Případ Amelia

Případ Amelia https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218945/bmid_pripad-amelia-7B5-218945.jpg 4 667 191

Jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku, který kritika přirovnává ke Zmizelé Gillian Flynnové. Ten den má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii – Amelia totiž skočila ze střechy budovy… Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Reconstructing Amelia , 2013


více info...

bacouch
bacouch
04.02.2024 4 z 5

Výborně napsaná detektivka o bolestech dospívání, touze zapadnout mezi vrstevníky i krutosti dětství.

Kskaja
Kskaja
18.10.2023 5 z 5

Čtivé, napínavé, závěr se mi líbil.
Ale není to hezké čtení..negativní.


uzivatel83509
uzivatel83509
13.08.2023 4 z 5

Na knize mi vadilo přeskakování děje - hned sem, hned zase tam... ( sms, školní blog, Kate, Amelia, Kate před smrtí, Kate po smrti své dcery...)
Jinak je příběh dobře napsaný, dost smutný, ale velice čtivý a napínavý až do konce, kdy konečně Kate zjistí, co se vlastně Amelii stalo na školní střeše..
Na začátku mě úplně mrazilo, když jsem četla o tom, jak Kate přicházela ke škole, vyzvednout Amelii a tam bylo plno lidí, policie a hasiči... hodně dobře popsaná situace u školy... Celé je to smutné čtení, ale kniha určitě stojí za přečtení!

evca7271
evca7271
18.06.2023 5 z 5

Za mě moc hezká kniha

Bara52
Bara52
31.05.2023 5 z 5

Moc hezky vystaveny a nakonec ukonceny pribeh. Amelia byla moc pekne vykreslena, mile a nenasilne, o to vic jsem se vzivala do toho, co se ji delo. Moc se mi libilo, ze i kdyz se pribeh celou dobu tvari jakoby prvoplanove - pri rozkryvani vsech udalosti a souvislosti prese musi byt jasne, co se ji stalo - aby nakonec prvoplanove vubec neskonci. Pro me skoncil obdivem a motivaci, ze vsechno se nejspis da zvladnout, jen je potreba se nekdy rozhlednout trochu sirsima ocima.

medlovice
medlovice
30.05.2023 4 z 5

Hrozně depresivní , smutné a studené čtení. Amelia zaplatila dan za samotu , nezájem , nudu. Jaká je dan za popularitu, snahu někam patřit, někoho mít , za víc lajků , za falešnou slávu, za falešné kamarádství ..Patnáctileté děti řeší svoji sexualitu jako nejdůležitější základ života.A nejhorší, že matka měla na poznání své dcery čas až po její smrti, najednou byl čas vyšetřovat.
Ke čtení doporučuji přidat deku , čaj a možná i slivovici. Krásný obal , a děsivý obsah, jsem ráda, že jsem jako Husákovo dítě měla lepší dětství a jiné starosti.

Satyrka
Satyrka
12.04.2023 4 z 5

Od autorky jsem už četla Tam, kde ji našli, a díky tomu jsem se rozhodla pořídit i Případ Amelia. A nelituji...
O tomto příběhu budu ještě dlouho přemýšlet, přesně takové příběhy ve mně něco zanechávají a proto jsem dala 4/5. Baví mě ta propletenost. To, jak autorka po kouskách přidávala a odhalovala nové informace a střípky. Postupně vše dávalo smysl. I tak jsem ale konec nečekala.
Amelii jsem si hodně oblíbila a o to to bylo pak celé smutnější a silnější. Vlastně jsem si oblíbila i Kate. Trocha slz nechybělo.
Kniha je zajímavě sestavená - z pohledu Amelie, z pohledu Kate, i facebookové, emailové, SMSkové útržky a konverzace. Pohled Amelie je hodně školní prostředí a vztahy, a to mi trochu evokovalo "young adult" žánr. Taky mi to ale připomnělo, jaké dospívání je a že jsem ráda, že to mám za sebou.
Pohled Kate je samozřejmě dospělejší a vlastně takový detektivní. Sice jsem čekala něco jiného, to ostatně čekám skoro u každé knihy :D, ale nejsem zklamaná.

marrie5227
marrie5227
10.04.2023 3 z 5

Facebooková skupina Štafetoví závisláci se pro mě stala novou nutností, protože se v ní často objevují zajímavé tituly, které čtenáři vysílají do světa a nabízejí k přečtení knihy, které byste si normálně třeba ani nekoupili.
Tato kniha mě zaujala jak obálkou, tak anotací. Moc jsem se na svou druhou štafetu těšila, hlavně po perfektním zážitku ze štafety 1. (a dnes mohu říct že i štafety 3.), ale místo toho přišlo zklamání.

Kniha se prezentuje jako jeden z nejočekávanějších debutů loňského roku, který kritika přirovnává ke Zmizelé Gillian Flynnové.
Na databázi knih se pyšní 81%, na Goodreads necelými 4 hvězdičkami. Jenže já na 408 stranách ty hvězdičky našla sotva 2. 2,5, možná 3, kdybych brala ohledy na posledních 60 stran.

Příběh začíná v den, kdy má Kate svou patnáctiletou dceru po vyučování vyzvednout. Když však (se zpožděním, jako obvykle) ke škole dorazí, je na místě už záchranka a policie. I oni jsou tu kvůli Amelii Amelia totiž skočila ze střechy budovy.

Několik týdnů po pohřbu se Kate vrací zpět k práci do advokátní kanceláře, když vtom jí přijde podivná zpráva z neznámého čísla, v níž se říká, že smrt Amelie nebyla sebevraždou. A Kate se rozhodne najít pravdu. Nejen o tom, co se doopravdy přihodilo, ale kdo její dcera vlastně ve skutečnosti byla.

Popis knihy mne nalákal na psychologický děj, kdy matka bude pomalu luštit příčiny dceřiny smrti a zda vůbec šlo o vlastní vůli. Kniha místo toho střídá pohled matky v součastnosti, pohled dcery před celou nehodou, návraty do minulosti Kate a postupné rozuzlení celého vyšetřování, kdy je každý s každým propojen.

Myšlenka jako taková byla skvělá. Jen příběhové zpracování mě vůbec nenadchlo. Upřímně jsem z knihy byla smutná, protože jak jsem se na začátku těšila, děj se mi zdál zbytečně zdlouhavý a bez nějakého spádu.

Druhé pozitivum, kromě posledních 60 stran, kdy se děj konečně přehoupl a dělo se něco zajímavého, je moje osobní zjištění, že štafety nejraději začínám nebo se pohybuji do 3.-4. místa. Nižší pozice opravdu nejsou pro mě, i když poznámky některých čtenářů mě dokázaly pobavit.

Nakonec věřím a doufám, že si kniha své příznivce najde a jsem ráda, že má 3. štafeta dopadla 1000x lépe. I tak je to skvělá zkušenost a jsem nakonec ráda, že jsem se ke knize tak jako tak dostala.

maure
maure
19.02.2023 4 z 5

Velmi dobrá knížka. Čtivá, postupně se s maminkou dívky dozvídá o jejím životě a co se vlastně stalo… můj jediný problém s knížku je, že jako mámy dvou malých holčiček se mě to, co se Amélii stalo, dotýká osobněji, než by beletrie měla.

kramlinka88
kramlinka88
14.02.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, příběh měl spád :-) Nejlepší bylo celkové rozuzlení celého případu, jen se mi teda nelíbila vůbec práce policie - jako aby pozůstalá matka chodila k výslechu, vyšetřovala si na vlastní pěst.....tohle mi přišlo malinko přitažené za vlasy.....jinak těžké téma šikany, kyberšikany :-/
A Zadie jsem neměla ráda :-D

JitkaHambi
JitkaHambi
20.10.2022 3 z 5

Vůbec, ale vůbec nechápu to přirovnání ke knize Zmizelá.
Za mně úplně obyčejná průměrná kniha, která mě chvílemi i dost nudila.
Dávám 3* , ale s bídou.

Youn@n
Youn@n
15.08.2022 4 z 5

Tuto knížku by si měla povinně přečíst každá matka a dospívající dívka :-)

alzbeta2843
alzbeta2843
16.07.2022 3 z 5

Na tento triler som sa veľmi tešila. Kniha ma zaujala od prvej stránky. Koncept striedania príbehu Kate (matky) a Amélie (dcery) sa mi veľmi páčil. Ale to bolo asi všetko. Dej sa vliekol a žiadne prekvapenie nenastalo. Zjavne mi kniha nesadla alebo som sa netrafila do obdobia.

Pert
Pert
29.01.2022 4 z 5

Docela dobré.

katy238
katy238
18.01.2022 5 z 5

Případ Amelia autorky Kimberly McCreight je čtením o jednom mladém životě, který náhle skončil a o ženě, která se musela smířit s náhlou pravdou. Po smrti své dospívající dcery Amelie má její matka Kate pocit, že už nemá smysl se ani nadechnout. I tak se pomalu učí žít s novou realitou. Kráčet znovu dál, klást nohy jednu za druhou v cestě za smířením. Osud se jí však rozhodně podrazit nohy znovu. Kate jednoho dne dostane krátkou zprávu, která její nový svět rozbije na kusy. Její dcera Amelia nezemřela z vlastní vůle.

Příběh psaný z pohledu dvou osob v několika časových rovinách je hrůzným vhledem do života dospívajících lidí, kteří si dokáží během několika chvil vytvořit vzájemně ze života pekelnou výheň jen pro něčí pobavení. Prchavé, zbytečné, a když se jim podaří překročit tu tenkou linii života a smrti, náhle nikdo nic neví. Náhle se nic nemělo stát. Kniha není náročná jako celek, ale čtenáři mající doma už nějakého toho potomka dá zabrat nepříjemnými asociacemi hlodajícími v mysli. Protože Amelia byla vždy hodné dítě. Jednoho se však rozhodla překročit svůj stín a už jí nikdy nebylo souzeno se vrátit…

anezur33
anezur33
06.12.2021 3 z 5

Taková průměrná kniha

Lucie2
Lucie2
03.12.2021 3 z 5

První polovina knihy pro mě byla velmi slabá, obzvlášť kapitoly vyprávěné Amelii. Druhá polovina už byla více čtivá, ale i tak hodnotím knihu průměrně.

vydzu
vydzu
07.11.2021 3 z 5

Čtivé, psychologicky propracované, uvěřitelné. Líbilo se mi na tom, že se autorka nespoléhala na žádné velké překombinované zápletky, ale na reálná témata. Amélii jsem věřila opravdu všechna špatná rozhodnutí, co udělala, o to víc, když jsem si uvědomila, jak mladá byla... A ten konec? Čekala jsem cokoliv, ale tohle ne. Bylo to opravdu smutné.
Jediná věc, co mi vadila... proč jsem se nedozvěděla, jak to se všemi dopadlo? Chybělo mi na konci vysvětlení, co se stalo s pár postavama. Když něco čtu, zajimají mě osudy postav.

petrucha86
petrucha86
28.09.2021 3 z 5

Takový čtivý středoškolský thriller, neurazí, nenadchne, nemám důvod sahat po další knize od autorky.

Majdalenka
Majdalenka
19.09.2021 4 z 5

Začátek byl opravdu dlouhý a zbytečný. Autorka se snaží čtenáře přesvědčit že vztah matka dcera byl ideální.. nechápu proč na 120 stránkách.. každopádně doporučuji vydržet pak se to zlomí a hlatala jsem další a další stránku. Co na tom ze toho bylo na konci trochu moc alespoň každý najde něco kde řekne to jsem fakt nečekal :) hvězdu uberu za ten začátek- byla jsem i v pokušení knihu odložit