Stříbrná zátoka

Stříbrná zátoka https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223097/bmid_stribrna-zatoka-cTc-223097.jpg 4 1727 409

Liza McCullenová se nikdy nedokázala odpoutat od minulosti. Ale nedotčené pláže a uzavřená komunita obyvatel australského přímořského městečka Silver Bay jí nabízí svobodu a bezpečí, po nichž tolik touží – když už ne pro sebe, tak pro svou desetiletou dcerku Hannah. Jenomže pak přijede Mike Dormer, ubytuje se v rozpadajícím se hotýlku legendární lovkyně žraloků a shodou okolností také Liziny tety Kathleen a veškerý klid a mír Silver Bay a vlastně vše, na čem Lize záleží, je rázem v ohrožení. Tenhle škrobený límeček z Londýna chce totiž z hotýlku a zálivu, jenž skýtá útočiště velrybám, udělat prosperující turistické letovisko. A i když je to přesně ten typ člověka, kterého by Liza měla nenávidět, tak co nevidět začne ohrožovat i Lizino rozhodnutí znovu se nezamilovat do někoho, kdo si to vůbec nezaslouží...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Silver Bay , 2007


více info...

Vlaďkaa4
Vlaďkaa4
15.02.2024 4 z 5

První půlka mě moc nebavila a pak jsem to přečetla jedním dechem. Zápletka byla trochu průhledná. Nic méně jako romantické odreagování. Ok

Lucif
Lucif
16.09.2023 5 z 5

Krásný, hluboký příběh, vlastně několik propletených příběhů. Smála jsem se i brečela. Kniha se mi četla celkem dobře, tedy až na začátek, kde bylo mnoho cizích jmen atd, ale pak se to začalo spojovat a už jsem to četla jedním dechem. Mám ráda příběhy, které pomáhají lidem vidět věci i z jiného úhlu, zamyslet se. Miluji přírodu a zvířata a vždy mě potěší, když někdo pomáhá chránit tahle naše bohatství. Doporučuji, nejen tuto knihu - autorka dokáže čtenáře vtáhnout do děje, má více zajímavých témat, knih. Je to po dlouhé době kniha, kterou si nechám.


sidonka
sidonka
09.09.2023 4 z 5

Další krásný příběh, ideální letní čtení, četlo se to Prima, postavy milé, krásně popsané prostředí, že když zavřete oči slyšíte moře a začnete vyhlížet velryby

Cher
Cher
08.08.2023 3 z 5

Bylo to moje první "setkání" s autorkou. Po pravdě, čekala jsem trochu víc. Příběh se dost táhl, i když konec byl pěkný.

jana277
jana277
22.05.2023 3 z 5

Na letné čítanie postačí.

Ráďa505
Ráďa505
10.05.2023 3 z 5

(SPOILER) Kniha se nečetla špatně. Příběh byl takový předvídatelný. Nějak mě úplně neuchvátil. A absolutně jsem nepochopila obavu z toho, že Lisa by byla označena za vražedkyni. To jako proč ? Nikoho neotrávila, nikoho neuškrtila atd. - dala manželovi prášek na spaní do vína a on se potom rozhodl opilý sednout do auta, poté co ji málem přizabil. Vražedkyně??? - no nevím, nevím... Závěr až neuvěřitelně dokonalý.

Zlatinka.Emilly
Zlatinka.Emilly
02.04.2023 3 z 5

Četla jsem od autorky už lepší díla, celý tento příběh se mi zdál dost roztažený. Konec mě ale překvapil.

Jessica007
Jessica007
25.01.2023 5 z 5

Moje třetí kniha od autorky. Pěkný příběh, sympatické postavy, hezké prostředí. Od poloviny jsem se nedokázala odtrhnout. Moc pěkné čtení.

Lufiik
Lufiik
11.01.2023 4 z 5

Příjemný příběh. V polovině knihy jsem se nakonec nedokázala odtrhnout od dojemného dějství. Moc se mi to líbilo. Osudy lidí stříbrné zátoky mě nenechávali klidnou. Kniha mě bavila víc než její prvotiny. Jde poznat postupný spád v psaní k lepšímu. Samozřejmě pořád u mě vyhrává autorčina kniha: Než jsem tě poznala.

Sixtínka
Sixtínka
17.10.2022 4 z 5

Celkom príjemný príbeh so svojskou prímorskou atmosférou a jemným tajomnom, no pani Moyesová z môjho pohľadu napísala už aj lepšie, silnejšie príbehy, ktorých čítanie som si užila podstatne viac.

PFP
PFP
25.09.2022 4 z 5

Super četní na večer. Užila jsem si to a příběh mně doslova vtáhnul.

sweeney
sweeney
11.06.2022 3 z 5

Knížka neurazí, ale ani nepřekvapí. Pohodové čtení na takové to letní lenošení s knihou u vody :) Ještě za sebou nemám tolik přečtených knih od autorky, takže nemohu zas tak úplně srovnávat, nicméně vzhledem k recenzím usuzuji, že tato kniha bude patřit mezi ty "slabší." Nicméně právě na základě velmi kladných názorů na autorčiny další počiny by byla škoda na Jojo Moyesovou zanevřít :)

Péťa Z.
Péťa Z.
03.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Začetla jsem se až napodruhé po delší pauze. Nakonec se mi knížka celkem líbila.

Jsem jen trochu zklamaná, že autorka tak otočila charakter Grega. Fandila jsem mu víc než Mikeovi. Představovala jsem si ho jako správného a přímého chlapa, který miloval Lisu a její dceru, pro kterou by dýchal.

Lisa se k němu chovala jako nevděčná potvora... Čím déle jsem četla, tím méně uvěřitelná mi přišla její postava.
Depresí zlomená, nemluvná samotářka, která se za celou dobu, co žila u tety, nenechala ani vyfotit, se proměnila v upovídanou, usmívající se ženu, která se najednou hodlá postavit před davy fotografů a novinářů...

Zajímalo by mě, jak to tedy bylo s tím žralokem tygřím. Kdo ho ulovil? Jestli opravdu Greg, nikdo z těch všech lidí mu ani nepoděkoval. Těžko by Hannah dokázala odvrátit záměry investorů, kdyby nebylo tohoto úlovku.

Konec byl takový nakvap. Chování jinak inteligentní Nessy, která Mikeovi dokázala tolik pomoct s jiným řešením projektu, dokázala mu odpustit to, co provedl, bylo najednou vyhrocené. Jakoby to autorka už nechtěla dotáhnout. Prostě potřebovala šťastný konec, tak vykreslila Vanessu jako blbku, která neví, co chce.

Ale abych vyzdvihla i ty kladné stránky, musím zmínit postavu starého pána. Tu jsem si zamilovala. Nino a Kathleen mě bavili nejvíc. :-)

A je tu pár hezkých okamžiků, kdy si připadáte opravdu jako hrdinové v příběhu.
Bludná síť. Vyjevení minulosti Lisy. Popisy krajiny a zvuků přírody.

Tahle kniha má slanou chuť moře, skrze pokojová okna starého rodinného hotelu prosvítají paprsky slunce a mořský vánek s sebou nese velrybí píseň, kterou bych chtěla taky zaslechnout...

Kacatko86
Kacatko86
02.05.2022 4 z 5

Na knize se mi líbilo to postupné odhalování příběhu, jako dílky skládačky, když do sebe konečně zapadnou a před vámi se objeví celý obraz a vy konečně chápete. Líbil se mi ten hořkosladký a bolestný příběh, který nám autorka předložila, příběh o poznání a poznávání, odhalení procitnutí, lásce, bolesti, naději, životě i umírání. Hvězdičku strhávám za závěr knihy, který mi celý dojem z knihy zkazil, pro mě neuvěřitelný happy end.

padajicidvere
padajicidvere
29.03.2022 3 z 5

(SPOILER) Tohle je přesně ten typ knihy, díky které si přestávám kupovat jakoukoliv se značkou bestseller..

Od autorky jsem popravdě čekala přece jen víc. Začátek knihy měl takový náboj, že jsem se upřímně těšila na celý příběh. Vyprávění podle K. jsem si zamilovala a vždy jsem se těšila na její příběh. A to bylo asi tak všechno.

Nemohla jsem se dočkat poznávání mezi L. a M., jak se bude vyvíjet jejich vztah atd., ale kde to všechno vlastně bylo? Nechápu co přesně se mezi nimi stalo, že se začali mít rádi. Ignorovala ho, vyspala se s G., zachránil ji dceru (dobře, má u ní plus), křičela na něj..jaksi mi uniká proces zamilování. Stejně tak u něj. Celý život poměrně netečný ke vztahu k jiným, včetně své snoubenky, a narazí na smutnou L. a její malou. Ano, scéna se světlicí byla skvělá, i pro mě by byla hrdinka. A dál?

To, že se hodlá L. sama udat, aby tím tak zároveň upoutala pozornost na situaci v zátoce. Vážně si myslela, že po jejím příběhu se někdo bude ještě zajímat o velryby a co ji zajímá? Takové téma jako domácí násilí, vražda/zabití, útěk, tajemství..kam se na to ti kytovci hrabou..

Srdceryvný příběh to opravdu byl, o tom žádná, ale paradoxně působil spíš vzdáleně, že na mě nijak nezapůsobil. A i přes přenádherný popis velrybí písně a skotačících delfínů, mě nepřesvědčila, že Austrálie je kouzelná. Kde byli všichni ti obří pavouci, všetečný hmyz, plazi..?

Lenisk@
Lenisk@
15.03.2022 2 z 5

Klasická oddechovka, která nenadchne, ale ani neurazí. Od J. Moyes jsem četla lepší knihy, to přiznávám, ale na této se mi líbilo ono tajemství, kvůli kterému jsem četla dál a dál.

Sumatrae
Sumatrae
15.03.2022 3 z 5

Pribeh, postavy i prostredi mi byly moc sympaticke, ale i tak jsem se do knihy nemohla zacist.... Zacetla jsem se az tak v posledni petine knihy Je to prijemna oddechovka, ale i tak jsem se k jejimu vraceni musela trosicku nutit

Loire
Loire
11.02.2022 2 z 5

Na to, že autorku úplně zbožňuji, tak mě tahle kniha velmi zklamala. Za mě je tahle kniha nejslabším dílem. Vůbec se mi nepodařilo do knížky začíst a četla jsem ji s donucením. Jestli jsem se do ní začetla pár stránek před koncem knížky, ale bohužel mě tahle kniha velmi zklamala, ale né každý den je posvícení a jsem ráda, že mě ostatní knížky nezklamali.

Terez9119
Terez9119
10.01.2022 2 z 5

Ne, tahle autorka není pro mě. Bylo to zdlouhavé a příliš srdceryvné. A nesnáším chlapy, kteří podvádí svoje partnerky. Ať už jsou jakékoli, takže Mike si moje sympatie nemohl získat, ať už se pak choval jakkoli.

iva1154
iva1154
03.01.2022 2 z 5

Kniha se mi dobře četla a je ideální k tomu, když si chcete odpočinout od jakýchkoliv těžkých témat. Takové místo jako je zátoka Silver Bay bych určitě někdy v životě chtěla navštívit.

Štítky knihy

Austrálie láska společenské romány velryby

Autorovy další knížky

Jojo Moyes
anglická, 1969
2013  91%Než jsem tě poznala
2013  85%Poslední dopis od tvé lásky
2015  91%Dívka, již jsi tu zanechal
2015  79%Stříbrná zátoka
2018  87%Sama sebou

Kniha Stříbrná zátoka je v

Právě čtených33x
Přečtených2 667x
Čtenářské výzvě313x
Doporučených101x
Knihotéce739x
Chystám se číst843x
Chci si koupit215x
dalších seznamech17x