Zůstanu tady

Zůstanu tady https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479903/bmid_zustanu-tady-lgm-479903.jpg 4 15 6

Román přibližuje jeden z příběhů vykořenění, na něž je bohužel nedávná historie Evropy tak bohatá. Balzano jej zasadil do jihotyrolské vesnice Curon v převážně německy mluvícím kraji, anektovaném v roce 1919 Itálií, a nabízí v něm historii vesničanů, kteří byli nuceni čelit národnostnímu útlaku nových italských pánů a později i problémům, jež přicházely s nástupem Hitlera k moci v sousedním Německu. Příběh vypráví Trina, s níž se čtenáři poprvé setkávají jako s mladou učitelkou, která po kraji tajně vyučuje mateřskou němčinu; vypráví ho, jako by mluvila se svou dcerou, jež v meziválečných letech podlehla nacistické propagandě a utekla do Německa za lepším životem. V roce 1939 jsou obyvatelé provincie rozděleni Hitlerovou výzvou k odchodu do Říše, přičemž na ty, kteří zůstávají, jako je Trina a její manžel, pohlížejí obě strany s nedůvěrou. Když vypukne druhá světová válka, manželé prchají do hor, aby přežili, zatímco jejich syn podporuje Hitlera. Přichází konec války, ale ani ten nezachrání jejich domov: rodné údolí je zaplaveno novým přehradním jezerem a jejich svět nenávratně mizí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Resto qui , 2018


více info...

Přidat komentář

KatkaLas
25.12.2023 5 z 5

Krásná kniha

AyaEssa
10.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Tematicky zajimava kniha, ale zklamala me z vice duvodu: jednak jazykove a stylisticky (cetla jsem v originale) - prilis sucha a usporna - a dale i v rovine obsahove. Postavy velmi malo propracovane, zapletka se zmizenim dcery naopak premrstena (Ktere male dite samo rozhodne odejit od rodicu, aby se melo lip? A ktery rodic by se tak snadno vzdal a smiril s necim podobnym?). Zaver knihy nudny, omila porad dokola totez. Domnivam se, ze z puvodniho leitmotivu slo vykresat podstatne vic nez podobne ploche a strucne vypraveni. Na zaklade autorovi udelenych literarnich cen jsem mela zjevne prilis vysoke ocekavani.


magnolia
29.06.2023 4 z 5

Pokaždé mě naplní obdivem, když spisovatel vypráví příběh pohledem ženy (a naopak) a je to tak věrohodné, a tak je tomu i v tomto románu. Bylo to poutavé čtení, docela mě pohltily osudy Triny (a Ericha). Co všechno lidé musí vydržet, čím si musí projít, když někdo rozhodne - o válce, o přehradě, o jazyku, kerým budete mluvit, o vašem dítěti... A jak se dá prožít život na jednom místě, které milujete a nedokážete jej opustit. Smutnější sice, ale doporučuji k přečtení. Děkuji za tip od uživatelů DK.

bagel
12.06.2023 5 z 5

Nenápadná, ale o to hezčí kniha.

bob0985
20.05.2023 4 z 5

Velmi pěkná kniha, psaná trochu úsporným deníkovým způsobem, tedy jazykově chudší (proto dávám 4 hvězdy), ale moc příjemný příběh zachycující část světa ve složitém období. Překvapuje mě, že zatím hodnotili jen 2 čtenáři. Zaslouží si širší pozornost, zejména od komunity lidí, kteří mají rádi Alpy a Jižní Tyrolsko.

666
30.03.2023 5 z 5

Krásný, dojemný příběh, ani jsem netušila, že celá oblast jižního Tyrolska má tak pohnutou historii.