Život nečeká

Život nečeká https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504605/bmid_zivot-neceka-CIc-504605.jpg 4 14 6

Příběh sicilského kluka jménem Ninetto, který v devíti letech sám bez rodičů odešel ze svého domova na italském jihu do Milána, aby unikl mizérii domova a bídě rodného kraje. Sleduje jeho osobní pouť od dob, kdy se dost těžce protloukal a jen čekal, až bude moct v patnácti nastoupit do továrny k běžícímu pásu, přes ubíjející stereotyp života v práci i v rodině, až do stáří v již proměněném Miláně plném jiných imigrantů než v dobách, kdy sem přišel on sám. Kniha poskytuje hluboký vhled do nitra předčasně vyspělého a zestárlého muže, kterého jeho povaha dovedla i do vězení. Je prodchnutý melancholií, zároveň je však nesen v humorném tónu a poodhaluje realitu, která už upadla v zapomnění.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

L'ultimo arrivato , 2014


více info...

Přidat komentář

cornetka
28.03.2024 4 z 5

Život nečeká je hezký příběh. Na jedné straně sledujeme život malých uprchlíků a všechno, co museli vydržet, aby přežili. Na druhou stranu pak uvědomění si, že život tak jako tak plyne dál a žeje důležité si najít nějaký bod, který se stane naší nadějí a který nás posouvá dal.

kirkpatrick
24.03.2024 3 z 5

Ponoření do světa o zhruba 70 let nazpět do tehdejší Itálie. Obyčejný život obyčejných lidí, jejich radosti a strasti, tvrdá práce podáno v této knize s tehdejší krásou.


KatkaLas
24.02.2024 5 z 5

Překrásná a strhující kniha o odvaze a svobodě a taky o nezlomnosti. Vše podáno jemným vyprávěním, které dojímá.

bosorka
15.02.2024 5 z 5

Strhující příběh, který se zaryje nehty a nepustí. Místy až drásá. Psaný mluvou kluka z italského jihu, který emigroval na sever za lepším životem. A že si za ním šel poměrně tvrdohlavě. Při zpětném ohlížení se za svým životem ovšem vyvstávaly otázky. Nebyl nakonec zajímavější ten život předtím, než se uchytil? Ač protkaný neskutečnou chudobou, bylo za čím jít, mít nějaký sen a cíl. Jenže co pak, když ho dosáhne?
Líbil se mi náhled hlavního hrdiny na sebe samotného, na své chyby a nedostatky, kterých si byl velmi dobře vědom, ale neuměl být jiný. Bylo mi smutno za něj, kterému nakonec možná bylo lépe ve vězení než venku. Přála jsem mu, aby zase našel nějaký ten cíl, co za ním tvrdohlavě půjde a možná si tak přijde méně starý.
Jinak tedy pro nás stále skoro neuvěřitelné, že v tak nedávné minulosti ne tak daleko od nás byla tak šílená chudoba.

magnolia
26.10.2023 5 z 5

Jeden lidský život v celkem útlé knížce (na obálce pán, který vypadá jako slovenský herec Martin Huba) a hrdina, který nám vypravuje a pouští nás do svého vnitřního světa myšlenek, vzpomínek a úvah. Je to velmi působivé čtení, o nepředstavitelné chudobě a následné touze po lepším životě, o síle dobrých mezilidských vztahů a o veliké chybě, která hrdinův život poznamenala (a o další si v závěru doslova "koledoval"). Doporučuji, právě pro tu nezdolnost a hlubokou lidskost vypravěče.

alibaba72
19.10.2023 5 z 5

Marco Balzano se stává mým velmi oblíbeným spisovatelem a já doufám, že nám nakladatelství Pistorius & Olšanská přeloží i další díla tohoto skvělého autora. Marco Balzano je mistr krátkých knih ve kterých je obsaženo úplně všechno. Tato kniha má cca nějakých 200 stránek a autor tam popíše kompletní život jedné osoby a to strhujícím způsobem. Jsem opět nadšený.

Štítky knihy

italská literatura dospívání Itálie chudoba, bída Sicílie společenské romány Milán

Autorovy další knížky

Marco Balzano
italská, 1978
2022  89%Zůstanu tady
2023  89%Život nečeká

Kniha Život nečeká je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst16x
Chci si koupit6x