Kaktus

Kaktus https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381907/mid_kaktus-Es0-381907.jpg 4 151 52

Susan Greenová je nezávislá, samostatná a svůj život má naprosto pod kontrolou. Rozhodně nehodlá plýtvat časem na vztahy plné citových zmatků. Rodina i kolegové v práci ji sice považují za nepřístupnou a divnou, ale Susan tento uspořádaný způsob života dokonale vyhovuje. Jenže pak se vlivem nečekaných událostí začne její pečlivě vybudovaný řád hroutit a Susan si postupně uvědomuje, že nemůže ovládnout všechny aspekty svého osudu… a že to nemusí být špatně.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Motto
Originální název:

The Cactus , 2018


více info...

Přidat komentář

tereza0684
01.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Už od začátku mě zaujala osobnost Suze, naopak bratra jsem absolutně nemohla vystát a při každém "wow, to je haj*l" jsem ho nenávidělá stále víc. Rob mi byl sympatický po nějaké době, stále jsem čekala na nějaké podvody z jeho strany. Příběh byl opravdu čtivý a plynul pěkně, i když tam byly situace s kterými se neztotožňuji a jsem rozhořčená že bylo během stran všem všechno zapomenuto. Asi bych na místě Suze vyhledala odbornou pomoc kdybych zjistila, že můj bratr je i bratranec, jedovaté sestřenky sestry, teta mámou..no osud ji naložil fakt hustý věci.
Možná by se mi líbil míň otevřený konec ale takhle to bylo fajn počtení.

Nuttelka
09.03.2024 audiokniha 4 z 5

Knihu jsem si vybrala v rámci audio výzvy - titul od autora či autorky, co má stejné iniciály jako já :-)
Se Susan jsem také zpočátku trošku bojovala, ale postupně jsem se jí ani nedivila, proč je taková.. vlastně jsem jí pak hodně fandila a držela palce. Postupné rozuzlování rodinných vazeb, situací a závěrečného ukončení se mi moc líbilo..


KerliDepp
03.12.2023 3 z 5

Susan - komplikovanější, tvrdohlavá, neústupná a někdy dosti protivná hlavní hrdinka. Nevadila mi její povaha ale někdy ostře až nesmyslně od sebe odháněla lidi. Svým chováním rozjede únavnou a dosti zbytečnou bitvu. Příběh o Susan odkrývá tajemství a postupně sledem údalostí mění hlavní hrdinku v méně "pichlavý kaktus".

Mindy
11.01.2023 3 z 5

Celkem fajn knížka. Sice dost pomalý rozjezd, až ve druhé polovině začal děj odsýpat. Ale líbila se mi ta pozvolná změna Susan i lidí okolo ní a taky to záhadné tajemství, to jsem nečekala.

Annyshga
08.11.2022 3 z 5

Dalo by se říct, že hlavní hrdinka je vážně ostrá a pichlavá jako kaktus...Susan je prostě zvláštní. Její povaze musíte přijít na chuť. Mě se to povedlo až v půlce knihy, do té doby jsem se vážně trápila a přemýšlela zda neodložit. Když se podívám zpětně tak vlastně všechny postavy mi začaly být sympatické až na konci příběhu ‍️. Hlavní hrdinka pragmatická a prudérní, bratr parazit, kamarád Rob nezodpovědný a "přítel" Susan je celá ona v bleděmodrém. Vážně jsem nečekala, že si tuto sestavu oblíbím ale posledních 100 stran příběhu změnilo úplně vše ️. Díky odlišnosti Susan máme možnost podívat se na svět jinýma očima. Kniha je totiž plná hloubavých myšlenek a nutí tak i vás zapřemýšlet.

Gerbasin
07.10.2022 5 z 5

Jako audiokniha je to dokonale oddechové - Dana Černá svým hlasem čaruje a z nudné knížky je najednou bezva věc na cestu nebo k nudným domácím činnostem. I samotný příběh o klasické rozhádané rodině mě chytl a nepustil.

Belanna
11.09.2022 3 z 5

Vcelku pěkná oddechovka. I když jsem chvílema Susan proklínala, přesto tu byla místa, kde jsem se musela zasmát. Za konec jsem byla ráda.

Knihomolka97
29.08.2022 3 z 5

Ze začátku, možna prvních cca 90 stran, mě příběh vůbec nebavil, bylo to nudné, ploché, bez emocí a hlavní hrdinka Susan mi povahou neseděla. Měla jsem chuť knihu odložit a netrápit se. Naštěstí se to pak zlomilo a příběh mě pohltil.
Susan je prostě jiná. Vidí jen sebe, svou pravdu, je panovačná, nedá si říct, chvilkama je jak robot. Nicméně v průběhu jsem se "napojila" na její myšlení a čtení bylo mnohem lepší, ovšem sympatická mi tato osoba stejně není. Něco na ní ale přece jen je, ne že ne.

Susan v honbě za "spravedlnost" odhaluje a zjišťuje tajemství její rodiny. Jeden moment byl docela šok. Překvapila mě romantická linka, čekala jsem že se bude ubírat jiný směrem, ale jak se nakonec vyvinula, mě velmi potěšilo! A ten konec byl moc hezký.
3,5⭐️/5⭐️

Evaho73
25.12.2021 4 z 5

Mám podozrenie, že britské autorky ženských románov od seba odpisujú, alebo aspoň preberajú rovnaký štýl !!!
Príbeh o samotárskej a (ne)vyrovnanej žene, ktorej charakter úplne vystihuje názov knihy. Zvonku pichľavá a nedotknuteľná, ale zároveň svojím spôsobom zaujímavá a očarujúca. Dej príbehu s tragikomickými prvkami je pomaly, niekedy až s nudou hraničiaci, ale "prerod" hlavnej hrdinky ma nakoniec dostal.
Ak to v úvode nevzdáte a prečítate sa hlbšie do príbehu, na oplátku dostanete celkom slušnú sondu do osamotenej ženskej duše, ktorú na konci rozžiaria tie najkrajšie city.

Bája89
11.10.2021 3 z 5

V první polovině jsem si říkala, že přesně pro tohle nečtu/neposlouchám ženské romány. Ale pak se něco zlomilo, a začalo mě to všechno dost bavit. Susane je skutečně taková kaktusovitá, pichlavá, usedlá a taky dost nesympatická, což je u hlavní postavy docela problém. O to víc mě bavila ta její proměna a rozkvět. Naprostý obrat ve všem. A k tomu se nám postupně odkrývá celý její životní příběh. Jako posluchač audioknihy jsem byla velmi mile překvapená.

Jarka_rybář
23.09.2021 5 z 5

Velmi příjemná kniha. Susan je silná žena. Poněkud nesympatická, ale má k tomu své důvody. Její jednání je tedy pochopitelné. Poslouchat její příběh bylo někdy velice vtipné, jindy smutné a někdy i k naštvání.
Perfektní příběh.

Audiokniha je velmi pěkně namluvená.

Margaritta1987
06.02.2021 3 z 5

Audiokniha se četla dobře. Hlas k hrdince sedl (když se moc nehodí, tak často ani nepokračuji ve čtení). Ženská pichlavá, jak její sbírka kaktusů. Tušíte, jak knížka skončí, ale to mi nevadilo. Dokonce ke konci padlo par slz.

kaja77
28.01.2021 5 z 5

Mnozí v komentářích níže knihu kritizovali, já za sebe jsem však velmi spokojená. Hlavní postava Suzan je taková pichlavka kaktusovitá a její schopnost vše si logicky vysvětlit, naplánovat, odůvodnit, pojmenovat, ovládnout se, udělat přesně to, co by se mělo apod. mě strašně bavila. Vyloženě jsem se těšila na to jak si Suzan vyloží různé běžné situace, byla taková upjatá, až to bylo zábavné. S vědomím, že se jedná o knihu relaxační, oddychovou nebo možná přímo odpočinkovou, splnila kniha vše, co jsem očekávala ... báječně jsem si u ní odpočinula a těšila se na večer, až budu zase pokračovat ve čtení.... nemohu jinak než dát plný počet hvězdiček :) :)

Kudík
25.01.2021 4 z 5

(SPOILER) Začátek knihy je sice vláčnější, ale hned tušíte o co jde, ať už ohledně časté nevolnosti hlavní hrdinky, anebo v necelé polovině knihy, jak to bylo s její rodinou. Docela se divím, že tak inteligentní a pragmatická Suze to nevydedukovala sama. Přesto mě hodně věcí v jejím životě mrzelo, ať už otec alkoholik, matka s takovým přístupem k mladšímu sourozenci, bratr Edward a jeho chování, i to jak byl matkou neustále omlouván a chráněn. No a co mi bylo vyloženě líto, to se týkalo Phila a jeho maminky. Ale Susan i hodně získala, a to že poznala (lépe) Kate… Roba…. Hlavně díky Richardovi měla Nell. Při jejich vzájemném vypořádání jsem se nemohla nesmát, a pak ještě scéna s asistentkou Claudií a její 3x žádné... :)

RADOST
16.07.2020 4 z 5

Tak to bylo milé překvapení. Poslouchala jsem jako audioknihu, skvěle namluvenou Danou Černou. Příběh ukázněné, emancipované, cílevědomé a pragmatické hrdinky mě pobavil. Život mnohdy připraví překvapivé situace, které přispějí k přehodnocení vlastních postojů a nutí nás opustit své ochranné krunýře.

MichellePixie
08.07.2020 5 z 5

Zamilovala jsem si hlavní postavu, a všechny situace prožívala s ní. Mám ráda příběhy se zvraty a silnými charaktery, a tohle byl jeden z nich. Jsem nadmíru spokojená, kniha se mi četla moc příjemně a nenudila jsem se. Jemné detaily mi dělali radost stejně jako vztah mezi Robem a Suze. Odpočinková četba a náhled do světa silné, emancipované a praktické ženy po čtyřictýtce, která je zároveň velmi citlivá.

jaroiva
06.05.2020 3 z 5

Nijak zvlášť mě to nebavilo ani nijak zvlášť nerozčilovalo. Nějak mi to bylo celkem jedno. S hlavní hrdinkou jsem se neztotožnila.
Líbí se mi tu vyprávění v ich-formě.
Na pozadí tématu boje o dědictví po matce se dozvídáme podrobnosti o hlavní "hrdince" a postupně se dozvídáme, proč je tak nepříjemně "emancipovaná".

kikadoo
26.03.2020

Tak takhle nesympatickou hlavní hrdinku by člověk pohledal....omg to už jsem dávno v žádné knížce nezažila, že by hlavní hrdinka byla taková k......... A nějak jsem nepobrala proč by se Rob zrovna o ní měl zajímat? Jinak číst se kniha dala, ale ta hlavní postava byl přehnaná.

mirka71
23.02.2020 5 z 5

Příjemné odpočinkové čtení. Hlavní hrdinka mi byla ze začátku dost protivná. Příliš upjatá, sobecká a netolerantní tak, jak lidé co žijí sami bývají, bez smyslu pro humor.Ale čím více jsem ji poznávala, postupně jsem svůj názor měnila.Taky jak by vůbec mohla být jiná s nemilující matkou, která dává přednost problémovému bratrovi a otcem alkoholikem.Ale nakonec ,sice až v pětačtyřiceti letech také najde svoje štěstí a klid.

evineckY
17.02.2020 4 z 5

Příjemný příběh ze života, jak se stala z tvrdé ženy sladká maminka :-)