Když zmizela

Když zmizela https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530321/bmid_kdyz-zmizela-65a6927a09a24.jpg 4 40 21

V norském Sandefjordu žije Liv svůj nenápadný život v ústraní: samoživitelka, která padá únavou a snaží se vyjít s výplatou. Svému autistickému synovi, jehož největší láskou jsou letadla, nikdy neprozradila svá tajemství ani mu nevyprávěla o svém životě před tím, než se narodil. Pro jeho bezpečí je ale připravena udělat cokoli. Anastasia se stěhuje do Milána, kde začíná svůj nový život jako modelka. Je žádaná a má spoustu peněz. Jenže všechno má svůj rub a líc, ostře sledované módní přehlídky, sluncem zalité italské paláce i divoké večírky v sídlech boháčů. Zakrátko pochopí, že udělá cokoli, aby z tohoto světa unikla. V Oslu žije investigativní novinářka Selma. Zabývá se skandály v módním průmyslu, ale zatím se jí nedaří protlačit reportáž do novin. Pak náhle zmizí jakási žena v Sandefjordu. A Selma se chystá rozkrýt největší případ své kariéry.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

After She'd Gone , 2022


více info...

Přidat komentář

Aiden888
21.04.2024 5 z 5

Vynikající thriller! Málokterá kniha vám nabídne tak uspokojujici kombinaci - severský chlad, italskou horkokrevnost, pokřivené prostředí modelingu, mateřskou lásku, nepřekombinovaný, přitom ale zároveň nabitý příběh, od kterého se nemůžete odtrhnout. Smekám. Tohle mě bavilo MOC!

michaelakoc
13.04.2024 4 z 5

Pomalu se zase vracím k thrillerům, před narozením dcery jsem je milovala, poté jsem měla nějaké jiné čtenářské chutě, ale nyní už jsem zase ráda v napětí.

Alex Dahl je norská autorka a pro mě je to první setkání s její tvorbou. Ale určitě ne poslední.

Když zmizela začíná příběhem hluché matky Liv, která v Norsku sama vychovává autistického syna a oba je straní jakékoliv společnosti, což Adrienovi vyhovuje. Až jednoho dne oba zmizí.

Vyplývá na povrch, že se Liv možná o Adriena špatně starala, a že měla sebevražedné sklony. My ale vidíme, co se doopravdy stalo. Jejich cesty se rozdělí a oba si prochází těžkou životní zkouškou.

Pak zde máme mladičkou Rusku Anastasiu, která opouští svou rodnou zemi a babičku a cestuje do Milána, aby se stala slavnou modelkou. A bývala by se jí i stala, kdyby nepotkala šlechtice a vlastníka jedné modelingové agentury Georgia a nezamilovali se do sebe.

A pak tu máme Selmu, norskou novinářku, která se specializuje na velmi složité případy jako je například zneužívání mladých dívek v Miláně nebo právě ztracení hluché matky s autistickým synem.

Kniha je vyprávěna ze 4 pohledů - Liv, Adriena, Anastasie a Selmy. A to knize rozhodně dává hodně navíc a čtenář se ani na sekundu nenudí, doopravdy ne. Ta kniha je perfektní.

Zvrat v cca 3/4 knihy jsem absolutně nečekala a bylo to neskutečné. Abych hodnotila maximem, potřebovala bych trochu jiný konec a také to trochu jinak udělat s padouchem, ale nebudu Vám psát co přesně, protože nechci spoilerovat.


markej
10.04.2024 3 z 5

Liv Carlsenová žije se svým autistickým synem Adrianem, který téměř nemluví, na odlehlém místě v malém norském městě. Jednoho dne ji unesou a syna odvede neznámý muž. Případem se začne zabývat novinářka Selma, která hledá nové téma, jelikož právě napsaný článek o pokoutních postupech v módním průmyslu zatím nemůže uveřejnit. Poslední hlas v příběhu patří ruské modelce Anastasii, jež se díky své nevšední kráse dostane na přehlídková mola předních módních značek a která velmi záhy pochopí, že úspěch rozhodně není zadarmo. Všechny osudy postav se samozřejmě postupně protnou...

Řeknu to rovnou: už jsem četla daleko lepší thrillery... Na můj vkus bylo vyprávění příliš pomalé, čekala bych svižnější tempo a více zvratů, ty nastaly až na několika posledních stranách... Nic moc nečekaného se v románu nestalo, poměrně brzy je vám jasné, kdo vlastně ona záhadná Liv je... K tomu přidejte až příliš sladký konec, občasné nelogičnosti a nedotaženosti, sem tam něco přitaženého za vlasy a jednu obrovskou nepochopitelnost: jedna z postav má vážný zdravotní handicap, který je nemožné dlouhodobě skrývat, ale téhle postavě se to po celý život daří, nikdo její zdravotní omezení neodhalí, to už bylo skoro donebevolající...

Knížku tedy hodnotím jako naprosto průměrnou, na zadek jsem si z ní rozhodně nesedla, i když jsem se na ni díky zajímavé anotaci velmi těšila...

Hodnocení: 3 * z 5 *

čef
07.04.2024 4 z 5

Zajímavě podaný příběh několika žen a děcka. Jedná se vlastně o obchod s chudými děvčaty, která jsou vylákána do Evropy za modellingem a nakonec skončí na drogách a prostituci. Také se ovšem mohou některé dočkat jistého úspěchu, když si je někdo mocný vyhlédne a jsou navíc dostatečně fikané. Zde si však hlavní hrdinka přesto moc nepolepšila a bojuje o život svůj i svého chlapce. Pro mne to sice nebyla špička žánru, ale slušný průměr zcela jistě.

GingerXX
29.03.2024 5 z 5

Nejlepší čtení za posledních x let. Moc dobře napsáno, žádná hluchá místa, děj má spád a do poslední chvíle jsem netušila, jak se to celé rozplete. Přečteno za tři dny.

_Brunetka_
22.03.2024 4 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 4,5*.

Z téhle knížky moje čelist klesala čím dál níž a nebudu se kvůli ní už nikdy na svět modelingu dívat jako dřív. Autorčin styl psaní nemá chybu, po zorientování se na začátku jsem hltala stránku za stránkou, čemuž napomáhalo i vyprávění z pohledu čtyř postav. Do příběhu jsem nenávratně zahučela a už nebylo cesty zpět, moje duše nedošla klidu ani na konci. Děj je nabitý napětím, temnotou a tajemstvím v podobě útržkovitých informací, které se vám spojí do puzzle až později. Nenudila jsem se ani chvilku. Charaktery postav se mi moc líbily, autorka jim dokázala vdechnout život tím, jak je prokreslila. Nejvíc zde můžu vyzdvihnout řešenou problematiku mladých dívek z chudých zemí, které odcházejí do zahraničí s vizí, že se stanou modelkami. Ne vždycky to vyjde a prorazí, a tak spadnou do drog a prostituce. Obrázek je to opravdu děsivý, ale skvěle vystižený a myslím si, že by se tady o tom „zákulisí“ rozhodně mělo mluvit víc. Emoce ve mně v průběhu celého čtení bouřily. Finální rozuzlení celého příběhu mě překvapilo (dokonce jsem zůstala chvíli v šoku a v jakémsi strnutí) a jsem s ním nadmíru spokojená. Tuto knihu vám tedy můžu doporučit, pokud rádi sáhnete po psychologické a napínavé knize od slibné norské autorky.

tracey9
21.03.2024 5 z 5

Když zmizela je kniha, která mě nesmírně zaujala anotací. Samoživitelka Liv zmizí i se svým autistickým synkem z norského města Sandefjord. V Oslu si toho všimne novinářka Selma a rozplétá Livin příběh nitku za nitkou. Ano, znáte mě. Oslo mě nemohlo minout. Dostaneme ho však velice málo, ale nakonec mi to nevadilo :)

Poměrně jsem se bála, že se bude jednat o něco typu Zmizelá, která mě strašně nudila. A vlastně tomu tak trochu bylo a trochu ne. V knize sledujeme čtyři postavy, neslyšící samoživitelku Liv, jejího autistického syna Adriana, modelku Anastasiju a také novinářku Selmu. Každá z postav vypráví příběh ze svého úhlu pohledu a my jen čekáme, kdy se propojí. Překvapivě mě strašně bavila linka Anastasiji, i když modelkovské prostředí mi nic moc neříká. Sledovala jsem s napětím její cestu, obzvlášť, když se dala dohromady s Giorgiem, majitelem modelingové agentury, který ji postupně odstřihává od všeho a všech. Když jsem nečetla, často jsem si kladla otázku, co bude s Anuškou. A to je věc, která se mi dlouho nestala, že by mě příběh pohltil tak, že bych na něj myslela prakticky non stop :)

Co se týče zvratů, všechny jsem je uhodla o pár stran před našimi postavami, ale vždy mě to zjištění dostalo. Za mě je to velice dobře vymyšlené a čtení jsem si moc užila.

Za knihu na recenzi v rámci #spoluprace moc děkuji @grada_cz , @nakladatelstvimetafora a @bunburistka

Hodnotím 5 z 5 a moc doporučuji :)

Rosse
17.03.2024 4 z 5

Příběh byl šokující. Některé scény se mi četly těžko. Děj rychle odsýpal. Očekávala jsem, že se dočkáme wow zakončení, které se tak napůl dostavilo. Už pár kapitol před koncem jsem tušila, jakým směrem se to zhruba bude ubírat. Nicméně i tak jsem byla svým způsobem překvapená!

Témata, kterými se kniha zabývá nelze brát na lehkou váhu, a ačkoliv se jedná o fikci, není jednoduché se s tím, co se v knize děje, smířit. Citlivým osobám by tedy nemusela sednout, ale za mě se jedná o velmi povedený thriller! Určitě si od autorky nenechám ujít i další knihy. :-)

beruska
15.03.2024 4 z 5

Příběh nás zavede do módního průmyslu, který je mnohdy těžký a nelítostný...
Mně se kniha líbila...

13werka
12.03.2024 4 z 5

Příběh se mi dobře četl - i když se ze začátku rozjížděl trochu pomaleji, tak nakonec nabral spád. Je dostatečně napínavý a zajímavé je i prostředí módního průmyslu, ve kterém se částečně odehrává. Zajímavá je i zápletka a nechybí některá překvapivá rozuzlení. Musím říci, že knížka se mi líbila. Myslím, že těm, kteří mají rádi napínavé příběhy, ji mohu s klidným srdcem doporučit.

Renatecka
29.02.2024 3 z 5

Průměr všech průměrů. Znovu číst nemusím a děj nejspíš brzy zapomenu.

cleopatra11
28.02.2024 5 z 5

Perfektní švih, nápad, mělo to grády, pěkný příběh.

Kubikuli
23.02.2024 5 z 5

Tak to byla pecka. Hodně povedené. Paralelní vyprávění od hlavních postav se mi moc líbilo a přiznám se, že mi trvalo docela dlouho, než jsem se chytla, kdo je vlastně Liv. Příběh mi nepřišel nudný nebo pomalý ani chvilku, ba naopak, napětí z knížky sršelo už od prvních stránek.

Hvězdinka
20.02.2024 3 z 5

Takové nemastné, neslané. Na thriller to bylo pomalejší, kdo je Liv a kdo Anastasia, je rozpoznatelné brzy a na konci není nic, co byste nečekali. Prostředí světa modelek a nástrah s ním spojených je zajímavý, ale ničím ohromující.

Danago
19.02.2024 5 z 5

Velmi zajímavý a dobře uchopený nápad. Příběh je zpočátku malinko pomalejší , přesto vám to nedá a musíte číst dál. Prostředí modeligu i jeho odvrácená tvář je hodně lákavé, ale i odstrašující, člověk nikdy neví....
Zápletka s autistickým chlapcem dodává knize na dojemnosti a zajímavosti . Přidaná znaková řeč a její využití je zde velice dobře a věrohodně zakomponovaná a chytře vysvětlená. Závěrečné odhalení je překvapivé a rozuzlení je logické a uvěřitelné.
Moc povedená kniha autorka vše vymyslela velice dobře.

mikika
19.02.2024 4 z 5

i když jsem měla trochu obavy, protože některá témata v knize zrovna moc nemusím, a ještě tak v půlce jsem měla silný dojem předvídatelnosti - nakonec z toho autorka vybruslila se ctí a s pořádným zvratem, kterým vlažný průběh dokonale povýšila na znamenitou špičku.

zuzana2599
19.02.2024 4 z 5

Když zmizela je čtivý a atraktivní thriller, plný nablýskaného pozlátka i nástrah a zla módního průmyslu. Je příběhem dívky Anastasie, která se stěhuje do Milána za lepším životem a sen se jí téměř splní. Jen vazba na svou domovinu, na babičku Věru a zdravý rozum způsobí, že chce z tohoto života odejít... Příběh je hezky propletený a čtenář až ke konci poznává pravdu a pochopí, kdo je vlastně Anastasie a kdo Liv a její autistický chlapec. Čtení mě zaujalo a bavilo !

Ivuska.09
13.02.2024 4 z 5

Mně se příběh líbil. Zamotaný děj, dobré zvraty a pro mě i docela originální zápletka. Možná se vám místy podaří autorčin záměr prokouknout, ale i tak stojí za přečtení.

Madelisi
08.02.2024 3 z 5

Velmi napínavý příběh. Zajímalo mě rozuzlení. Jenom mi připadá, že postavy jsou až moc šablonovité - padouch je extrémní padouch, klaďas je nový mučedník. Motiv hluchoty příběhu hodně pomohl. Vše mi připadalo takové neskutečné.

mischamys98
04.02.2024 4 z 5

Velmi napínavý příběh z navenek oslnivého prostředí světa módy a bohatých lidí. Zpočátku to vypadá, že hlavní hrdinky spolu nemají absolutně nic společného a musím říct, že jsem se u některých pasáží nudila. Jsem ale ráda, že jsem knihu neodložila. Příběh byl s každou kapitolou lepší a napínavější.