Čtvrtá úroveň

Čtvrtá úroveň https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231397/mid_ctvrta-uroven-8O4-231397.jpg 4 37 19

Existují náhody? Není náš život jen skládankou, kdy jednotlivé dílky do sebe zapadají s neuvěřitelnou přesností? A co když jeden kousek náhle chybí? Alexe, který pracuje na soukromé psychiatrické klinice, baví kvantová fyzika. Jednoho dne se nachomýtne k zásadnímu zlomu v chování jedné z pacientek. Jedná se o Kláru, která téměř rok nepromluvila a která u něj náhle hledá pomoc. Společně se pokoušejí najít pravdu - ta však není černobílá, jak se zpočátku zdá. A tak spolu mapují jeden úsek Klářina života, na jehož konci najdou odpověď, proč se kdysi uzavřela do sebe... a proč už nikdy nebude nic jako dřív.... celý text

adela.hol
adela.hol
11.03.2024 4 z 5

Alex pracuje na psychiatrické klinice, kde ho zaujme pacientka Klára. Už přes rok s nikým nepromluvila. Celé dny tráví pouze skládáním puzzlí, které jí někdo pravidelně posílá. Když ale v určité skládance není poslední dílek, nastane v Kláře zlom. Promluví, a to právě s Alexem. Právě jemu začne vyprávět o konkrétní etapě svého života, která ji dovedla až na psychiatrii. Vzpomene si Klára během vyprávění i na ten poslední dílek, který by pomohl k jejímu definitivnímu duševnímu uzdravení?

Kniha střídá dva způsoby vyprávění. V ich formě vypráví Alex o svých sezeních s Klárou. V er formě se ve vyprávění střídají Klára, Boris, Daniel a Silvie, kterým nahlížíme do té jedné životní etapy. Dalšími důležitými postavami jsou ještě Adam a Tonda. Jejich vztahy se vzájemně proplétají a vy postupně odhalujete, co všechno se stalo a že každé rozhodnutí v minulosti ovlivňuje rozhodnutí v budoucnosti.

V knize jsou příběhy obyčejných lidí, které možná máte i mezi svými blízkými. Autorka poukazuje na změny ve vztazích, ke kterým dochází, když se promění okolnosti, které je doposud ovlivňovaly. Vždy toužíme po tom, co nemůžeme mít. Vždy nás přitahuje to, co je zakázané. Jakmile to získáme, zjišťujeme, že už to možná není to, co chceme. Začnou nás přepadat pochyby, jestli to předtím nebylo lepší. Jestli nebylo lepší se neposouvat dopředu, ale zůstat stát. Jenže jaké je správné rozhodnutí, když nedokážeme nahlédnout do budoucnosti?

Autorka staví příběh tak, že vám postupně dává při čtení různé indicie a vy můžete hádat, co je dalším krokem. To mám při čtení ráda a i druhou knihou jsem si potvrdila, že mi autorčin styl vyhovuje.

Konec byl dojemný a poslední věty tak pravdivé. U dvou postav mi pouze chyběl nějaký náhled, jak to s nimi bylo dál, i když náznakami se dal odtušit.

4,5*

mnohoknih
mnohoknih
16.10.2023 4 z 5

Pár let v životě jedné Kláry. Příběh o tom, že když ve vztahu sáhneme vedle, má to někdy těžké důsledky. A pokud k tomu přidáme řešení mizerné situace, které nám v tu chvíli přijde jediné možné, máme o psychologický román vystaráno. Autorka text znatelně rozdělila na Klářin pobyt v léčebně a na život venku. Jednotlivé kapitoly mají název, takže se snadno orientujeme, s kým zrovna zažíváme situace. To se mi hodně líbilo. Taky bylo fajn, že postavy nebyly jen kladné nebo záporné. Pokud byla Klára s Borisem, nebylo o co stát. Pokud byla s Danem, bylo to milé a pak už ne. Pokud byla s Alexem, bylo to překvapivé. Pokud byla s Annou, bylo to strašidelné. Pokud byla s Adamem, bylo to tak strašně smutné, o Tondovi nemluvě. Ještě Silvie a máme kompletní partu svižného a napínavého románu. Autorka nás velice snadno provází přítomností i minulostí, děj na sebe hezky navazuje. Tak hezky, že od půlky jsem četla bez přestávky. Konec mě překvapil jen lehce, měla jsem tušení, že by to takhle mohlo být. A jsem ráda, že čtvrtá úroveň, na kterou odkazuje název, vyšla. Mám další oblíbenou českou autorku.


Miláček484
Miláček484
28.01.2023 5 z 5

Prokšovou mám ráda, její detektivky jsou zajímavé a čtivé čtvrtá úroveň o vztazích se čte dobře. Rozuzlení překvapivé, nezklamala.

Aghatte
Aghatte
07.03.2021 5 z 5

Na autorku jsem narazila náhodou, nemám moc přehled o současné české tvorbě ( a ani valné mínění ).
Připomínalo mi to knihy Zdeny Frýbové, které jsem hltala na prahu dospělosti.
Nemám ji co vytknout, zdařilá psychologická sonda do soužití párů. Kláry a Alexe mi bylo moc líto. Doporučuji přečíst.
Pouze obálka se k tomu vůbec nehodí, sice puzzle, ale evokuje to spíš nějaké YA.

Jájinka
Jájinka
22.01.2021 3 z 5

Kniha byla čtivá, ale její přečtení mi nic zvláštního nepřineslo.

Pááája
Pááája
21.11.2020 3 z 5

Už jsem přečetla všechny knížky z knihovny a knihovna stále zavřená. Půjčila jsem si tedy Čtvrtou úroveň od mamky a určitě to není špatné čtení. Byla jsem zvědavá hlavně, jaký byl problém ve vztahu Klára a Tonda a vysvětlení mě překvapilo.

harena
harena
21.11.2020 4 z 5

Vlastně se tu nejedná o manželský trojúhelník, ale čtyřúhelník. Manželovu nevěru snáší nejhůře psychicky labilní Klára, která nakonec skončí na rok v psychiatrickém ústavu, kde s nikým nemluví, jen se svojí mrtvou sestrou. Nevím, jestli je to schizofrenie, nejsem psychiatr. Pak najednou po roce začne o svém životě vyprávět Alexovi a tak se i my vše téměř dopodrobna dozvíme.
Snad jsem se moc těšila, protože kniha "Samotní lidé" od paní Prokšové se mi moc a moc líbila, tak možná proto jsem byla trochu zklamaná. Ale nevadí, určitě si přečtu i její další knihy.

i.stefany
i.stefany
05.12.2019 4 z 5

Zvláštní kniha. Život jako puzzle, dílky do sebe zapadají, jen jeden chybí a o něm je tento komplikovaný příběh. Je čtivý, psychologicky náročný a myslím, že nebude pro každého čtenáře úplně srozumitelný. Já jsem si ho užila, i když některé pasáže jsem četla opakovaně, abych správně pochopila jejich význam.

kika 13
kika 13
16.08.2019 4 z 5

Pro mě konec úplně nečekaný.Posledni stránky jsem doslova hltala.

ivca84
ivca84
09.08.2019 5 z 5

kniha rozmotava hodne spletitou situaci Klary.
Alexe, ktery pracuje na soukromé psychiatrické klinice, zaujme jedna z pacientek, kdyz nahle dojde k zasadnimu zlomu v jejím chovaní.

Radka1911
Radka1911
04.07.2019 5 z 5

Zajímavá, čtivá, psychologická kniha.

majík1
majík1
02.10.2018 5 z 5

Krásná kniha a napínavá přečtena jedním dechem.

dagmar5477
dagmar5477
02.03.2018 5 z 5

Moje druhá kniha od autorky a opět přečteno jedním dechem. Těším se na další knihy.

sabca
sabca
20.08.2017 5 z 5

Kniha byla moc zajímavá. Ráda si přečtu další knihy od této autorky.

polly43
polly43
06.11.2016 4 z 5

Je to první knížka autorky,kterou jsem četla,líbila se mi a určitě se k Jitce Prokšové znovu vrátím.

sporran
sporran
27.02.2016 3 z 5

Knížka čtivá. Stejně jako v komentářích níže bylo velmi zajímavé napojení na ta puzzle. Příběh kraťoučký a poměrně povrchní. Daniel se pěkně vyklube. Na začátku nesympatický a na konci opět nesympatický. "Kladnou" hrdinkou je hlavní postava, jak už to tak bývá. Všichni kolem ní jsou špatní, prohnilí atd. Zajímavá byla myšlenka spojení Kláry s Annou, které se příběhem tak trochu prolínalo, ale bohužel nebylo více popsáno. Možná bych se touto dějovou liní zabývala více než těhotenskými pocity Silvie. Trochu mi k obsahu nesedí knižní obálka. Puzzle je ok, ale moc mi nesedí ti mladí puberťáci na obrázku, nikdo takový tam nebyl.

Aneleh
Aneleh
15.06.2015 5 z 5

Na další knihu od naší plzeňské autorky jsem se velmi těšila a opět mě nezklamala. Miluji psychologické knihy i skládání puzzle, a tak téma pro mě bylo velmi zajímavé a příběh jsem si doslova vychutnala. Někdy je život opravdu složitý a dokáže se nám pěkně zamotat. Dá pak velkou práci dát jej do pořádku, stejně jako je náročné z malých, promíchaných dílků poskládat správně velký obraz. Zvlášť když nám jeden dílek pořád schází...

1alena1
1alena1
13.03.2015 5 z 5

Velice zdařilá knížka, zaujala mě paralela puzzle versus život. Někdo má život z těch několika jednoduchých dílků, které se bez problémů dají poskládat a někdo z těch složitých dílků, které nám dají tolik práce a tolik "trápení" než je poskládáme. A najít rozuzlení, když se nám dílky (puzzle) jednotlivých životů promíchají a najít ten správný výsledný obrázek, to je sakra dřina. Autorka umí moc dobře popsat jednotlivé postavy, dokážu si je představit a umím jim fandit či je nemít ráda, tak dobře jsou nám předložené. Opět se asi opakuji, ale knížky Jitky Prokšové jsou, dle mého názoru, určené zkušenějším čtenářům, kteří už si něco prožili. Příběh Kláry je neobyčejný, nepředvídatelný, přesto mě konec úplně nepřekvapil, ale velmi dojal. Děkuji autorce a přeju hodně spokojených čtenářů, doporučuji k přečtení i k zakoupení.

MartinaF
MartinaF
08.03.2015 4 z 5

Trochu odpočinková kniha, trochu kniha s psychologickými prvky. Každá z postav si nesla svoje problémy, někdo se s nimi hůře vyrovnával, někdo jimi proplul snadněji. Kniha se dobře četla, splnila všechna moje očekávání, i když některé věci mi přišly nereálné. Přesto knihu doporučuji si přečíst.

Autorovy další knížky

Jitka Prokšová
česká, 1962
2010  77%Cestou ven se neohlížej
2008  80%Zbytky iluzí
2015  79%Čtvrtá úroveň
2011  84%Anděl s druhým křídlem
2018  80%Slupky minulosti

Kniha Čtvrtá úroveň je v

Přečtených60x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x