barbora5058 barbora5058 komentáře u knih

☰ menu

Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

(SPOILER) Pěkná, smutná kniha. Styl autorky se mi líbí, taktéž nápad vyprávění celého příběhu, který se ze dvou postupně spojí v jeden. V porovnání s ostatními knihami od paní Mornštajnové se mi kniha líbí na stejné úrovni jako Hotýlek a Hana. Rovněž je na knize sympatické, že příběh neobsahuje válku. Hvězdu dolu ubírám, protože mě na konci mrzelo, skoro až naštvalo, že se nedozvíme, jak to vlastně dopadlo. Občas chápu umělecký záměr, ale tady? Čteme příběh, žijeme s postavami a pak v tu nejdůležitější chvíli kniha skončí..

15.04.2024 4 z 5


Chaloupky Chaloupky Štěpán Javůrek

Další příběh z válečných let, který se odehrává v pohraničí. Četla jsem Šikmé kostely z Ostravska i Rozpůlený dům z Krkonoš. Tato kniha se odehrává v Krušných horách. Všechny knihy které zmiňuji mají podobnou osnovu, jak se lidem hezky žilo před válkou, pospolu, jedno jaké národnosti, průběh obou válek a to co se s místem a s lidmi stalo. Příběh je napsaný úderně a dá se do něho hezky vcítit. Knihu hodnotím nejvyšším počtem bodů a doporučuji, přestože občas se mi postavy pletly, ale je to tak vždy v těchto románech. Každý má nějaké sourozence, manželky, děti a rodiče a sledovat kdo se postaví v tomto příběhu na jakou stranu je potom velice náročné.

08.04.2024 5 z 5


Kde se touláš, Bernadetto Kde se touláš, Bernadetto Maria Semple

Pro mě naprosto senzační knížka. Postavy jsou v knížce správně praštěné a vývoj všech postav mě velice bavil. Moc krásná a správná knížka. Viděla jsem i film, který dle mého názoru velice reflektuje knihu.

22.03.2024 5 z 5


Jeřabinový dům Jeřabinový dům Marie Hajdová

Kniha se mi četla dobře, postavy mě bavily. Vztahový román, děj, který se děje v každé vesnici, líbí se mi různé pohledy postav. Řekla bych, že to není knížka třeba na dovolenou, spíš na dlouhé zimní večery. Pěkně napsáno, líbí se mi umístění. Hodnocení 3 hvězd jsem zvolila čistě po srovnání knih, které hodnotím 4 nebo 5 hvězdami.

10.03.2024 3 z 5


Jiná Gabriela Koukalová Jiná Gabriela Koukalová Martin Moravec

(SPOILER) Knížku jsem si přečetla až teď, s odstupem toho, co se dělo po její vydání. Pro mě je vydání knihy především odvaha, odvaha odklopit víko a nechat kohokoli nakouknout do světa vrcholového sportu. Je vidět že to nikde není jednoduché a sláva se prostě neodpouští, což Gábina zažívala v týmu ať od trenérů nebo od kolegyň. Líbí se mi, že se snaží pomoci lidem i tím, že mluví co zažila s poruchou přijmu potravy a taky, že je upřímná, nebála se a snažila se bojovat proti dopingu. Zahrávat si s Rusy, to jistě není jednoduché. Vždy si vybrala tu složitější, než pohodlnější cestu. ČR reprezentovala krásně a dobře, za mě klobouk dolů co dokázala a teď se ještě nebojí odkrýt karty a o všech složitých věcech mluvit.

27.02.2024 5 z 5


Nejlepší víkend Nejlepší víkend Patrik Hartl

Tak a já jsem navzdory posledním komentářům naopak příjemně překvapená. Naposledy jsem četla od autora Okamžiky štěstí a ty mě spíš zklamaly. Tady jsem naopak ráda, za odpočinkovou knížku, kde sledujeme rok několika vybraných postav. Souhlasím, že vyznat se v nich je nejdříve těžké, ale to je v každé knížce, ve které vystupuje více postav. Tady je alespoň spojuje Markéty kancelář, kde je jasné odkud se postavy znají a tím je to méně komplikované. Pěkná odpočinkovka.

21.02.2024 4 z 5


Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Fantastická zvířata. Brumbálova tajemství: Úplný scénář Joanne Rowling

Opět se mi knížka ze série Fantastických zvířat četla nádherně. Je to krásný návrat do kouzelnického světa, který mě tak baví. Tím, že je to scénář má člověk dostatečný prostor pro fantazii, aniž by to čekal. Příběh je napínavý, úderný a krásně dokončuje sérii s Credencem. Líbí se mi ilustrace, respektive grafický obsah uvnitř knihy. Co mě mrzí, škoda, že tento díl nenavazuje obálkou na předchozí dvě. Krásná kniha, doporučuji.

26.01.2024 5 z 5


Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Krásný generační román. Přesný rukopis autorky, mnoho postav. Knížka je krásná, ale četla jsem víc knih tohoto typu za sebou a už toho je až moc :) . Chce to rozhodně číst když na knížku budete mít čas, protože jinak se v postavách a v příbuzenských vztazích ztratíte.

23.01.2024 5 z 5


Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii Ladislav Zibura

Tak a mám přečteny všechny (kromě nejnovějšího Santiaga). Knížku řadím spolu s Evropou úplně nejvýš. Líbí se mi navštívená místa včetně Karabachu, smysl pro humor a jiná forma cestování. Autorovy knihy mě vždy pobaví, na čtení se moc těším a rozšířím si s ní obzory.

10.01.2024 5 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Tato kniha mi velice připomíná Šikmý kostel 1 + 2. Vypráví především o jedné rodině, během času od prarodičů po vnoučata a jejich osudech před, během válek a po nich. Obyvatelé u Šikmého kostela jsou také na hranicích, a museli si vybrat národnost Polsko/Česko/Slezsko/Německo a ještě navíc ten těžký život horníků. Oproti tomu Rozpůlený dům je zase těžký život na horách, zima a právě rozdělení obyvatel na Čechy a Němce. Je tu krásně vidět po válce, že si lidé prostě nic neodpouštějí a v lidech to zůstává dodnes. Kousek od Benecka pocházím, takže tento kraj je pro mě velice blízký a kniha mě velice bavila. Je velmi obsáhlá, líbí se mi rozdělení knihy na období a krátké kapitoly mi vyhovovaly. Knihu doporučím především rodině, je krásné číst o místech, které člověk zná. Líbí se mi i obal knihy a především osudy popisovaných lidí v čase.

30.12.2023 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

(SPOILER) Kniha jsou přepsané rozhovory s utečenci z KLDR. Utečenci jsou vybraní různého věku, povolání a z různých vrstev, takže se člověk dozví z každé doby a úrovně života v KLDR něco. Knihu doporučuji, moc se mi líbí její ztvárnění. Bohužel ne to co se děje v této zemi, jak tu píší ostatní, jde z toho hrůza. Kontrolovaný život ze všech stran s nedostatkem jídla a nařádkovanou vrstvou v které budete žít, aniž by jste to mohli nějak změnit, jste chytří, nikoho to nezajímá, stát zajímá pouze společenská vrstva. Ale porno není dovolené, proto stát prostituci nevidí, stát se prostě neuživí, tak mhouří oči nad černým trhem, to co prožívají ženy a muži na vojně to už je vyšší dívčí a co se děje s ženami obecně plus prodej žen jako nevěst do Číny tak to už je prostě moc. Povinné veřejné popravy za nic... Rozhodně je to kniha, která vás donutí se zamyslet jak se nám žije hezky.

22.11.2023 5 z 5


Hrdinové kapitalistické práce Hrdinové kapitalistické práce Saša Uhlová

Jak jinak psát o nízkopříjmových pozicích než se tam nechat zaměstnat, zažít ten stres, psychickou i fyzickou zátěž, zimu, vedro, nedostatek informací na vlastní kůži. Tuhle knížku by si měl přečíst každý, spisovatelka nám poskytuje tu praxi která se děje u prací které někdo dělat musí. Těžké téma..

11.11.2023 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Za mě velká odvaha vydat se do takové země, kdy je ještě vidět, že autorku místo velice baví a odráží se to v této knize. Knížku hodnotím na výbornou, dozvěděla jsem se v ní spoustu informací o běžném životě, režimu a historii této země. Moc mě bavila, líbí se mi obal a rozhodně doporučuji.

01.11.2023 5 z 5


Pěšky mezi buddhisty a komunisty Pěšky mezi buddhisty a komunisty Ladislav Zibura

Supr kniha, zatím se mi od autora líbila nejméně, to ale neznamená, že není dobrá. Asi mě moc nebavila Čína - ta zvláštní komunikace/nekomunikace, proto hvězda dolu. Jinak mě Zibura moc baví, chybí mi přečíst poslední autorovu knihu, těším se na ní.

16.10.2023 4 z 5


40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Pozitivní cestopis, který vás pobaví. Četla jsem už autorovy novější knížky, zde je vidět, že je to jeho prvotina, ale i přesto se mi jeho styl hezky čte, pobavím se u toho a něco se dozvím. Poznámka pro lidi, kteří se na Ziburu chystají, ani tak nejde o místa co navštěvuje, jako o atmosféru země a především o lidi, kteří v ní žijí. Klobouk dolů před autorem, protože ujít takovou cestu pěšky a spát na opravdu někdy děsivých místech, to chce kuráž. A jako vždy napíšu, že se mi moc líbí ilustrace knihy.

11.09.2023 5 z 5


Za sny Za sny Karin Krajčo Babinská

Pro mě opět překvapení. Určitě knížka na dovolenou, supr příběh, je vidět, že autorka má fantazii. Kniha se mi moc dobře četla, hezké.

06.07.2023 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Citlivě a krásně napsané. Škoda, že kauza okolo knihy mi prozradila o čem to bude. Je to téma, které mi nebylo příjemné, ale autorka tyto tabu odkrývá ráda a je to dobře, děje se to všude okolo nás a vždy trpí oběť. Jsem ráda, za další knihu od autorky. Doufám, že kauza okolo knihy ji nezastaví v pěkném a originálním psaní.

24.06.2023 5 z 5


Hvězdy na cestě Hvězdy na cestě Karin Krajčo Babinská

Od autorky jsem nevěděla co mám čekat a dopadlo to velice dobře. Velice čtivě napsáno, krásný příběh, líbilo se mi i umístění děje, krásná knížka na léto. Moc se mi líbí.

30.05.2023 5 z 5


Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Autorčina díla jsou velice detailní, precizní, historické, napsané pečlivě a s citem. Tímto uměním se jí podařilo za poměrně krátký čas upozornit na zapomenuté události z tohoto kouta naší země. Stejně jako Šikmý kostel 1 a 2 je pro mě knížka jasnou volbou koupi do mé knihovny, ačkoliv se oproti zmíněným titulům ještě více přibližuje autentičností vloženými fotografiemi. Doporučuji a děkuji za toto dílo.

13.05.2023 5 z 5


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Kniha mě bavila, líbí se mi styl psaní, informace o národech i zajímavých místech i grafika celé knížky. Čtení na relax, určitě dočtu zbytek napsaných knih od autora. Díky za fajn knížku.

23.04.2023 5 z 5