Beatrice_s Beatrice_s komentáře u knih

☰ menu

Rosiin sladký krámek snů Rosiin sladký krámek snů Jenny Colgan

Tuto knihu jsem si vzala jako oddechovku po thrillerovém řádění a můžu říct, že má očekávání splnila. :) Báječný krámek s čokoládou mě nadchnul rozhodně méně. Sladkostem, které se objevují v knize, příliš neholduji, ale v rámci představivosti jsem si je užila náramně. Prostředí venkova, resp. vesnice, na čtenáře působí velice uklidňujícím dojmem a postavu stařenky Lilian a její trefné poznámky si snad nejde neoblíbit. :) Již se těším na Ostrov s vůní čerstvého chleba.

04.08.2017 4 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Rozhodla jsem se nepostupovat chronologicky, ale dle stupně mého zájmu, a tak se v případě Sněhuláka jednalo o mou první knihu pana autora. Musím říct, že jsem při čtení vcelku rychle pochopila, co všichni na knihách tohoto autora mají a proč je kolem nich taková mánie. :) Kniha je napsána skutečně velice poutavě a čtivě. Lehce jsem se obávala přehnaného krváku, ale byla jsem mile překvapena. Určitě to nebylo mé poslední literární setkání s panem autorem a již nyní si myslím na Levharta. :)

04.08.2017 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Moc pěkná povídková fantasy kniha, v rámci níž čtenář poznává spoustu různých monster. Příběhy nesou vždy nějaké ponaučení a nadčasová životní moudra. Mnohokrát jsem se u tohoto dílka díky trefným a vtipným postřehům od srdce zasmála. :) Určitě plánuji číst další díly série.

04.08.2017 5 z 5


Případ Amelia Případ Amelia Kimberly McCreight

Případ Amelia je určitě velice zajímavá a nadčasová kniha (nadčasovost je navíc vyzdvižena citacemi z děl Virginie Woolfové). Příběh je pestrý a svižný díky častému střídání časových rovin a také pohledů postav (Kate a Amelia). Máme zde také několik různých forem vyprávění (klasické vyprávění, resp. líčení, dále forma deníku, e-mailu, SMS, facebookových statusů a konečně zachycení děje prostřednictvím článků školního věstníku/blogu). To vše činí četbu zajímavou. Nemám moc ráda, když se v literatuře objevují prvky sociálních sítí, ale v této knize mi to nijak nepřekáželo (možná proto, že dávkování bylo zvoleno tak akorát a neobjevil se zde Twitter a s ním spojené šílenství :)). Postava Kate mi byla velmi sympatická, a to nejen z důvodu, že byla právničkou podobně jako já. :) Celkově bych knihu nezařadila úplně mezi thrillery jako takové - chybělo tu více akce, napětí a v tomto duchu gradující rozuzlení a nebezpečí vyvíjející se do budoucna, u kterého si čtenář není jistý, jak dopadne. Zde jsme se, co se důsledků týče, naopak vraceli do již známé minulosti. Knihu bych tedy spíše více označila za psychologickou než za napínavý thriller. Nicméně se mi líbila velmi a postupné Katino pátrání jsem si užívala a bavilo mě. :) O diagnóze, která se zde objevuje, jsem již slyšela. O to více uznání pro knihu za její realističnost. :)

07.05.2017 4 z 5


Temné kouty Temné kouty Gillian Flynn

Tak tomu říkám hodně „naštvaná“ kniha. Paní autorka se s ničím nepáře - kniha je plná sarkastických a surových konstatování, která jsou však ze života. Navzdory neveselému příběhu a žánru jsem se spoustě postřehů i zasmála. Hlavní hrdinka je pak (vcelku pochopitelně) sobecká, hrubá, agresivní a zapšklá... zkrátka narušená tragickou událostí, která ji potkala v dětství. Přesto se mi však Libby jistým způsobem líbila. :) Něco mi však brání knize udělit plný počet hvězd. Něco mi zkrátka chybělo k mému plnému nadšení... stejně tomu tak bylo i u další knihy paní autorky „Zmizelá“. Důvodem je zjevně to, že se v případě Gillianiných knih nejedná o čisté thrillery, ale do značné míry také o psychologické knihy. To je dle mého názoru důvod, proč se četba těchto knih nedá připodobnit „jízdě na horské dráze“, která čtenáře naprosto unese, protože zde se zastavujeme, zamýšlíme se a rozebíráme. Co se týče rozuzlení, částečně jsem jej odhadla, ale ve zbytku jsem byla překvapená a myslím, že příběh je napsán tak dobře a různé informace jsou do příběhu zakomponovány tak dokonale a nenápadně, že celkově se rozuzlení uhádnout rozhodně nedá. Za to velký palec nahoru. :) Líbilo se mi i celkové pojetí a systematika knihy - vyprávění ve dvou časových rovinách a z pohledu několika postav. Celkově je příběh poměrně dost drsný, což jsem snesla docela dobře, ale musím uznat, že v jisté zvířecí pasáži mi popis nebyl vůbec, ale vůbec příjemný, a musela jsem se při čtení chvílemi zahledět mimo stránky... Filmové zpracování bylo povedené, ačkoli bylo pojato daleko umírněnějším a šetrnějším způsobem. Takže samozřejmě, jak to tak bývá, není nad knižní předlohu. :) Rozhodně plánuji přečíst také autorčinu prvotinu „Ostré předměty“. :)

P.S.: Připadalo mi milé a zajímavé, že autorka do příběhu zakomponovala také svého skutečného manžela, resp. jeho jméno a příjmení. :)

01.04.2017 4 z 5


Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Od této autorky jsem měla původně v plánu nejdříve zkusit „Nízký tlak“ a o „Skrytém zlu“ jsem vlastně ještě ani nevěděla. Avšak jak se říká: člověk míní, život mění. :) Blížil se konec lhůty pro uplatnění posledního z vánočních poukazů a mně padl do oka tento titul, anotace vypadala velice poutavě. Poté jsem náhle onemocněla a rozhodnutí, co číst, padlo právě na tento kousek. A bylo to snad to nejzajímavěji prožité zotavování. :) Určitě musím pochválit krásnou, jemnou a jaksi sportovně-elegantní obálku knihy. Když jsem se do knížky pustila, líbilo se mi i „vnitřní technické provedení“, a sice je nutno říci, že pro české vydání knihy byl zvolen velmi čtenářsko-uživatelsky příjemný styl písma (font), který činil četbu velice pohodlnou. :) A nyní k samotnému obsahu: Bylo mi již na začátku příběhu sympatické, že se v příběhu objevil prvek lékařství a běhu. Poté jsem uvízla v příjemně napínavých „kleštích“ tísnivé a současně tajemné atmosféry první poloviny knihy. :) Celkově na mě příběh působil velice intenzivně a líbilo se mi, že v průběhu příběhu byl skutečně patrný vývoj postav. Tři čtvrtiny knihy jsem četla v dojmu, že hlavní rozuzlení jsem odhadla, ale konec mi přinesl hned několik překvapení. Kniha se tak rázem přehoupla k mému ještě většímu nadšení a tím i plnému počtu hvězdiček. :) Ke konci příběhu jsem se od knihy skutečně nemohla odtrhnout (což se mi nestává často). Sečteno podtrženo: skvěle vymyšlené, žánrově pestré, napínavé, tajemné a nakonec do sebe vše zapadlo k mé spokojenosti. :) Těším se na další knihy paní autorky opět v tomto lehce thrillerovém duchu. :)

17.03.2017 5 z 5


První První Kiera Cass

Opět nádherná obálka, na které dominují překrásné šaty evokující svatební atmosféru. Ze samotného obsahu knihy už být tak nadšená nemůžu. Četla jsem ji snad jen pro pořádek, abych dokončila sérii. Zní hrozně to jen tak napsat, ale u příběhu jsem se většinu času opravdu nudila a četla dál a dál jen z jakési povinnosti. Ale toto zhodnocení je takové, jaké je, zřejmě proto, že se na toto dílko dívám optikou dospělé ženy, nikoli dětí a mládeže. :) Na druhou stranu musím uznat, že autorka zde navzdory sladké princezničkovské dominanci vmísila i nějakou akci a nelítostnou dramatičnost. Konec příběhu byl samozřejmě silně předvídatelný, ale od literatury tohoto druhu asi nelze čekat nějaké velké dějové zvraty - vždyť se jedná o příběh, jehož cílem je dle mého názoru prožít si kus sladké náctileté romantiky, ne překvapit a šokovat čtenáře, aby týden nemohl myslet na nic jiného. :) Další volná pokračování již nechám ladem pro ty, kterým jsou určena. :)

03.03.2017 2 z 5


Mrazivé ticho Mrazivé ticho Wulf Dorn

Podle mého názoru se jedná o velice dobrou knihu a je výrazně znát, že autorem je člověk na svém místě - psychiatr píšící o psychiatrické tematice. To je mi velice sympatické, protože člověk se tak nenásilným způsobem mnoho dozví ze soudku psychiatrie, a to vlastně od skutečného odborníka a ne pouze ze strany spisovatele, který si dané téma nastudoval, aby jej mohl použít do své knihy. Za to velký palec nahoru, protože se jedná o jedno z velice zajímavých a současných témat. Dále musím říct, že na to, že kniha není nikterak rozsáhlá, zde autor rozehrál skutečně mnoho prvků a problémů, takže se čtenáři dostalo skutečně pestrého příběhu. To však mohlo být na úkor tajemnosti atmosféry počátečních kapitol příběhu, kdy čtenář později musel soustředit svou pozornost na mnoha frontách a původní zápletka, která měla tvořit „tahouna“ děje, se tak stala jednou z mnoha. Mně osobně to ale nevadilo. :) Co se týče „padoucha“, tak jeden z tipů, které mi proběhly hlavou, nakonec vyšel, i když se autorovi podařilo mě znejistit přesně tak, jak zamýšlel. :) V příběhu se také objevuje značný počet úmrtí, ale celková zápletka i nahlédnutí pod pokličku psychiatrie a různých psychických poruch a diagnóz jsou zajímavé a vykompenzují tak temnou stránku věci. :) Určitě sáhnu po dalších dílech pana autora, jen si trochu oddechnu od toho „nářezu“, který byl čtenáři naservírován v „Mrazivém tichu“... :)

28.02.2017 5 z 5


Vidořád Vidořád Samantha Shannon

Opět jako u prvního dílu musím pochválit přenádhernou obálku a mapy, rovněž také další grafické prvky v knize v podobě různých oznámení. :) Druhý díl této série začal přesně tam, kde první díl skončil, což se mi líbilo. Bylo velice zajímavé a napínavé sledovat Paige v prekérní situaci, kterou jí nastolil děj prvního dílu. Únikový námět příběhu vystřídal tichý a skrytý duch rebelie a tajemno takřka neustálého skrývání. Poslední třetina knihy a její akční prvek byl skvěle popsán, opravdu jako bych jej sama prožila. :) Jak už tu několikrát zaznělo, konec byl překvapivý, snad až šokující. Jsem skutečně zvědavá, co přinese třetí díl a v jakém duchu bude pokračovat. :) Autorka si zachovává čtivý styl psaní a kniha se navzdory své rozsáhlosti a tloušťce čte skutečně velice dobře. :)

01.02.2017 4 z 5


Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Vzhled knihy je naprosto úžasný... V jednoduchosti (a přitom nápaditosti) je prostě krása. :) Nádherná obálka, krásná zlatá předsádka... mapy v knihách mám moc ráda, takže vizuální dojem na mě Kostičas udělal velice pozitivní. K samotnému obsahu: ze začátku jsem byla trochu rozpačitá ze změti různých šílených pojmů a toho, jak se na čtenáře valí zpočátku nepříliš srozumitelné informace a pozadí vymyšleného světa. Prvních pár stránek jsem se prokousávala a váhala, zda knihu číst dál (i přestože jsem věděla, že knihy nikdy neodkládám a vždy jim dám šanci až do konce vyprávění). Musím říct, že od jistého okamžiku ve vlaku přišel ten zlom, kdy se spustila parádní, akční a dynamická jízda příběhu. Brzy jsem neměla již s žádným pojmem problém. Autorka dílo napsala velice čtivě, takže čtenář skutečně po krátké době přestane vnímat neologismy a mnoho abstraktních pojmů jako cizí prvek a lehce si je osvojí. Je dobré si již před samotným čtením projít slovníček pojmů na konci knihy, zorientujete se o to dříve. :) Dále mi byl moc sympatický únikový námět příběhu a s tím spojené to správné napětí a zoufalství postav. I přes uvedená pozitiva to však necítím na ohodnocení plným počtem hvězd - ještě něco mi tam zkrátka chybělo k tomu, abych byla z knihy úplně unešená... Zkrátka zatím mě tato knižní série baví, ale jako něco převratného to necítím (ale to bude spíše mým žánrovým naladěním, nikoli nedostatkem knihy :)). Druhý díl Vidořád právě čtu. :)

30.12.2016 4 z 5


Prokletí Prokletí Lisa Jackson

Má první zkušenost s autorkou, na níž jsem slyšela pět samou chválu. Na tuto knihu jsem se tak těšila a měla jsem jistá očekávání... očekávání tajemné, mrazivé, napínavé a překvapivé atmosféry. Ta se však příliš nenaplnila. Jednak jsem toho názoru, že kdyby kniha nebyla tak rozsáhlá, jen by to příběhu prospělo - byla by dynamičtější a efekt by se možná lépe dostavil. Ale takto se příběh příliš táhl a dávka napínavosti byla již rozředěná na příliš mnoha stranách, až se téměř ztrácela... Dále musím říct, že na mě příběh působil poněkud překombinovaně - dvě duchařské záhady (které navíc byly postaveny takřka na stejném základě) a k tomu zápletka týkající se únosů mladých děvčat (tuto linii bych klidně oželela, působila na mě rušivě a příliš odlišně ve vztahu k duchařské hlavní linii příběhu). Takže celkově se mnou tato kniha nic moc neudělala a nedostavil se ten efekt, kdy čtenář nad dočteným působivým příběhem přemýšlí ještě nějakou dobu po přečtení. Nicméně se mi líbil autorčin styl psaní, který je velice čtivý a čtenářsky příjemný. :) Určitě však neházím flintu do žita a vyzkouším i další autorčina díla... jen si dám nějakou dobu pauzu. :)

29.10.2016 3 z 5


Báječný krámek s čokoládou Báječný krámek s čokoládou Jenny Colgan

Nemohu říct, že by se mi kniha nelíbila... ale ani jsem z ní nebyla nijak nadšená. Byl to milý příběh z kouzelného prostředí Paříže, čokolády a lásky. :) Pravda je, že místy mi lehce překáželo, že nejsem ani trošku francouzštinář - francouzské výrazy, francouzsky psaný dopis... ale základní myšlenky a obsah se v hrubých rysech daly dovodit. :) Co musím na knize opravdu vyzdvihnout je to, že jsem se u ní (hlavně zpočátku) několikrát opravdu nahlas a od srdce zasmála. :) :) ... Objevuje se zde však i smutnější aspekt závažné nemoci... Sečteno podtrženo - dle mého názoru jde o příjemnou oddechovou knihu, která nijak zvlášť nenadchne, ani neurazí. :) Kniha člověka rovněž přiměje zamyslet se nad svým životem a zdravím a vážit si času, který nám byl dán... Určitě si najdu čas na další autorčina díla, a sice Rosiin sladký krámek snů a Ostrov s vůní čerstvého chleba. :)

P.S.: Čekala jsem ještě více čokolády, respektive větší různorodost čokoládových výrobků.

30.09.2016 3 z 5


Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Tato kniha se mi převelice líbila! :) Vzhledem k masivní reklamě jsem od ní moc neočekávala a byla jsem připravená na určité zklamání, což se ale nestalo a kniha mě skutečně nadchla. :) Linie příběhu mi sedla, určitý skleníkový efekt a knihou prostupující tísnivá nepříjemná atmosféra vyvolaná tím, že se příběh jako takový de facto odehrává v jednom děsivě luxusním domě na samotě a v něm je izolováno několik málo lidí s diametrálně odlišnými povahami, zapůsobily a vyvolaly ve mně ty zajímavě úzkostné pocity, které autorka zamýšlela a které vám nedovolí přestat číst, dokud opravdu nemusíte, protože třeba jdete ráno do práce... :) Kniha je velice svižná, čtivá a stránky se otáčejí rychle. Všechny otázky jsou nakonec zodpovězeny a vše do sebe zapadne jako skládačka. Nezbývá než věřit, že u nás vyjde také další počin této výborné paní autorky. :)

07.09.2016 5 z 5


Tažení do Tearlingu Tažení do Tearlingu Erika Johansen

Knihu jsem četla pomalu pomaličku, abych si ji vychutnávala co nejdéle. :) Autorka si i v druhém díle zachovala velice čtivý styl psaní... čtenář se vlastně nemusí snažit ani číst, doslova „jede“ příběhem stránku po stránce. :) Potěšilo mě, že oproti prvnímu dílu takřka vymizely překlepy a jazykové chyby v textu. Příběh je vyprávěn z perspektivy různých postav, což knize dodává na svěžesti a dynamičnosti. :) Moc se mi líbilo střídání fantasy a sci-fi světa, které o mnoho zpestřilo celý příběh a rovněž vysvětlilo spoustu otázek, jež si čtenáři kladli při čtení prvního dílu. Těším se na završení této trilogie a věřím, že si zachová skvělou úroveň svých dvou předchůdců. :) Abych nezapomněla, poklona patří také paní překladatelce Veronice Volhejnové, jejíž práce má jistě také svůj podíl na lehké a příjemné čtivosti knihy. :)

24.08.2016 4 z 5


Bridget Jonesová: Láskou šílená Bridget Jonesová: Láskou šílená Helen Fielding

Na tuto knihu jsem se těšila, ale bohužel mě docela zklamala. Nakonec, co čekat od pokračování napsaném po tak dlouhé době... už to asi prostě a jednoduše nemůže být ono. Příběh byl někdy až příliš absurdní a nechutný... dle mého názoru i na poměry staré dobré Bridget z předcházejících dílů. Ke knize jsem se vracela spíše ze zvyku, či dokonce snad až z nutnosti a rutiny, než ze zvědavosti, jak příběh bude pokračovat dál. Nemůžu si pomoct, ale hojné použití sociální sítě Twitter mi v knize také nesedělo a působilo na mě rušivým dojmem. Na druhou stranu musím uznat, že sem tam jsem se některým pasážím opravdu zasmála. :)

03.08.2016 2 z 5


Na loučení nebyl čas Na loučení nebyl čas Linwood Barclay

Na tuto knihu mě vlastně nalákala sama paní překladatelka Veronika Volhejnová v jednom videu. :) Musím říct, že se jedná o jednu z nejlepších knih (a vůbec jeden z nejlepších thrillerů), co jsem zatím četla - naposledy mě takto dostalo Městečko Pines od Blakea Crouche. Kdybych ji nečetla v době letní dovolené a neměla tak mnoho jiných a venkovních aktivit, přečetla bych ji snad jedním dechem. :) I tak jsem se od knihy alespoň po večerech nemohla odtrhnout. U tohoto díla se mi po dlouhé době stalo to, o čem čtenáři často mluví... o tom, že vás kniha pohltí a jen neradi ji odkládáte. Od začátku neuvěřitelně čtivé a tajemné, stránky pod prsty doslova „běží sprint“. :) Každá kapitola končí napínavě a zajímavě, že nutí ihned pokračovat zase dál. :) Příběh je místy okořeněn tajemnými temnými kapitolami, což vyprávění ještě více dodalo mrazivý nádech. Se závěrem jsem naprosto spokojená, všechny otázky byly zodpovězeny a vše do sebe zapadlo jako skládanka. :) I když mě v průběhu čtení trošku napadlo, jaká by mohla být část rozuzlení (člověka při čtení napadá všelicos), a nebyla jsem tak vyloženě zcela překvapená a šokovaná, tak na mě kniha velice zapůsobila, moc se mi líbila a asi ji budu mít ještě hodně dlouho v hlavě. :) Kdybych mohla, dala bych jí zde více hvězdiček, než jen pět... Pan autor mě hrozně mile překvapil, určitě si najdu čas i na jeho další dílo „Nepříjemně blízko“. :) Škoda, že od pana autora nevyšlo více knih... ale to nutně nevadí, raději vzácnější kvalita než méně kvalitní kvantita :)

22.07.2016 5 z 5


Cizinka Cizinka Diana Gabaldon

Tuto knihu jsem bohužel četla poměrně předlouho (práce a příprava na úřednickou zkoušku - co víc si přát...) a až po zhlédnutí seriálového zpracování (které mě nadchlo a naprosto uneslo). Připravila jsem se tak o plynulejší a jednolitější čtenářský zážitek a hlavně o překvapivý děj. Knihu jsem tak četla spíše ze zvyku než proto, že bych se nemohla odtrhnout od toho, co se bude dít v příběhu dál... Trošičku mi vadily některé části příběhu, které na mě byly příliš kruté či perverzní, a to něco vydržím. :) Nicméně musím vyzdvihnout autorčin lehký a čtivý styl psaní, trefné poznámky a životní moudra, kterým snad každý člověk prostě musí dát za pravdu a zapamatuje si je... :) Na další díl se prozatím nechystám vzhledem k tomu, že jsem slyšela, že ve velké míře pojednává o politickém tématu.

07.07.2016 4 z 5


Zmizelá Zmizelá Gillian Flynn

Tuto knihu jsem četla při loňských zimních svátcích a musím říct, že v rámci pasivní zábavy vstřebávání příběhů jiných to byly asi ty nejlépe strávené Vánoce. Žádné nekonečně se opakující pohádky a ubíjející vánoční programy v televizi... Ale místo nich tento božský thriller. :) Styl autorky mi okamžitě sedl a kniha mě bavila již ve své „detektivní“ části. Musím vyzdvihnout také celou řadu trefných postřehů a názorů ze života, s kterými se nelze než ztotožnit. Jediné, co považují za mínus (a zároveň také za svou chybu) je to, že jsem si přečetla hodnocení na zadní straně obalu a některé komentáře na internetu (i když byly velice obecného rázu). Již to ale v mém případě vedlo k tomu, že jsem tak nějak už čekala, co skutečně přišlo. Bohužel jsem pak nebyla překvapená tak, jak bylo autorkou zjevně zamýšleno... U této knihy ještě více platí, že čím méně víte, tím lépe pro vás! :) Doufám, že Gillian časem opět něco zajímavého napíše a mezitím určitě sáhnu po její Ostré a Temné dosavadní tvorbě. :)

21.11.2015 4 z 5


Spánek Spánek Haruki Murakami

Zajímavá „jednohubka“ na jeden večer a třeba při víně. Jsem moc ráda, že jsem konečně sáhla po nějakém díle pana Murakamiho. Tato novela asi nebude úplně pro někoho, kdo má rád jasné a přímočaré příběhy. Celý příběh nabádá k přemýšlení... u kterého jsem konec konců zůstala snad dodnes. Pravda je, že jsem si původně představovala něco trochu jiného, než mi bylo knihou dáno. Necítím to ale jako důvod ke zklamání. Určitě se jedná o velice zajímavý počin, který vyvolá různorodé názory. Je na místě vyzdvihnout moc povedené ilustrace Kat Menschik. Každopádně od toho večera, co jsem knížku přečetla, budu mít asi už navždy trochu strach usínat na zádech... :D

21.11.2015 3 z 5


Královna Tearlingu Královna Tearlingu Erika Johansen

Jedním slovem... úžasné. :) Fantasy příběhy byly vždy mé oblíbené, proto jsem moc ráda, že jsem narazila na tuto knihu. :) Vyprávění o mladičké královně se mi četlo velice dobře a nemůžu říct, že bych se někdy nudila nebo narazila na nějaká „hluchá místa“. Dostatek akce po celý děj dodává knize na příjemné svižnosti. Pokud je příběh dobrý, nějaké tiskové a jazykové chyby jsem ochotná přehlédnout. Každopádně musím také pochválit krásnou a elegantní obálku. Jsem zvědavá na filmové zpracování a hlavně se moc těším na druhý díl knihy! :)

21.11.2015 5 z 5