Sekta

Sekta https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453452/bmid_sekta-AqC-453452.jpg 4 156 46

Sofia Bauman série

1. díl

Sofia Baumanová právě úspěšně absolvovala univerzitu a ukončila problematický vztah s přítelem. Z čiré zvědavosti se zúčastní přednášky o New Age hnutí s názvem ViaTerra. Jeho duchovní poselství ji zaujme, ještě víc ji však přitahuje vůdce hnutí Franz Oswald. Je mladý, hezký, kultivovaný a ve všech směrech fascinující. Podle jeho filozofie ničí lidstvo stres, jedy v jídle a celková nerovnováha. Hnutí sídlí na ostrově u švédského západního pobřeží. Sofia dostane při návštěvě rozlehlého panství nabídku, aby tu zůstala a pracovala. Když ale léto ustoupí husté mlze, která ostrov po většinu roku zahaluje, pobyt na romantickém venkovském stavení se změní v noční můru a Sofia začíná tušit, že se nechala vtáhnout do spárů sekty. Oswald vládne železnou pěstí, kolem panství nechal postavit elektrický plot a všude rozmístil kamery. Cesta zpět k normálnímu životu se pomalu stává nedostižnou fatou morgánou. Společenství ViaTerra totiž dosud nikdy nikdo neopustil.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Sekten på Dimön , 2015


více info...

Přidat komentář

Biba_with_Book
11.04.2024 5 z 5

Napinave od zacatku do konce. Zatim nejlepsi knizka co jsem na tohle tema cetla.
Je z toho znat, ze autorka vedela o cem pise, protoze je to skvele propracovane a zaroven to neni extremne prehnane jako by bylo u nekoho kdo si tim neprosel.
Nejdesivejsi na tom vsem je, ze to neni zadna fikce a tohle se ve svete opravdu deje.

Margerite
13.02.2024 3 z 5

Ze začátku se knížka tvářila hrozně "cool", ale nakonec to bylo takové utahané. Celý děj se dost vlekl a akčnější konec jsem čekala. Ten to ale nezachránil. Tak nějak chápu, co autorka chtěla čtenáři předat, ale za mě to nefunguje. Jak se člověk dostane do spárů sekty, aniž by si toho všiml. Pro mě tam bylo minimálně 10 okamžiků, kdy už by s tou prací každý sekl. Překlad za moc nestál, takže za mě slabší 3* hvězdy, ale do dalšího dílu nejdu.


Aiden888
29.01.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četla. Očekávání byla vysoká a naprosto naplněná, dostala jsem přesně to, co jsem chtěla. Sekta a její praktiky, ze kterých se vám dělá špatně, naivita členů sekty, možná během čtení pocítíte i časté nutkání obrátit oči v sloup (a možná i začít nesnášet) hlavní postavu. Závěr parádní, napětí tady bylo víc než dost. Fantazie.

Safrika
27.08.2023 3 z 5

Jak se vsechno dokaze celkem rychle zmenit a jak lide dokazi necemu bezmezne verit mazec jeste kdyz si predstavim,ze autorka zila sama v sekte 25!!! let? Silene.

Sidonka3
31.05.2023 3 z 5

Nevím do jaké míry je informace "podle skutečných událostí" pravdivá. Autorka přiznává, že byla také v nějaké sektě, nezmiňuje se jak přísné to tam bylo a jaké měla podmínky. Sekta ViaTerra, její chod a postavy jsou podle ní zcela smýšlené. Každopádně je to pořád stejné. Ze začátku je to fajn ( počáteční podpora, pobyt v hezkém prostředí, dobré jídlo, vše ok, jsou tam kvůli odpočinku, společenství nebo kvůli "novému zaměstnání" apod.). Pak uzavřená společnost, ale stále je tam něco drží (charismatický vůdce, vztah, myšlenka, závislost atd.), metoda cukr a bič, myslí to všechno pro moje dobro... A pak už nastupuje stále více špatností, jako je otroctví, zneužívání, zhoršené podmínky, kdy ovečky do toho všeho tak zabřednou, že už je odchod značně složitý až nemožný.
Scházela mi hlubší, propracovanější psychologie, nějak jsem nerozuměla zvratům v chování postav, proč udělali to a ono, proč tam tak dlouho zůstával Benjamin (na konci knížky tvrdí, že prostě neví), proč zůstávala ona, když jí přeřadili na jinou pracovní pozici, o kterou nestála, nedostávala snad ani slíbenou mzdu, bydlení i jídlo od začátku neuspokojivé, proč nekomunikovala s rodiči, vztah s nesnesitelným vůdcem sekty je zvláštní, sexuální napětí mezi nimi nesmyslně, nepropracovaně kolísá, má to logické díry... Svět tam mohl být propracovanější, něco i uvěřitelnější.
Jinak se to čte docela dobře. Má to spád a působivé scény. Na ukrácení volného času, budiž. Kdo ví něco o sektách, ať už buď z dokumentů nebo jiných knih, se ovšem asi nic moc nového z této knížky nedozví.

Duchoslp
15.03.2023 4 z 5

Dlouho jsem se odhodlávala než jsem začala knížku číst. Téma sekty není zrovna pohodové čtení. Je zajímavé sledovat co všechno si nechá hlavní hrdinka Sofie líbit a co všechno je ochotná snášet než se jí otevřou oči. Šikana a ponižování jsou na denním pořádku

Maky806
17.01.2023 5 z 5

Mazec! Nemohla jsem se od knížky odtrhnout. Nejhorší je, že takový zlo opravdu existuje, bohužel.

Pavlina50
22.12.2022 5 z 5

Tak tohle bylo o dost lepší, než jsem podle zdejšího hodnocení očekávala.

Při čtení jsem často cítíla naštvanost a znechucení, ale rozhodně ne z důvodu, že by mě štvala samotná kniha, výhradně jen kvůli obsahu a tématu knihy.
Chování, jednání a rozhodnutí hlavní hrdinky lze totiž z pohledu nezúčastněného člověka jen velice těžko chápat, většinou bych s ní nejraději pořádně zatřásla, aby se vzpamatovala.
Kniha měla jasnou kostru - názorně ukazovala, jak se normální, inteligentní člověk s vlastním rozumem dostane do situace, ze které pak téměř není úniku.
Děsivá je na tom prostě ta realita, kdy bohužel i v dnešní době určitě velké množství lidí dokáže těmto samozvaným kazatelům a různým nesmyslům o „lepším světě“, za kterými je stejně vždy jen touha po moci a ovládání lidí, podlehnout na úkor své svobody, vlastních rozhodnutí a vlastní hrdosti.

Líbilo se mi, jak autorka vykreslila hlavní nebezpečí propadu k sektám - zpočátku dokážou lidi strhnout a nadchnout svými líbivými slovy, „vyššími cíly – pro dobro a záchranu světa“, ale je to je nebezpečný balast (ne nepodobný populismu v politice), který postupně a nenápadně „pro obecné dobro a ochranu lidí“ osekává jejich svobodu tak, že si ani neuvědomují, že je něco zatraceně špatně a věci, které se nám „těm zvenčí“ jeví jako nepochopitelné, jsou pro ně najednou samozřejmé a normální.
Všechno vlastně tkví v té nenápadné plíživosti, až najednou klec definitivně zaklapne a na všechno už je pozdě.

Fajn bylo i střídání vyprávění Sofie a kapitol psaných kurzívou neidentifikovatelnou osobou - na začátku jsem sice těžko hledala souvislost, ovšem brzy to všechno do sebe začalo parádně zapadat a měla jsem jasno.
Těm, koho tato témata zajímají, určitě knihu doporučuju.

Danago
05.11.2022 5 z 5

Pro mě to bylo strhující čtení. Je pravda, že začátek se zdá trochu pomalejší, ale je to jen takový nutný rozjezd. Celkově prostředí sekty je zde poprśáno zatím nejlépe , co jsem kdy četla. I když tato sekta nevzhlíží k nějakému náboženství, což malinko ubírá na pochopení , jak se někteří lidé nechají zmanipulovat.
Celkové kniha se mnou opravdu otřásla i když je smyšlená. Věřím, že autorka, která má s pobytem v sektě své zkušenosti , tam to hlavní pravdivé dala.
Kniha je velmi čtivá a napínavá až do úpného konce.
Podle doslovu autorka napsala ještě trilogii o pobytu v sektě, škoda že u nás nevyšla.

sahunka
17.10.2022 4 z 5

Kniha se četla velice snadno, příběh poutavý, napínavý. Nicméně, obzvlášť na začátku, mě nebavily zdlouhavé popisy okolí a ve zkratce nepodstatné věci, které by se daly vynechat a čtenář by si užíval pouze to důležité.

Atara16
24.07.2022 5 z 5

Nemohla jsem se odtrhnout, čte se jedním dechem.
Autorka píše ze své vlastní zkušenosti. Kolik z nás má stejnou zkušenost ?
Kolik lidí kolem nás touží po uznání, pohlazení, naslouchání pak je hodně těžké do takovéto sekty nespadnout je jich tu tolik a přesně jak píše autorka je to pomalý proces " lákání" kdy je napřed všechno růžové a pomalu se začnou utahovat šroubky. U hlavní hrdinky jsem se zatajeným dechem čekala jak se vypořádá se situací a jestli se dokáže zlomit a podvolit se nebo vzepřít. Určitě knihu doporučuji.

LisaBella
23.07.2022 4 z 5

Včera jsem dočetla a nechala příběh doznít v hlavě. Ještě pořád nedokážu nijak pojmenovat pocity, které byly probuzeny. Je to hrozné, děsivé, skvělé, realistické. Je to psychický teror. Autorka přenesla na papír takové emoce, které z těch stránek jednoznačně křičí a vy naprosto přesně víte, že tohle není správně! Víme, jak to dopadne, začíná to útěkem a autorka sama musela dopadnout dobře, když se podařilo napsat knihu, ale ... přesto se občas stávalo, že jsem cítila, jak mne pocit beznaděje halí jako obrovská tlustá vlněná deka, ve které se úplně ztratíte...

brunettlibrary
15.07.2022 4 z 5

Skvělý thriller, který v sobě všechno co má mít. Děj je napsaný čtivě a napínavě. Hlavní postavě jsem držela celou dobu palce, konec jsem dopředu neodhadla. Autorka psychologickou stránku popsala dokonale, možná i proto, že je kniha postavená na její vlastní zkušenosti se sektou. Celkově z knihy sálá promyšlenost a propracovanost. Jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a moc ji doporučuji.

Heide
13.07.2022 5 z 5

Kniha mě vtáhla do děje, zajímavá hlavně prostředím, a tím, že autorka čerpá z vlastní zkušenosti. Doporučuji!

evilunicorn
03.04.2022 4 z 5

Jestli máte plné zuby thrillerů, kde je nalezeno tělo zohyzděné na tisíc různých způsobů a detektiv je troska, sáhněte po téhle knize.Neotřelé prostředí a zajímavé téma zvedá tenhle příběh vysoko nad průměr.Navíc se zde promítají osobní zážitky autorky,čímž je kniha ještě unikátnější.Bavilo mě to..Čtivé,bez hluchých míst a se slušným spádem.

ChiaraDeLuca
31.01.2022 5 z 5

Skvělá a čtivá kniha. Žít v něčem takovém muselo být hrozné, zajímalo by mne, do jaké míry autorka vycházela ze svých zkušeností. Pokud máte rádi thrillery podle skutečnosti, určitě sáhněte po Sektě. Za mě palec nahoru!

karol.cadex
09.12.2021 4 z 5

Pěkný! Zrovna jsem se při svém studiu dotkla scientologů a ejhle, tohle se mi hodilo do krámu.
Thrillerem bych to úplně nenazývala, je to taková jednoduchá oddychovka s prvky jemného napětí. Druhá dějová linka obsahující flashbacky byla velmi, ale velmi okatá, za to jsem tu hvězdičku musela odebrat, to mě skoro až urazilo. Ale Sofia jako sympaťačka to vynahradila. Při čtení jsem si tak nějak pořád promítala Zimbardův experiment. A s ohledem na to, jak se neustále parazituje na slabších a zlomených lidech, je to nebezpečí sekt pořád dost aktuální! A to ve všech podobách, počínaje samozvanými sexuálními bohyněmi na Bali, přes pyramidové obchody s kangen vodou, až po prodej veškerýho majetku, kdy vás erotickej chlap zavře na statku a už nikdy nepustí.
To jsem se zas rozvášnila. Jako jo, věřím tomu.

shootingstar
03.11.2021 2 z 5

Takhle jsem psala, když mi bylo asi čtrnáct. Motivace ani jednání postav nedávají valného smyslu a literárně je to rovněž jakési ploché. Ale jako klidně si to, děti, přečtěte, pořád lepší trávit čas s knihou než třeba brát drogy ;)

Simirekdudkovic
02.11.2021 5 z 5

Sekta...neuvěřitelné, že někdo v dnešní době dokáže takovým způsobem ovládat davy lidí. Rychle přečteno.

KuroHaru
01.09.2021 5 z 5

Nejedná se o žádnou nevěrohodnou báchorku, příběh je uvěřitelný, což je dáno především tím, že sama autorka byla 25 let členkou sekty, ze které se jí podařilo uniknout, takže rozumí psychologii tohoto prostředí.
Velmi dobře napsané, napínavé, ale zároveň také seversky rezervované.