lidská autenticita, opravdovost. A díky ní přece jen stojí za to se na cestu životem vydat bez masek.

Daniel Krejčík nám bez příkras vypráví, jaký byl jeho život na zámku, jak se vlastně s Matějem rozhodli, že koupí zrovna zámek a jak bylo těžké a náročné zámek opravovat a zvelebovat. Oba si nejednou sáhli na dno a přesto se stal zámek jejich domovem.

Vyprávění je často vtipné (nejlepší je historka, jak Dan prvně pekl husu), ale také vážné, když procházeli partnerskou krizí.

Musím říct, že kniha mě mile překvapila a bavila mě od začátku do konce. Možná to bylo i tím, že zmiňovaný zámek mám jen pár kilometrů od nás a místo mi tak není cizí. Ještě jsem se tam nebyla podívat, takže teď mám o důvod víc, i když Dana už tam nepotkám.

Kniha je čtivá a doplněna autentickými fotografiemi, které nám víc přiblíží, jaký zámek vlastně je. Najdete v ní i spoustu hezkých myšlenek. To nejdůležitější poselství ale je umět si správně přát.

25.04.2024 5 z 5


Až najdu klíč Až najdu klíč Alex Ahndoril (p)

Julie je celkem tajnůstkářka, co se týka sdělení informaci z vyšetřování. Takže nejzajímavější pro mě bylo posledních pár stránek, kdy sdelovala rozuzlení celého případu a to se vším všudy.

Knihy Larse Keplera mám rada a tak jsem byla zvědavá, jestli mě bude bavit i tato série, obzvlášť když jsem četla většinou horší hodnocení. Ano, je to něco jiného. Vyprávění je pomalejší, takové vláčné, hlavně první půlka . Kapitoly byly na mě krátké a často skončily tak náhle a bez vysvětlení. Stejně tak mi chybělo vysvětlení některých záležitostí (proč se se Sidem rozvedli?). Nicméně je to celkem fain čtení a pro mě to byla taková jednodenní jednohubka.

25.04.2024 4 z 5


Šepot včel Šepot včel Sofía Segovia

“Život nikdy nenabízí záruky, a ať si člověk spřádá plány, jaké chce, události, které nemá pod kontrolou, mohou všechno rázem změnit.

Je to krásný rodinný příběh plný emocí, který mě bavil od začátku do konce. Sledujeme osudy především manželů Moralesovych, jejich syna Francisca a Simonopia, jejich myšlenkové pochody a jejich úspěchy i neúspěchy, ale silné pouto, které mezi nimi je. Ostatním není věnováno tolik prostoru, ale to vůbec nevadí. Jsem z knihy nadšena, především konec byl pro mě velmi silný čtenářský zážitek.

25.04.2024 4 z 5


Chata ve Švýcarsku Chata ve Švýcarsku Julie Caplin

“Život může stát za houby, ale pořád tady byla čokoláda.

“Nikdo z nás nemůže ovlivnit to, co nám život postaví do cesty, ale pokud se k tomu postavíme pozitivně, budou naše životy o moc lepší.

Mina žije se svým partnerem Simonem v Manchesteru. Na roční výročí ho chce překvapit a požádá ho o ruku. To se ale nesetká s pochopením a je z toho spíš trapas. Mina se tedy rozhodne, že vypadne někam pryč. Jede za svou kmotru Amelií, která bydlí v malé vesnici ve Švýcarsku, kde provozuje chatu. A cestou tam se doslova srazí s Lukem.

Je to román pro ženy, takže se nabízí, co bude následovat. S Lukem si rozumí, je zábavný, energický, jedou na stejně vlně. Ale Mina se mu brání, protože jak říkal Simon, je potřeba mít někoho pro život, ne pro zábavu.

Nemám ráda zimu, ale podle popisu se mi ty zasněžené hory moc líbily. Bylo to pro mě oddechové čtení, které bylo mimo jiné také plné čokolády, přátelství a užívání si života. A to bylo moc fain.

25.04.2024 4 z 5


Volání temnoty Volání temnoty J. B. Zmek

Povídky obvykle moc nečtu, ale když mě autor oslovil a viděla jsem tu parádní obálku, neodolala jsem. A dobře jsem udělala!

V knize najdeme devět mysteriózních a hororových povídek a jednu báseň. Obecně bych řekla, že se k nim hodí spojení “bojuj nebo uteč - přesně jak je to uvedeno v jedné povídce.

Autor umí skvěle vtáhnout do děje, vyvolat ve čtenáři emoce a vykreslit danou situaci. Všechno bylo opravdu tak reálné a zároveň děsivé. Povídky jsou plné napětí, tajemna a čtou se se zatajeným dechem. Jsem moc mile překvapena, protože mě povídky opravdu bavily a čtení jsem si užila - především ty delší se mi líbily víc.

Musím také zmínit, že autor vydal knihu svým nákladem - klobouk dolů.

23.04.2024 4 z 5


Temná pláň Temná pláň Andy Maslen

Pro mě to byla spíš taková průměrná detektivka s rychlým odhalením na konci. Zajímavá byla linka z osobního života.

21.04.2024 4 z 5


Druhá žena Druhá žena Louise Mey

Musím říct, že Sandrine mě většinu času čtení vyloženě iritovala - tím, jak se neměla ráda, neměla žádnou sebeúctu a nadávala si. Její chování ale vycházelo a odráželo její dětství, které je lehce nastíněno. Taky mi trochu vadilo, že muž neměl křestní jméno, takže o něm bylo psáno jako o něm nebo o muži, občas byl pojmenován příjmením.

V knize není použita přímá řeč - je jen vsunuta do věty a odlišena pouze velkým písmenem. Takže mi chvíli trvalo, než jsem si na to zvykla.

I tak jsem ale chtěla knihu přečíst do konce, protože jsem byla zvědavá, jak to dopadne. A stálo to za to - obzvlášť cca poslední třetina byla pro mě dost zajímavá, čtivá, napínavá a nebylo to vůbec lehké čtení. Každopádně jsem ráda, že se ke mě kniha dostala a mohla jsem si ji přečíst.

21.04.2024 4 z 5


Ruce pryč od Koloběhu života Ruce pryč od Koloběhu života Masoud Malekyari

Kniha je určena pro děti od 4 let a hezky zobrazuje důležitost zmiňovaného koloběhu života. Je krásně ilustrovaná a nenásilným způsobem a úměrně věku zmiňuje téma smrti.

Ač je to těžké téma, myslím si, že je v pořádku naznačit prostřednictvím pohádkového příběhu dětem, že smrt do života patří.

17.04.2024


Panoptikum pana Perkinse Panoptikum pana Perkinse Ilona Dobrovolná

Hezké propojení minulosti s přítomností. Ze začátku pomalejší tempo, ale poslední třetina to skvěle vynahradí. Za mě stojí kniha za přečtení.

14.04.2024 5 z 5


Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe Fannie Flagg (p)

Obvykle mi nevadí prolínání více časových období, ale tentokrát mi to nějak nesedlo.

11.04.2024 3 z 5


Rozložíš paměť Rozložíš paměť Marek Torčík

“Ale však ono je lepší, když si v hlavě necháš jen hezké dny. A ten zbytek? Na ten stejně jednou zapomeneš.

Marek je nepochopený, žije v chudých poměrech. Od mala je jiný, děti ho ve škole šikanují. Je gay a tím je to pro něj horší. V knize opravdu rozkládá paměť a svoje vzpomínky na malé kousky a do detailů. Prolínají se vzpomínky z dětství se současností.

Taky je to dost o vzpomínkách matky, o jejím smutném životě a jejím trápení. Musí se ohánět, aby všechno finančně utáhla.

Je to těžké, ponuré až depresivní čtení a určitě je potřeba mít na něj tu správnou náladu. Rozhodně to není kniha pro každého. Nemohla jsem si zvyknout na styl psaní, je velmi osobitý, ale pak to šlo samo.

Pokud chcete nějakou změnu, sáhněte po této knize. Myslím, že na české poměry je to něco neobvyklého, co si zaslouží pozornost.

10.04.2024 5 z 5


Čtvrtá úroveň Čtvrtá úroveň Jitka Prokšová

Za mě skvělý příběh, který je napínavý a zajímavě propletený od začátku do konce.

07.04.2024 5 z 5


Pád do tmy Pád do tmy Wendy Dranfield

První případ Madison a Natea mě bavil od začátku do konce. I když jsou rozdílní a občas to drhne, dokáží spolupracovat. Těším se na další díl.

03.04.2024 5 z 5


Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Čtivá kniha, plná vtipných situací. Jen ten konec byl na mě uspěchaný. Ale určitě stojí za přečtení.

01.04.2024 4 z 5


Ester Ester Markéta Prášková

Velmi čtivý příběh o odvaze a odhodlání, který věrohodně popisuje život lidí na venkově a vztahy mezi nimi během války.

31.03.2024 5 z 5


Žena průkopníka: Příběh lobotomie Žena průkopníka: Příběh lobotomie Samantha Greene Woodruff

Je to zajímavá kniha s velmi zajímavým tématem, ve které jsou některé části inspirované skutečnými lidmi a událostmi. Časem Ruth prozřela a přesvědčila se, že tato metoda už není tak skvělá, jak to vypadalo. Ale nebylo to pro ni jednoduché. Některé části knihy byly na mě moc zrychlené a myslím, že by zasloužili víc prostoru a větší propracovanost. Ale i tak stojí kniha za přečtení.

28.03.2024 4 z 5


Život nečeká Život nečeká Marco Balzano

Život nečeká je hezký příběh. Na jedné straně sledujeme život malých uprchlíků a všechno, co museli vydržet, aby přežili. Na druhou stranu pak uvědomění si, že život tak jako tak plyne dál a žeje důležité si najít nějaký bod, který se stane naší nadějí a který nás posouvá dal.

28.03.2024 4 z 5