Iluze

Iluze https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/493194/bmid_iluze-5Uu-493194.jpg 4 313 102

Jediný způsob, jak ho dopadnout, je být o krok před ním Před zábavním parkem ve Stockholmu objeví policie tělo ženy v bedně probodané meči. I když to na první pohled připomíná nepovedený kouzelnický trik, záhy je jasné, že se jedná o mimořádně brutální vraždu. Totožnost oběti však zůstává záhadou a případ se nehýbe z místa. Policistka Mina Dabiriová nakonec nevidí jinou možnost než požádat o pomoc Vincenta Waldera, mentalistu a odborníka na lidskou psychiku i magii. Ačkoli Vincent zpočátku není spoluprací nijak nadšený, probudí se v něm hluboko zasunuté vzpomínky. Spolu s Minou, která rovněž bojuje se svými démony, si během vyšetřování uvědomí, že pronásledují nelítostného sériového vraha. A ten jako by se snažil Vincentovi něco říct. Podaří se jim ho zastavit, než bude obětí víc?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Box , 2021


více info...

Přidat komentář

Avila
28.03.2024 4 z 5

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, má oblíbená autorka plus autor kterého vůbec neznám.... No z počátku cca prvních 150 stran jsem měla trochu problém se začíst ale pak už stránek ubývalo a mě příběh pohltil. Zajímavé a originální hlavní postavy. Už se těším na pokračování které mám již doma.

emamat
02.03.2024 4 z 5

Bavily mě postavy hlavních hrdinů ale už ne tolik děj sám. Já se musím na detektivky těšit a u téhle knihy mi to moc nešlo. Ale další díl zkusím.


Květ
23.02.2024 3 z 5

Skoro šest set stránkový cvalda švédské krimi. Děj byl místy rozvláčný, konec lehce předvídatelný, ale knize se rozhodně nedají upřít neotřelé postavy vyšetřovatelů. Skrze jejich zvláštnůstky a vzájemné vztahy jsem si je oblíbila. Čtivě napsáno, obsahově neuvěřitelné, příběh zaujme, ale neoslní, přesto dám asi šanci i druhému dílu.

berila
14.01.2024 2 z 5

Jednoznačně se podepisuji pod komentář ArwernAragorn, lépe to nevystihnu. Tolik jsem se těšila, autorka píše výborně a teď přijde takovéto utrpení. Mám i další díl a opravdu nevím, jestli se do něj pustím.

Hvězdinka
10.01.2024 4 z 5

Začátek, asi 200 stran, jsem se nemohla začíst, vleklo se to. Ale trpělivost růže přinesla, děj se rozvinul, krátké kapitoly nutily číst dál a námět z kouzelnického prostředí mě zaujal. Ústřední dvojice mě bavila, každý z nich má své tajemství, které bude pokračovat v dalším díle, na který se těším. Jen ten počet stran mě opět poněkud děsí.

brunettlibrary
25.12.2023 4 z 5

Tuhle knihu jsem četla velmi dlouho, kvůli probíhajícím státnicím (několik měsíců). Ovšem stejně na konci knihy musím říct - na žádné události jsem nezapomněla, všechno jsem si pamatovala, pořád jsem nad knihou musela přemýšlet. Možná vás napadne otázka, proč jsem ji teda nedala 5 hvězd? Necítila jsem u knihy to něco, co by bylo na tu poslední. Což mě docela mrzí, kdybych ji četla v kuse bez přerušování, mám velmi silný pocit, že by tam ten pocit přišel. Ovšem v této situaci se tak nestalo. I tak jsem moc ráda, že jsem si knihu mohla přečíst a určitě se vrhnu i na druhy díl (Kult). V knize mě bavily hlavní postavy, děj, konec, ale i propojení zaměření autorů a fakt, že knihu autoři psali vždy po konzultaci s odborníky na danou problematiku. Tleskám za tak propracovanou práci!!

Jane2016
25.12.2023 4 z 5

Nebudu Vám lhát, když mi dorazila „Iluze“ společně s „Kultem“ byla jsem trochu vyděšená, jsou to pořádné bichličky a já spíše upřednostňuji knihy do 300 stránek! Každopádně hodnocení na databázi knih byla vysoká, takže jsem si řekla, že čtenáři přece musejí mít pravdu.

A po dočtení knihy jsem nadšená. Knížka je čtivá, kapitoly jsou vážně dobře rozdělené, jelikož jsou kratší, tak Vás to nutí pořád číst dál a dál. Myšlenka celého příběhu je zajímavá a nevšední. Jsem moc ráda, že jsem tyto autory mohla poznat, protože jsem zase objevila něco nového! Do „Kultu“ se určitě pustím ještě před novým rokem, jelikož jsem opravdu natěšená, jaký bude!

Pokud stejně jako já dáváte přednost kratším příběhům, tak se tohoto vůbec nemusíte obávat. Kniha je tak čtivá, že Vám ani nepřijde, že má téměř 600 stran.

senora
20.12.2023 2 z 5

Tak za mě tedy ne. Jediné, co se tomu nedá upřít je čtivost, ale logika je postavená na hlavu ve všem. Od fóbické vyšetřovatelky, která reálně snad nemůže pracovat, po zápletku spojenou s kouzelnickými rekvizitami. Nechápu, jakou roli v tom hrál přizvaný odborník, nějaký hlubší vhled do světa mentalisty se nekonal. Navíc ten Víncent je asi retardovaný nebo nevím, řešení má od začátku v kapse a on si to nespojí. Je to spíš k naštvání. Pro mě nejslabší kniha autorky a to jsem jich přečetla docela dost.

SilvieSisinka
21.10.2023 5 z 5

Originální námět.Detektivky jsou skoro pořád stejné,ale zde ne.Vrazdy podle kouzelnických triků.
Kniha má skoro 600stran,přesto jsem ji sebou všude nosila a musela číst a číst...... nakonec dočetla.

soukroma
24.07.2023 2 z 5

Nejsem příznivce autorky, ale tahle kniha mne zaujala anotací a autorskou prací ve dvou. Prvních 60 stran se mi i začal příběh líbit, ale zájem dlouho nevydržel. Rozvláčné, neskutečně dlouhé, ale hlavně postavy opravdu neuvěřitelné. Přehnaně dopodrobna líčené fobie těch dvou, kteří si přes zjevné nedostatky v komunikaci a sociálním chování okamžitě, při prvním setkání padnou do noty, Mina se chová nepochopitelně rozverně a Vincent se snad okamžitě zamiloval. Nevěřím, stejně jako tomu, že Mina, která se jakémukoli dotyku vyhýbá (zdůrazněno), každému přitom podává ruku (aniž by bylo zbytí), což přímo bilo do očí v případě svědka, který právě hadrem utírá barový pult - podávat mu v té chvíli ruku by se "eklovalo" i většině "normálních" lidí, bez fobie ze špíny, bakterií a breberek. Stejně tak její manýr venku ušpiněné oblečení hned vyhazovat - že by ji u policie tak platili (za co)?
Vincent mi zprvu připadal zajímavý (dokonce i jako potenciální pachatel - než jsem zjistila, že je to série Mentalista), ale z jeho oboru do třetiny knihy (déle jsem nevydržela) vlastně autoři zaznamenali zcela nepatrné záchvěvy. Zato zkoumal mrtvé se synem a svědeckou výpověď s dcerou, mladistvými, to s gustem autoři rozebrali zdostatek - naprosto neuvěřitelné, zejména při nekvalitních rodinných vztazích, které Vincent má (o pracovní etice nemluvě).
A o samotném vyšetřování naneštěstí nemůže být řeč. Jakýsi nahodilý tým, kde každý kope za své zájmy, nikoli však pracovní, nekomunikují a v podstatě nic nedělají, nemají vedení (většinou se v ději skáče po týdnech, vždyť žádný spěch). Mina to tedy opravdu nevytrhne, ničeho si nevšímá a nic neřeší, o Julii nemluvě. Vincent někde povlává za Minou, ale zásadní policejní věci všem unikají...
Takže zápletka za 4 (po 2 vraždách), vyšetřování za 5, postavy postupně už také za 4-. Končím, ztráta času s hrozivými téměř 600 stranami textu.

Dani25
09.06.2023 4 z 5

Prvé dve tretiny ma veľmi bavili, ku koncu už mi bolo jasne kto je vrah a ako to skončí. Zaujímavé boli aj kapitoly zo súkromia postáv. Team vyšetrovateľov mi nepripadal profesionálny, jeden stále spal, další myslel len na ženy a sex, neviem či reálne by Mina so svojou fóbiou mohla robiť špičkovú vyšetrovateľku. Prečo sa tam objavila na krátku chvíľu Sara? možno v ďalšej časti série bude dôležitá.

hatid
06.06.2023 4 z 5

Oproti předešlým knihám je tento příběh trochu víc rozvláčný ale zajímavý. Už se těším na další díl KULT - bohužel je zatím dostupný jen ve slovenštině tak snad bude brzo i v čj.

lucakuca
26.05.2023 3 z 5

Všechno jsem dostala na zlatém podnose, ale stejně, že bych byla nějak uchvacena, to tedy nejsem. Škoda.
Čtivé, zajímavé, pohodové, pomalu klouzající, ale nejhorší na tom je, že bohužel musím srovnávat....
Nějak mi přišlo, že jim to vyšetřování vůbec nejde...
Jen před pár dny jsem dočetla knihu a hádejte o čem byla? No jasně, o kouzelnici, která pomáhala policii.

VendulaB
12.05.2023 4 z 5

Knihu jsem si vybrala s ohledem na témata letošní čtenářské výzvy. Četla se dobře, ale byla hodně rozvláčná, výrazné zkrácení by ji prospělo. Neustálé opakovaní popisu poruch chování hlavních hrdinů, stokrát stále do kola. Policisté nepůsobili jako velcí profesionálové, nijak je běžící čas neznepokojuje. Nebylo to úplně špatné, ale pokračovat v sérii nebudu.

Kristulda
21.04.2023 5 z 5

Kniha byla velmi zajímavá, od Camilly jsem nic nečetla a na tuto knihu napsanou společně s Henrikem byla všude chvála. Celkově knihu hodnotím kladně, líbil se mi příběh, postavy, kapitoly akorát. Co mi vadilo bylo přespříliš řešení fobií teda hlavně u Miny, to bylo až rušící. Někdo tu zmínil, že Sára se tam jen mihla, ano to bylo takové zvláštní. Každopádně další díl si opět ráda přečtu.

ArwenAragorn
06.04.2023 3 z 5

60%

Thriller to není špatný, to určitě ne, je docela neotřelý, ale přesto budu vystupovat z řad nadšených fanoušků knihy tady na databázi. Celý příběh se nějak táhl, pořád dokola jsou popisovány fobie hlavních představitelů a řeší se jejich rodinné problémy, nedokázala jsem si k nikomu vytvořit vztah, jednání některých osob mi připadalo nelogické, ale to bych už musela spoilerovat. I přesto pro trpělivé čtenáře doporučuji .

stehlicek
28.03.2023 5 z 5

Mé soukromé měřítko pro kvalitní detektivku:
- obětuji kvůli ní spánek
- netuším, jak to dopadne
Momentálně jsem za půlkou a nemůžu se od knihy odtrhnout. Má spoustu vrstev, a přitom je strhující. Pokud je to teprve první díl série, už teď vím, že další části si nenechám ujít.

Kaja1
12.03.2023 3 z 5

V poslední době v každé detektivce je někdo, kdo má nějakou úchylku, a že jich v této knížce teda bylo. Jinak se to četlo dobře, byl to zajímavý pohled na svět iluzionistů a tajemství jejich kouzel.

stoun25
09.03.2023 1 z 5

Mikkinnen to vystihl.. Jen by jsme se opakovali...

Evule *
08.03.2023 5 z 5

Jsem z knihy nadšená, skoro 600 stran a přečteno za 3 dny. Napínavé, čtivé a já už se moc těším na "Kult".

Autoři knihy

Henrik Fexeus
švédská, 1971
Camilla Läckberg
švédská, 1974

Kniha Iluze je v

Právě čtených10x
Přečtených373x
Čtenářské výzvě48x
Doporučených18x
Knihotéce197x
Chystám se číst268x
Chci si koupit57x
dalších seznamech5x