Krvavý mesiac

Krvavý mesiac https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503580/bmid_krvavy-mesiac-Tqr-503580.jpg 4 1072 213

Harry Hole série

< 13. díl

Harrymu sa rozpadol celý život a jediný únik nachádza na dne pohárika. Odcestuje do Los Angeles, kde je odhodlaný upiť sa na smrť. Namiesto toho však pomôže staršej filmovej herečke Lucille uniknúť pomste drogového kartelu. Tá mu na oplátku poskytne prístrešie, spoločnosť a oblek na mieru. Medzitým v Osle je známy realitný magnát podozrivý z vraždy dvoch dievčat. Katrine Brattová sa márne dožaduje spolupráce s Harrym, ktorého jej nadriadení považujú za skrachovaného alkoholika. Podozrivý magnát sám vyhľadá Harryho pomoc a on sa jeho ponuku rozhodne prijať. Ak prípad vyrieši, získa bonus, ktorým splatí Lucillin dlh Mexičanom. Harry sa vracia do Nórska a vytvorí tím zo starých známych. Osloví priateľa z detstva, ktorý predáva kokaín, skorumpovaného policajta a psychológa chorého na rakovinu. Mexičania mu dali na splatenie dlhu desať dní. Hodiny tikajú a nad Oslom má vyjsť krvavý mesiac.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Blodmåne , 2022


více info...

Přidat komentář

princesse
22.04.2024 4 z 5

Skvěle se kniha četla, jako u každého z předchozích dílů mám výhrady a určitě nejsem sama. No ale, Harry je prostě Harry. Otevřený konec naznačuje další díl, takže si počkám a jsem zvědavá co nám autor připraví za lahůdku a jak to s Harrym bude dál ... Doporučuji i tento díl.

Andrea81
21.04.2024 4 z 5

Jak mě ten Harry chyběl...


kakozka
12.04.2024 1 z 5

Už ne.

fruitbueno
10.04.2024 5 z 5

Ne, nejsem ve vztahu k této knižní sérii úplně racionální. Ano, přečetla jsem poslední díl za dva dny. Ne, nelituju toho času. Ano, ano, ano, Harry H. mi chyběl!

Horselen
10.04.2024 4 z 5

+ Miluju ty drobné detaily, které nám autor podstrkuje (název konkrétního pachu z mrtvoly, oblečení á la nějaká osoba atp.). Dá se z toho i něco naučit.
+ Miluju ten osobitý styl psaní, tak typický pro Nesbøeho.
+ Zbožňuju Harryho Holea, líbí se mi, že se autor už i víc zaměřuje na mezilidské vztahy
+ Série se dá číst na přeskáčku, i když u nejnovějších dílů už to nedoporučuju
+ Přesně mi to sedlo do nálady

- Zatmění bylo, víc než ostatní knihy, občas až moc nechutné
- Nebylo to tak napínavé jako dřív, u některých odboček bylo od začátku jasné, že jsou jen odbočky a dokonce jsem odhadla vraha (respektive napadl mě v průběhu čtení)
- Poslední čtvrtina knihy už mě tolik nebavila a závěr mi přišel přitažený za vlasy
- Je škoda, že si člověk za ty roky nepamatuje tolik detailů z minulých dílů, na které je odkazováno

mkarajda
03.04.2024 4 z 5

(SPOILER) Po zklamání z předchozího dílu jsem byla celkem mile překvapena. HH sice popíjí, ale čtenáři už nejsou nuceni s ním prožívat každou opici, každé okno a každou nevolnost, což velice kvituji. Zápletka se mi zdála trochu přitažená za vlasy,ale není to v sérii poprvé, takže nakonec proč ne. Pachatele jsem odhadla už zhruba v půlce knihy, občas jsem pak byla na vážkách,jestli je můj typ správný,ale byl :)

Jordanka9
03.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Také miluji sérii s Harry Holem a dávám za pravdu předchůdkyni - je to sázka na jistotu. Napětí až do posledních stránek, to bravurní střídání těch 3 dvojic, musela jsem opakovaně ty poslední kapitoly pročítat, aby mi to mozek bral. Na Harryho , vlastně na Jo Nesbøa prostě nemám. Celou sérií jsem v průběhu let přečetla, teď začínám znovu Netopýrem - vydání s původním názvem Netopýří muž.
Chcete-li prožít mrazení v zádech a přitom se setkat s oblíbenými přáteli HH, do toho!

Petras_ka
31.03.2024 5 z 5

Séria s Harrym Holem je moja srdcovka a stávka na istotu. Jo Nesbo ani pri tejto knihe nesklamal, je to naozaj majster zavádzania na nesprávnu stopu. Ani tentoraz nechýbalo napätie, ktoré bolo cítiť až do samého konca. Napriek drsnosti a nechutnostiam som vždy rada, že sa môžem vrátiť k svojim obľúbeným postavám ako je Harry, Katrine alebo Aune. Vrelo odporúčam všetkým milovníkom tejto serie.

mataj
27.03.2024 5 z 5

Jo Nesbø v plné síle zpět. Neuvěřitelně jsem si užila návrat Harryho na scénu. Ten se nechá najmout hlavním podezřelým z vražd dvou mladých žen, aby odhalil skutečného vraha, přičemž má na to jenom deset dní a omezený přístup k důkazům od policie. Jako vždy vynikající, čtivé, napínavé, překvapivé a opět jsem pachatele neodhalila. Těším se snad na další díl.

david6273
26.03.2024 4 z 5

Možná už jsem sentimentální, ale vždycky když tenhle "outsider" nastoupí na scénu vím, že mě nezklame. A ano vím, že některé scény jsou předvídatelné a některé třeba zbytečně patetické, ale všechno je mi to vlastně jedno, když mě to stejně baví číst dál. Navíc je kniha zajímavě poučná v oblasti parazitů o kterých jsem toho příliš nevěděl. Je to čtivé, napínavé a drsné jako vždy a proto mě to nikdy neomrzí.

olca1983
26.03.2024 4 z 5

Autor si mě opět vodil až do konce. A to jsem si byla tentokrát jistá, že jsem vraha odhalila!
Zápletka se mi líbila...ale přijde mi, že Harrymu už něco chybí...a ubírám tedy hvězdičku. Kterou však s chutí přidám u čtrnáctého dílu...bude-li zasloužená. :-)

Sančez
21.03.2024 5 z 5

Nesbo je prostě genius. Přiznám se, že jsem chtěla dát nízké hodnocení díky té kombinaci co tam psal v poslední čtvrtině knihy. Dokonce jsem chtěla knihu odložit. Ještě, že jsem to neudělala, protože ten zvrat před koncem, jako WAU WAU WAU spadla mi čelist. Klobouk dolů tohle jsem nečekala a knihu to vystřelilo na pět z pěti. Akorát to bylo teda dost nechutný a to snesu hodně. Ale vážení čtěte.

Atlantis
11.03.2024 2 z 5

Není už na čase si přiznat, že to Nesbømu poslední dobou moc nejde? Nejnovější tři díly HH byly neuvěřitelné, přepálené a natahované. Je to pořád to samé, Harry chlastá, Harry řeší ženské, Harrymu umře někdo blízký. A mě už to prostě nebaví. Zápletka Zatmění je neskutečně tupá, chybí jakékoliv originální scény. A proč to vlastně celé Harry dělá? Protože... ehm... no tu paní, kterou chce zachránit, už zná přece dva dny! A jednou si při pohledu na ní vzpomněl na maminku! Boha jeho. Nejvíc mne ale štve záležitost. která se v posledních dílech opakuje pravidelně - zatčení nevinného (v tomhle případě dokonce víc), když čtenář ví, že je nevinný. K čemu to proboha je? Jen tím kniha zbytečně bobtná a vy v duchu řvete na vyšetřovatele, ať se hnou z místa. Nebo nedávejte kapitoly, kdy vraha sledujeme a víme, že to nemůže být ten, kdo sedí ve vazbě. Mimochodem, pachatele jsem tipoval od cca 40. strany, bez legrace, a číst pak dalších 500 stran o ničem dost bolelo. V době psaní mého příspěvku další Harry neexistuje a já doufám, že ještě dlouho nebude.

Klobouková
04.03.2024 4 z 5

Jo Nesbo mě v několika posledních knihách série neuvěřitelně štval, říkala jsem si, co mi to s tím Harrym dělá???? A co s ním má v plánu dál? Proč celou tu sérii ničí? Nebylo by lepší včas skončit? Ale teď jsem spokojená, svého oblíbeného HH opět poznávám, opět mě to těšilo číst a nemám pocit, že příběh je u konce, ba naopak, po letech se těším na nový díl.

VendulaB
04.03.2024 4 z 5

Tentokrát lehké zklamání, především v porovnání s posledními díly série. Necítila jsem žádné napětí, příběh mě příliš nezaujal, spíše se jen tak táhl. Miluju H. H., ale tentokrát se to nepovedlo.

Bety.Černická
02.03.2024 5 z 5

Já prostě Harryho Holea miluju! A prominu mu snad všechno, i když za to spíš může autor, pan Nesbø :) Zatmění se vrací ke kořenům, kdy HH řeší skutečně zapeklitý zločin. A tady smekám před autorem, protože umí se čtenářem hrát nepředvídatelnou hru. Ukazuje tahy figurkami, ale druhou rukou tam kdesi v koutku odkrývá něco hlubšího. Pokud dokážete číst mezi řádky a všímáte si detailů, budete uneseni z rozuzlení.

Tirisa
29.02.2024 5 z 5

Tentokrát si mě Nesbo pěkně povodil...říkala jsem si, že po třinácti dílech přesně vím, jak to všechno skončí...těch teorií bylo víc a musím přiznat, že ani jedna nebyla správná...Čtení jsem si moc užila, tahle série je prostě skvělá.

Standa24
28.02.2024 5 z 5

Ač se Harry na začátku knihy plánuje upít k smrti, tak se ze třináctého pokračování série nakonec vyvine svižný thriller s napínavým závěrem, který je už tak trochu typický po Jo Nesba. Harry sice pije (a už asi nikdy nepřestane), ale autor tentokrát věnuje pozornost hlavně brutálnímu provedení vražd a rafinovanému pachateli, než popisům alkoholového opojení hlavního hrdiny. Dle závěru to vypadá, že se s Harrym ještě potkáme.
PS: Přečteno v angličtině.

gaaabi
19.02.2024 4 z 5

Je to knížka, která splňuje svůj účel - je čtivá a strhující (i když nerealistická) a končí v pravou chvíli, konec by už nemělo cenu natahovat.

Arwen777
11.02.2024 5 z 5

Je zajímavé sledovat, jak se hodnocení čtenářů rozděluje na 2 tábory. Já ale patřím k prakticky nekritickým obdivovatelům Harryho Holea, i když vlastně i kritickým, ale nebrání mi to užívat si příběhy o něm. Ač je Harry postava s mnoha chybami, přesto mu držíme palce. Jo Nesbo dokáže psát tak, že stránky ubíhají a kniha nejde odložit. Jeho styl je lehký, čtivý, příběhy promyšlené, bez nelogických kopanců, i když většinou přehnané a překombinované. Ale je radost je prožívat, Harry je hrdina klasického formátu.
Možná, že kdybych četla jeho knihy krátce po sobě, omrzely by se mi. Ale po dlouhé době mi tento rozháraný, věčně opilý detektiv kápl do noty a já doufám, že pan Nesbo napíše další knihu rychle (mohl by ubrat na nechutných opileckých scénách).
Fanouškům rozhodně doporučuji.

Štítky knihy

drogy vraždy Kalifornie Norsko norská literatura Los Angeles pátrání

Autorovy další knížky

Jo Nesbø
norská, 1960
2012  90%Sněhulák
2013  73%Netopýr
2015  91%Policie
2019  91%Nůž
2017  90%Žízeň

Kniha Krvavý mesiac je v

Právě čtených32x
Přečtených1 452x
Čtenářské výzvě383x
Doporučených34x
Knihotéce373x
Chystám se číst415x
Chci si koupit183x
dalších seznamech12x