Na jeden nádech

Na jeden nádech https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301440/bmid_na-jeden-nadech-RRX-301440.jpg 4 13 3

Volné potápění a touha pokořit hranice lidských možností. Soutěžení ve volném potápění testuje hranice lidských schopností přežít v jednom z nejnehostinnějších prostředí na planetě. Lidé, kteří holdují tomuto sportu na vrcholové úrovni, se běžně potápějí do takových hloubek, že se jim vnitřní orgány deformují tlakem, ztrácejí ve tmě prostorovou orientaci a jedna jediná chybička je může stát život. Jen málokterý volný potápěč se zatím potopil do takové hloubky jako Nicholas Mevoli. Nick byl přirozený talent lámající rekordy. Když tedy v roce 2013 dorazil na světově nejprestižnější soutěž ve volném potápění Vertical Blue, mělo se všeobecně za to, že jeho hvězdná kariéra bude pokračovat. Namísto toho se tato osudová soutěž stala jeho poslední a stín pochybností padl i na samotnou budoucnost volného potápění.... celý text

Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl Sport
Vydáno: , Jota
Originální název:

One Breath: Freediving, Death, and the Quest to Shatter Human Limits , 2016


více info...

Přidat komentář

xxtom
19.03.2024 2 z 5

Některé pasáže knihy jsou dost rozvleklé a po pravdě jsem měl problém ji dočíst.

worka
15.01.2020 2 z 5

Aktuální vysoké hodnocení knihy (95% /4 hodnocení) je pro mě překvapením.
Za mě spíše zklamání. Ústřední postava Nick Mevoli je vykreslován jako prima chlápek a parťák. Do tohoto obrazu mi, ale nesedí jeho záchvaty vzteku a až paranoidní podezřívání tréninkových parťáků z konkurence.
O co jde:
- Po nevydařených ponorech Mevoli řve, mlátí do vody, kope do věcí. To by možná prošlo bez povšimnutí u fotbalové primadony, ale ve freedivingu, kde záleží na klidu a soustředění se to nenosí. Že jeho chování nebyl až tak marginální problém ukazuje, že i kvůli němu nezískal trenérskou licenci (str. 274)
- Mevoliho trenér se ho snaží brzdit v rychlosti nabírání hloubky, ten z toho vyvozuje, že se bojí prohry s ním na závodech a varování ignoruje.
- Tréninkový parťák Johny mu pomůže radami prodloužit výkon v dynamické apnoe o 30 metrů. Jakmile se, ale Johnymu zadaří na hloubce, vidí v něm Mevoli konkurenta, který ho varováními chce jen brzdit.

Prostě velmi talentovaný chlápek, který plive krev, ale nepřipustí, že by to ti okolo mohli myslet se svými varováními dobře. Takže jeho konec až tak nepřekvapí.
Jako mnohem větší tragedii bych vnímal smrt Natalie Molochanové, které je věnována cca 1 stránka.
O samotném potápění se tu bohužel moc nedozvíte. Ucelenější informaci najdete na Wikipedii než tady na cca 300 stranách :-(


valda
06.12.2017

Tohle je kniha o freedivingu. Což je sportovní disciplína, při které se lidé potápějí do extrémních hloubek bez zásoby kyslíku. Každý rok se bojuje o vytvoření nového světového rekordu v maximální hloubce, do které se podaří závodníkům potopit, nebo třeba v maximální vzdálenosti uplavané na jeden nádech.
Oproti přístrojovému potápění je to takový "čistý" sport. Mezi člověkem a vodou není nic navíc. Kromě určité míry štěstí, jako všude, záleží pouze na tom, jak se dokážete soustředit, jak dobře ovládáte své tělo, a různé techniky, jak si dokázat poradit s extrémním tlakem, který na vás působí ve více než stometrové hloubce, atd.
Asi bych se tomuto sportu nechtěl nikdy věnovat, kvůli docela velkému náporu na organizmus (i když světová rekordmanka měla více než padesát let, o jakém jiném sportu se tohle dá říct), co mi připadá lákavé je ta svoboda, že se můžete na jeden nádech plavat klidně 3-4 minuty s delfíny, v tichu, někde v oceánu. Řekl bych že tenhle sport má určitou až meditativní atmosféru.
Tahle kniha se dělí na dvě části. V jedné je popisován život Nicolase Mevoliho, docela úspěšného freedivera, který nejspíš zemřel na následky poškození plic. Příčinou bylo asi příliš časté vystavování neléčených plic velkému tlaku pod vodou. Tahle část pro mě nebyla zas tak moc zábavná. On Mevoliho život, nebyl zas tak moc zajímavý. Prostě to byl takový plážový týpek, co se chtěl stát mistrem světa, tak na tom intenzivně pracoval. Byl celkem mladý, tak toho zatím moc nezažil. Druhá část, která se střídá s tou první je o tom, jak poslední roky probíhaly soutěže v tomto sportu. A autor v ní taky popisuje různé techniky, které freediveři používají atd. Je vidět, že freedivingu opravdu rozumí. A tahle část se mi hodně líbila. Pokud se chcete dozvědět docela dost informací o tomto sportu, tak doporučuji. Protože mi tenhle sport je tak trochu blízký, tak dávám hvězdičku navíc.
PS: Nechybí ani česká stopa. A taky doporučuji film o freedivingu Magická Hlubina.