Chlapec mezi dveřmi

Chlapec mezi dveřmi https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391555/bmid_chlapec-mezi-dvermi-O3f-391555.png 4 93 28

Jak daleko jste schopni zajít, abyste si udrželi dokonalý život? Cecilia tvrdě pracuje, aby měla dokonalý život. Není v něm žádný prostor pro chyby. Dokonce i taková zdánlivá maličkost jako odvézt domů malého chlapce, kterého rodiče zapomněli vyzvednout z plavání, naruší její detailně naplánovaný program. Obzvlášť když na jeho adrese najde jen prázdný, opuštěný dům. Nezbývá jí než vzít chlapce k sobě – netuší, že jeho tichá přítomnost probudí nevítané vzpomínky na minulost a rozvrátí její pečlivě vybudovaný život.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Boy at the Door , 2018


více info...

Přidat komentář

Pavlína2019
06.11.2023 5 z 5

Dočteno – jedním dechem.

Nechápu nízká hodnocení, ale každý má jiný vkus.

Za mě je tato kniha prostě perfektní.
Nedá se od ní odtrhnout.

Na druhou stranu i velice zvláštní, prolínání minulosti a přítomnosti, napětí, ale hlavně – kniha je tak smutná! Řekla bych, že z hlediska každé postavy, která se objevila.

Na rozdíl od jiných čtenářů, já nevyžaduji, aby mi byly postavy sympatické. Tak je prostě kniha napsána je a je mi to jedno.
Fakt ale je, že Cecílie má velmi zvláštní povrchní povahu a náhled na svět.

Jak říkám, jsem ohromně nadšená, sice je kniha neveselá, ale perfektně a hlavně citlivě napsaná.

Rozhodně všem doporučuji!

čef
08.07.2023 4 z 5

Hrdinka tohoto románu není příliš vzorná. Lže, podvádí a je vůbec bláznivá, ale snaží se vypadat jako ta nej. Příběh je docela dost naplněn nepříliš zajímavými popisy všeho možného a také se dost motivů opakuje. Celkově však lze uznat jistou originalitu a napětí okolo nalezeného chlapce a budu zvědav, jestli se od autorky dočkáme něčeho zajímavějšího.


Leena
07.11.2022 2 z 5

Bylo to takové divné..
Nelíbilo se mi to.
Nechuť ještě umocnilo to, že ke konci se v knize objevily asi třikrát prázdné dvoustrany:-(
Chyba tisku, to se mi ještě nestalo.

Lexie321
13.09.2022 3 z 5

Aj ked zaujímavá kniha, páčila sa mi menej ako Dievča s cudzím srdcom. Hlavná postava mi nesadla ale zápletka bola dobrá a aj trocha jedinečná. Záver ma ale sklamal. Takže také zmiešané pocity.

PeM
11.06.2020 odpad!

Nedočteno, ač to nemám ráda...ale ta sobecká, sebestředná, nafrněná Cecilie, co pořád jen haleká, jaká je chudinka, co se musí starat o tohle a tamto a nikdo jí, chuděrce, nepomůže (fakt k smíchu a na jednu mezi oči) a do toho ještě chodit do práce (na "hroozný"!!! půl úvazek) mi táák leze na nervy, že dál už to prostě nedám! A nikdy víc! Gratuluji všem, co to dali do konce...

L.Helena
21.04.2020 4 z 5

Taky bych to zařadila spíš do kategorie psychologických románů, i když napětí knize rozhodně nechybělo.

Možný spoiler:
Kniha vyprávěná z pohledu tří osob – Cecilie, Anniky (respektive jejího deníku) a pak samotného chlapce. Zatímco u Anniky a chlapce není pochyb o pravdivosti jejich vyprávění, spíš jen svůj příběh odkrývají postupně, tak u Cecilie čtenář vlastně tápe v tom, co je a co není pravda. Jsem trochu na pochybách o reálnosti příběhu, obzvlášť vzhledem k tomu, že se odehrává v Norsku, které je tak nechvalně známé svou striktní a přísnou sociálkou.

Na prvotinu hodně dobrá kniha, které do pěti hvězdiček chybí opravdu jen málo.

mirec88
06.03.2020 4 z 5

Hlavnú postavu som z celej duše nenávidel, celá kniha mi neprišla ako thriller, skôr dráma a to poriadne hlboká. Veľmi som súcitil s chlapcom, chudák za nič nemohol a dopadol ako dopadol. Záver potešil.

monci6485
03.12.2019 5 z 5

Kluka mi bylo hrozně líto. Nejraději bych těm dvěma dala přes držku. A Cecilia aspoň dostala, co si zasloužila..

Jossie
03.12.2019 5 z 5

To mě hodně bavilo a celou dobu jsem čekala, jaké temné tajemství má dokonalá Cecílie a po jeho odhalení ještě stále nevím, co si o ní myslet.

ZetHolda
24.11.2019 5 z 5

Po precteni me napadlo jako prvni, jak mohla byt Cecilie tak straslive sobecka. Postavy jsou velmi dobre vykreslene. Manzel Johan asi pracuje tolik, ze ani poradne nevi, co manzelka doma z nudy provadi. Tak trochu zvlastne mi nejvice sympaticka prisla Annika, i pres jeji vzestupy a pady, ktere byly vykreslene opravdu velmi realisticky. Jak uz nekdo psal, konec stacil jeden. :)

JessieEx
16.09.2019 4 z 5

4,5*
Vzhledem k tomu, že je kniha velmi předvídatelná, odpověď na otázku, která přirozeně vyvstane po přečtení anotace, vás napadne už kolem padesáté strany a pak jen čekáte, jestli se to potvrdí. Kniha tím okamžikem odhalení ale také začíná být velice čtivá a napínavá (ano, i když tušíte/víte, jak se bude příběh vyvíjet) a tak jsem si nakonec četbu naprosto užila, přestože jsem zpočátku měla pocit, že to bude nuda.

I když mě tolik bavila a zápletka byla opravdu důmyslně propracovaná, nepřirostla mi k srdci. Čišel z ní totiž chlad norského města i chlad z chování samotné hrdinky. Tu si prostě nelze oblíbit. Na její snaze zalíbit se všem by nebylo nic špatného, kdyby nebyla notorická lhářka. I její temná minulost by se dala možná pochopit, kdyby Cecilie zaujala pokornější postoj. Ale ona lže své rodině, svému manželovi, sama sobě i čtenářům a do svých lží se nakonec i zamotává. Tuhle vlastnost nesnáším na lidech, stejně tak ji nesnáším u literárních hrdinů, a proto jsem Cecílii nefandila.

Celkově propracovanost povahy (nejen) hlavní postavy je špičková, opravdu je to psychologický román jak se patří. S označením "thriller" se dnes podle mě až moc plýtvá, ale i tady bylo několik thrillerových prvků, především napětí, gradace, zvraty, ale na druhou stranu je to román, jehož příběh plyne celkem poklidně a akčnost tady nečekejte.

Ještě jednou musím vyzdvihnout propracovanost celého příběhu a také chválím, že autorka zahrnula celou škálu současných (nejen)politických témat - norský sociální systém, společnost, migrace, pěstounství, multikulturalismus, drogy, nakousla i homosexualitu, víru v Boha... - ale přesto dokázala zůstat nestranná, to se mi moc líbilo. Prostě je do příběhu zakomponovala tak, jak jsou obsažená v běžném životě.

Jednu malou výtku mám k pár technickým chybám a druhou k doslovu. Ten byl podle mého názoru zbytečný. Celkově doslovy moc nemusím, příběh se mi líbil tak jak skončil, doslov to jen zbytečně zamotal - nebo spíš zamotal hlavu čtenáři ☺

Knížku doporučuji všem fandům žánru - nenechte se zmást nižším celkovým hodnocením! Těším se na další autorčiny knihy.

mirka2558
07.09.2019 4 z 5

veľmi dobrá kniha... hlavná hrdinka pokazila čo mohla, zamotala sa do svojich vlastných lží a teda občas som mala pocit, že by som jej najradšej dala na držku.

ArwenAragorn
21.07.2019 4 z 5

Cecilie se snaží všemi silami o dokonalý život s manželem a dvěma dcerami. Má vždy detailně připravený program a tak ji rozhodí i to, že musí odvézt z plavání chlapce, kterého si rodiče nepřijeli vyzvednout. Nakonec vlivem okolností musí zůstat Tobias u nich a Cecilii se začíná její život bortit, navíc ji začnou pronásledovat vzpomínky na minulost.

Cecilie:
"Haló?" řeknu nahlas s předstíraným sebevědomím a otvírám dveře dokořán. Vedou přímo do obývacího pokoje, je ale zřejmé, že v domě nikdo nebydlí, není tam žádný nábytek, kromě dřevěné kostry pohovky uprostřed místnosti. Všude jsou nánosy prachu, pavučiny sestupují z tmavých, vlhkých zákoutí a myší trus se válí všude na zemi. Rychle se otočím na chlapce mezi dveřmi a už vůbec nepochybuju, že zvuk, který slyším, je tlukot mého srdce.

Chlapec mezi dveřmi je většinou smutný a ponurý psychologický thriller s dobrou zápletkou založený na lžích a tajemstvích, pro mě však byl začátek poměrně nezáživný. A Cecilie mě chvílemi štvala, bohatá, načančaná ženská, kterou zajímá hlavně to, co si o ní myslí druzí. Přesto knihu jako prvotinu autorky hodnotím vysoko.

ivana1975
16.06.2019 5 z 5

Zo zaciatku bola tato kniha dost zvlastna a spravanie hlavnej hrdinky bol pre mna nepochopitelny, ale potom sa to zacalo rozbiehat a musim povedat, ze toto je bravurna kniha plna emocii a zvratov. Mne sa pacila a budem ju urcite odporucat dalej.

jasmína
27.05.2019 5 z 5

Kniha se ni od počátku četla perfektně, ale zklamalo mě, že jsem hned věděla to nejdůležitější, to mě trošku zamrzelo, ale vzhledem k tomu, že to v knize ještě párkrát gradovalo, tak jsem byla vcelku spokojená, ale celkové chování hlavní hrdinky je k nepochopení.

micha-ella
20.05.2019 4 z 5

Na rozdíl od zmínek v komentářích ostatních čtenářů mě hlavní postava v této knížce bavila. Přečetla jsem celé na jeden zátah, za to patří čtyři hvězdičky. Ovšem v popisovaných situacích jsem našla pár malých chyb a hlavně - výchozí náhoda, spojitost v ději a vztahy mezi postavami byly vyloženě tzv. na vodě, hodně nepravděpodobný příběh.

bigben
15.05.2019 4 z 5

Strašně rychle přečteno, byla jsem neustále zvědavá, co a jak a kdo a proč. Jen jsem nebyla vůbec jista, komu fandím a koho mi je vlastně líto.

MíšaS.
18.03.2019 1 z 5

Souhlasím s Astrou3. Kniha byla o ničem. Celé se to vleklo, postavy takové nijaké, hlavní zápletka totálně přitažená za vlasy. No, prostě jsem četla lepší knihy...

nikinikiniki
12.03.2019 4 z 5

Bezva napínavá kniha! Pořád chcete vědět, jak to bude dál a dál, takže super čtení. Jak již tu někdo píše, Cecilia mi byla taky chvilkami dost protivná, přemrštěná zbohatlická ženská. Konec možná zbytečně dost protahovaný, jinak za mě 4 hvězdy :)

Hella
19.02.2019 3 z 5

Mrcha jedna. Kvůli svým antipatiím jsem knihu dočítala ztěžka. Což by koneckonců byla na druhou stranu škoda, přece jen to bylo poměrně čtivé a originální.