Adelix Adelix komentáře u knih

☰ menu

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Tahle kniha mě tak ovlivnila, že jsem si koupila i papírovou domů. Nejprve mě teda vyděsila tak, že jsem v noci jak na potvoru nemohla usnout. Žádné tlachání, všechno vědecky podložené a detailně vysvětlené... skvělá kniha. Akorát, jak už se píše níže, chyběla mi nějaká rada pro lidi, kteří dělají noční směny - lze nějak snížit dopady? A také účinky kofeinu, když člověk usne, mohly být rozvedeny více.

07.11.2019 5 z 5


Kniha SLOU: Průvodce pomalým životním stylem Kniha SLOU: Průvodce pomalým životním stylem Kamila Boudová

Pěkná kniha, hezké obrázky, pohodové zastavení. Je to takový manifest proti konzumu a rychlému životnímu stylu, mně se to líbilo.

04.11.2019 4 z 5


Jeden plus jedna Jeden plus jedna Jojo Moyes

Taková variace na pohádku o popelce, fajn na podzimní večery. Od Moyes to není úplně top kniha, ale je to čtivé a má to spád.

04.11.2019 3 z 5


Technika Pomodoro Technika Pomodoro Francesco Cirillo

Zajímavý způsob, jak si rozvrhnout práci. Někdy použiji.

16.08.2019 4 z 5


Vzkvétání Vzkvétání Martin E. P. Seligman

pár zajímavých poznatků jsem si odnesla (3 pozitivní věci, PERMA, aktivně konstruktivní reakce, silné stránky, pasáž o psychofarmacích), ale obecně mi kniha přišla spíše jako odborná literatura pro psychology (popisy výzkumů, autorův životopis), než jako praktické tipy pro veřejnost.

16.08.2019 3 z 5


Příručka skečnoutingu (Ilustrovaný průvodce tvorbou vizuálních poznámek) Příručka skečnoutingu (Ilustrovaný průvodce tvorbou vizuálních poznámek) Mike Rohde

Ptákovina, ale je to naprosto jiný a zábavný způsob, jak si udělat zápisky (zkouším to na čtenářský deník)

19.06.2019 5 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Nechci se pouštět do polemiky na probíraná témata (ne vše mi přijde tak jednoznačné, jako např. autor zmiňuje syrské uprchlíky, ale ani slovo o ekonomických migrantech), ale kniha mě zaujala z jiného důvodu. Uvádí totiž 10 zkreslení, kterým běžně podléháme, když sledujeme zpravodajství, nebo dění okolo sebe. Valí se na nás tolik informací, něco je pravda, něco je zveličené, něco je možná úplně jinak, než se zdá. A proto je toto téma tak důležité, abychom nekriticky nepřijímali vždy jen jeden úhel pohledu, ale abychom naše názory a pohled na svět konfrontovali s opačnými názory a měli na paměti, že tyto zkreslení existují.

10.06.2019 4 z 5


Nauč se to! Nauč se to! Peter Christopher Brown

Užitečné poznatky, založené na výzkumech. Přínosná je zvláště první a poslední kapitola, prostředek mám jaksi v mlze (americké reálie a příklady na baseballu a výcviku se zbraní mě moc neberou).

10.06.2019 4 z 5


Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Ten název se mi zprvu moc nezdál (přece prokrastinace = lenost, ne?), ale překvapilo mě to. Nakonec je to super knížka o motivaci a způsobech, jak si dodat chuť něco udělat. Líbí se mi hlavně forma, jakou je napsána - názorné obrázky jsou vtipné (fakt mě dostal ten slon s cigárem :-D ). Osobní vize, stav flow, mikronávyky, jasné. Zaujal mě i Todo-all systém. Může to být dobré pro řízení třeba nějakého projektu, ale nevím, jestli by to za chvíli nebylo těžce nepřehledné + riziko přehlédnutí úkolu s nějakým deadlinem, který se sám jaksi nepřipomene.

20.05.2019 4 z 5


Nápady na ubrousku Nápady na ubrousku Dan Roam

Toto téma mě zaujalo, protože už od dob střední školy ráda experimentuji s myšlenkovými mapami a zápisky formou piktogramů (a... nesnáším powerpoint). Tato kniha je přínosná hlavně v tom, že přehledně strukturuje typy obrázků a jak se dají použít na řešení problémů, či sdělení nějaké myšlenky - nadchl mě treba vícerozměrný graf. Autor se ale dlouho babrá v popisu ,, mám oči, vnitřní zrak, ruce, vidím, kreslím, atd.", s příklady jak pro děti, a pak rovnou skočí na případovou studii s matematickými grafy. Ty grafy by tam mohly mít více prostoru, jak fungují a jaké ještě třeba existují a jak by se daly využít (třeba Ishikawuv diagram, cinquan, atd.).

20.05.2019 3 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Výborná kniha. Jasná, stručná, k zamyšlení. Jednoduchý, a přitom tak pravdivý koncept.

01.03.2019 5 z 5


Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le Mark Manson

Znám autorův blog, ráda si od něj čas od času něco přečtu, proto mě zaujala i kniha (navíc s netradičním nekorektním názvem). Ze začátku vulgárně burcující (nevím, nakolik na expresivitě dodává český překlad), ale postupně (alespoň pro mě) těžko stravitelný traktát obecných názorů a rad do života. Neodnesla jsem si z knihy nic.

01.03.2019 1 z 5


Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě Meik Wiking

Pěkně ilustrovaná knížečka, hezké textíky a statistiky o štěstí... jen místy je to na mě příliš limonádové (zajímalo by mě, jestli v dánštině existuje i ekvivalent k českému slovu ,,dobroser´´ a rčení, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly).

01.03.2019 2 z 5


Dovolená s moderním fotrem Dovolená s moderním fotrem Dominik Landsman

Deníček moderního fotra mě často rozesmál až k slzám, ale toto - tento typ humoru (táta otloukánek) asi není můj šálek kávy. Nepochopila jsem přesně, kdo je autorem, ale jakoby to opravdu psal někdo jiný, kdo se sice snaží, ale mně to přišlo umělé a trochu šroubované.

19.02.2019 1 z 5


Italské dvojhubky Italské dvojhubky Marta Kučíková

Zaujalo mě téma český X italský životní styl, navíc forma krátkých povídeček ze života se mi zdála lehká na čtení, a nelituju! Je to humorné a pro mě zároveň poučné, občas k zamyšlení. Tak ještě si musím přečíst první díl. Sei una gioia :-)

19.02.2019 5 z 5


Život po tobě Život po tobě Jojo Moyes

Líbil se mi film, takže mě zajímalo pokračování, a není to špatné. Jenom mi vadily některé nelogičnosti (např. vození se v sanitce jak v taxíku) a nafrněnost hlavní hrdinky (,,sice je do mě zamilovaný hezký, zodpovědný, charakterní
chlap, ale já s ním chodit nebudu, protože mám v sobě vnitřní zmatek"). No to určitě. Více mě zaujala dějová linka Louisiných rodičů (emancipace) a manželů Traynorových.

18.02.2019 3 z 5


Kaktus Kaktus Sarah Haywood

Román o ženě, která je sama trochu jako kaktus: nikoho si nepustí k tělu, žije samotářsky... nemusím to číst znovu, ale čtivé to je, hrdinka je netradiční a zajímavá.

18.02.2019 4 z 5


Stříbrná zátoka Stříbrná zátoka Jojo Moyes

Poutavý romantický příběh.

22.12.2018 5 z 5


Poslední dopis od tvé lásky Poslední dopis od tvé lásky Jojo Moyes

Můj komentář bude trochu ovlivněn srovnáním s autorčinou jinou knihou - Dívka, již jsi tu zanechal - a která se mi subjektivně líbila mnohem více. Není to kvalitou knihy, ale spíše pocitem marnosti a smutku z tohoto příběhu. I když byl tedy krásný a od knihy se nešlo odtrhnout (jak to autorka umí). Navíc tato kniha na mě působila trochu roztříštěně - jsou tam pomíchané nejen dějové, ale i časové linie, což vyžaduje větší soustředění při čtení.

24.11.2018 2 z 5


Štěstí pro lidi Štěstí pro lidi P. Z. Reizin

Romantický, humorně pojatý pohádkový příběh o vážné věci - totiž úniku umělé inteligence na internet. To je docela znepokojující, když si člověk uvědomí, jak jsme na internetu čím dál více závislí. Ale kniha je dobrá.

24.11.2018 4 z 5