Panoptikum pana Perkinse

Panoptikum pana Perkinse https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528598/bmid_panoptikum-pana-perkinse-6581e52fd7471.jpg 5 21 9

Alfréd Perkins má zdánlivě všechno. Peníze, milenku, a především úspěšný podnik, s nímž na sklonku devatenáctého století kočuje Evropou. Jednoho dne jej navštíví starý známý Leopold Higgs a nabídne mu, aby se společně usadili v Čechách a založili zde zábavní park. O téměř sto třicet let později přijíždí na místo bývalého zábavního parku doktor historie Benedikt Knesl s praktikantkou Klárou, aby pomohli policii s nevšedním případem. Ve zpustlém a opuštěném areálu se totiž našla kostra s prostřelenou lebkou... celý text

Přidat komentář

MMacicekk
19.04.2024 5 z 5

Tento historický román sice nevyniká akčností a krvavými scénami, přesto vás zaujme svou čtivostí, střídáním kapitol, ve kterých se prolíná minulost a přítomnost, napětím, zajímavými scénami i závěrečnou gradací s velkolepým odhalením.

Terkaodkafe
19.04.2024 4 z 5

Člověk si při čtení rozšíří i obzory, protože se dozví, jak to dříve fungovalo v cirkusech, panopticích a zoologických zahradách. Irena Dobrovolná navíc stvořila netradiční vyšetřovací dvojici historika Benedikta Knesla s jeho praktikantkou Klárou, kteří záhadě zábavního parku přijdou na kloub, není tedy vyloučeno, že se s nimi potkáme i v nějakém dalším odloženém historickém případu, já bych si volné pokračování ráda přečetla.

Celá recenze v recenzích.


VeruHoráková
17.04.2024 5 z 5

Tohle bylo tak fajn čtení! Když jsem si četla anotaci, tak mě hned na první dobrou zaujalo prostředí, ve kterém se bude příběh odehrávat, ale nečekala jsem, že mě kniha až tak nadchne.

V knize se prolínají dvě časové linky a je vidět, že autorka měla promyšlený sebemenší detail. V historické lince se dozvídáme, jak to v panoptiku chodilo, kdo tam žil a co se tam stalo. Linka je skvěle napsaná, zábavní park s panoptikem jsem si dokázala hravě představit, líbily se mi charaktery postav, autorka atmosféru daného místa dokázala krásně vystihnout a tato linka mě opravdu nadchla. Druhá časová linka se odehrává v přítomnosti, tedy o více než sto třicet let později, kdy se v parku najde mrtvola. Případ je dávno promlčený, a proto spíše ze zvědavosti a zájmu se snaží doktor historie přijít na to, co se v parku tenkrát stalo. Obě linky na sebe hezky navazují, doplňují se a v závěru se skvěle propojí.

Panoptikum pana Perkinse není klasická detektivka a označení detektivní román, je tak velmi příhodné. Pokud si tedy chcete přečíst příjemnou oddechovku, tak po knize určitě sáhněte.

LuckaK.088
15.04.2024 5 z 5

Opravdu skvělý pozvolný detektivní román z netradičního prostředí. Střídání současnosti s minulostí, krátké kapitoly, nečekané rozuzlení, které mě docela dostalo. Rozhodně mě tato česká autorka upoutala a ráda si od ní v budoucnu zase něco přečtu.

cornetka
14.04.2024 5 z 5

Hezké propojení minulosti s přítomností. Ze začátku pomalejší tempo, ale poslední třetina to skvěle vynahradí. Za mě stojí kniha za přečtení.

EvikU.
12.04.2024 5 z 5

Detektivní román propojený s minulostí. Vždy po jedné kapitole se střídá současnost s minulostí, Ben s Klárou,geologové pomáhají vypátrat 130 let starou vraždu. Kosti, které najdou v truhle ve sklepě starého zábavného parku.

Minulost se dozvídáme skrz deník, který si psala jedna účinkující mladá žena Ada, které měla vousy. V panoptiku vystupovali převážně lidé s nějakou anomálií. Na jednom místě tak byla trpaslice Celestýna, obr Gregor nebo hadí žena Nataša. Panoptikum se přestěhovalo do Čech na jedno místo k Higgsovi, který tam chystal zábavný park. Jeho úmysly ale nejsou čisté

Styl psaní byl poutavý, střídání bylo akorát a ani linka současnosti nebyla úplně bez záhad. Bavilo mě hledat souvislosti spolu s Benem. A i lidé z vesnice mohou přispět s troškou do mlýna. Třeba s poklady, které si jejich prarodiče schovali na půdě.

A Panoptikum i obchází pověsti a vyprávění, z kterého místy mrazí. S lidmi tam nezacházeli dobře, tak se stane, že vznikne nepravdivá pohádka o tom, že tam strašínebo je to pravda? Prostředí k tomu svádí, aby vás příjemně mrazilo.

Je to takové bádání o minulosti, u které si odpočinete. Není to drasťák, přesto potřebujete znát pravdu. Vraha jsem neuhodla.

bookcase
11.04.2024 5 z 5

Výborné! Líbila se mi už autorčina prvotina, takže jsem na Panoptikum byla hodně zvědavá. Povedené. Spíš než klasický detektivní román je to pomalé, ale hodně čtivé rozplétání jednoho dávného zločinu s překvapivým, leč trochu smutným vyústěním.

annettka1098
02.04.2024 4 z 5

PANOPTIKUM PANA PERKINSE rozhodně není detektivka plná akce. Jedná se však o velmi povedený detektivní román, kde budete postupně odkrývat záhady minulosti a díky jednotlivým střípkům odhalíte záhadnou mrtvolu i jejího pachatele.

Linky minulosti a přítomnosti se postupně doplňují a vytvářejí tak napínavý i záhadný příběh. Přestože jsem od začátku měla pocit, že je přece absolutně jasné co se stalo a kdo koho zabil, dočkala jsem se překvapení.

Na knize se mi velmi líbilo vykreslení minulosti cirkusu. Přišlo mi to jako velmi zajímavé a originální téma, se kterým jsem se v knize ještě nesetkala. Díky tomu, že jsem před několika lety viděla film Voda pro slony, dokázala jsme si živě představit jak to asi v takovém panoptiku vypadalo. Hodně mi to pomohl v dokreslení a představení si dané atmosféry, včetně pana Perkinse.

Rór009
07.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Skvělá druhá kniha autorky. Promyšlený příběh vyniká výbornou psychologií postav, prolínáním zápletek, které do sebe začnou postupně logicky zapadat. Adu jsem si oblíbila hned na začátku a z Higgse mi běhal mráz po zádech až do samého konce. Perkins byl parádně rozpolcená osobnost, která dodala románu gró. Střídání časových rovin bylo velice osvěžující. Těším se na další literární počin! :)

Štítky knihy

historické detektivky české detektivky poutě, lunaparky, zábavní parky

Autorovy další knížky

2022  86%Prokletí rodu
2024  91%Panoptikum pana Perkinse

Kniha Panoptikum pana Perkinse je v

Právě čtených3x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce37x
Chystám se číst32x
Chci si koupit9x