worka worka komentáře u knih

☰ menu

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Nevím, asi jsem knihu úplně nepochopil(?) Snad manifest obecně k větší toleranci?
Myslíte, že rozhodnutí Jongje stát se stromem vyplynulo z patriarchálního útlaku? (Aniž bych tamní patriarchální útlak bagatelizoval.) Dostalo se jí zastání v "ženských kruzích"?
A jak jsme na tom s patriarchátem my? No, my neumíme vyřešit ani důchodovou reformu a školství, které se týkají všech bez rozdílu pohlaví, tak ani není co očekávat.
Myslíte, že je naše "západní" společnost o tolik tolerantnější? Jak se stavíme my ke svobodnému rozhodnutí ukončit svůj život?
Jak se stavíme k ceně života obecně? Málokdo řeší způsob života a smrti tisíců hospodářských zvířat. (Pro mně jasná souvislost a důvod pro vegetariánství či snižování konzumace masa.) Jaká bouře se na druhé straně odehrává např. kolem interupcí v USA, Polsku...
Pokud připustíme, že ontogeneze (vývoj jedince) je zrychlený průběh fylogeneze (vývoj druhu), tak kde je ta dělící čára?

17.04.2024 3 z 5


Velké léto Velké léto Ewald Arenz

Kniha je zařazená i ve fochu "pro dospívající mládež". Zkusil jsem ji tedy vnutit náctileté dceři. Tu vůbec nezaujala a ani se moc nedivím. Ač mně se docela líbila. "Příběh ze staré doby." Za sebe dávám max 4 hvězdičky, spíš 3,5.

23.01.2024 4 z 5


Dělám si to sám Dělám si to sám Martin Váša

Jako audiokniha. Pokud je autor skutečně homosexuál, tak jedna hvězda za snahu o humor. Ano, i jsem se párkrát zasmál, ale jinak jsem měl pocit, že mi tato četba nic nedává. Nedočteno.

24.08.2022 1 z 5


Jediné pravé lásky Jediné pravé lásky Taylor Jenkins Reid

Skvělá žena váhající mezi dvěma skvělými muži. Jeden z mužů se pak trochu pokazí, aby bylo jasné koho si vybrat. Poté se napraví a je zase správňákem.
Hrdinka nemusí řešit žádné ekonomické či jiné problémy a manželství zůstalo bezdětné. Může se tedy plně věnovat rozboru svých emocí.

20.07.2022 3 z 5


Začni teď! - Průvodce otužováním Začni teď! - Průvodce otužováním David Vencl

Poznámka k poznámce :-)
Ano, máte pravdu. Johanna má za krkem vyvažovací závaží a její plavky vypadají podezřele zatepleně.
Nedokážu posoudit, o kolik ji to posunulo.
https://www.youtube.com/watch?v=QEvH210c-Bk
Johanna Nordblad claims under-ice freedive world record with Lobster Weight

Tak tedy jiného borce z 26.3. 2020:
https://www.youtube.com/watch?v=_OqBcEOsnTs
Longest freedive under ice 101m (331ft) in SPEEDOS! by Kristian Mäki-Jussila
No wetsuit, no WEIGHTS, no fins, no official world record but just me freediving 101m underneath the ice cover in Finland

Takže ano, opět to není oficiální rekord... ;-)
Nechci rozpoutávat žádné vášně, ale prostě borců schopných uplavat 80 a víc metrů pod ledem je celá řada. (A už mlčím.)

14.03.2022 2 z 5


Začni teď! - Průvodce otužováním Začni teď! - Průvodce otužováním David Vencl

INTRO: "Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku." Červený trpaslík, Série I Epizoda 2, Ozvěny budoucnosti.

David Vencl je vzděláním tělocvikář. Je znát, že není spisovatel. V tomto směru by asi laťku měl zvyšovat Petr Bílek - redaktor MF Dnes, ale ani tomu se to nedaří. Budiž, u faktografické / naučné knihy bych to příliš neřešil. Jak je na tom tedy kniha v informačním směru?

Nějakou dobu už se otužuju. Do zimní přehrady chodím druhou sezónu (psáno v polovině ledna). Tyto empirické zkušenosti jsem chtěl podpořit i trochou teoretických znalostí a postupů. David Vencl nabízí profesionální otužovací kurzy a hned na straně 8 zazní povzbudivé "Nemusíš se učit z vlastních chyb, udělal jsem je za tebe a ty se poučíš z těch mých." Hurá, to přesně chci.
Jak ale přibývaly přečtené stránky, rozsah mých znalostí se nijak neprohluboval. Občas nějaká informace probleskla, ale spíš mezi řečí, v rámci "historek z natáčení". Informace jsou roztříštěné a různě opakované v různých kapitolách.
Také se nám David rád pochlubí selfíčky, zejména s mediálně známými tvářemi.

Wim Hof, který vytvořil více než 24 Guinessových rekordů nám říká: "dokážete to také". Wim, ale uplaval "jen" 60m a freediver David Vencl dalších 20m přidal. Tak nám s oblibou opakovaně říká: Jsem tvrďák, sporty dělám na extrémní úrovni. Budu plavat, co nikdo nikdy neuplaval (str. 171).
(Finka Johana Nordblade dala 21.3.2021 pod ledem 103m.)

Pokud chcete s otužováním začít, může na vás kniha motivačně zapůsobit. Nějaké informace v ní též dostanete, byť ne v ucelené a přehledné formě. Pokud používáte rozum (plavat podél břehu, neriskovat, lépe nejít sám..) a už jste nějaké informace vstřebali - třeba i jen z novinových článků, kniha vám nejspíš nic nového neodhalí.
Za mně spíš zklamání a max 50%.

PS: David Vencl na dělání děr do ledu doporučuje dvouruční sekeru. Mně se na silnější led víc osvědčila dlouhá pila na Ytong. U sekání se vám prosekávané místo zalévá vodou a vy na sebe úspěšně cákáte mix vody a ledových střípků. Radši jen proklovnu dírku pro pilu a pak řežu. Johana to tak dělá taky ;-) , ale má mnohem hezčí pilu.

17.01.2022 2 z 5


Telesná výchova Telesná výchova Martin Šimečka

Příjemné čtení. Dobře plynoucí kratší kapitoly. Skladbu sportů mám trochu jinou než autor, ale i tak jsem občas souhlasně mručel :-) Kniha vám asi zlom v životě nezpůsobí, ale inspirace se v ní určitě najde.
8/10

28.05.2021 4 z 5


Můžeš (po)dělat cokoli Můžeš (po)dělat cokoli Miky Škoda

Právě jsem si přečetl veskrze pozitívní ohlasy "předčtenářů". A asi už jsem starej. Ne, že by se s většinou Mikyho názorů nedalo rámcově souhlasit, ale jejich naplňování už je trochu jiná káva. Pro mě Miky prostě není podnikatel, ale markeťák. Mluvící hlava, která toho mnoho řekne, ale málo sdělí. Příliš mnoho vět o výzvách a překonání komfortní zóny.
Abych byl konkrétnější tak např:
Na str 184 horuje "Mnohem důležitější otázka, než kolik beru, je kolik dávám". Včetně odpálení reakce "musíš z něčeho žít" do nepodstatných prkotin. Ale hned na str 185 se dozvídáme "S fizioterapií je konec". Proč? Inu, zejména kvůli vizi slabého výdělku.
Úspěšný podnikatel prodal úspěšnou firmu - aspoň tak je to v případě Mikyho prezentováno. V kapitole "Prodej firmy" se dočtete, že prodej skončil dluhem, který Miky splatil penězi od rodičů.
O projektu Low Cost Race bych se mohl rozepsat nadlouho, ale shrňme to do sousloví "nejsem cílová skupina", i když jsem před lety jel stopem třeba do Itálie. Přes masovou mediální podporu a "partnery" typu O2, startupové financování atd. končí každý ročník v dluzích (str 303 dole).
Nu firmám to evidentně nevadí a najímají Mikiho jako mentora a poradce.
V knize se mihne řada známých jmen (Kovy, Kazma, Celeste Buckingham, Janeček..) aniž by měla nějakou podstatnější roli.
Miky určitě umí dobře a pohotově mluvit. Otázka je: Má nám opravdu hodně co říct?
Dvě hvězdy: za snahu a za upřímnost.
(PS: budu za škarohlída, ale na obalu je hned na druhém řádku uvedeno, že Miky vystudoval dvě vysoké školy. Jestli jsem dobře pochopil, tak reálně je bakalářem Fizioterapie a též bakalářem Rekreologie. Ověnčení tituly nemusí být důležité, ale rozíl v těchto dvou informacích prostě je.)

11.05.2021 2 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

(SPOILER) Kůň Boxer: "Budu pracovat lépe a radostněji..."
Úžasně nadčasová kniha. Tohle se dělo za rudých komančů a přiznejme si, že se to děje i teď :-( Dlouho jsem knihu míjel, jako notoricky známou. Kdo nečetl, hodně doporučuju k přečtení. Budu se muset podívat i po další Orwelově tvorbě.
Tak ahoj, sejdeme se u řezníka.

23.03.2021 5 z 5


Chlapec, který viděl pravdu Chlapec, který viděl pravdu neznámý - neuveden

Za mě asi spíš trochu zklamání. Přijde mi umělé, vše do sebe až příliš hladce zapadá. Tím mi připomíná podvržené "Poselství od protinožců". Aniž bych zpochybňoval, že je např. možné vidět (vnímat) auru atd, tak celkové vyznění mi nějak nesedí.

23.03.2021 3 z 5


Duše domu Duše domu Ondřej Netík

Útlá knížka s dobrou informační hodnotou. Vlastní stavbou se zabývá až ve druhém sledu. Spíš než návod na stavbu je to zamyšlení, co od domu chceme a opravdu potřebujeme. Vyjít z osobního auditu.
Ukazuje, jak se stavebnictví zvrtlo v "zámecký standard". Jak nám zákony mnohdy vlastně brání v rozumné realizaci i jak hypotéky umožnily stavebnictví prodražit.
V závěru 3 reálné příklady staveb (2x rodinný domek, 1x minidomek).
Líbilo a celkem to souzní s mým pohledem na problematiku.

08.03.2021 5 z 5


Na jeden nádech Na jeden nádech Adam Skolnick

Aktuální vysoké hodnocení knihy (95% /4 hodnocení) je pro mě překvapením.
Za mě spíše zklamání. Ústřední postava Nick Mevoli je vykreslován jako prima chlápek a parťák. Do tohoto obrazu mi, ale nesedí jeho záchvaty vzteku a až paranoidní podezřívání tréninkových parťáků z konkurence.
O co jde:
- Po nevydařených ponorech Mevoli řve, mlátí do vody, kope do věcí. To by možná prošlo bez povšimnutí u fotbalové primadony, ale ve freedivingu, kde záleží na klidu a soustředění se to nenosí. Že jeho chování nebyl až tak marginální problém ukazuje, že i kvůli němu nezískal trenérskou licenci (str. 274)
- Mevoliho trenér se ho snaží brzdit v rychlosti nabírání hloubky, ten z toho vyvozuje, že se bojí prohry s ním na závodech a varování ignoruje.
- Tréninkový parťák Johny mu pomůže radami prodloužit výkon v dynamické apnoe o 30 metrů. Jakmile se, ale Johnymu zadaří na hloubce, vidí v něm Mevoli konkurenta, který ho varováními chce jen brzdit.

Prostě velmi talentovaný chlápek, který plive krev, ale nepřipustí, že by to ti okolo mohli myslet se svými varováními dobře. Takže jeho konec až tak nepřekvapí.
Jako mnohem větší tragedii bych vnímal smrt Natalie Molochanové, které je věnována cca 1 stránka.
O samotném potápění se tu bohužel moc nedozvíte. Ucelenější informaci najdete na Wikipedii než tady na cca 300 stranách :-(

15.01.2020 2 z 5


Mluviti pravdu Mluviti pravdu Josef Formánek

"Četl" jsem jako audioknihu a nebýt mnoha pozitivních komentářů, tak bych ji celkem záhy odložil. Takhle jsem vydržel do konce, ale nevím, jestli to stálo za to :-/
Kniha na mě působila jako cílený, leč nepovedený pokus o "velkou literaturu". Může být ovlivněno způsobem načtení. S postavami a jejich jednáním jsem se prostě nepotkal.

03.01.2020 1 z 5


Co tě nezabije Co tě nezabije Scott Carney

Můj komentář bude bohužel kritičtější než předchozí:
O vlastní metodě Wima Hofa se na 280 stranách dozvíte minimum. Faktů a zajímavostí pár najdete (pro mě vlastnosti "hnědého tuku"), ale také jich nejsou zrovna přehršle.
Kniha na mě působila roztříštěným dojmem. Sám Carney přiznává, že ji psal delší dobu a v nárazových úsecích. Asi se mu pak už nechtěla "učesávat"
V některých místech pochybujete, co tím chtěl autor / překladatel říci. U termínů typu "profesor energetiky a zdraví" se s pochopením usmějete jinde znejistíte. Str. 269/270 = před/po, ale dva zcela totožné grafy - nebo mi něco uniklo? Atd.
Silnou stránkou knihy je motivační schopnost. Náhled, že zima není jen nepříjemnost, ale i prostředek, který vás může posunout. Ano, i já se na závěr sprchuju studenou vodou :-)
66% = 3.3 hvězdičky

14.02.2019


Můj dlouhý běh Můj dlouhý běh Luboš Brabec

Příjemně civilní kniha o běhání. Srovnejte si třeba kapitolu "Na dno měděného kaňonu" s McDougallovým "Born tu run". Nějak je mi ten český přístup bližší a věrohodnější. Jsem stejný ročník a též jsem běhal tratě 3..50 km, takže mě knížka dost oslovila. Ale chápu, že pro "neběžce" moc zábavná být nemusí. Za mě splnila očekávání.

20.01.2018 5 z 5


Spánková revoluce: Transformujte svůj život noc po noci Spánková revoluce: Transformujte svůj život noc po noci Arianna Huffington

Revoluci nečekejte :-( Pokud považujete spánek za ztrátu času, tak si knihu určitě přečtěte. (Ale takový člověk po ní těžko sáhne.) Její hlavní poselství je, že "šetřit" čas nedostatkem spánku je nesprávná cesta. Je pravda, že naše společnost si zakládá na jakémsi "hrdinství" těch kdo spí málo. Ale výsledek je spíše kontraproduktivní: podrážděnost, špatná rozhodnutí, dopravní nehody atd.
Pokud ovšem spánek uznáváte jako potřebnou součást života, mnoho se toho nedozvíte. Přes úctyhodnou tloušťku 300 stran zůstává kniha stále na povrchu. O spánkových fázích téměř nic. O segmentovaném spánku kratičká zmínka v sekci historie. O doporučené délce šlofíků prakticky nic (při delším než 20 min se můžete dostat do hlubší spánkové fáze a je nepříjemné buzení) atd.
Takže bohužel objevnost slibovaná titulkem jaksi nepřichází. Zbytečně dlouhé. Za přehled a propagaci spánku dávám za mě cca 50%.

03.01.2018 3 z 5


Jak zatočit s únavou Jak zatočit s únavou Sohère Roked

Na jednu stranu varuje před množsvím chemie v potravinách. Např. kapitola "Chemický národ".
Na druhou stranu doporučuje užívat řadu multivitamínů a doplňků stravy. Jak ale rozlišit "hodnou" a "zlou" chemii se tu úplně nedozvíte. Obecné doporučení z knihy "kupujte dražší přípravky" v řadě testů neobstálo. Mnohdy je vyšší cena přípravků jen o investicích do reklamy.
Psychická únava zmíněna spíš jen okrajově. Přičemž bych souhlasil s trenérem Olliem na straně 216, že po celodenní práci je únava spíše psychická než fyzická. (S vyjímkou vyloženě fyzicky náročných profesí.)
Za mě trochu zklamání, cca 60%.

05.12.2017 3 z 5


Už budu! Už budu! Selma Lønning Aarø

Obdivuju manžela hlavní hrdinky, jak to zvládá. "A." je formát :-)
Knížka se smutným happy endem. (Jo, vím, že je to oxymoron, ale na mě tak působí.)
Vtip tu nepochybně je, ale do sekce "Humor" bych ji tak úplně neřadil. Spíš zamyšlení, u kterého je lepší se zasmát než brečet. I když obojí by bylo tak nějak na místě. Body cca 3.5/5.

16.12.2016 4 z 5


Venuše Samešová Venuše Samešová Venuše Samešová

Nic jsem od knihy neočekával a z knihovny ji přinesl jen ze zvědavosti. Mile mě překvapila svou otevřeností. O Pražských bohémech se sice nedozvíte téměř nic (Venuše se mezi nimi ocitla ve svých 16 letech, takže asi i proto), ale osud je to zajímavý. Osud holky, kterou se nikdo moc nesnažil vychovávat, kterou finančně podporoval zejména otec, takže nemusela prakticky nic dělat. Která nepopírá svou kariéru prostitutky atd. Na rozdíl od Tulipy si nemyslím, že by autorka dávala vše za vinu svému okolí, jen se snaží hledat příčiny.

10.08.2016 4 z 5


Nestydaté plavky Nestydaté plavky C. D. Payne

Odpočinkové čtení. Příběh příjemně plyne, ale vše až příliš hladce do sebe pasuje. Všechny osoby mají podobný smysl pro humor. Vše se vyřeší jaksi samo a hrdina se nemusí příliš angažovat. Dávam 3/5.

03.08.2016 3 z 5