Můžeš (po)dělat cokoli

Můžeš (po)dělat cokoli https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409978/bmid_muzes-po-delat-cokoliv-idT-409978.jpg 4 29 11

Tohle je inspirativní příběh sedmadvacetiletého kluka, který procestoval více než čtyřicet zemí, vystudoval dvě vysoké školy, založil dvě firmy a mezitím se několikrát dostal do pořádného průšvihu. Třeba když potkal medvěda nebo když prodělal první statisíce. Právě prostřednictvím vlastních zážitků a zkušeností Miky ostatním ukazuje, jak je důležité přijímat výzvy, věřit sobě i svému okolí a hlavně se ze svých fuck-upů na cestě za sny nepodělat.... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

Můžeš (po)dělat cokoli , 2019


více info...

Přidat komentář

JirkaTob
29.05.2022 5 z 5

Po dlouhé době je toto knížka, kterou jsem dočetl do konce a nad kterou jsem přemýšlel. Našel jsem si info o autorovi, poslechl si s ním rozhovory, podcasty...
I když mě mírně štvaly ty neustálé pády, čiší z knížky pozitivní náboj a snaha užít si život a něco po sobě zanechat.
V mnohém napsaném se s autorem ztotožňuji, ať už šlo o dospívání, vzdělávání nebo cestování. Škoda, že jsem si tuto knížku nemohl přečíst, kdyz mi bylo 17.

worka
11.05.2021 2 z 5

Právě jsem si přečetl veskrze pozitívní ohlasy "předčtenářů". A asi už jsem starej. Ne, že by se s většinou Mikyho názorů nedalo rámcově souhlasit, ale jejich naplňování už je trochu jiná káva. Pro mě Miky prostě není podnikatel, ale markeťák. Mluvící hlava, která toho mnoho řekne, ale málo sdělí. Příliš mnoho vět o výzvách a překonání komfortní zóny.
Abych byl konkrétnější tak např:
Na str 184 horuje "Mnohem důležitější otázka, než kolik beru, je kolik dávám". Včetně odpálení reakce "musíš z něčeho žít" do nepodstatných prkotin. Ale hned na str 185 se dozvídáme "S fizioterapií je konec". Proč? Inu, zejména kvůli vizi slabého výdělku.
Úspěšný podnikatel prodal úspěšnou firmu - aspoň tak je to v případě Mikyho prezentováno. V kapitole "Prodej firmy" se dočtete, že prodej skončil dluhem, který Miky splatil penězi od rodičů.
O projektu Low Cost Race bych se mohl rozepsat nadlouho, ale shrňme to do sousloví "nejsem cílová skupina", i když jsem před lety jel stopem třeba do Itálie. Přes masovou mediální podporu a "partnery" typu O2, startupové financování atd. končí každý ročník v dluzích (str 303 dole).
Nu firmám to evidentně nevadí a najímají Mikiho jako mentora a poradce.
V knize se mihne řada známých jmen (Kovy, Kazma, Celeste Buckingham, Janeček..) aniž by měla nějakou podstatnější roli.
Miky určitě umí dobře a pohotově mluvit. Otázka je: Má nám opravdu hodně co říct?
Dvě hvězdy: za snahu a za upřímnost.
(PS: budu za škarohlída, ale na obalu je hned na druhém řádku uvedeno, že Miky vystudoval dvě vysoké školy. Jestli jsem dobře pochopil, tak reálně je bakalářem Fizioterapie a též bakalářem Rekreologie. Ověnčení tituly nemusí být důležité, ale rozíl v těchto dvou informacích prostě je.)


zuzana-kudla
04.01.2021 5 z 5

Díky Miky za tuhle knihu. Dala mi víc než všechny počiny typu Odse*te se ze své hlavy. Reálné příběhy prostě fungují nejlíp. Pobavila, pobrečela jsem si a hlavně se nad spoustou věcí zamyslela a snad je i pochopila. Nejvíc asi knížka pomůže lidem v podobném věku.

gabriela8591
12.10.2020 5 z 5

Miky moc děkuji za tuto knihu!!! Nejlepší, jakou jsem kdy četla. Skvěle napsané, upřímné, velmi inspirativní. Zajímavé od začátku, až do konce. Určitě kniha bude v mé knihovničce a doufám, že jednou i s podpisem od autora. :)

11zuzik
29.03.2020 5 z 5

Knihu jsem dostala, když jsem se vydávala novým směrem. Moc jsem od toho nečekala, ale upřímné svědectví mi po cestě pomáhalo. Co se určitě můžu učit od Mikyho je nadhled a touha jít za tím, co člověku dává smysl. Určitě zajímavé čtení od zajímavého člověka.

terezm9
26.03.2020 5 z 5

Na knihu Můžeš (po)dělat cokoli jsem narazila úplnou náhodou při přednášce na Světu knihy 2019, kde mě o její koupi přesvědčilo právě Mikyho upřímné vyprávění "bez obalu". Tušila jsem, že kniha od někoho, kdo nemá problém se veřejně podělit o své průšvihy, ale i úspěchy, musí stát za to. A taky že stála.
Mikyho sebereflexe a sebeironie mě moc bavila. Ze čtení knihy, díky které jsem měla možnost nahlédnout do života mladého, odvážného podnikatele, který ví, jak je důležité přijímat osobní výzvy, si odnáším hromadu inspirativních myšlenek, ke kterým se určitě chci a budu vracet. Doporučuju! :)

Bustedka
09.02.2020 4 z 5

Hodně jsem přemýšlela, co k téhle knize napsat a vlastně si tím pořád nejsem jistá .
Ke knize jsem se dostala čirou náhodou, kdy ji myslím Dan z DB sdílel na IG a já si všimla, že toho kluka znám. Že jsme chodili na stejný gympl a dokonce párkrát měli společnou cestu na nádraží a povídali si. A když jsem pak viděla, že podtitul knihy je "o všem, co mi ve škole neřekli", tak jsem hned vyrazila do knihkupectví a knihu ukořistila. Ale jedno vím jistě. Kdybych Milana-Mikyho neznala osobně, knížku bych si nikdy nekoupila. Prostě bych ji považovala za jednu z mnoha dalších knih motivačního charakteru, navíc s pro mě ne zrovna atraktivní obálkou, kterých je teď na pultech obrovské množství.
K věci

- Ještě nikdy jsem snad nečetla knížku, kde by autor měl tolik sebekritiky. Ale myšleno v dobrém. Tenhle přístup oceňuju. V průběhu jsem si několikrát říkala, že bych si Mikyho dokázala představit na Fuckup Night. A pak jsem zjistila, že jsem nebyla první :-)
- Vykreslení náctiletého Mikyho, jako podivína vlastně fakt sedí. A ty jeho pocity naprosto korespondují s tím, jak jsem se v tu dobu cítila já. Rozdíl mezi námi byl ale v tom, že Miky pořád zůstával svým. Já si oproti němu chtěla hrát na ostatní a zapdnout a skončilo to tak, že byla ze mě vyloženě kráva. Na Mikym jsem tu jeho osobitost obdivovala už tehdy. Ale nikdy jsem mu to neřekla.
- Chvílemi jsem stejně jako Alena_S bojovala s tím, že mi pořád nešel do hlavy ten boj morálních hodnot a z pohledu čtenáře až obrovské touze a honbě po penězích. Tohle dilema, ale myslím na konci Miky vysvětlil. Navíc to je dilema, který asi řeší mnoho z nás. Chcete dělat něco, co vás baví, co vám dává smysl, ale minimálně potřebujete peníze na základní živobytí, které ve většině případů získáte někdy až ubíjející prací.
- Tématika školství a jeho problematiky, je něco, co mě taktéž dlouhodobě tíží, pohled máme stejný, takže v téhle oblasti jsem jela na stejné vlně. Obecně mám myslím podobně nastavené hodnoty, ale naprosto jiný přístup k životu, takže občas to souznění s autorem skřípalo.

Knížka se ale čte dobře. Svižně. Celkový koncept má smysl a i když se na první pohled může zdát, že je to od jednoho tématu k druhému, tak se v tom člověk neztrácí.
Jeho táta mě učil 8 let dějepis (a ano, je to jeden z nejvzdělanějších lidí a snad nikdy jsem nenarazila na nikoho jiného, kdo by byl tak nadšený do historie a hlavně nikoho, kdo o svém oboru tolik věděl) a být na jeho místě, tak jsem na Mikyho neskutečně pyšná.

PS: Docela by mě zajímal Depp Talk s Mikym.. tak snad jednou :-)

Alena_S
04.02.2020

Knihu jsem si moc užila. Nerada nadávám. Je to určitě chytrý, činorodý a odvážný člověk s obdivuhodným rozhledem. Píše poutavě a s vtipem, nebojí se sebekritiky. Má v sobě hromadu energie a naštěstí i talent ji nasměrovat a využívat co nejlíp. Jen ty protiklady! Napíše něco o zodpovědnosti, a vzápětí to „zabije“ počinem v lepším případě nerozumným, v horším se nad tím Darwin usmívá. (Ano, ty části na horách, zhruba všechny.) Nebo napíše o hodnotách, a najednou jeho aktuální blízcí mizí z příběhu, i kdyby spolu byli v podniku, nebo na expedici na konci světa, "čas udělat dětem pápá" a musí se dál.
Možná ho jakožto třicetiletý introvertní záprdek prostě neumím ocenit.
Ani nevím, jestli je pro „cílovku“ dobrým příkladem. Ale ani nevím, proč vlastně ne. Každopádně jako ministr školství by byl výborný.

asanita
04.01.2020 5 z 5

Knihu Můžeš (po)dělat cokoliv jsem dostala k Vánocům a přečetla jsem ji během několika dnů. Mnohé zážitky Mikyho Škody byly velmi poutavé, přičemž mě bavily hlavně ty spojené s cestováním, poznáváním nových kultur a ochotou místních. Dále mě zaujaly názory na školství a vzdělávání spolu s popisem začátků podnikání a perla v podobě týdne stráveného ve tmě. Po přečtení knihy jsem si ze zvědavosti pustila rozhovor s autorem na DVTV, kde se moje sympatie vůči němu potvrdily.

Belatris
22.10.2019 4 z 5

Inspirativní a nevtíravá četba. Úspěch není kategorie pro superhrdiny, není to tak, že by se k němu lidé narodili, ale jde o jiné věci, jiné "nastavení". Kniha o vůli, o odvaze zkoušet, najít svou vlastní hranici "odpovědné odvahy".
Nemám ráda motivační literaturu, protože zpravidla používá vnější motivaci, místo aby inspirovala k hledání vlastní motivace, která má šanci vydržet. Kniha Mikyho Škody je příjemnou kombinací jeho životního příběhu, zkušeností s podnikáním a hledání vlastní cesty, jak být užitečný, ale zároveň si na sebe vydělat něčím, co má skutečně smysl pro nás samotné i pro společnost.
Na knize je úžasné i to, že nemá věkový limit - rozhodně neplatí, že je určena jen mladým lidem, kteří se teprve chystají vykročit do samostatného života. Jsem ráda, že mám knihu v knihovně a když budu potřebovat pozitivní impuls po nějakém dílčím neúspěchu, tak po ní ráda znovu sáhnu.

Dot1
03.06.2019 5 z 5

Dost inspirativní :)

Autorovy knížky

2019  80%Můžeš (po)dělat cokoli

Kniha Můžeš (po)dělat cokoli je v

Právě čtených5x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených2x
Knihotéce44x
Chystám se číst52x
Chci si koupit13x