Ivana.Grande Ivana.Grande komentáře u knih

Obálka knihy Desetkrát a dost Desetkrát a dost Scarlett Wilková

Myslím si, že autorka je mnohem lepší v psaní historických příběhů, a taky asi nejsem úplně cílovka. Věřím, že ženy po padesátce by se u čtení pobavily víc. Ale i tak to vůbec nebylo špatný, taková pohodovka o tom, jak tři ženy změní svoje životy na základě nepovedeného randění se stejným mužem.

09.09.2026

Obálka knihy 1689 1689 Amy Cross

No tohle se mi fakt moc nelíbilo. Žánr hororu to asi naplňuje skvěle - strašidelný dům, duchové, mrtvoly. Ale těch negativ tu prostě bylo víc. Knížka je krátká, za hodinu ji přečtete jak nic. K postavám si nevytvoříte žádný vztah, takže je vám vlastně jedno, jak dopadnou. Jakýkoliv vývoj vztahů a děje tu zkrátka chybí. Prostě se nastěhují a najednou bububu. A navíc je celá knížka dost nechutná. Další díl nemám potřebu číst.

05.09.2026

Obálka knihy Bývalá manželka Bývalá manželka Jess Ryder

Jo, tohle mě bavilo. Pětihvězda to sice není, na to jsem už na podobné téma četla lepší věci, ale bylo to zábavný a napínavý. Pár plot twistů (i když ne nijak extra nečekaných) a super rozuzlení příběhu. Trochu mi vadilo pár utahaných posledních kapitol a postava věčně ukňouraného dítěte, ale...jo, dobrý :)

05.09.2026

Obálka knihy Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Já vlastně vůbec nevím, jak tuhle knihu zhodnotit. Je to taková jednohubka, která se po literární stránce čte strašně dobře, autorka prostě umí psát jednoduše a čtivě, takže se při čtení nemusíte nijak zvlášť trápit. Zároveň už jsem si po několika přečtených knihách od ní zvykla, že má vždycky v knize hromadu nesympatických hrdinů. I tady tomu nebylo jinak, i když na hlavního hrdinu to úplně neplatí. ALE... to téma je pro mě tak odpudivé, že mi přijde strašně zvláštní dát knize pět hvězdiček. Asi se mi ještě nestalo, že bych s hlavní postavou soucítila, a zároveň k ní cítila odpor. A to nejsem ještě ani máma, i přesto je to pro mě takový nepřekousnutelný. Na jednu stranu si říkám, že kdyby se tahle záležitost dala nějak snadno "vyléčit", asi by se tak už dávno dělo, takže to asi úplně nejde. Ale podvědomí mi pořád hlásí, že to přece sakra musí jít. Že snad stačí si říct NE, tohle je špatně!! Nebo snad ne? No prostě brrr...

02.09.2026

Obálka knihy Tohle nikdo nečekal Tohle nikdo nečekal Shari Lapena

Mám dojem, že jestli Shari Lapena něco neumí, tak je to napsat špatnou knihu :) Zase mě dostala, jako vždycky, kdykoliv od ní něco čtu. Bylo to napínavý do poslední stránky, a přesně, jak to autorka umí, jsem si byla vrahem vždycky stoprocentně jistá...dokud jsem neotočila na další stránku. A tak pořád dokola. Naprosto parádní knížka, kterou můžu milovníkům thrillerů a detektivek jenom doporučit.

02.09.2026

Obálka knihy Vánice Vánice Flint Maxwell

Dočetla jsem, ale spíš jen proto, že knížka je ultra tenká a taky mě zajímalo, jak to celé dopadne. Napsaná je dost amatérsky, až se divím, kolik dobrých knih nemá šanci na vydání, a u téhle si někdo kupodivu řekl "jo, ta je super, bereme!". Jednoduché věty, jednoduchý a nedotažený příběh, který vás nebude děsit jako správný horor, protože klouže vyloženě jenom po povrchu. Nedozvíme se nic, z čeho bychom si jako čtenáři měli sednout na zadek. Jak rychle zápletka přijde, tak rychle odejde a konec je těžká bída. Škoda. Námět je to totiž skvělý, takže pokud byste chtěli na tohle téma opravdu napínavou a propracovanou knižní sérii, doporučuji tu od Darcy Coates.

30.08.2026

Obálka knihy Matčina hra Matčina hra Sandie Jones

(SPOILER) Obálka sice slibuje nepředvídatelnou zápletku, ale za mě byla předvídatelná od samého začátku. To mi ale dojem z knihy rozhodně nezkazilo. Přečetla jsem ji na jeden zátah a byla výborná. Není to takový ten typický thriller, ze kterého vás bude mrazit v zátylku, ale je to spíš "nasírací" příběh, kde budete nenávidět hned několik postav najednou. Tchyně byla ukázková mrcha, a hlavní hrdinku jsem taky moc nechápala. Žít s takovým týpkem, tak ho pošlu k vodě po pár dnech. Ale holt růžové brýle a láska dělají hodně. Konec mohl být malinko lepší, čekala jsem trochu víc, ale za hvězdičku dolů to určitě není :)

24.08.2026

Obálka knihy Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Silný příběh, Jakuba Katalpa to ostatně ani neumí jinak. Přesto musím jednu hvězdičku ubrat, i když jsem dlouho zvažovala, jestli to není ode mě moc krutý :) Je to z toho důvodu, že děj byl doslova prošpikovaný jmény a vztahy. Ze spisovatelského hlediska musím smeknout, věřím, že autorka popsala celou tabuli, aby si v příběhu neudělala chaos. Jenomže mě to prostě čtenářsky dávalo dost zabrat. Pokud nepřečtete knihu na jedno zhltnutí a dáte si ve čtení pauzu, může se snadno stát, že se v ději naprosto ztratíte. Psát o dobách, kde jeden pár měl pomalu až deset dětí, je sice zajímavý, ale na druhou stranu zmínky o některých postavách byly za mě zcela nadbytečné a odváděly pozornost od hlavního příběhu. Příběh je to ale skvělý, má silnou myšlenku a zajímavou pointu. Jen bych příště ubrala na těch jménech a vypisování příběhů postav, které nejsou tak úplně potřeba...

Kniha má trochu pomalejší rozjezd, ale kapitoly z války jsou čtivé, i když celkem dost syrové a bezemoční.

21.08.2026

Obálka knihy Ty chladné oči Ty chladné oči Scarlett Wilková

Scarlett Wilková mě asi ještě nikdy nezklamala. Knížka je napsaná prakticky stejným stylem jako autorčina ostatní díla, takže v tomhle směru nemůže čtenáře odradit. Je hodně čtivá, příběh se mi strašně moc líbil a doporučuju :)

20.08.2026

Obálka knihy S láskou máma S láskou máma Iliana Xander

V první části knihy jsem si říkala, že takhle slabý, amatérsky napsaný a ještě hůř přeložený thriller jsem dlouho nečetla. Nakonec se z toho vyklubalo docela záživné a zajímavé čtení. Neříkám, že je to něco, z čeho nebudete spát, ale švih to má. I když jsou určité zvraty v knize dost předvídatelné, líbilo se mi to a zklamaná určitě nejsem.

13.08.2026

Obálka knihy Zapalte hranici Zapalte hranici Jana Jašová

Na knížce mi asi vadila jen jedna věc, a sice někdy až přehnaně "mladistvé" vyjadřování hlavních postav. Chvílemi jsem měla pocit, že čtu nějakou GEN Z knihu. Rozhodně je to ale skvělý příběh, i když jsem podle anotace čekala něco úplně jiného, víc tajemného, možná až magického, ale byla to klasická česká thrillero-detektivka bez čehokoliv nadpřirozeného :). Pokud tedy čekáte jakoukoliv souvislost příběhu s pálením čarodějnic, ohněm a třeba i nějakým rituálem, který se vymknul z ruky, tak rovnou říkám, že tohle tam není, ať nejste zklamaní :) Nicméně, bavilo mě to a určitě zkusím od autorky i jiné knížky.

07.08.2026

Obálka knihy Doupě Doupě Jakuba Katalpa (p)

Dost zvláštní, mírně znepokojivé čtení. Od autorky jsem zvyklá na trochu jiné příběhy, tak mě kniha celkem překvapila. Po literární stránce nemám co vytknout. Děj už byl slabší, nebo jsem možná nepochopila nějaká podobenství, která jsem správně pochopit měla. První půlka knihy je zajímavá i napínavá, druhá polovina už se spíš tak táhne a konec je nemastný neslaný.

31.07.2026

Obálka knihy Pravda o Ruby Cooperové Pravda o Ruby Cooperové Liz Nugent

Po delší době zase jedna absolutně skvělá kniha, ke které, snad kromě místy špatného a nelogického překladu, nemám výhrady. Čtivá a zajímavá od první do poslední stránky. Charaktery jednotlivých postav jsou tu vykresleny výborně, takže na čtenáře čeká pohlcující jízda příběhem dvou sester, které rozdělí jeden nepříjemný incident. Stal se ale opravdu tak, jak jedna z nich popisuje? Neskutečně mě to bavilo, cítila jsem všechny ty správný emoce vůči jedné i druhé sestře a můžu všem jenom doporučit. Akorát bych byla opatrná s tím zařazením do žánru thrilleru. Ano, určité prvky tam najdete, ale jestli jste v tomhle směru zvyklí na gradující napětí a dechberoucí zvraty, tady vás čeká spíš pohodovější čtivo. Ale rozhodně ne nudné :)

27.07.2026

Obálka knihy Souřadnice Vegy Souřadnice Vegy Pavlína Křivánková

Velice průměrná kniha, která mi nic nedala. Přečetla jsem ji sice rychle a naráz, ale že by mě nějak bavila, to bohužel říct nemůžu. Děj není nijak dechberoucí, postavy v příběhu nesympatické a depresivní a nelíbil se mi vlastně ani styl psaní. Na můj vkus tady bylo až moc nechutností...

23.07.2026

Obálka knihy Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Já nějak nevím. Asi půjdu proti proudu vychvalování tohohle veledíla, ale mě to prostě nebavilo. Za běžných okolností knihy, které mě nebaví, rychle odkládám, ale tady mě něco nutilo dočíst. Za to dávám hvězdičku. Druhou hvězdičku za originální námět. Není to špatná kniha. Vzhledem k staršímu roku vydání jsem mohla čekat, že se bude hůř číst. Dost jsem s ní bojovala, často jsem se v příběhu ztrácela, přeskakování mezi vzpomínkami, představami a realitou mi dávalo zabrat, plus mi myšlenkové pochody hlavní hrdinky přišly šíleně rozvleklé a nudné. Na to, jaký má námět potenciál, z něj autorka vyždímala strašně málo. V celé knize se prakticky nic neděje, žádná výrazná zápletka, napětí, zkrátka nic. Děj jj e nestydatě povrchní, hlavní hrdinka otravně smířená, až ukňouraná. O co šlo nově nastolenému režimu jsem pochopila až v úplném závěru knihy, jinak jsem se během celého příběhu vlastně nic pořádně nedozvěděla a plno věcí jsem si musela domyslet. Státní převrat je tu jen lehce nastíněný, ale nijak důkladně vysvětlený. I konec je otevřený a nedotažený, takže ani v tomhle ohledu jsem nedostala nějaký zajímavý čtenářský zážitek. No, znovu to číst určitě nebudu, ale seriálu možná dám šanci. Třeba od něj dostanu víc.

18.07.2026

Obálka knihy Temná tajemství Temná tajemství Marcel Moss

Pokud jste od stejného autora četli knihu Ukaž mi (a rozhodně byste měli), tak Temná tajemství vám naservírují podobně laděný příběh. Napětí, nějaké ty zvrhlé úchylky, nebezpečí internetu a mezilidské vztahy mezi absolutně nesympatickými Poláky. Je pravda, že Ukaž mi bylo o něco propracovanější, tohle je taková jednohubka, ale určitě mě nezklamala. Zvrat nebyl nijak dechberoucí, ale nenudil. Nemůžu dát míň než pět hvězdiček, protože mě to prostě bavilo a těšila jsem se, jak příběh dopadne. Konec mě trochu zklamal, ale ne tím, že by byl napsaný špatně. Spíš jsem čekala větší zadostiučinění, pro některé postavy možná trochu větší happyend, pro některé zase trochu menší. Ale takhle si to autor přál, tak to asi má být :)
EDIT: Kniha je podle skutečnosti? Oukeeej, tak to je síla :)

15.07.2026

Obálka knihy Dědictví Dědictví Moa Herngren

Snad to nebude vůči autorce znít urážlivě, když řeknu, že obdivuju její schopnost napsat takhle čtivou knihu v podstatě o ničem. A nemyslím to vůbec zle, protože jak už je z hvězdičkového hodnocení patrné, fakt mě to bavilo. Téma smrti rodičů a neshod mezi sourozenci zejména kvůli odlišnému pohledu na rozdělování dědictví tady bylo už několikrát, není to nic objevného, a pokud nečekáte thriller plný zrady, napětí a možná i krve, tak vlastně nemůžete očekávat ani žádný dechberoucí příběh. Tahle knížka je vyloženě oddechová, ale ne nudná. Nenajdete v ní kulervoucí zvraty a emoce, ale bude vás nutit číst dál, protože jestli autorka něco umí, tak psát příběhy, kde půlku knihu nenávidíte jednu stranu, a v druhé půlce knihy zjistíte, že to asi není tak černobílé. Tchyni jsem si sice užila víc, ale na kvalitě Dědictví to nic neubralo.

13.07.2026

Obálka knihy Vona Vona Petra Klabouchová

Strašně těžko se mi hodnotí. Dát pět hvězdiček za to, jak fantasticky je kniha po literární stránce napsaná, nebo dát jen dvě za to, jak odpudivá byla? Nechápejte mě špatně, před autorkou smekám. Koneckonců, že umí psát, to už mi dokázala s knihou U severní zdi. Ale tam jsem nějak s tou náloží špíny, svinstva a nenávisti počítala. Tady úplně ne, i když mě asi mělo varovat, že jde o horor. Jo, necejtila jsem se při čtení vůbec komfortně, takže účel žánru byl naplněn dokonale. Ale asi se nějak nedokážu ztotožnit s tím zlem, který tady prostupuje celým dějem. Tolik nenávisti, tolik příšerných postav, tolik agresivity a násilí vůči ženám. Nebyl tady nikdo, kdo by měl upřímně rád, kdo by miloval, nějaký světlý bod, který by rozředil můj pocit, že čtu příběh z úplně prokletýho, odpornýho světa. Zapadnout v 19. století na Šumavě stoletým sněhem je samo o sobě důvodem k zešílení, tomu rozumím. Asi to byly hodně nelehký časy. Ale...brrr. No, znova to číst nebudu, ale kdyby po mně někdo chtěl doporučení na totálně znepokojivý počtení, doporučím mu :) Jestli autorka vystihla reálie přesně, nebo ne, po tom jsem nepátrala. Pro mě to na kvalitu počtení nemělo vliv.

01.07.2026

Obálka knihy Zlá babička Zlá babička Ditta Kůtová

Nádherná, absolutně nádherná a dokonalá knížka, plná laskavosti i trápení. Tolik osudů, tolik bolesti, asi jsem ještě nic podobného nečetla. Kniha sleduje příběh "zlé babičky" Marie od jejího dětství okolo roku 1888 až do její smrti. Autorka dokonale popisuje žití v průběhu let, co všechno obnášelo a jak se k sobě lidi chovali. Jak vznikala a větvila se jedna rodina, vzájemné vztahy v ní, nedorozumění, odpuštění i celoživotní křivdy. Doporučuju přečíst.

25.06.2026

Obálka knihy Kniha ztracených vzpomínek Kniha ztracených vzpomínek Hayley Gelfuso

Bez diskuze jedna z nejlepších a nejkrásnějších knih, které jsem kdy četla. Přiznám se, že jsem se občas trochu ztrácela, ale rozhodně to nemělo vliv na požitek z celého příběhu. Možná tu některé věci úplně nedávají smysl, ale samotná myšlenka a děj, to bylo prostě něco. Kouzelné, dojemné, závěr se mi líbil úplně neskutečně moc. Kniha bude bavit ty z vás, komu se líbila Půlnoční knihovna, Neviditelný život Addie LaRue, anebo vám, kdo máte rádi ty "druhé světy", jako třeba ve Stranger Things, i když tady s žádnýma příšerama nepočítejte :)

22.06.2026

Zavřít