Temná pláň

Temná pláň https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527726/bmid_temna-plan-65702396e054a.jpg 4 47 15

Detektiv Henry Ford série

< 3. díl

Spravedlnost mrtvým, rozhřešení živým. Třetí případ detektiva Forda. Ve vojenském prostoru na Salisburské pláni dojde k úmrtí mladé vojačky. Vše ukazuje na sebevraždu, ale detektiv Ford má pochybnosti. Přes odpor armádních představitelů i svých nadřízených zahájí vyšetřování vraždy. Zasažená jednotka navíc zanedlouho odlétá na vojenskou misi, a Ford tak má na rozpletení případu zoufale málo času. Do toho se schyluje k nevyhnutelnému: svému synovi bude muset přiznat pravdu o úmrtí jeho matky. Ustojí Ford tíži vlastní provinilosti i tlak na vyšetřování a odhalí pachatele včas?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Plain Dead , 2021


více info...

Přidat komentář

anovy64
23.04.2024 5 z 5

I třetí díl je napsán ve stejném duchu, jako předchozí, kdy Ford vystupuje jako klasický poctivý vyšetřovatel, který tentokrát bojuje nejen s časem, ale i se svými nadřízenými. Přesto se mu podaří se svým týmem vypátrat vraha, který je dost překvapivý. V této sérii se mi líbí i to, že autor propracovaně a nenásilně líčí Fordovo soukromí. Také se v tomto díle více věnuje Hannah, které moc fandím. Určitě v sérii budu pokračovat, i když první díl byl zatím asi nejlepší.

cornetka
21.04.2024 4 z 5

Pro mě to byla spíš taková průměrná detektivka s rychlým odhalením na konci. Zajímavá byla linka z osobního života.


Littlemonday
19.04.2024 3 z 5

Třetí díl série s detektivem Henrym Fordem nás zavede do vojenského prostoru, kde je nalezeno tělo mrtvé vojačky. Na první pohled jde o jasnou sebevraždu, Ford ale cití pochybnosti. Rozhodne se celý případ pořádně vyšetřit a jeho instinkt mu napovídá, že dobře dělá. Problém ale je, že všichni podezřelí mu brzy odletí speciálem na vojenskou misi. Detektiv tedy nemá moc času.

Kromě případu je v tomto díle zajímavá dějová linka s Henryho synem Samem, který absolvoval lezecký tábor a začíná se víc vyptávat na smrt své matky, která zemřela při lezení na skále právě s Henrym.

Nemůžu zapomenout na velký důvod, proč mám tuto sérii ráda - Hannah. Taková moje oblíbená ženská verze Sheldona Coopera. Je milá, geniální a životem potřebuje trochu provádět, ale miluju jí. Ona má spadeno na Forda a mě baví sledovat a očekávat, jestli a jak se bude jejich mimopracovní vztah vyvíjet.

Jako celek však vnímám tento díl jako nejslabší, chyběla mi akce, místy jsem se až nudila a ani zvraty mi nepřišly nějak světoborné. Být tohle první díl, asi by si mě série nezískala. Doufám, že nám nenastává klesavá tendence.

3/5

Budu moc ráda, když mě pro další recenze budete sledovat na IG: little.monday a FB: LittleMonday - Rádi čteme

alzbeta4340
06.04.2024 5 z 5

Odpočinková detektivka ze zajímavého prostředí - detektiv Ford má na starosti případ mrtvé vojačky. Kvůli hodnocení jsem ale trochu rozpačitá. Stejnou zápletku i se stejným typem pachatele jsem už někde četla, nebo možná viděla v nějakém TV seriálu. Nakonec ale dávám plný počet hvězdiček, protože jsem si vážně dobře početla.

Kubajzz
03.04.2024 5 z 5

Třetí díl opět nezklamal, tahle série mi opravdu trochu připomíná sérii s detektivem Poem :-) Pořád bych řekl, že první díl byl nejvíc napínavý, ale četlo se to dobře a mělo to spád, takže doporučuji ;-)

lexikon_tf
28.03.2024 5 z 5

Už třetí případ detektiva Forda, kterému všichni přezdívají Henry, ale my vlastně stále nevíme, jak se skutečně jmenuje. Snad se to někdy dozvíme!

Tentokrát nás vyprávění zavede do vojenského výcvikového prostoru, kde je nalezena mrtvá vojačka. Vypadá to na sebevraždu, ale detektivovi Fordovi se to nějak nezdá a začíná tedy pátrat po vrahovi. Vyšetřovatelé však mají málo času, jelikož celá vojenská jednotka má záhy odlétat na zahraniční misi.

Opět plno skvělého pátrání po padouchovi, detektiv Ford je sympaťák a i když má doma vlastní starosti (úmrtí manželky a pubertální syn, který stále nezná pravdu o smrti své matky), je to jeden z mých oblíbených hrdinů.

Jednotlivé díly na sebe nenavazují, jen je lehce protíná soukromá detektivova linie, ale i tak je vždy vysvětleno pozadí příběhu. Těším se na další díly a vřele doporučuji!

mag097
06.02.2024 4 z 5

Dlouho jsem nepotkala detektivní sérii, která by mi fakt sedla. S Henrym Fordem jsme si ale padli do oka!

Temná pláň je už třetím dílem série. Tentokrát Henry vyšetřuje podezřelou sebevraždu jedné mladé vojačky.

Tato série mě baví víc a víc. Ze začátku mě sice trochu štvalo, že má Henry, skoro jako každý jiný detektiv, nějaký šrám z minulosti, který si sebou vleče. Čím víc ale jeho soukromí postupem dílů odhalujeme, tím min mě vlastně jeho mrtvá manželka štve. Naopak mě její příběh začíná zajímat a potřebuju další díl.

Osobní linka dobře doplňuje hlavní vyšetřovací linku a knížka se dá číst i samostatně. Já třeba začala tuto sérii od druhého dílu a nijak mi to nevadilo.

Proc mě tato série ale hlavně baví je styl, jakým je napsaná. Je to klasická detektivka, na vyšetřování je tu kladen velký důraz, není to ale vůbec zdlouhavé a utáhané, jak u detektivek občas bývá. Knížka je svižná a dobře se čte, a vy zvládáte vyšetřovat zároveň s Henrym. Autor vám dává nepatrné indicie, nenaznačuje ale příliš okatě.

Jestli hledáte dobrou detektivku, která dobře odcípá, tak tuto sérii vyzkoušejte.

BohyněKuchyně
05.02.2024 4 z 5

Mám ráda knížky, které vycházejí v celých sériích. Těším se na pokračování příběhů těch "mých" hrdinů. Nejinak to je i s detektivem Fordem. Je to chlap se složitou minulostí. Před lety mu na skále zemřela žena a on si to dává za vinu, protože běžel pro pomoc a ona se mezitím utopila. Už třetí díl série, ve které se s touto smrtí snaží vyrovnat. Zvažuje, zda říct pravdu Samovi, svému pubertálnímu synovi. A zároveň si mezitím odskakuje řešit zapeklité vraždy. Což mu samozřejmě jeho syn v záchvatech puberty celkem dost vyčítá. Tentokrát musí Ford vypátrat smrt mladé vojačky, kterou našli ve výcvikové vesnici s podříznutým hrdlem. Jasná sebevražda a do toho se Forda snaží vmanipulovat jeho nejvyšší nadřízení i velení z vojenské základny. Jenže Ford si je jistý, že všechno bylo úplně jinak. Během příběhu si najde čas i na malý románek s ženou, která se motá kolem vyšetřování. Kdo četl předchozí díly, tak vám schválně neprozradím, jestli je to jeho kolegyně Wix :-) Pachatel vraždy mladičké Rachel je na konci odhalen a netipla jsem si to teda. Ford samozřejmě ano... Musím říct, že Maslenovy knížky se mi nečtou jako po másle. Naopak. Musím se u nich dost soustředit a přiznám se, že třeba taková Dokonalá série od Helen Fields se mi čte mnohem lépe. Ale Maslen má něco do sebe, proč se těším na každou další knihu. Takže za mě určitě můžu doporučit.

Mojepočteníčko
30.01.2024 4 z 5

Vojenskou uniformu miluju :) :) ! A byla jsem hodně zvědavá, protože anotace Temné pláně zněla slibně. Moje čtecí tempo však bylo narušeno moribundem nejmladšího člena našeho klanu a já nevěděla, jestli budu schopná se do děje v nepravidelných intervalech vracet.

A abych nezapomněla - velké poděkování za knihu, zaslanou v rámci spolupráce, posílám do @albatrosmedia :)

Mladá vojačka je nalezena mrtvá. Předpokladem je sebevražda, leč to se vyšetřovateli Fordovi rozhodně nezdá. A pátrání se rozjíždí...

Na příběhu oceňuju zejména následující:

- Forda chci domů, líbil se mi na první dobrou :) Byl to správnej chlap, kterej ví, co dělá a umí v tom chodit. Hannah beru jako sousedku od vedle a hluboce před ní smekám. Chytrá holka, který to pálí, s Aspergerem navrch. To jsou roky práce se sebou samotnou. Zbožňuju ji!

- Byl to 3. díl série a vůbec to nevadilo. Málem mě trefilo, když jsem to zjistila :)

- Nemusela jsem číst systematicky. A ani jsem kvůli domácí situaci nemohla. Takže kousek sem, kousek tam. Neztratila jsem se :)

Doporučuju!

EvikU.
30.01.2024 4 z 5

Již třetí díl s Henry Fordem. Forda pořád pronásleduje vina za zemřelou manželku Lou. Také vidí, že jeho syn Sam už bude brzy dospělý a malinko se mu vzdaluje. Do toho přichází případ. Ve vojenském útvaru je na pláni opřená o kárku nalezená vojanda Rachel, která má podřízlé hrdlo a v ruce drží nůž.

Henry stojí před důležitou otázkou, jestli má podlehnout prvnímu pohledu, na který všichni poukazují, že jde o sebevraždu nebo poslechnout svůj cit pro práci detektiva. Je mu jasné, že tady něco nesedí. Něco tu smrdí, ale nemá žádné důkazy a s tím by u soudu neobstál.

Přestože má strašně málo času, chce vypátrat pravdu. Vše ostatní by bylo proti jeho přísaze. Některým důstojníkům v armádě i jeho nadřízeným je trnem v oku. Bude to stát více peněz. A vojenský útvar se za pár dnů vydává na vojenskou misi do Somálska. Musí stihnout vypátrat vraha do té doby.

Začnou se objevovat malé důkazy, že nešlo o sebevraždu. Ale motiv kdo, je zatím skrytý. Opět mu nevědomky pomůže s případem i jeho syn Sam. Ví, jak se chová mládež a tím mu napoví.

Prostředí vojenského útvaru bylo zajímavé zpestření. Vyšetřování má hlavu a patu a není to překombinované. Postavu Henryho jsem si oblíbila. V každé knize úzce spolupracuje s jinou osobou i když se setkáváme i s postavami z prvního a druhého dílu. Pořád to nemá na první díl, ale čte se to samo. Knihu jsem si užila a půjdu do dalšího dílu.

Jane2016
29.01.2024 5 z 5

Třetí díl série s detektivem Henry Fordem je konečně tady!

Je to jako včera, co jsem od autora Andyho Maslena přečetla jeho knihu „Temná hra“ a absolutně si mě získala. A to nejen zápletkou knihy, ale i charismatickými vyšetřovateli. Druhý díl se nesl na podobné vlně jako „Temná hra“ a stejně vysoká očekávání jsem měla i od tohoto dílu.

A jsem příjemně překvapená. Opět se jako čtenáři vkrádáme do pochmurného případu, tentokrát z vojenského prostředí. Zpočátku smrt vypadající jako sebevražda vygraduje do velmi zajímavého a propleteného vyšetřování vraždy. Závěr příběhu byl pro mě šokující a dá se říct i více zraňující než závěry předchozích dvou dílů. Rozhodně si myslím, že nemám na tento smutný konec šanci zapomenout.

Pokud autora Andyho Maslena ještě neznáte a pokukujete po jeho knihách, tak Vám je doporučuji všemi deseti!

Magdalenkačte
29.01.2024 4 z 5

Novou knihu Andyho Maslena Temná pláň jsem měla možnost přečíst jako recenzní výtisk před oficiálním vydání. Za poskytnutí výtisku moc děkuji v rámci spolupráce @albatrosmedia.

Třetí případ detektiva Henryho Forda se odehrává na vojenské základně kousek od Salisbury. Je zde nalezena brutálně zavražděná mladá vojačka Rachel.

Na první pohled to cele vypadá, že si Rachel vzala sama život. Jen Henry má neblahé tušení, že to tak není a ze se jedna o vraždu. Cele vyšetřování komplikuje to, že pluk má odjet velmi brzy do Somálska a nim by odjel i případný vrah.

Čas se krátí, stop je málo a na Henryho tlačí nejen náměstek policie ale i vedení armády.
Jaký je motiv pachatele a proč musela Rachel zemřít?

Na Forda doléhá i to, že by měl synovi Samovi přiznat okolnosti úmrtí jeho matky. Povede se mu skloubit osobní a pracovní povinnosti?

Musím říct, že tento díl neměl až takový náboj jako první, ale přesto se četl sám a moc mě bavil. Byla jsem docela překvapena, když autor odhalil pachatele.

Kudlanka03
29.01.2024 2 z 5

Třetí díl s detektivem Fordem a mojí milou Hannah.
V tomto díle se dozvíme některé důležité detaily Fordova soukromého života. Mimo ale svůj osobní život začíná vyšetřování pod jeho vedením v případu mladé ženy, ktrou najdou na pláni a nezkušené oko by to vyhodnotilo, jako sebevraždu. Vždyť měla nástroj zkázy v ruce.
Proč by to někdo vůbec dělal?
Já si nemůžu pomoct, ale moc nesdílím obecné nadšení a oblibu v Maslenově tvorbě. Tento díl je třetí a stále mi příjde, že se nic moc neděje, nikam se osobně neposouvá a je to takové jako když másla ukrajuje. Forma tohoto vyprávění a vedení příběhu mi přijde, jako by to vyprávěl dětem nebo nějakým extra citlivým uším a vše vysvětluje až moc polopatě a zkrátka mu to tentokrát nevěřím. Přišlo mi, že autor si dal práci s dialogy, ale se samotným příběhem to bylo dost slabé, plitké, nemastné neslané.
Co se mi naopak líbilo, že Hannnah dostala konečně více prostoru a můžeme jí nahlédnout do hlavy. Nechybí ani jeho syn Sam, který by se k policii měl taky přidat, fakt mu to jde, opět se jen tak zmiňuje k nějakým věcem, které Ford řeší.
Podtrženo sečteno, tento díl nebyl dle mého gusta, což ale neznamená, že nebude podle vašeho.
Jsem opět zvědavá na další díl, u série vydržím, protože pořád mě láká zjišťovat, který díl bude nejlepší.

veruptackova
29.01.2024 4 z 5

Pokud máte rádi akcí nabité knihy a vraždy se spoustou krve, detektivky Andyho Maslena vás pravděpodobně zklamou. Naopak jeho knihy jsou plné poctivého vyšetřování, kde se nic neodhalí jako mávnutím kouzelného proutku. Vyšetřovatelé dělají chyby, jejich postup dává naprostý smysl a díky tomu celý případ působí až neuvěřitelně reálně. I přes pomalejší tempo jsou tyhle příběhy velmi čtivé. Dokážu si představit, že Temnou pláň spousta čtenářů přečte na jeden zátah. Současně je ale takhle detektivka psána tak, že ji můžete číst stejně jako já po opravdu malých kouscích, když je zrovna čas a nebudete mít pocit, že o něco přichází nebo že vypadnete z příběhu. Což opravdu u každé knihy nejde.

I když se tento případ v mých očích stále nevyrovnal tomu prvnímu - Temné hře, díky tomu, jak je kniha odlišná pro své tempo a současně velmi čtivá, velmi ráda sáhnu i po další Maslenově knize.

jahlina
29.01.2024 4 z 5

Trochu jsem se obávala vojenského prostředí, které mi není moc blízké. Ale tady mi to vůbec nevadilo. Naopak. Tohle prostředí dodalo knížce na zajímavosti, příběh byl opět velmi čtivý a krásně ubíhal. Sama se sebou jsem se dohadovala, kdo je pachatel. Nakonec jsem nebyla daleko od pravdy. Závěr byl na můj vkus malinko uspěchaný, což mě mrzelo, protože to pokazilo celkový jinak velice dobrý dojem.

I ve Fordově soukromí došlo k posunu. Konečně chápu celý rozměr Fordova trápení ve vztahu k jeho mrtvé ženě.

Doufám, že pokračování bude brzy.

Autorovy další knížky

Andy Maslen
britská
2022  85%Temná hra
2023  78%Temné dědictví
2024  81%Temná pláň

Kniha Temná pláň je v

Právě čtených3x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce54x
Chystám se číst35x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x