Komentáře knihy Kartosský gambit
No jo, no, zase v tom lítám, ještě, že už jsem v důchodu, je to sranda, hry nehraju a stejně na tom ujíždím. Tak ještě ,že už můžu pokračovat dalším dílem, paráda.
Pokračování je ještě nadupanější jak první díl, Mahan už se konečně dostává do herního světa který je narvaný k prasknutí a ten konec? tak ten byl úžasný.
Mahan plní úkoly ,levlí a vylepšuje své schopnosti a je to super. Děj je narvaný k prasknutí a ubírá se smrtelným tempem. Dost mě ale štvou elitní hráči z nejlepších cechu, někteří jsou fakt na ránu.
Audiokniha je namluvená opět Jindrou a já ho tam prostě nemohu odslyšet, ale o to víc mě to do děje vtahuje.
Hurá na 3.díl !
Na pokračovanie tejto série som sa tešila a opäť ma to bavilo. V istom zmysle mám pocit, že sa tam toho deje menej ako v prvej časti, ale tiež sa mi zdalo, že ma príbeh viac vtiahol. Bavilo ma čítať o tom, ako si Mahan vylepšuje postavu a profesie, ako plní úlohy, ako pri tom rozmýšľa a využíva svoju zvláštnu intuíciu... Páčilo sa mi, kam to celé smeruje. A tiež to, že sa nenechá nalákať na sladké rečičky super silných hráčov. Jeho úlohy boli tiež obzvlášť zaujímavé a poprepájané - celý svet je zaujímavý a až Mahanove myšlienky mi museli občas pripomenúť, že je to celé naprogramované a sú za tým rôzni vývojári, ktorí to celé sledujú...ale zjavne za tým bude niečo omnoho väčšie. Koniec ma dosť prekvapil, na ďalšiu časť sa teším, som naozaj zvedavá, ako sa to bude celé vyvíjať ďalej.
Po skvěle rozjeté jedničce následuje neméně skvěle odsýpající dvojka. Šaman sílí, získává na věhlasu a autor žene děj dál bez zbytečných zastávek a zdržení. Líbí se mi rozvoj postavy i děje. Tak, jak si Mahan občas všímá, že se do hry až nečekaně vžívá, stejně tak se do jeho příběhu vžívám hluboce já. A baví mě to. Sem s trojkou!
Druhý díl byl hodně dobrý, ale přece jen o trochu horší než první.
I tak se ale těším na další díl, který bude jistě napínavý jako tyhle dva první.
Tak neviem, celú dobu som mal chuť si nainštalovať Diablo 3. Stále ten trest nedáva veľký zmysel, ale veľmi dobre sa to počúva – hneď idem na ďalší level..
První díl série byl skvělý, ale druhý se mi zdál o něco ještě lepší. Příběh mě naprosto pohltil a vtáhl do hry. :D Při čtení jsem měla pocit, jako bych tam byla. Příběh je detailní co se týče hodnocení, pozice, levlů, dovedností, schopností... Prostě co vidíte, když hrajete hru s více hráči. Jsou tam lidé, elfové, lovci, klany, umělé postavy, nestvůry, úkoly, odměny, tresty a další. Rozhodně je i hodně proměnlivý a zajímavý. Není předvídatelný a svým vývojem mě překvapil. I když... podezření na toho zloducha jsem měla správné. Ono se to samo nabízelo, když si člověk srovná fakta a pak i Mahan má super dedukční schopnosti a intuici. Jo, párkrát se spletl a pěkně s ním vyorali, protože dělal přesně to, co se nakonec ukázalo, že bylo v plánu :D. No, ale zase se to změní... Každopádně, co mě nejvíce ze začátku nadchlo je, že jsou tam draci . Celkově se mi příběh v díle velmi líbil, četl se dobře. V příběhu se neustále něco dělo, měnilo. Nenapadá mě nic, co by mi vadilo, žádné mínusy. Za mě super.
Druhý díl byl lepší než první, asi zase nadhodnocuju, ale tahle série mě fakt baví, i když hraju úplně jiný typ her.
Skvělé pokračování série. Opět úžasné zpracování a příběh? Prostě pecka. Poslouchám vždy v práci a už teď se těším na další díl.
Pod komentář uživatele Hadati se mohu podepsat....
Ano základních informací ubylo, to je pravda, ale pořád výprava neztratila pachuť vzdělávacího kroužku. Na jednu stranu je to berlička pro ne-gamery, ale na druhou stranu věřím, že to pomalu začne otravovat i úplného mudlu. Když už jsem u těch pravidel, nějak mi uniklo, kdy hrdina přestal mít orgasmy s dalším levelem? Ptám se protože v první knize s tím dělal velké haló, jak postava nesmí umřít jinak nedostane orgasmus, dokud se nedostane zpátky na předchozí level a točila se okolo toho jedna celá dějová linka.
Samozřejmě jako u jedničky, když hlavní hrdina potřebuje vibrátor z adamantia na veledůležitý úkol, který se nepovedl za dlouhá léta nikomu jinému, ejhle co hlavního hrdinu nenapadne? Sedne si na ten který kámen, něco ho zatlačí do zadku, a co to to asi je hmm? Samozřejmě adamantiový vibrátor! Jak už někteří naznačují, zavání to tím, že někdo tahá za nitky, protože jestli ne, tak je to veletrapné. Přijde mi, jako by autor nedokázal přenést přes srdce, že hrdina v nějakém úkolu neuspěje, proto vytváří až groteskní náhody, aby mu quest vyšel....
Na druhou stranu je to čtivé/poslouchatelné, ne že ne, ale vždy když už si říkám jo začíná to být opravdu dobré, tak tam autor udělá nějakou botu (viz. výše) a mě to začne strašně smrdět prvoplánovostí.
Nakonec tomuto dílu dám čtyři jen tak tak dolevlené hvězdy, ale rovnou podotýkám, že u dalšího dílu, který už mám doposlouchaný, půjdu razantně dolů.
Já prostě nejsem hráč, tak mi tento druh literatury nic moc nedává. Ale příběh je vcelku zajímavý.
Stále čekám, kdy se objeví to ALE, kvůli tomu "štígru", které Mahan má. Že se konečně ukáže, kdo z venku tahá za nitky a proč tím ovlivňuje hru. A ono pořád nic.
Boží. Ještě lepší než první díl . Je zde všechno, draci, vlci, trpaslici atd.. Bože, jak se jedná o draky tak já jasam. Miluju draky. Moc krásné
Hra pokračuje a hlavní hrdina se stává středem mnoha a mnoha náhod, pokud by se jednalo o hru pro jednoho hráče, tak je to pochopitelné ale u hry pro hodně hráčů jsou ty náhody až nepatřičné. :-(
Útěchou může být tušení, že hlavní hrdina se stal obětí plánů tvůrců hry ale proč zrovna on? Finální rozuzlení je až nebývale bombastické a ztratil jsem přehled o motivaci postav. Tohle je prostě počítačová hra a příběh zde dává smysl asi jako příběh v pornu. :-/ Nicméně kniha je stále čtivá a nikterak mě neurážela a dostal jsem asi to co jsem čekal.
Druhý díl s názvem Kartosský gambit, je pokračování série Cesty šamana od V. Mahaněnka. Oproti prvnímu dílu už to má ten správný LitRPG náboj.
Mahan opustil vězeňské doly a byl poslán do vesnice zvané Beatwick. Není to zrovna místo, kde chcete skončit, pokud si chcete levelovat postavu. Jenže to by nebyl Mahan, aby ho nepotkalo štěstí na úkoly, a to i velice vzácné. Ve vesnici řádí jakási bestie, o kterou je třeba se postarat. Za účasti NPC se úkolům snaží přijít na kloub, avšak netuší, že právě v této vesnici se chystá něco velkého. Scénář, který má spojit největší klany Barliony. Herní svět se má změnit a Mahan, který se stane ústřední postavou, k tomu přišel jak slepý k houslím. Závěrečná bitva byla opravdu strhující.
Spousta čtenářů poukazuje na to, že hlavní hrdina má velké štěstí. K tomu bych podotkl, že u LitRPG tomu tak prostě je. Nebude příběh o někom, komu se nedaří a je nezajímavý. Mahan tu je naštěstí pokorný a nemyslí si, že je něco víc. Navíc tu dostane často na prdel
IG: next_fantasy_one
Druhý díl trpí stejnými neduhy jako ten první. Mahan i nadále zažívá neskutečné štěstí v tom, být ve správné chvíli na správném místě, zvolit ten správný způsob na odkrytí úkolu či odměny, které dosud za desítky let jiný hráč neodhalil, získat odměnu, která mu unikátním způsobem pomůže nebo vylepší jeho schopnosti apod.
Když však při čtení přistoupíte na tuhletu hru (kdo ví, třeba v zákulisí skutečně někdo hýbe událostmi tak, aby Mahan dostal to, co potřebuje) hodně se pobavíte.
Ty nejnudnější pasáže ve stylu získávání zkušeností výrobou jednoduchých věcí a zabíjením krys byly víceméně odstraněny. Oznámení o levelování tu sice stále je, ale v menší míře a většinou přinesou i nějakou zajímavou informaci.
Mahan se pak také dává postupně do křížku s různými mocnými frakcemi hráčů, což je nadějí pro více zábavy do budoucích knih.
V závěru druhého dílu pak dojde k epické bitvě, která má kolosální důsledky pro všechny hráče i NPC. Asi něco jako když přidáte do hry datadisk. Trochu mi to připomnělo finální bitvu v Ready Player One. A Mahan je, samozřejmě, ve středu celého tohoto dění jako postava na nízkém levelu konkurující hráčům na trojciferných levelech.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
hry dobrodružství virtuální realita pro dospívající mládež (young adult) LitRPG (herní svět + fantasy/sci-fi) fantasyVasilij Michajlovič Machanenko také napsal(a)
| 2017 | Úkol přežít |
- Kartosský gambit / Spisy jedné knihomolky
- Kartosský gambit / Knižní svět

90 %
79 %
Oceňuji, že litRPG je žánr čtivý i pro nehráče. Druhý díl je ještě akčnější než ten úvodní a nevěřila bych, že “počítačový” příběh může být tak poutavý.
Šaman Mahan plní úkoly, vylepšuje své dovednosti, sílí a získává nejen zkušenosti, ale i spoustu vyjímečných schopností, předmětů a dokonce i totem. Jeho věhlas neodpovídá jeho levelu, ale schopnostem zcela určitě. Vzhledem k tomu, že hlavní hrdina je chytrý a sympatický, je to čtivé a opravdu si to užívám.
Jako svůj velký bonus musím u této knihy ještě zmínit, že jsem ji doporučila svému vnukovi a má reputace u něj vzrostla nebývalou měrou. :-)