Ester
Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku. Má vůbec naději, aby ve vsi, která je neustále pod dohledem gestapa a kolaborantů, přečkala bez úhony až do konce války a odevzdala pak holčičku zpět své židovské kamarádce? A je možné, aby v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu opravdu věřit, našla svoji životní lásku?... celý text
Komentáře knihy Ester
Příběh se odehrává především v období druhé světové války. Sleduje mladou Lídu, která se snaží ochránit malou židovskou holčičku Ester. Velmi čtivá emotivní knížka.
Knihu jsem cetla v aute, jak jsem mela prostoje a precetla jsem ji velmi rychle, moc se mi libila, pribeh me zaujal, takze urcite doporucuji.
Krásná kniha a krásně vystavěný příběh. Na podobné téma jsem jich četl už řadu, ale tahle rozhodně patří mezi ty nejlepší.
Velmi působivá kniha z těžké kapitoly našich dějin, která se ale čte velmi lehce. Přinesla silné emoce, a přitom funguje jako jemná oddechovka. Ukazuje sílu lidské odvahy i to, jak klamavý může být první dojem. Pro mě velký čtenářský zážitek, který můžu s klidem doporučit.
Krásná, silná, čtivá. Chytne za srdce. O válce, lidských charakterech i o tom, že není všechno tak, jak to na první pohled vypadá… Mrazilo z toho, jak snadno mylně a krutě dokážeme soudit lidi jenom na základě toho, co vidíme.
Navíc zajímavě vystavěný příběh.
Moje první setkání s autorkou a jsem z knihy nadšená. Je velmi čtivá, od začátku jsem byla vtažená do děje, místy se dojímala. Moc doporučuji. Já sama si od autorky ráda přečtu další knihy.
Tohle je to nejlepší, co jsem od autorky četla. Naprostá paráda. Příběh o tom, jak se z mladé naivky stane statečná, silná žena s pevnými postoji. Příběh o tom, jak společnost snadno někoho odsoudí, jak se odsouzení předává z generace na generaci a jak těžké je připustit, že to mohlo být všechno jinak.
"Pro vítězství zla stačí, když slušní lidé nebudou dělat nic."
"domov znamená klid a bezpečí, místo, kam se po náročných dnech s úlevou vracíte, kde hledáte pomoc, když je vám úzko."
Nádherný lidský příběh v nelidské době války. Příběh hrdinů, obětí, pomoci, sounáležitosti, ale i zrady, závisti a nepřátelství. Velmi citlivě napsaný příběh mě dojal a přiměl přemýšlet jak by se asi člověk sám zachoval v takové době.
Moc si mi kniha líbila, bylo to moje první setkání se spisovatelkou a věřím, že nebylo poslední. Doporučuji
" Nejsmutnější na zradě, není samotná zrada. Ale fakt, že nikdy nepřichází od nepřátel, ale od člověka, od kterého by jste to nikdy nečekali " Krásně napsané čtivé za 2 dny sem jí doslova zhltala stranku po stránce. Několikrát mě rozplakala , prostě přesně pro tohle knihy miluju .Paní spisovatelko bravo.Miluju tenhle žánr a knihy o válce .
Knížka byla natolik čtivá, že jsem ji přečetla během dvou dnů. Příběh je vyprávěn ve třech časových obdobích – nejvíce za druhé světové války, pak dvacet let po ní a nakonec v 90. letech.. Autorka používá jednoduchý, ale působivý jazyk a velmi věrohodně zachycuje realitu života na české vesnici za války, všudypřítomný strach i každodenní starosti.. práci na poli a v hospodářství. Příběh se soustředí na osud mladé ženy a její odvahu, se kterou se ujala malé holčičky v období války.
Silný a napsaný příběh. Jak jedno rozhodnutí ovlivní osudy mnoha lidí. Zvláště v tak těžké době. Nicméně se to spíše točí kolem hlavní hrdinky Lídy. A i když se kniha jmenuje Ester, Ester je vlastně jen vypravěčkou. Ocitáme se v době těsně revoluci. Ester se po letech vrací zpět na místa kde nějaký čas žila a kde byla vlastně zachráněna. Příběh sklouzává po povrchu, nesnaží se jít do hloubky a vlastně se formuje až do lehké růžové knihovny. Jako oddychovka asi proč ne.
Nádherná kniha. Chytla za srdce. Příběh nám ukazuje obyčejné lidi, kteří se stali hrdiny ale i oběťmi období, které nikomu nepřeji znovu zažít.
Někdy narazíte na něco, co umí propojit špetku humoru s takovou dávkou opravdovosti, že si připadáte, jako byste sledovali tajný deník nejlepší kamarádky, která se nebojí ani slzy, ani smíchu. Dokáže vykouzlit úsměv i tam, kde byste ho nejmíň čekali, a přitom vás nechá přemýšlet o tom, jak zvládnout život, když občas všechno působí jako špatně načasovaná komedie. S nadhledem a lehkostí zpracovává věci, které jsou těžké, ale nikdy ne křečovitě, což je osvěžující jako ranní káva, co vás nejen probudí, ale i potěší. Jestli máte rádi jemnou ironii, která nepřekročí hranici a nechá vás v klidu smát i smutkat, právě jste našli něco, co by vám nemělo uniknout. Všechno je tu tak akorát osobní, přirozené a hlavně neuvěřitelně lidské, což v dnešní době dokáže potěšit víc než stovka vyumělkovaných klišé. A i když by se zdálo, že se tu smích a vážnost perou, nakonec spolu vytvoří perfektní tým, co si získá srdce i těch nejnáročnějších čtenářek. Je to jako kdyby vám někdo řekl pravdu do očí, ale s úsměvem, který vás nenechá chladnou.
Jak nemám ráda knihy o válce, tak tato kniha mě velmi zaujala. Citlivě a napinavě napsaný příběh, který se odehrává ve více časových obdobích. Sledujeme příběh mladé dívky, která neváhá se obětovat pro druhé. Je možné, aby se v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu věřit, našla svoji životní lásku? Krásný příběh.
Krásná kniha, citlivě psaná o smutném období v našich dějinách. Je to o neuvěřitelné statečnosti a odvaze lidí a také o tom, že někdy věci i lidé ve skutečnosti nejsou tak, jak to na první pohled vypadá. Knížku vřele doporučuji
Tohle byl skvost!!! Četla jsem úplně bez dechu. Krása, která raní, ale přitom je napsaná tak čtivě a citlivě
Nádherná kniha.
Napsaná hodně citlivě a poutavě.
Nechala jsem naprosto vtáhnout do děje a ponořila do čtení tak, že v tu chvíli jsem nic jiného nevnímala.
To se mi u knihy stalo po hodně dlouhé době.
Rozhodně stojí za přečtení.
Doporučuji všem.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Markéta Prášková také napsal(a)
| 2023 | Rozbité světy |
| 2022 | Balada o snech |
| 2024 | Ester |
| 2020 | Prokletá pevnost |
| 2022 | Kniha stínů |
Externí recenze
- Ester / Kniha za knihou
- Nadprůměrný historický román / Čteme české autory
- Odvážný příběh Ester o naději v temných časech / Monika Škubalová, webmagazin.cz

90 %
66 %

Vyslechnuto jako audiokniha, nemám slov. Smutný, přesto nádherný příběh z období Protektorátu. Vše podstatné už bylo zmíněno. Když příběh končil, procházela jsem zrovna kolem místního Židovského hřbitova, nad kterým vede rychlostní silnice. Ač kolem chodím hodně často, zrovna včera mě ta devastace dějin rozbrečela. Na tohle období se rozhodně nesmí zapomenout.