Dělám si to sám

Dělám si to sám https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/346906/bmid_delam-si-to-sam-LzE-346906.jpg 3 246 98

Sedmadvacetiletý (už?!) Martin se snaží. Fakt. Na své blízké si vždy udělá čas, byť na úkor jiných blízkých; články do časopisu, kde pracuje, odevzdává s předstihem, třebaže jsou na hony vzdálené zadání; část výplaty posílá na spořicí účet, aby ji pak před výplatou zase vybral; dobře jí, venku, protože sám uvaří sotva čaj; má členství v posilovně a (evidentně) umí věci podat tak, že vypadají lépe, než jaké ve skutečnosti jsou. To poslední ho naučil Instagram. Je sám. Protože má fóbii ze seznamek a nevypadá zrovna jako Andrés Sanjuan (stojí za to vygooglovat), asi sám i zůstane. Když nad sebou tak přemýšlí, je buď nejlepší, nebo nejhorší člověk na světě. Nemůže se rozhodnout. Najisto ví jediné: Dělá si to sám. A píše si o tom deník.... celý text

Přidat komentář

Myshkin
17.03.2024

Je tam něco z Augustena Burroughse, z Bridget Jones... Styl a humor jsou silná stránka knihy, autor umí psát. Ale měl jsem pocit, že jsem se ocitl ve světě filmu Ďábel nosí Pradu, ne v Praze. Bylo těžké se s hrdinou a prostředím v čemkoli ztotožnit.

stolbice
27.01.2024 5 z 5

Boží :-) skvěle jsem se bavila a ty hlášky....
"Doufám, že v noci při cestě na záchod šlápne na lego. Nebo minu."
Prostě bavilo od začátku do konce aneb nesuď knihu podle obalu (ten mě tedy vůbec nenalákal :-))


malpet
25.12.2023 1 z 5

Taková rádoby Česká Bridget Jones. Tahle kniha je plná největších klišé o gay životě, hrdinovi je 30, píše sloupky do časáku ale má na bydlení v Praze, chodí na kosmetiku a jezdí po Praze taxíkem. O vztazích jenom mluví, seznamky nesnáší, ale vlastně není divu když si místo Grindru nainstaluje Tinder pro heteráky... Tahle kniha jen utvrzuje čtenáře, že gay je neschopná uvřískaná zženštilá osoba zmítaná svou myslí z rohu do rohu aniž by měla sílu nějak tento svůj osud změnit.

az007
23.09.2023 5 z 5

Z kraje jsem se nemohla nějak začíst, ten styl psaní byl pro mne jiný. Ale pak jsem se fakt pobavila, zasmála a jsem ráda, že jsem knihu hned neodložila. Je to oddychovka, plná vtipných vět. Myslím, že pobaví každého.

Rainbowdreamer
17.07.2023 5 z 5

Super kniha s mnoha originálními hláškami, při které jsem se na mnoha místech zasmál. Je osvěžující číst životní příběh od někoho, kdo se dokáže podívat na sebe s nadhledem a humorem, i když zažívá nejrůznější trable. Život současného gaye z pražské Letné (zde já osobně oceňuji reálie z této části Prahy, kterou dobře znám) je podán s lehkostí a s jistým lehkým cynismem, který Martinovi umožňuje překonávat i některé nelehké okamžiky svého milostného i pracovního života. Děj rychle odsýpá, autor se nezabývá dlouhými nudnými popisy a soustřeďuje se na prožívané události a jejich důsledky. Oceňuji i dějovou linku se silným vztahem Martina k mamince a prarodičům, kde vyprávění trochu zvolňuje, ale člověk si aspoň odpočine od rychlého sledu událostí v jiných částech knihy. Po dočtení mi došlo, že některým příběhům zůstal otevřený konec bez vysvětlení (potyčka Aleše a Ctirada, dočasné zmizení Aleše). Také jsem se ne úplně orientoval v některých lidech, kteří se kolem hlavního hrdiny pohybovali (např. Richard, Honza, Jana) protože autor je velmi úsporný v explicitním vysvětlování kdo je kdo, a ponechává na čtenáři, aby si leccos z postupných náznaků domyslel sám - to neberu jako výtku, protože to tak autor evidentně úmyslně zamýšlel, a při četbě to v zásadě nevadilo. S radostným očekáváním se jdu začíst do druhé autorovy knihy.

Gaabii
15.05.2023 5 z 5

Takhle jsem se u knížky nezasmala už celou věčnost. Vážně se mi kniha moc líbila, akorát bych tam chtěla (jojo, moje romantická část) více o Alešovi, byl tam hrozně okrajově, to už tam více byli ti jeho kamarádi. Ale jako oddechovka a na zvednutí nálady úplně ideální kniha. Řadím do knih, které budu v budoucnu číst znovu.

knihomol1985
24.01.2023 4 z 5

Dobrá oddechovka co pobaví :-) žádný převratný děj se neděje, prostě spíše humorná kniha - pro mě audiokniha u které jsem si dělal svoje věci doma.... ztracený čas to určitě nebyl když se člověk i zasmál u ní :-) hlody tam byli dobrý :-)

Přečti_si
30.12.2022 3 z 5

Jako první jsem četla druhou knížku od autora a ta byla perfektní - pro mě o něco lepší než tato první, ale i tak super vtipná oddechovka.

knihovna22
15.11.2022 2 z 5

Já se v těch Martinových klucích moc nevyznala ... A nebavilo mě to jeho věčný fňukání po někom. Až na pár vtipných postřehů nuda :-(

Paja11.11
15.09.2022 4 z 5

Kniha je jednoduchá na čtení a zajímavě zpracovaná. Při čtení jsem se zasmála a jednou mi i slza ukápla, bohužel některé pasáže mi ale přišly nezajímavé či zmatené.
Doporučuji knihu na oddychové čtení.

worka
24.08.2022 1 z 5

Jako audiokniha. Pokud je autor skutečně homosexuál, tak jedna hvězda za snahu o humor. Ano, i jsem se párkrát zasmál, ale jinak jsem měl pocit, že mi tato četba nic nedává. Nedočteno.

LucySmile
18.08.2022 2 z 5

Mě to bohužel moc nezaujalo. Některé části byly vtipné nebo úsměvné, ale většinou jsem se ztrácela kdo je kdo. Dobře myšleno, ale bohužel nic pro mě.

Nika2191
29.06.2022 5 z 5

skvěle napsané, doporučuji

mysak518
15.05.2022 4 z 5

Poslechnuta v podobě audioknihy a nenudil jsem se přišlo mi to podoba verze deník Bridget Jones

rumova_kulicka
03.02.2022 1 z 5

Na tohle je můj čas vzácný. Nedočteno...

SynD
08.01.2022 odpad!

pro mě zcela nečitelné

Fanda74
31.12.2021 5 z 5

Mně se knížka líbila, vtipné postřehy, hrdina bere "gay svět" s takovým příjemným nadhledem (žádné drámo), ale co tam má být tam je. Myšlenka "Dělám si to sám" mě fakt chytla. Při čtení jsem se několikrát dost hlasitě zasmál, a bylo jasné, že některé pasáže jsou tak psané, aby se čtenář zasmál, ale vůbec mi to nevadí.

mar.jir
27.08.2021 4 z 5

Bridget Jones v mužském provedení.
Zaregistrovala jsem (a zaujal mne) druhý díl, který vyšel letos, tak jsem si samozřejmě nejdříve musela přečíst ten první. A rozhodně nejsem zklamaná. Nejde o žádný počin vysoké literatury, ale je to kniha, která pobaví. Může se v ní najít každý lehce ztracený mileniál, který umí špagety s kečupem na dvacet způsobů a neustále si posílá peníze mezi spořícím a běžným účtem. Pohled na trochu jiného hrdinu, než na single ženu okolo třiceti, je osvěžující. Nemůžu se dočkat, až si přečtu další díl.

Alena_S
18.08.2021 5 z 5

Přečteno v poloze ohybu smíchy v pase, postavy jsou úžasné, ale chvilku jsem si musela zvykat:
Si vezměte, že do člověka od školky cpou, kdy má přijít první auto, dítě a dovolená v Jugošce, ráno že se vstává do práce a tam se je až do důchodu - a pak přijde Martin a jeho svět, a mně se chce ječet "Vaše starosti bych chtěla mít!"
Nu což, aspoň je s ním sranda a do té knížky si ráda zase zajdu odpočinout.
Na pět hvězd asi není, ale když jsem si tu přečetla, že ji někdo vyhazoval, přidám jednu na revanš.
A hurá na pokračování.

Katrinreading
30.04.2021 1 z 5

Chystám se na autorovu novinku, kterou mi doporučila kamarádka, tak jsem si nejdřív přečetla jeho prvotinu a nevím, jestli se mi ještě bude chtít číst jeho další román. Hlavní hrdina mi připadá zbytečně ironický, protivný, nepříjemný. Jako elitář bez sebereflexe, a proto jsem asi na straně 80 musela knihu odložit. Je mi líto tak nízkého hodnocení, protože českým autorům držím palce, ale tohle byla jedna velká nepříjemnost.