Ester

Ester https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/528592/bmid_ester-6581e0ba9919b.jpg 5 48 18

Po atentátu na Heydricha je msta ze strany Němců velmi krvavá a Praha se ocitá v sevření strachu. Mladá Lída se za těchto okolností nedobrovolně uchyluje ke své tetě daleko na venkov. Tam se ovšem sama brzy vystavuje mnohonásobně většímu nebezpečí, když souhlasí, že se pokusí zachránit před transportem do koncentračního tábora čtyřletou židovskou holčičku a ukrýt ji na tetině statku. Má vůbec naději, aby ve vsi, která je neustále pod dohledem gestapa a kolaborantů, přečkala bez úhony až do konce války a odevzdala pak holčičku zpět své židovské kamarádce? A je možné, aby v prostředí nejistoty, kde se nedá nikomu opravdu věřit, našla svoji životní lásku?... celý text

Přidat komentář

misssicccka
23.04.2024 5 z 5

Nádherný a smutný příběh. Přesvědčivé dílo. Je to mé třetí setkání s autorkou a musím říct, že pociťuji to, jak autorka vyzrává a to mě velmi těší. Doufám, že progres bude pokračovat. Markéta Prášková začíná být pro mne sázka na jistotu.
Děkuji za audioknihy. Tato v podání paní Dany Černé byla exkluzivní. Ty předešlé jakbysmet.
Tato kniha byla pohlazením po duši, byť byla zoufale smutná, byla také plná naděje. Nemůžeme si myslet, že se takové věci neděly, děly a je potřeba si je opakovat, vtloukat je do hlavy našim dětem mnohem více než rodinné křivdy a předsudky.

dlabikk
22.04.2024 5 z 5

Netřeba se více rozepisovat, vše tu bylo již napsáno. Silný a smutný příběh, který mohu určitě doporučit. Toto je první kniha od autorky. Koukám, že je plodná a doufám, že ostatní příběhy budou stejně dobré jako tento :o)


terryaknihy
20.04.2024 5 z 5

Ester je nádherný příběh, který je plný emocí a výborných postav. Hlavní postava Lída je neskutečná bojovnice, milovnice a zároveň velký dříč. Co je člověk schopný obětovat pro přátelství a jak dokáže změnit život válka i na venkově, kde se dosud žilo v poklidu a všichni si pomáhali?
Příběh o Ester a vlastně i Lídě, Marii nebo Tondovi, vám rozhodně doporočuji. Autorka má úžasný cit pro tříštěňí emocí skrze psaná slova. A ikdyž kniha není dělená na kapitoly, díky stylu psaní a nutnou zvědavostí, budete chtít číst dál a dál :).
Kompletní recenzi najdete zde v záložkách recenze :).

karoli77
20.04.2024 5 z 5

Páni, to byla krása. Markéta Prášková má vážně talent vystihnout a popsat osoby, dobu i lidské příběhy a vlastnosti. Stejně jako Rozbité světy, tahle knížka mě pohltila a nepustila, dokud jsem ji nedočetla. Příběh jedné dívky, rodiny, děvčátka, vesnice, to si prostě nemůžete nechat ujít. Krásný příběh.

VeruHoráková
19.04.2024 5 z 5

Krásná, ale smutná kniha. Za mě je Ester jeden z těch příběhů, které si budete pamatovat.

Kniha má dvě dějové linky. První se odehrává v roce 1990. Sledujeme zde Annu, která se vrací do Československa a vzpomíná na život za války. Vzpomíná, jak ji ještě jakou malou holčičku (tehdy ještě jako Ester), vzala Lída na venkov, aby ji zachránila od koncentračního tábora. Vzpomíná, jak si musela zvyknout nejen na nové jméno Anna, ale i na novou rodinu.

Druhá (hlavní) dějová linka se odehrává v roce 1942 a je to příběh právě Lídy, která odchází z Prahy, aby se ukryla na statek ke své tetě. Nejprve sama, poté s Ester. Na knize se mi líbilo, že to není takový ten klasický válečný příběh popisující hrůzy holocaustu a koncentračních táborů. Přece jen, takových příběhů tu už bylo hodně. Lídin příběh je o tom, jak se žilo za války, jak se běžní lidé museli vypořádat s nedostatkem jídla, neustálými kontrolami ze strany Nemců a strachem o život. Jak Češi nedokázali odpustit, když je jeden z nich zradil a stal se z něj kolaborant, ale také to je příběh o lásce a odvaze. 

Příběh mě opravdu chytl za srdce. Ester tak určitě můžu doporučit všem, kdo mají rádi válečné romány, ale nemáte potřebu číst to, co jste četli už xkrát.

denib
11.04.2024 5 z 5

Ester se mi líbila ještě víc než Rozbité světy. Výborná kniha o životě za války a o velké osobní odvaze některých lidí. I když o tomto tématu vychází hodně knih, mám pocit, že tato se mezi nimi neztratí. Líbí se mi i téma, kdy člověk, který pro dobrou věc naoko spolupracuje s Němci, aby se dostal k informacím a pomáhal našincům, je ve finále štvanou zvěří za války i po ní. Rozhodnout se pro takovou činnost znamená rozhodnout se pro doživotní ztrátu důvěry ostatních. Psané velmi čtivě a asi se poohlédnu i po dalších knihách autorky, i těch dětských.

Zuzulinka
10.04.2024 5 z 5

Krásný a zároveň smutný příběh!

Knihomolka97
09.04.2024 5 z 5

Rozbité světy byly topka a Ester? Ta byla snad ještě o chlup lepší!
V příběhu je několik časových linek, ale převažuje období druhé světové války, kde sledujeme příběh Lídy.

Musím říct, že tento příběh mě chytl za srdce a určitě si ho někdy přečtu znovu. Autorka umí psát takovým stylem, že vás vtáhne do děje a máte pocit, že všechno prožíváte na vlastní kůži. Při čtení jsem měla při nějakých částech totálně sevřený žaludek, v jiných momentech mi zase v břiše poletovaly motýlci.
Je to totiž příběh nejen o odvaze a odhodlání bojovat, ale také osudové lásce. A ta romantická linka... ach ta byla nádherná, milá, komplikovaná. Mé srdéčko zaplesalo.

Prostředí venkova a někteří zdejší lidé se mi dostali pod kůži a jen tak na ně nezapomenu. Že jsem neudržela slzy snad ani psát nemusím, ale jestli dojetím, nebo smutkem, to vám neprozradím.

Pokud čtete příběhy z obdobé druhé světové války a preferujete v nich zakomponovanou i romantickou linku, tak toto je must have. Dám za Ester ruku do ohně.

kramlinka88
08.04.2024 5 z 5

Kniha má dvě hlavní dějové linky, ta vedlejší se odehrává v roce 1990, tady sledujeme Aničku, která se po převratu konečně může vrátit zpět do republiky. A v té hlavní sledujeme osudy mladičké Lídy od roku 1942 až po konec války. Mimo to je nám také nastíněn případ vraždy, která se stala víc, než 20 let po válce. Jak se nám tyto linky nakonec prolnou ? Jak to vše spolu souvisí?

Musím říct, že příběh Lídy mě velmi zaujal a skvěle se četl. Bavilo mě sledovat její vývoj a přerod z Pražské paničky, zlomené zármutkem, na vesnickou holku, která levou zadní zvládá všechny možné práce na statku, kam se tak zvaně zašila ke své tetě Marii, aby nebyla tak "na očích" během šílenství, které vypuklo po atentátu na Heydricha.

A když ji jednoho dne její bratr a nejlepší přítelkyně požádají o pomoc, o záchranu života malé holčičky, nemůže jinak, než si ji vzít s sebou na statek a chránit ji zuby nehty.
Takže už nemá strach jen sama o sebe, o bratra, o tetu, ale ještě navíc o tu bezbrannou osůbku, která stále po nocích volá maminku :-(

Ráda bych podotkla, že to není klasický válečný příběh, popisující přesun do koncentračního tábora, a hrůzy v něm, ale ve své podstatě popisuje trošku jiné válečné děsy, se kterými se běžní obyvatelé v naší republice tehdy museli potýkat.

Ať už to byl neustálý strach o život, boj o jídlo, protože Němcům se musely odvádět šílené části nejen úrody, ale i živočišných produktů, včetně mléka, vajec, spousta lidí přežívala jen tak tak, živořili, ale stejně se kolikrát dokázali semknout a ještě tajně pomáhali krmit potřebné.

Je excelentní, jak na jedné straně vidíme lidskost, pospolitost a obrovskou odvahu a na straně druhé nenávist, závist, lhostejnost....a především všude strach...to byl odjakživa skvělý manipulační prostředek. A němečtí vojáci toho uměli skvěle využívat.

Knihu určitě velmi doporučuji všem, kdo mají rádi historické romány, ale nezvládají číst o holocaustu, tenhle příběh vás chytí za

A já mám další oblíbenou českou autorku a těším se na její další knihy, tohle se opravdu povedlo, nenudila jsem se ani minutu.

Jane2016
05.04.2024 5 z 5

Pokud bych si měla vybrat oblíbeného českého autora, Markéta Prášková by byla mezi prvními lidmi, kteří by mne napadli. Její předchozí knihy: Rozbité světy či Balada o snech, mě tak zaujaly a zasáhly, že si příběhy z těchto knih vybavím i dnes.

A asi Vás nepřekvapí, že jsem z Markéty další knihy dojatá i tentokrát. Opravdu nevím, jak to autorka dělá, ale pokaždé mě svým příběhem zasáhne.

Ester je silný příběh, který se odehrává v nelehké době. A nelehká doba jde ruku v ruce s nelehkými osudy. Společně s hrdinkou Lídou zažíváme atmosféru vsi, která je pod permanentním dohledem gestapa. Klidu Lídě ani nepřidává, že schovává židovskou holčičku. Atmosféra strachu a bezmoci je na každé stránce a čtenáři nezbývá než číst s otevřenými ústy. A Ačkoliv je příběh z období války, nechybí zde romantická linka. Protože jak všichni víme, láska kvete v každé době. Nechci Vám nic spoilerovat, ale co můžu říct je to, že tato láska je čistá, krásná a bezelstná.

Čtení bylo skvělé a knížku určitě zařadím mezi nejlepší tohoto roku. @marketapraskova9 smekám!

Knižní střípky
03.04.2024 5 z 5

Za mě opět skvělá záležitost, nemohu ji srovnávat s předchozími dvěma tituly, protože mi opravdu přijde v něčem jiná. Přečtěte si tento zdánlivě obyčejný příběh o obyčejných lidech, který je však ve skutečnosti neobyčejným příběhem o neobyčejných lidech.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

cornetka
31.03.2024 5 z 5

Velmi čtivý příběh o odvaze a odhodlání, který věrohodně popisuje život lidí na venkově a vztahy mezi nimi během války.

zdehan
29.03.2024 5 z 5

Moc pěkný silný přiběh přečteno jednim dechem.

Renatecka
13.03.2024 5 z 5

Dávám 20 hvězdiček z 5. Jedna z nejlepších knížek na toto téma jaké jsem kdy četla. Realistický, poutavě a smysluplně popsaný hluboký příběh z druhé světové války.

kasavubu
11.03.2024 5 z 5

Moc pěkný, i když zároveň i hodně smutný příběh. Už jak tu padlo, moc by mě zajímalo, jak to bylo dál s Lidou a Ester. Také bych uvítala více informací o Marii, asi to neměla ve vesnici po skončení války vůbec jednoduché.

LeNÍk32
06.03.2024 5 z 5

Opět úžasná kniha s velmi silným příběhem.mohu jen doporučit

Ivetaa
03.03.2024 5 z 5

Silný příběh o odvaze - doporučuji přečíst. Jen mě mrzelo, že chybí dějová linka o životě Lídy po válce v exilu ve Francii.

tittanie
28.02.2024

Od autorky jsem letos již dvě knihy četla - Rozbité světy a Baladu o snech. První kniha mě úplně odrovnala, a tak jsem se pustila do dalších knih.
Z této knihy si asi odnesu dvě věci, že za mír se musí bojovat a ne pasivně přihlížet a myslet si, že se všechno vyřeší šeříkovou kyticí a druhá věc je asi to, že doba po válce byla strašná, že lidé, kteří kolaborovali s režimem se stali komunisty a vůdci národa. A že lidem, kteří za války bojovali a pomáhali, kde mohli, se komunisti a jiné svině pomstili.
Za nejlepší knihu od této autorky považuju Rozbité světy.