Telesná výchova

Telesná výchova https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459117/bmid_telesna-vychova-3Qp-459117.jpg 4 71 15

Martin M. Šimečka na niekoľko mesiacov v roku opúšťa civilizáciu a sťahuje sa na samotu, do maringotky pod Muránskou planinou. Tu zredukuje svoje potreby na asketické minimum a oslobodí sa od tlaku vonkajšieho sveta. Tu vznikla Telesná výchova, skvelá, ľahká kniha o vášnivej ceste k hraniciam výkonnosti vlastného tela a k ich poznaniu, spojenej s rozkošou a trápením pri neustálom dokazovaní správneho výkladu seba samého. Vychádzal z predpokladu, že máloktorý spisovateľ má takú bláznivú telesnú históriu ako on a že máloktorý celoživotný športovec sa stane spisovateľom. Kto iný by mal napísať knihu o tele a mysli? O princípe neistoty, o kontraintuícii pohybu pri tenise či kraule, o starnutí, o kráse cvalu ale aj hlivenia?... celý text

Žánr:
Fejetony, eseje , Filozofie , Osobní rozvoj a styl

Vydáno: , N Press
Originální název:

Telesná výchova , 2020


více info...

Přidat komentář

katallinka
22.02.2024 3 z 5

Tohle pro mě bylo dost velké vystoupení z komfortní zóny a zase si dám na delší dobu od něčeho podobného pauzu. Musím uznat, že autor je poměrně dost inspirativní a jeho úvahy o sportu jsou zajímavé. Nicméně mě podobné úvahy neoslovily a nemám pocit, že by mi kniha pomohla se někam posunout. 2,5*

Limonadovyjoe
14.02.2024 4 z 5

Tohle bylo na poslech velice inspirativní a láska k pohybu jde vyčíst v každé kapitole. Hluboké myšlenky zejména o běhání, plavání nebo tenise s vlastní zkušeností autora ale také s hledáním souvislostí s historií, filozofií a psychologií.
Myslím, že kniha dá každému amatérskému sportovci něco navíc a minimálně nám vysvětlí sílu intuice, která nás drží v amatérské úrovni. A co potom takový boj těla a mysli, pohodlnosti a touhy překonávat sama sebe?


radimch
12.02.2024 5 z 5

Velmi inspirativní, jsem rád, že jsem tuhle knihu četl.

hrebmi
05.11.2023 1 z 5

Mně to bohužel nesedlo vůbec. Jsem rád, že jsem podle recenzí jeden z mála, ostatní hýří nadšením. To je dobře, MMŠ to aspoň nepsal zbytečně. Martina Šimečku mám v úctě a rád čtu jeho novinářské texty, včetně třeba jeho popisu Cesty hrdinov SNP, tedy reportáže o sportovním výkonu.
Tady jsem původně čekal myšlenkování kolem jeho pobytů v osamění na horách v maringotce. Nekoná se, snad kromě úplného úvodu a závěru. V pořádku, moje chyba, že jsem si to vysnil, protože bych na to býval byl zvědavý.
Je to o sportech a sportování. Budiž, úplně motivačně to ale na mne nepůsobí, že bych hned nazul "maratonky" a vyrazil. A upřímně - člověk, který začíná ráno třemi cigaretami k snídani pro mne sportovní inspirací nebude. Prostě ne.
A filosofování? Inu, MMŠ má načteno, většinou asi spíše z mládí, z tátovy knihovny. Občas zajímavý postřeh, ale nijak hluboký. Některé myšlenky novinářsky hezky formulované, ale že by nějak úplně převratně, to ne. Existují vybroušenější mistři pera.
Celkově mi forma přišla strašně stručná, ve snaze obsáhnout všechny odžité sporty strašně po povrchu. Dramaturgicky kniha strašně tápe, to je její největší problém - není to přehled sportů s jejich charakteristikami, není to treninková příručka, není to autobiografie, není to filosofická kniha...Je to 143 stran, které jsem prolétl, občas i kousek přeskočil, nic moc to ve mně nezanechalo.
Rozsáhlá knihovna mi nedovoluje hromadit úplně každou koupenou knihu, takže tuto s lehkým srdcem posílám dál do světa.

vlaj
05.02.2023 5 z 5

Sport jako jedna z cest k poznání sebe sama i světa kolem sebe. Z textu je cítit poctivé hledání a pojmenování souvislostí, vlastní tvrdě vydřená zkušenost, přehled a nadhled, sebeironie a pokora.

Lieska
16.02.2022 5 z 5

hmmm, Šimečku mám veľmi rada, zvyknem ho počúvať v podcastoch... veľmi ma tešilo prečítať si tieto jeho úvahy o pohybe, tele a mysli. bavilo ma najmä, že som sa mohla trochu akoby vyskytnúť v jeho hlave a opäť nazrieť na jeho uvažovanie, ktoré je mi tak blízke. nehrá sa na najmúdrejšieho, ani na najšikovnejšieho športovca, práve naopak. je voči sebe kritický, ironický, po večeroch srká víno a fajčí... veľmi sympatické :)

V_M
06.01.2022 4 z 5

Dosti jedinečné, zvláště v našich - česko-slovenských - podmínkách, propojení tematiky sportu a reflexe, zejména filozofické, společenské a historické. Podáno sugestivně, vcelku vyváženě, přestože s jistou supivou těžkopádností, ale ta se k tomu paradoxně přímo hodí, jako by autor psal vybíhaje do vrchu - a my společně s ním čteme jedním, byť přerývaným (a soustředěným) dechem. Sám nejsem žádný aktivní sportovec, tenis už asi nikdy hrát nebudu a do jízdy na koni se taky nehrnu (třebaže k prostředí amatérského klubového sportu jsem měl v dětství a raném mládí blízko), ale i tak pro mě Šimečkova kniha byla obohacující - a to i v příslušných pasážích. Dokonce i zcela konkrétní rady a doporučení týkající se výše uvedených sportů totiž lze vnímat obecněji, metaforicky. Četl jsem ji v českém překladu, řekl bych, že kvalitním. Narazil jsem myslím na jediný kiks (co je to "ložisko těla"? - patrně tam mělo být "těžiště"), ale slovenský originál jsem neviděl. A je to vlastně škoda: od ostudného momentu, kdy pro finanční neudržitelnost muselo skončit výtečné slovenské knihkupectví v pražské Jilské ulici, u nás nemáme možnost prolistovat a zakoupit si knihy v jazyce národa, který je s námi už více než sto let úzce spjatý, a jsme odkázáni na překlady, což je snad pohodlné, ale leckdy absurdní a vždy odcizující.

kjší
19.12.2021 4 z 5

neist cez bolest, neprepinat sa, fáza odpočinku a oddychu je rovnako dôležitá, nicnerobenie a meditácia,nerobiť z každej aktivity sutaz a uspokojovanie narcistických potrieb. Akceptovať svoje limity.

jezekk
17.10.2021 5 z 5

Četba tohoto textu byl pro mě - současného amatérského tenistu a bývalého amatérského běžce - skutečný požitek, umocněný i tím, že jsem jej četl ve slovenštině, jazyku patřícímu k mému dětství. Inteligentním, upřímným a hlubokým přemýšlením o vztahu těla a mysli, výkonu, egoismu a altruismu ve sportu i v životě, kultu mládí a realitě stárnutí atp. se Šimečkovi ve výsledku podařil husarský kousek. Opravdu inspirativní čtení, a nejen pro bývalé či současné sportovce-intelektuály....
Nepochybuji, že podobné uspokojení naleznu i při četbě dalších autorových textů, na které se chystám.

ttommikk
05.10.2021 4 z 5

Nestává se často, že by autor dokázal propojit filozofii a literární rozhled s vlastní, ještě navíc velmi bohatou sportovní zkušeností. Častěji se vidí autor „filozof“, který sice sportu rozumí, ale jen ze zkušenosti sportovce amatéra, anebo případ opačný - sportovec s profesionální minulostí, kterému však chybí literární a filozofický základ. Knížka Tělesná výchova je jednou z mála, kde se pohyb a kultura přirozeně spojuje v jednom organickém celku.

Myslím, že člověk může psát o běhání, plavání a sportu obecně skutečně přesvědčivě pouze, pokud má sám naběháno, naplaváno tisíce kilometrů. Nesmí mu chybět dlouhodobý prožitek z pohybu. Martin Šimečka to vše má, a ještě přidává vlastní sečtělost.

Iv8
25.07.2021 5 z 5

Dlouho, dlouho jsem nečetla tak hlubokou a myšlenkové bohatou knížku. Moc díky za její napsání, určitě se k ní budu vracet. Vřele všem doporučuji.

Nevimm
20.06.2021 5 z 5

Mýlil jsem se, jestli že jsem celý život přisuzoval rychlosti a fyzické suverenitě klíčovou roli v samotném bytí? Dozajista Ano. Z mé honby za výkonem a dokonalostí nevzešlo žádné poznání, které by bylo moudřejší v porovnáním s poznáním těch, kteří nikdy nepřekročili práh tělesného pohodlí.
To neznamená, že bych té honby litoval. Mé výpravy za únavou a bolestí byly provázeny prožíváním osobité krasy, která se vyjevuje pouze při intenzivním pohybu. Mně za tu námahu stála, ale netroufám si ji nikomu doporučovat, protože cena je vysoká. Krása byť jiného druhu, je i v pomalosti. Díky psaní téhle knihy jsem přišel na to, že bych ji ještě mohl stihnout objevit

worka
28.05.2021 4 z 5

Příjemné čtení. Dobře plynoucí kratší kapitoly. Skladbu sportů mám trochu jinou než autor, ale i tak jsem občas souhlasně mručel :-) Kniha vám asi zlom v životě nezpůsobí, ale inspirace se v ní určitě najde.
8/10

Recidivista
19.03.2021 4 z 5

Súbor krátkych úvah (dumiek) o tele a mysli, športe a talente, zdraví, starnutí a mnohom ďalšom. Po prečítaní anotácie som naozaj nevedel, čo mám od knihy očakávať, ale vzhľadom na meno autora som akosi tušil, že to nemôže dopadnúť zle. Konečný výsledok potešil, páčili sa mi najmä úvahy o vplyve športu nielen na fyzickú stránku človeka, ale aj šport ako nástroj na „vyčistenie“ hlavy a prostriedok sebapoznávania.

Odporúčam čítať večer pri pohári dobrého vína a dávkovať radšej v malých množstvách. Najmä to víno. Viem, o čom hovorím. A ešte jedno upozornenie: buďte pripravení na to, že kniha aj u mimoriadne pohodlných ľudí vyvoláva chuť ísť si zabehať, zaplávať alebo zahrať tenis. Uvidíme, či mi to ostane do rána, alebo sa ozve skôr to víno.

8,5/10

Maros11
14.12.2020 5 z 5

Velmi prijemne citanie :) aj pre sportovcov aj nesportovcov

Autorovy další knížky

Martin Šimečka
slovenská, 1957
2019  86%Jsme jako oni
2020  88%Telesná výchova
2017  93%Medzi Slovákmi
1985  73%Žabí rok
2015  88%Džin

Kniha Telesná výchova je v

Právě čtených3x
Přečtených95x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce31x
Chystám se číst54x
Chci si koupit19x
dalších seznamech1x