Královna Tearlingu

Královna Tearlingu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208649/bmid_kralovna-tearlingu-kralovna-tearlin-6vA-208649.jpg 4 551 115

Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných. První vydání.

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Queen of the Tearling , 2013


více info...

Arlienen
Arlienen
24.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Na začátku knihy jsem byla hodně skeptická, protože jsem měla strach, že kniha je určena pro mnohem mladší čtenáře, než jsem já a ani komentáře nebyly úplně pozitivní. Upřímně, kniha mě velice překvapila. Hned od začátku jsem se začetla a nemohla jsem přestat číst. Kelsea mi byla velice sympatická. Na nic si nehrála a hned od začátku brala svou roli královny vážně. Oceňuji, že to nebyla taková ta typická hrdinka, která všechny oslní svou krásou. Právě naopak byla Kelsea normální holka s tuctovým obličejem. S tím se často nesetkávám.
Svět, který autorka stvořila byl originální a moc se mi líbil. Je v něm plno intrik a přetvářek. Šlechta si žije dobře a chudí poddaní strádají.
Kelseu ochraňuje garda v čela s Palcátem, který je pořádný tvrďák. Musím říct, že každý člen gardy si získal mé sympatie. Nejvíce mě ale zaujala postava Kostěje. Zatím autorka neodhalila všechny jeho karty, takže je pro mě tato postava záhadou.

Carol1122
Carol1122
01.07.2023 1 z 5

Bohužel po zhruba polovině knihy odkládám. Příběh, který se zpočátku vyvíjel velmi slibně pak absolutně neměl žádnou šťávu, napětí, dobrodružství, charakter postav... chybělo tomu zkrátka všechno. Říkala jsem si, že je to možná pro mladší čtenáře, ale některé výrazy a popisy už byly spíše pro starší. Celkově se jednalo o jeden velký zmatek. Doufala jsem, že bych knihu dočetla, ale musela jsem se do ní opravdu nutit. Podle ale předchozích kladných recenzí bych spíš jen řekla, že si najde spíš jinou cílovou skupinu čtenářů. Za mě bohužel trochu zklamání.


M.C.SMITH
M.C.SMITH
26.04.2023 4 z 5

Tohle se četlo opravdu dobře. Oblíbila jsem si Kelseu hned na samém začátku a pak i Rafana. Jediné, co mi dělalo ze začátku trochu problémy, byla slova, která mi do příběhu moc nezapadala.
Kniha je zasazená do světa, kde jezdí na koních, bojují meči, svítí loučemi a najednou se tam objeví slovo - fotografie. O ta novodobá slova jsem prostě vždy tak nějak zaškobrtla.
Asi v polovině už jsem si ale zvykla a ráda bych se o Překročení dozvěděla více.
Kniha byla skvělá, trochu mi vadily chyby, ale jsem člověk, který se spíše soustředí na příběh. Málokdy se najde kniha, kde by chyby nebyly a já jsem s nimi už tak nějak smířená.
Velmi ráda si přečtu i další dvě knihy. Bylo to příjemné čtení a pokud se to v dalších dílech nepokazí, myslím, že se k sérii budu ráda vracet.

Ailee
Ailee
16.04.2022 4 z 5

Četlo se to dobře a Kelsea mi sedla. Přišla mi tak nějak uvěřitelná, i když to bylo zvláštní. Ale ona prostě JE královna. Trochu zvláštní mi přišel ten svět. V jednu chvíli se tam svítí pochodněmi, a pak mluví o plastice? Chápu, že Překročení změnilo dobu, ale ten rozpor je podivný. Konec mě trošku zklamal, čekala jsem něco více akčnějšího, důležitějšího. A hlavně více Kostěje:-D

denniys
denniys
06.04.2022 4 z 5

Tak tohle YA dílo mě fakt bavilo! Kniha je velmi čtivá, autorka umí vyprávět a příběh je "dospělý". Hlavní hrdinka je sympatická svou vzhledovou nedokonalostí a inteligencí, jen mohla být klidně o fous starší. Baví mě tajemný Kostěj a celá královnina garda v čele s Palcátem a Rafanem. Na další díl se vyloženě těším. Zajímá mě vysvětlení Překročení a mám moc ráda prolínání fantasy a scifi, což se autorce zatím moc pěkně daří. 5 hvězdiček si schovávám pro úplně top knížky, ale na krátkou chvíli jsem nad nimi i uvažovala, ale nemohu, takže silné 4 hvězdičky

SpiritErised
SpiritErised
05.09.2021 1 z 5

Knihu jsem odložila po zhruba 200 stranách. Hlavní hrdinka mi až neskutečně lezla na nervy. Neustále připomínání toho, jak není jako její matka a vydobývání si toho jaká to bude skvělá královna, když vlastně vůbec nic nedokázala začalo být dosti brzy otravné. Stejně tak věčné zmiňování jejího "průměrného" vzhledu. #notlikeothergirls

Násilí a brutalita by mi asi ani moc nevadila, kdyby byl svět ve kterém se knížka odehrává možná poněkud víc vykreslen. Bohužel mi svět příběhu nedával moc smysl.

Jsem ráda, že jsem se rozhodla předčasněji ukončit své utrpení, protože celou knihu bych asi nezvládla.

Vknihách
Vknihách
20.08.2021 5 z 5

Síce nečítam anotácie, ale do knihy som išla s tým, že to bude fantasy. Síce tam boli fantasy prvky v podobe bosorky, magického náhrdelníku a podobne, no zaskočilo ma, keď sa začali vynárať prvky a nápovedy, že ide aj o dystópiu. Mrzí ma, že toto autorka vôbec buď nepremyslela alebo schválne nijako nerozvíjala. Spomenula párkrát PRECHOD a pripomienky nášho terajšieho sveta- napríklad knihy, ktoré v Tearlingu takmer nikto nepozná,ale hlavná hrdinka zbožňuje Tolkiena,Rowlingovú a Austenovú.
Mne osobne sa knižka páčila od prvých stránok, ale mala som problém s tempom čítania... Žiaľ, pri niektorých knihách to tak je. Aj keď ma bavia, čítajú sa mi hrozne pomaly a bolo to tak aj pri tejto knihe. Veľmi sa mi páčil svet,v ktorom sa príbeh odohrával, páčila sa mi hlavná hrdinka a niektoré vedľajšie postavy- strážcovia kráľovnej boli natoľko oddaní až som žasla... Erika krásne opísala aj záporné postavy a ich vlastnosti. Vlastne doteraz som nepochopila,prečo kráľovná susednej krajiny"čarodejnica" vzbudzovala toľký strach (teda okrem toho, že zneužívala otrokov nie len na prácu).
Trošku chaoticky mnou popísaná kniha,no čo potrebujete vedieť je, že je skvelá! Naozaj! Páčil sa mi koniec,úplne ma navnadil na pokračovanie, pričom som zatiaľ ani neskúšala zisťovať, či je vôbec preložené... Úprimne dúfam, že áno a verím, že autorka sa trošku rozpíše aj o spomínanom prechode a ozrejmí viacero iných vecí.
Napriek ALE, s ktorými som sa pri čítaní stretla, mi nedá inak ako hodnotiť plným počtom.

zinon
zinon
15.08.2021 3 z 5

Toto je rozhodně netradiční fantasy pro mladé. Ať už tím, že hlavní hrdinka není prý vůbec hezká, pak tím, že je drsnější...někdy docela dost. Knihu hodnotím jako průměr. Některé věci v ději a charakteristikách se mi líbily a jiné zase nudily a moc mi nesedly.

nikiss76
nikiss76
10.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Zajímavý fantasy příběh, který se mi dobře četl.
Je to snad i poprvé, kdy jsem se setkala s hlavní hrdinkou, která není oslnivě krásná s ostře řezánými rysy/uhrančivýma očima/oplývající hezkou postavu, klobouk dolů za to. Ohodnotila bych to jako oddechové čtení. Jsem zvědavá jestli v další knize vznikne i větší prostor pro dějovou linii mezi královnou Tearlingu a Kostějem.

haannyys
haannyys
15.05.2021 3 z 5

Tři hvězdy, jedna dolů za některé zmatené pasáže, druhá bohužel za editorskou práci nakladatelství (s těmi chybami to prostě sráží úroveň). Příběh zajímavý, fantasy není můj nejoblíbenější žánr, ale kniha se mi četla dobře a docela se těším na pokračování.

PetaZ
PetaZ
13.01.2021 4 z 5

Jedna hvezda dolu za hooodne pomaly rozjezd a jdu na dalsi dil, potrebuju vedet pokracovani

marianna7090
marianna7090
12.08.2020 4 z 5

Knižka u mňa utrpela pretože som ju čítala počas "čítacej krízy". A preto som jej venovala presne mesiac, čo je na moje čítacie pomery veľmi dlho na jednu knihu.
Veľmi, veľmi dlho sa nič nedialo a ja som mala z deja akýsi guláš a, úprimne, nebavilo ma to tak veľmi ako som myslela, že bude. Avšak to nakoniec nabralo konečne grády a s kľudným svedomím môžem dať takéto hodnotenie aj skrz ten slabší rozbeh.
A vôbec nerozumiem ako je možné, že je táto séria kníh tak nedocenená. A najmä vo svete. Iným, môžem povedať, že horším knihám sa dostáva omnoho viacej pozornosti, ktorú si úprimne veľmi nezaslúžia. A to je podľa mňa veľká chyba.

Luigi1
Luigi1
01.05.2020 5 z 5

Zajímavý příběh s myšlenkami,které jsou velice zajímavé

Doomiiniikaa
Doomiiniikaa
16.11.2019 3 z 5

Do knihy jsem se začítala opravdu dlouho a odtrhnout jsem se nemohla až někde za půlkou.
+ Myšlenka knihy je opravdu zajímavá, - ale rudá kralovna je veliké zklamání (podle všeho by měla být krutá, ale vlastně vůbec není)
Co jsem tak pochopila, autorka chtěla, aby se každá knihomolka, která si myslí, že není hezká cítila přesně jako Kelsea. Někdy je až moc často zmiňované, že hlavní hrdinka není hezká.
- Některé "erotické" vsuvky mi přišly opravdu zbytečné a k danému okamžiku se to někdy moc nehodilo.
+ Celkově kniha byla zajímavá a možná si někdy přečtu další dily.

chodícírohožka
chodícírohožka
30.09.2019 5 z 5

Svižný, poutavý příběh se zajímavými myšlenkami a sympatickými postavami. Těším se na další díl.

Andrea_I_Am
Andrea_I_Am
20.08.2019 3 z 5

Taková slabší epická záležitost, která nenudila, ale zae kdoví jak nenadchla. Četlo se to pěkně, ale pořád jsem knihu nebrala do ruky s takovým tím nadšením "hurá jdu pokračovat". Přesto si myslím, že v hromadě YA knih je svým obsahem na vyšších příčkách. Touhu číst další díly to ve mně ale nevzbudilo. Rozhodně ji ale doporučuji, ve spleti zamilovaných románků je tohle aspoň trochu (aspoň teda první díl) příběhově rozmanitější.

Nikkaa
Nikkaa
22.07.2019 3 z 5

Nebyla to úplně špatná kniha, trvalo dost dlouho se zacist, nechci jen kvůli tomu hodnotit špatně... Jiným udělá jistě radost

kedlis
kedlis
01.07.2019 2 z 5

Řekla bych, že jako celek není kniha až tak špatná a funguje v pohodě jako oddechovka, ale když se zaměříte na jednotlivé části, je to horší.
Ocitneme se v jakési "budoucnosti" kam jsme se dostali díky překročení. Nejsou tu lékaři, technologie, ale máme Harryho Pottera a LOTR. Co to je to překročení, kam jsme to vůbec překročili a co se stalo s původním světem?
Královnina garda je plná pohledných, zručných a inteligentních lidí, ale je vlastně celkem k ničemu? Nikdo Kelsee skutečně nevěří, velí tu Palcát který si dělá co chce a garda se nové královně posmívá, co z toho máme? Únos, bodnutí do zad a přepadení v koupelně.
Kostěj tu působí jako rádoby Robin Hood a Kelsea se do něj 'zamiluje', hádám že to nebude až tak obyčejný zloděj vzhledem k rozhovoru který měl s Kelseiným strýcem.
Všichni mají starost že Kelsea bude jako její matka, ale dokonce i po tom co ji začnou obdivovat jak je skvělá a neobyčejná se nedozví důležité informace kvůli slibu. Slibu který složili královně která stála za nic. Kdo je teda Kelsein otec, je vůbec důležitý pro příběh? Kde vzaly drahomy takovou sílu?
Obrovské zklamání byla Rudá královna, která je popisována jako krutá a nemilosrdná, ale když se k ní dostaneme zjistíme, že se vlastně většinu času válí v posteli s otroky a fňuká nad Kelseou. Když má tak obrovskou moc proč se jí prostě nezbaví?
Kelsea je tak trochu otravná a ošklivá - věc která je často připomínána.

kubakubikula
kubakubikula
24.06.2019 5 z 5

Cela serie se mi moc libila, urcite doporucuji...Cetlo se to dobre, melo to spad a porad se tam neco delo...

annes
annes
15.02.2019 4 z 5

Hlavní hrdinka mi fakt sedla! Miluje knihy a není to žádná hezounka, takže stejně jako já :-)

Štítky knihy

kouzla budoucnost pro dívky pro dospívající mládež (young adult) věrnost fantasy

Autorovy další knížky

2014  84%Královna Tearlingu
2016  83%Tažení do Tearlingu
2017  73%Osud Tearlingu

Kniha Královna Tearlingu je v

Právě čtených15x
Přečtených733x
Čtenářské výzvě58x
Doporučených77x
Knihotéce379x
Chystám se číst598x
Chci si koupit132x
dalších seznamech10x