Xslyepov Xslyepov komentáře u knih

☰ menu

Operace Petragun Operace Petragun František Kotleta (p)

Krásná odpočívárna. Kniha nepřekvapila jede si na své už zavedené notě. Postavy sypou jednu hlášku za druhou. Tentokrát to nejvíc odnesl komunismus a Vítkovice. Konec je trochu urychlený a ve stylu nesmrtelný Rambo ale zvykl jsem si.

30.08.2023 3 z 5


Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Taková idylka na oddech. Žádné komplikované zápletky ani postavy. Vše je černobílé od samého začátku do konce. Kapitoly jsou krátké a rychle plynoucí díky střídání dvou hlavních postav které na sebe dějově navazují. Polovina knihy je spíše představení prostřední a cílů. Erotických scének je tam tak dohromady tři. Asi nejsem cílová skupina. Doporučuji čtení ala autopilot na večer.

23.08.2023 3 z 5


Písně temnoty Písně temnoty Anthony Ryan

Uplynula delší doba od poslední knihy ale posty mi zůstaly stále v paměti. Jde o sérii 4 menších příběhů, které na sebe nenavazují ale trochu se doplňují a rozvíjí mezery. Každá povídka je jiná a čtenář si určitě najde svou oblíbenou, za mě trochu zklamání že tu není žádná zmínka o Velínovi či jeho daru. Čistě zde ale není i nic nového, objeví se zde pár bočních postav, přesto žádná mi nepřirostla k srdci. Styl psaní je stejný jak ho známe, kapitoly krátké a děj příjemně pluje. Pro autora mám slabost, příště budu přísnějši.

20.08.2023 3 z 5


Nočný dom Nočný dom Jo Nesbø

Upřímně ano kniha se čte dobře, děj odcípá, postavy nejsou ploché a mají i potenciál lidsky růst a rozvíjet dějovou linku. Ale objektivně to je dáno samotným autorem který umí psát čtivě a vtáhnou čtenáře. Samotná knížka je takový lehký vstup do temnější hororové tématiky (alespoň na začátku). Kdy první třetina je skvělá. Druhá třetina taková zamotaná a poslední část už nějak dokopu. Chápu že si Nesbo tentokrát vybral hlavní téma psychické poruchy ale to tu už bylo (Kepler). Celkově řadím ke slabším po boku s jeho experimentálními povídkami.

15.08.2023 3 z 5


Fakt hustej nářez Fakt hustej nářez František Kotleta (p)

Neustálé bitvy a přestřelky se časem stanou ohranou části této knihy. Autor se sice snaží aby to nebylo monotónní o proložení sexem či menší bokovou zápletkou která je jako pěst na oko patrná již zkušenějšímu kotletovýmu čtenáři. Hlášky a odkazy (chudák Ostrava) to stále podrželi ale asi si už zvykám na jeho styl. Postavy jsou ploché a místy dětinské. Celkově dobrý průměr který nepřekvapil ale i nezklamal.

08.08.2023 3 z 5


Zamilujte se do angličtiny Zamilujte se do angličtiny Bronislav Sobotka

Velmi dobrá kniha a návod na zlepšování nejen jazykových dovedností ale i jiný návyků. A pokud si čtenář dá opravdu záležet a dohledá všechny zdroje a odkazy v knížce, tak se může i rozvíjet i v lidské rovině (viz: atomové návyky). Kapitoly jsou ideálně dlouhé a stručné, obohacené a trefné praktické žážitky/historky.

14.07.2023 4 z 5


Příliš dlouhá swingers party Příliš dlouhá swingers party František Kotleta (p)

Mě velmi sedl hlavní charakter. Ačkoliv kniha je rozčleněná na menší historky tak místy na sebe i navazují, plní to dojem jednotné knihy. Magie a kouzla nejsou úplně dosvětlená, takže to funguje na způsob tady se mi to hodí a je to. Zde Kotleta teprve začínal, přimhouřím oko.

14.07.2023 3 z 5


Pavouk Pavouk Lars Kepler

Stále těží s geniálního charakteru Worka. Zde jsem si všiml i sousty nelogického jednání postav (21.století a sociální média) které tak jednají jen proto že se to autorovi tahle prostě hodí. Již dříve jsem vyzdvihoval autorovu schopnost stupňování napětí. Jako slabší stránku hodnotím popisné scény a samozřejmě neumět knihu ukončit ve stylu (hodil to na dvě stránky). Škoda poslední scény kdy záporák promluvil.

11.03.2023 4 z 5


Krvavý mesiac Krvavý mesiac Jo Nesbø

Kniha zaujala a vtáhla do děje. Autor píše tak že vám na postavách záleží. Původní knihy se daly číst samostatně, zde to nedoporučuji. Postav je zde habaděj a kvůli šetření místa o nich zde moc nevíte (psycholog, premier, Katrien, atd...) Některé dějové linky nejsou dost logicky uzavřené, jelikož plnily funkci naši pozornost spíše odvést či navést. Za mě Nesbo je mistr dialogů a skrytých významů. Napětí a popis přenechává Keplerovi.

23.02.2023 3 z 5


Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Moje první knížka tohoto autora. Jako detektiva čistý průměr. Vztahy mezi postavami se neposuvají a je to příliš okrajové. V průběhu knihy je spousta spoileru o prvním díle, který kazí chuť si přečíst předešlé. Jako klasika dneštní doby je neumět zakončit smysluplně knihu. Napětí a logika zcela chybí. Dle hodnocení jsem očekával snad příliš.

14.02.2023 3 z 5


Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Líbilo se mi jak hlavní postava působi vyzrálým dojmem. Mezi řátky nám otevírá své pochybnosti a nerozhodnost s minulosti. Autorka píše velmi poutavě. Každý rodič se tam najde.

09.02.2023 3 z 5


Tancuj, tancuj, tancuj Tancuj, tancuj, tancuj Haruki Murakami

Moje první filosofická kniha. O postavu jsem se nebal, je to dáno stylem psaní který je takový dost popisný. Motiv hudby je zde zřejmý. Stejně i kritika kapitalismu.

06.02.2023 3 z 5


Iluze Iluze Camilla Läckberg

Celý příběh táhne Vincent a Mína společně se svými zvláštnostmi. Pokud vás ale netáhnou podivíni a jejich zvyky tak průměrná detektivka s plochými předvídatelnými bočními charaktery. Konec dost postrádal logiku viz: Mikkinnen. PS: přívěšek byl opravdu vydařený.

13.01.2023 3 z 5


Aga Aga František Kotleta (p)

Tohle byl konecne navrat k puvodni naslapnute serii. Vtipne hlasky a spousta akce. Aga exceluje. Konec je dost uspechany a nekomu muze chybet zbytek posadky.

04.01.2023 4 z 5


Za smrtí Za smrtí Michael Atamanov

Kniha je výborná stejně jako první díl.Jen doporučuji si trochu oprášit postavy z první série.

Skvělý je příběh vyprávěny z pohledu hlavní postavy,co neví hlavní hrdina nevíme ani my.

Přečteno velmi rychle.Jeden z důvodů byl nekončící děj nabitý akcií.Místem mi až chyběli vyklusávající pasáže,možná je to tím že to má tak málo stránek.

Jediná výtka je částečné chybění napětí,autor odhalí své záměry příliš rychle,všechny střety se ukončí/vyjasní ve stejné kapitole.

16.05.2019 5 z 5


Hrad fantomů Hrad fantomů V. Mahaněnko (p)

Dočteno,nikoli za 3 dny jak to bylo dříve ale přeci.
Mahan schází ze své cesty.I tak by se dal schnout tento díl.Hledá své původní hodnoty a cíle, už jen proto je tento díl pomalejší.Napříč všemu se autor snaží ukojit všechny čtenáře takže o akci nebude nouze.
Je zde hodně slovíčkaření a strategického plánování(někdo řekne polo/pravdu a nechá si to potvrdil od Herolda,Zakladatele atd..).Pár hvězdiček jsem ubral za absenci vyklusává-cích (osvětlujících) pasáží,chvílí to bylo velice chaotické (jeskyně,dýka v trůně,hrad,dohoda s Temným hvozdem,Fénix,fantomové).

09.03.2019 3 z 5


Královna ohně Královna ohně Anthony Ryan

Začnu tím že je to velmi dobré počtení.Autor má dostatek zkušenosti napsat dobré fantasy,ví jak si pohrát z čtenářem a kde ukončit kapitolu.Nevýhoda je velké množství postav které bez předešlých dílů čtenář nemá šanci pochytit.Děj je roztažený a protáhlý.Nebudu nic prozrazovat ale jak se psalo už níže.Válka mohla být i bez Velina. Nemůžu si pomoct,jednička výborná,dvojka něco mi tam chybí,trojka tak to nějak ukončíme.

01.02.2019 4 z 5


Tajemství Temného hvozdu Tajemství Temného hvozdu V. Mahaněnko (p)

Tohle bylo trochu slabší.
Jak se píše už níže řeší se zde nejen politika ale i vzájemné vztahy mezi hráči co komu jak dluží.

Objevili se zde nové postavy které taky dostali trochu prostoru.Je zde i vidět ze i Mahan je jen člověk. Na druhou stranu Anastazia se mi začíná mírně hnusit.Plinto válí na celé čáře.

Závěr byl velice smrsknutý jakoby měl autor limit stran.Chaos bez napětí a očekávaný závěr s mírným pokračováním proto mínus hvězda.

01.11.2018 4 z 5


Kartosský gambit Kartosský gambit V. Mahaněnko (p)

Přečteno jedním hltem.
Děj pokračuje ve stejném tempu.
Stále jedná dějová linie.Hlavnímu hrdinovi pořád fandím.Závěr boží a navnadil.

01.11.2018 5 z 5


Úkol přežít Úkol přežít V. Mahaněnko (p)

Supr oddechové počtení.
Hlavní hrdina mi sedí a prožívám to sním.
Také jednotná dějová linie né 3 jak je dnes moderní a trend.

27.10.2018 5 z 5