Kult

Kult https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523971/bmid_kult-65239b734f1f8.jpg 4 108 40

Za slunečného letního dne se z mateřské školy ve Stockholmu ztratí pětiletý chlapec. Všechny stopy nasvědčují únosu. Policistka Mina Dabiriová i její kolegové vědí, že jim jde o čas. Brzy zjišťují souvislost s dřívějším zmizením stejně staré dívky, které skončilo tragédií. Zdá se, že nebezpečí hrozí i dalším dětem. Zločiny jsou pečlivě naplánované a nesou rituální znaky. Je možné, že v pozadí stojí nějaká tajemná sekta? Mina se opět rozhodne do případu zapojit mentalistu Vincenta Waldera. Od dramatických událostí před dvěma lety se neviděli, ale stále je pojí zvláštní pouto. Mina však ještě neví, že tentokrát se vyšetřování velmi úzce dotkne i jí. Čas se krátí, pachatel rozehrává ďábelskou šachovou partii a hledá si oběti mezi těmi nejzranitelnějšími Podaří se Mině a Vincentovi zakročit včas?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Kult , 2022


více info...

Přidat komentář

Shardlake
20.04.2024 4 z 5

Těšila jsem se na pokračování s mentalistou Vincentem a vyšetřovatelkou Minou. Děj knihy mne chytl až za jeho polovinou, kdy jsem byla zvědavá jak vše dopadne. Přesto jsem si čtení užila.

iveta3689
16.04.2024 3 z 5

Děj byl velmi předvídatelný. To by nevadilo, kdyby byla kniha dobře napsaná. Tento díl se ale nepovedl, jako by ho psal někdo jiný, než první díl. Bylo to utahané, zabíhalo se do zbytečných detailů, někzeré popisy se opakovaly.


Ada0004
13.04.2024 2 z 5

Nerada píší negativní recenze a to více, když se jedná o oblíbeného autora - respektuji, že každý má na knihu jiný náhled, ale zde to udělat musím! Kniha mne velice zklamala! Miluji detektivky od Camilly, které jsou skvělé, ale toto se opravdu hodně nepovedlo - bohužel. Zdlouhavé, nesmyslné pasáže, které jsem už skoro přeskakovala, ač to nikdy u knihy nedělám, ale hlavně naprosto nesmyslné jednání! To musí asi každý policista či ten, kdo se pohybuje kolem zoufat! Hrozně mě to rozčilovalo - bylo těch nesmyslů opravdu příliš a neodpustitelné - nechápu, jak mohli konzultovat s odborníky! Vzít si na poradu policie o vraždách své dítě?! To je pouze jeden z tak hrozných nesmyslů! Obávám se, že po takovém fiasku už mentalistovi další šanci nedám! Život je příliš krátký na to, aby si ho člověk ukrajoval takovými slátaninami. Je mi to moc líto, raději bych zde napsala něco úplně jiného.

alzbeta4340
11.04.2024 4 z 5

K mé úplné spokojenosti by chtěla kniha trochu zkrátit. Nemám vůbec nic proti dlouhým propracovaným detektivkám, ale přeci jen mě to jaksi místy unavovalo. V doslovu se píše, že Kult vznikal v době covidu, tak možná měli autoři až příliš mnoho času na psaní...
I tak je to ale povedená kriminálka, další díl si nenechám ujít.

Heli20
07.04.2024 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila, protože Iluze byla naprosto senzační.Bohužel jak už to u následujících dílů bývá, nebylo to prostě ono.Moc zdlouhavé, zbytečné pasáže, závěr podivný. Pozitivně hodnotím vývoj ve vztahu Miny a Vincenta.

astra3
29.03.2024 5 z 5

Zajímavé, ale občas zdlouhavé. Určitě bych nenechala dítě u babičky, s kterou nejsem v kontaktu a nevím, co od ní čekat.

TeaPeter
28.03.2024 2 z 5

Oproti minulému dílu, který jsem hodnotil jako skvělý, mi tento vůbec neseděl. Kdybych měl shrnout pocity po dočtení knihy, tak bych použil slovo zmatek. Příběh sekty se sice nějak uzavřel, ale ze zbytku zůstal jen ten chaos. A konec knihy jen jitřil staré rány a šmodrchal a šmodrchal Nevím jestli ještě dám šanci dalšímu dílu - jestli tedy nějaký bude.

annettka1098
25.03.2024 1 z 5

Druhý díl mi vůbec nesedl. Únos pětiletého chlapce mě nedokázal dostatečně pohltit a zápletku jsem odhadla téměř na začátku. Musela jsem se však ještě celkem náročně prokousat dalšími 500 stranami různých pohnutek, myšlenek a osobních rovin jednotlivých vyšetřovatelů (a že jich nebylo málo), abych se přesvědčila, že opravdu je vše od začátku jasné.

Vždycky říkám, že mám v knihách psychologii postav a vhled do vztahů a soukromí vyšetřovatelů moc ráda. Tentokrát jsem se však přesvědčila, že čeho je moc, toho je prostě příliš a tady to bylo fakt hodně. Často jsem se ztrácela v přeplácaných popisech, které brzdily tempo a spíše mě odrazovaly od čtení, než aby mě vtáhly do děje.

Pavčule
22.03.2024 5 z 5

Moje první setkání a úžasné , rozhodně si opatřím i Iluzi .

rodak
17.03.2024 5 z 5

Taková bichle,opět skvěle napsané.Líbí se mi ty odbočky do životů všech zůčastněných vyšetřovatelů.Samozdřejmě nejvíce naši dva hrdinové.Téma Kultu bylo také parádní.

kuruteku
14.03.2024 4 z 5

Jako vždy - do třetiny si říkám, zda to vůbec dočtu a po půlce začnu hltat. Až na konci zůstanou otázky - co z toho platí v reálném životě, jak to, že detektivové/Mentalista přijdou na způsob, ale ne na příčinu. A proč to celé má být na tolika stránkách. Ale což - televize a film to ještě více ošidí, rozmělní, takže je to možná dobře (ta délka). Čtenáři, smiř se.

ennlady
20.02.2024 5 z 5

Líbily se mi všechny detektivky od Camilly Lackberg, ale spolupráce s Henrikem Fexeem je posunula na mnohem vyšší level. Zápletka rozhodně zajímavá, jejíž úplné rozlousknutí si čtenář vychutná až na samém konci. Navíc se mí líbí styl psaní, no a hlavní postavy Mina a Vincent se svými pro mě sympatickými úchylkami, ty tomu přidávají pátou hvězdičku. Zkrátka opravdu povedená knížka. Doporučuji.

Ronnie Sparks
18.02.2024 3 z 5

První díl byl pecka, líbil se mi od začátku do konce, na pokračování jsem se fakt těšila, ale bohužel je o dost slabší. Druhý díl je asi stejně tlustý jako první díl, ale bohužel bych dvojku tak o polovinu zkrátila. V příběhu bylo několik nudných míst, zbytečné natahování a celkově si myslím, že příběhu něco chybělo. Více v recenzi na blogu.

Marluksa
17.02.2024 3 z 5

Z prvního dílu série jsem byla absolutně nadšená. ILUZE - naprosto fantasticky napsaná kniha, a tak jsem předpokládala, že v podobném duchu a s podobným zaujetím zhltnu i KULT.
Vincent mě baví. A bavil mě i v ILUZI. Stejně tak jako Mina. Byť jsou odlišní, jeden bez druhého...
Ale!
V tomhle případě to asi nebude více neovlivnitelných faktorů najednou - jako nevhodně zvolená kniha v nevhodný okamžik či erupce na slunci a čtenářská krize s nedostatkem vyvažujících balastních látek v mozku. Chyba bude v knize samotné. Aspoň z mého pohledu.
Strašně špatně se mi četla už od začátku. Taková zdlouhavá, splývající, mírně chaotická, žádný záchytný bod, který by zaváněl absolutní "neodložitelností" knihy z rukou.
Na můj vkus přehršel vlastních pocitů a myšlenek každé z postav, mnoho až obtěžujících detailů, málo prostoru pro čtenářovu fantazii.
Vše je sice psáno jako souvislý celek, který někam a k něčemu směřuje, ale tohle "ztrácení a splývání" mé čtecí pochody úplně rozhazovalo.
Téma zvláštní, čitelné, ale žádné emoce jsem při čtení necítila.
Žádná křivka, která by mě udržela v napětí a bdělosti.
Žádné WOW!!
Ano, bylo léto, ale zmínek o nesnesitelném vedru zoufale mnoho.
Překvapila mě, pravděpodobně chyba tisku, kdy se jedna kapitola opakuje dvakrát - str. 299 - 302.
Kdyby měla kniha o 200 stran méně, myslím, že by to vůbec ničemu nevadilo. Spousta zbytečné omáčky, tudíž ztráta času.
Každopádně smekám před autory jakým způsobem si vyhráli s těmi všemi šiframi a indiciemi, věřím, že je spousta čtenářů, kteří tenhle přístup ocení, na mě to spíše působilo naopak. Otravně.
Mimochodem, intuice naprosto přesně odhadla padoucha, byť to svádělo k úplně jiným závěrům.

111moni
13.02.2024 3 z 5

Chvílemi jsme si říkala, jestli to vůbec někdy někdo vyřeší, i když se postupně dalo tušit, kdo je řešením. Obě knihy jsou více rozvláčné, popisné, pro čtenáře možná až úporné, než se dopracuje k závěru, navíc v této knize jsem měla ještě pocit " to si děláte prdel" . Závěr prosfištěl. Nebude to na wau.

dencazrnu
11.02.2024 4 z 5

Za mě srovnatelný díl s Iluzí. I tentokrát jsem měla problém s tím, že kniha byla místy zbytečně vleklá, mnoho postav a zbytečné odbíhání od základního děje. Opět si myslím, že by knize prospělo, kdyby měla třeba o sto až stopadesát stran méně, protože pak by získala na svižnosti a mnohem lépe by se četla. Každopádně když se člověk prokouše přes začátek a vyšetřování se rozjede – hlavně s příchodem Vincenta, pak vše šlape jako hodinky. Celkově pachatele asi i odhadnete, ale i tak v samém závěru přijde několik kotrmelců, kdy zůstanete sedět s otevřenou pusou. Autoři si tady velmi pěkně přichystali prostor pro další díl a já se nemůžu dočkat, až se zase s Minou a Vincentem setkám. Jen taková malá poznámka pod čarou – bylo by možné, aby hlavní postavy měly mobily u sebe a nabité? Přijde mi to už jako strašné klišé, že v tu nejméně vhodnou dobu není mobil vždycky po ruce :D

KLHannah
05.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Z prvního dílu jsem byla zklamaná, ale druhý díl mě mile překvapil. Ubylo hádek mezi Vincentem a jeho ženou, které mě v prvním díle dost iritovaly. Respektive nebyly vůbec žádné. Celkově mi přišlo, že v této knize přebrala opratě Camilla a byl to, oproti prvnímu dílu, více její styl.
Příběh, navzdory své tragičnosti, plynul pozvolna, ale tempo mi vyhovovalo. Nevadily mi ani rodinné linky policistů, na které jsme beztak od Camilly zvyklí. Celkově to byl takový příběh o rodinných soužitích. Každý důvtipnější čtenář časem pochopil, odkud vítr fouká. Ale zajímalo mě, v co to vyústí.
Konec byl celkem uspokojivý, ale smrt miláčka policejního sboru mě zasáhla. Musela jsem si řádky přečíst dvakrát, abych uvěřila, že to autoři opravdu tak napsali.
Líbilo se mi "toužení" Miny a Vincenta jeden po druhém. Bylo to milé a člověk by si i přál, aby si opravdu zavolali dřív, než za dva roky. Co mi přišlo trošku prvoplánové byla rozkrývající se homosexuální linka jednoho z policistů. Prostě je to moderní, tak to tam dáme. Nemám nic proti homosexuálům, ale čeho je moc...
Těším se na další díl! Snad nebudu zklamaná.

Mandlevest
02.02.2024 5 z 5

Pro tuto sérii mám momentálně asi největší slabost a myslím si, že oba autoři také, zjevně si ji užívali, spolu se čtenáři, více jak 500 stran :-). Minu a Vincenta jsem si zamilovala už v první knize Iluze a v Kultu to není jinak, to opatrné jiskření a originální chytré dialogy mezi nimi mě prostě baví. Zápletka je výborně vystavěna, odpouštím prostředí sekty, které fakt nemusím, ale autoři detektivek je vyhledávají opravdu často, možná proto, že je tam (skoro) všechno možné. Zde s ním ale pracovali docela originálně, což oceňuji. A tak závěrem knihu doporučím hlavně těm čtenářům, kteří mají rádi hutné, složitější případy a nevadí jim, vedle samotného vyšetřování, i významná linka ze soukromí jednotlivých policistů, s tím si autoři opravdu vyhráli. A že jich je, ale mám je ráda všechny. Skvělé čtení, návykové, a já se nemůžu dočkat závěrečného dílu.

nada3314
02.02.2024 5 z 5

Skvělá jízda! Zjistila jsem, že mě švédští autoři sedí! Milenium od Stiega Larssona je má srdcovka a tady duo Läckberg & Fexeus mu mírně šlape na paty. Nicméně i tak jsem hodnotila plným počtem hvězd, protože jsem se od knihy nemohla odlepit a jak někoho odrazuje tloušťka knihy – je to opravdu bichle. Ale na Roberta Galbraitha ( J. Rowling) to nemá :-) to budou muset ještě přidat. :-) Tak já si užívala každou stránku a vše co tam bylo, dávalo smysl a klidně bych četla i dalších 500 stran.
Vše co se točí kolem sekt a náboženství mě nějak v knihách přitahuje. Takže i tady jsem si to neskutečně užila. Autoři si s touto sérií opravdu vyhráli, nechybí komplikované vyšetřování a šílené zvraty, napínavé, čtivé, dechberoucí. Tohle je tak skvěle propracované, a ty malinké, nenápadné detaily, které tomu ještě dávají větší šmrnc a spád. Miluji to!

Policistka Mina a mentalista Vincent jsou skvělá dvojka, to už ukázali v prvním díle, ale tady se teda rozjeli ještě víc. Vůbec si nedovedu představit, co mě čeká ve třetím. :-) Nevím to, ale neskutečně se těším.

Áňa 998
30.01.2024 5 z 5

Druhý díl série Mentalista je tady. První díl, Iluze, byl úžasný. Napínavý, akční, mrazivý a překvapivý. Dost dobře jsem si nedokázala představit, jak to může být trumfnuto. Ale víte co? U Kultu se to povedlo! Rovnou říkám, že jsem z téhle knihy strašně nadšená a asi dost těžce by se mi to nadšení v recenzi skrývalo až do hvězdičkového hodnocení!
.
Kult není žádná hubená kniha. Její tahání mi dost ušetřil @bookport_cz, kde je kniha dostupná. Formu knihy jsem tedy střídala podle situace.
.
Jsou zpátky i známé postavy, Mina a Vincent. Mina, ač zvláštní prostě umí vzbudit zájem. A Vincent? To je prostě Vincent, neskutečně chytrý, zahloubaný. Vlastně si ho vzhledově představuju jako mentalistu se stejnojmenného seriálu. Svádí to!
.
Mezi Minou a Vincentem je neskutečné pouto, které musíte vnímat na každé stránce knihy. I to mě moc bavilo.
.
Hlavním tématem je tady hledání únosce dětí, který se asi neštítí ničeho. Zároveň se tu dozvíme něco o sektách a minulosti Miny, která pěkně překvapí! Co se týká překvapení, těch tu pár je. A více se nám otevírají i další postavy. Takže linek je tu opravdu hodně.
.
Kult je neskutečně čtivá, návyková kniha, od které jsem se nedokázala odtrhnout. Musela jsem číst až do konce, abych se k příběhu pořád v myšlenkách nevracela. Už teď doufám, že se brzy dočkáme pokračování.
.
Co ale nedoporučuji je toto čtení pro rodiče dětí. Sama rodič nejsem, ale děj je místy dost drsný, mohlo by Vás to celkem rozhodit.