Začni teď! - Průvodce otužováním

Začni teď! - Průvodce otužováním https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484753/bmid_zacni-ted-pruvodce-otuzovanim-xTF-484753.jpg 3 21 6

Otužování je cesta k uzdravení a posílení těla i duše. Fenomén dnešní doby přibližuje český ledový muž David Vencl v knize, která může být biblí otužilců. Teoretické poznatky doplňuje vrcholový sportovec, bývalý tělocvikář a reprezentační freediver praktickými radami vycházejícími z jeho zkušeností. Jak vstupovat do vody? Proč v těle oživit hnědý tuk? Co ledová voda dělá s naším organismem? Můžu otužováním zhubnout? Na tyhle i mnoho dalších otázek nabízí odpovědi. Zároveň se knihou prolíná příběh jeho cesty ke světovému rekordu v plavání pod ledem, při které nebyla nouze o dramatické i vtipné momenty.... celý text

Přidat komentář

lucid
27.01.2024 3 z 5

Méně sebestředná a tedy sympatičtější než Chladová terapie od L. Mattuše. Moc ale nechápu proč je kniha nazývána „biblí otužilců“. Těch rad je tu docela poskrovnu. Při čtení či poslechu je vidět, že Vencl není ani filozof, ani duchovní guru, ale tělocvikář, který si rád hřeje své sportovní ego, ale naštěstí nemá místo mozku biceps, což dokáže příjemně projevit např. jak vztahem k ekologii, tak i podporou pacientů s cystickou fibrózou. Nevím nakolik je kniha motivační, do ledové vody jsem lezl mnohem dříve, než jsem v médiích zachytil Venclovo jméno, ale spíše než průvodce otužováním je průvodcem po Venclově cestě za rekordem.

Dejf_ano
18.07.2023 4 z 5

Velice dobře napsáno ve smyslu čtivosti. David Vencl je neskutečný sympaťák jak na živo tak v psaném projevu. Kniha obsahuje řadu tipů a návod jak se začít otužovat v otevřené vodě.
Kdybych měl něco vytknout, tak jsem očekával, že budou více do podrobna rozebrány zdravotní benefity otužování. Nicméně chápu, že veškeré know-how si David nemůže vystřílet v knize.


lenka4434
02.11.2022 5 z 5

Příjemné čtení, nejen o otužování. Pro začátečníka (jako já) je to takový záchranný kruh, aby se shodil poslední obavy před vstupem do vody. Pro bezpečnější pocit. Doporučuji každému, kdo o otužování přemýšlí, ale bojí se.

worka
14.03.2022 2 z 5

Poznámka k poznámce :-)
Ano, máte pravdu. Johanna má za krkem vyvažovací závaží a její plavky vypadají podezřele zatepleně.
Nedokážu posoudit, o kolik ji to posunulo.
https://www.youtube.com/watch?v=QEvH210c-Bk
Johanna Nordblad claims under-ice freedive world record with Lobster Weight

Tak tedy jiného borce z 26.3. 2020:
https://www.youtube.com/watch?v=_OqBcEOsnTs
Longest freedive under ice 101m (331ft) in SPEEDOS! by Kristian Mäki-Jussila
No wetsuit, no WEIGHTS, no fins, no official world record but just me freediving 101m underneath the ice cover in Finland

Takže ano, opět to není oficiální rekord... ;-)
Nechci rozpoutávat žádné vášně, ale prostě borců schopných uplavat 80 a víc metrů pod ledem je celá řada. (A už mlčím.)

vit9537
08.03.2022

Vencl dnes stale drzi svetovy rekord v plavani pod ledem. Pani Nordblade z Finska uplavala vic ale s potapecskou vybavou. To je jina disciplina.

worka
17.01.2022 2 z 5

INTRO: "Já jsem Holly, lodní počítač s IQ 6000. Což je stejně jako má 6000 učitelů tělocviku." Červený trpaslík, Série I Epizoda 2, Ozvěny budoucnosti.

David Vencl je vzděláním tělocvikář. Je znát, že není spisovatel. V tomto směru by asi laťku měl zvyšovat Petr Bílek - redaktor MF Dnes, ale ani tomu se to nedaří. Budiž, u faktografické / naučné knihy bych to příliš neřešil. Jak je na tom tedy kniha v informačním směru?

Nějakou dobu už se otužuju. Do zimní přehrady chodím druhou sezónu (psáno v polovině ledna). Tyto empirické zkušenosti jsem chtěl podpořit i trochou teoretických znalostí a postupů. David Vencl nabízí profesionální otužovací kurzy a hned na straně 8 zazní povzbudivé "Nemusíš se učit z vlastních chyb, udělal jsem je za tebe a ty se poučíš z těch mých." Hurá, to přesně chci.
Jak ale přibývaly přečtené stránky, rozsah mých znalostí se nijak neprohluboval. Občas nějaká informace probleskla, ale spíš mezi řečí, v rámci "historek z natáčení". Informace jsou roztříštěné a různě opakované v různých kapitolách.
Také se nám David rád pochlubí selfíčky, zejména s mediálně známými tvářemi.

Wim Hof, který vytvořil více než 24 Guinessových rekordů nám říká: "dokážete to také". Wim, ale uplaval "jen" 60m a freediver David Vencl dalších 20m přidal. Tak nám s oblibou opakovaně říká: Jsem tvrďák, sporty dělám na extrémní úrovni. Budu plavat, co nikdo nikdy neuplaval (str. 171).
(Finka Johana Nordblade dala 21.3.2021 pod ledem 103m.)

Pokud chcete s otužováním začít, může na vás kniha motivačně zapůsobit. Nějaké informace v ní též dostanete, byť ne v ucelené a přehledné formě. Pokud používáte rozum (plavat podél břehu, neriskovat, lépe nejít sám..) a už jste nějaké informace vstřebali - třeba i jen z novinových článků, kniha vám nejspíš nic nového neodhalí.
Za mně spíš zklamání a max 50%.

PS: David Vencl na dělání děr do ledu doporučuje dvouruční sekeru. Mně se na silnější led víc osvědčila dlouhá pila na Ytong. U sekání se vám prosekávané místo zalévá vodou a vy na sebe úspěšně cákáte mix vody a ledových střípků. Radši jen proklovnu dírku pro pilu a pak řežu. Johana to tak dělá taky ;-) , ale má mnohem hezčí pilu.

Autorovy další knížky

David Vencl
česká, 1982
2021  68%Začni teď! - Průvodce otužováním
2023  90%Muž pod ledem

Kniha Začni teď! - Průvodce otužováním je v

Právě čtených2x
Přečtených28x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce6x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x