Vera Silent Vera Silent komentáře u knih

Obálka knihy Mokrozem / Suchozem Mokrozem / Suchozem Michael Engler

(SPOILER) Syn ma knihu moc rad a kdybych hodnotila jen za nej, byl by to plny pocet bodu. Take se mu vice libi pribech Suchozem. Me se libi, ze je to relativne kratke a da se to vzit jako pohadka pred spanim. Ovsem davam ostatnim rodicum za pravdu, ze pribehu chybi vyslovena pointa. Ja se ji snazim ustne doplnit stylem "vseho moc skodi", ale take by se mi libilo, kdyby pribeh nebyl tak plochy. I proto je lepsi Suchozem, protoze tam aspon umiraji zizni (i kdyz v celem pribehu neni vyrceno slovo umirat, jenom maji zizen a ke konci jsou uz moc unaveni). V Mokrozemi je akorat otravuje dest a tak jdou hledat slunce, uplne tam chybi neco ve smyslu povoden, znicena uroda apod. Ilustrace jsou ovsem nadherne, syn si knihu i rad prohlizi a diskutuje o obrazcich.

12.07.2025 4 z 5

Obálka knihy BabySignal – Mit den Händen sprechen BabySignal – Mit den Händen sprechen Wiebke Gericke

Knihu jsem dostala jako darek k prvnimu diteti. Driv jsem o znakove reci pro mimina nikde neslysela a ten napad me nadchnul. U prvniho ditete bylo castecne tezke se znaky naucit a konsekventne je pouzivat, aby mely nejaky efekt. Ale u druheho ditete jsem si na vetsinu vzpomnela sama od sebe, zacala jsem je pouzivat od momentu, kdy dite bylo schopne me fixovat ocima a efekt je tentokrat mnohem lepsi. Mimco se napriklad nelekne hlasiteho randalu, kdyz mu ukazu nejdriv znak pro zvuk. Nebo se treba zacne smat, kdyz mu ukazu znak pro mlicko. Je to super, urcite nam to bude pomahat v komunikaci i v pozdejsim veku pred zacatkem skutecneho mluveni.

06.07.2025 5 z 5

Obálka knihy Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

Skvělý napínavý krimi thriller. Popisy mrtvol sice byly dost naturalisticke, ale zase to bylo informativní.
Hlavní hrdina David je sympaťák. Jeho romantická linka pro mě byla překvapením. Obětem člověk jejich osud opravdu hodně nepřál, což ukazuje, jak dobře byly charakterizovane. Co se vraha týká, měla jsme několik tipů a jeden z toho opravdu vyšel, i když v nečekané kombinaci. Závěr byl hodně napínavý, ovšem částečně i vinou Davida, který dělal tím víc chyb, čím víc riskoval. Až se nechce věřit, že ti co přežili, ještě byli potom schopní fungovat. Holt být hrdinou v thrilleru je nejvíc na ho...

10.06.2025 5 z 5

Obálka knihy A Cottage by the Sea A Cottage by the Sea Carole Matthews

Jiné knihy autorky neznám a dle obálek a popisků to kolikrát vypadá jako nic moc. Tahle kniha mě ale opravdu překvapila. Čte se rychle a příjemně. Scenérie příběhu byla nádherná a romantické scény měly dobrou chemii. Každopádně je to perfektní dovolenková kniha.

I postavy jsou uvěřitelné, snad až na přílišnou dokonalost romantického hrdiny. Noah je samozřejmě až moc krásný, atletický, morální, rozumný, milý, obětavý, skvělý v posteli i v kuchyni. Nemyslím, že takový chlap vůbec po planetě chodí, ale čte a sní se o tom nádherně. Ženské hrdinky mají už dikybohu chyb dostatek včetně ústřední Grace. Její morální zaraženost vlastně mohla ničit život 4 lidem najednou. Naštěstí jsme ale měli happy end, i když u toho mě jako už tradičně mrzelo, že byl tak krátký. Půl hvězdy dolů za to, že si to opět musím domýšlet v hlavě.

06.06.2025 4.5 z 5

Obálka knihy Das Schiff der Träume Das Schiff der Träume Sophie Martaler (p)

Musím říct, že jsem překvapená kvalitou knihy. Tak nějak jsem čekala napůl blbost - knihu jsem našla zadarmo v knihobudce a tímpádem to mohlo dopadnout všelijak. Takže si představte můj úžas, když mě příběh začal bavit už od prvních stránek. Postavy byly velice sympatické, snad až naivně morální. Příběhů jednotlivých pasažérů bylo hodně, pohled vyprávění se docela často měnil. To někomu může vadit, téměř každá postava včetně vedlejších měla nějaký pohnutý osud, snad až podezřele moc na jednu loď. Co se romance Almy a Vincenta týká, tak byla opravdu roztomilá a nevinná. Zamilovaný pár měl překvapivě málo scén spolu a navzdory happy endu to chtělo trochu víc práce, aby jejich láska byla pro čtenáře více přítomná - za to půl bodu dolů. Jinak se mi líbilo vyústění epizod a bylo příjemné, že kniha měla delší konec a dala si práci s uzavřením vícero osudů postav.

01.06.2025 4.5 z 5

Obálka knihy Shades of Grey Shades of Grey Jasper Fforde

Svet pribehu je hodne originalni a autor nas takzvane hodi do vody, aniz by toho moc vysvetloval, coz je orisek. Do zacatku je to hodne nezvyklych slov a praktik, ale jak si ctenar zvyne, zacne vse davat smysl. Je to vtipne, ale absurdnim zpusobem (napr. utoky dravych labuti jako jeden z hlavnich pricin umrti). Z hlavnich postav je sympaticky pouze Eddie - ostatni vcetne Jane jsou nesympaticti, zradni, sobecti, kruti... Cela ta spolecnost je hodne toxicka a nekdy uz to bylo vycerpavajici, ze v kazde kapitole se skryval dalsi podraz. Ale na druhou stranu nelze nez se klanit takove fantazii. Pribeh ma tempo, porad se neco deje (neco spatneho) a mam velkou chut zjistit, co se za tim vsim skryva. Rozhodne se chci dozvedet, jestli Jane a Eddie uspeji. I kdyz i v dalsich dilech urcite opet budu skripat zuby nad vsi tou nespravedlivosti. Prave proto ubiram pul hvezdy - musim si po cetbe nekde doplnit zasobniky nadeje a harmonie.

26.05.2025 4.5 z 5

Obálka knihy Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

(SPOILER) Do knihy mě uvrtal partner, který je z celé série nadšený a nutně to potřeboval s někým prodiskutovat. Kdybych si nejdříve nepřečetla autorův doslov, nenapadl by mě význam té počítačové hry už po první kapitole a to by pak teprve bylo utrpení číst. U dalších témat mi právě pomáhalo rozebrat to s již zmíněným fanouškem, který mi byl schopný vysvětlit význam dění, aby se mi to lépe četlo. I tak postrádám jeho nadšení nad lidským počítačem nebo rozbalením protonů do dimenzí a využití v rámci kvantové fyziky. Rozumím slovům textu a vysvětlením, ale nedokážu si to představit, natož aby mě to tak dojalo. Proto nedokážu knize dát lepší hodnocení-vlastně i ty 4 hvězdy jsou zázrak na to, kolik težkopádných kapitol tam pro mě bylo. A věčně jsem se musela ptát- už jsme tohle opravdu objevili?, už to vyrábíme?
Co mě ale hodně bavilo, byla postava otravneho policisty. Jak mi byl na začátku odporný, tak pro mě později zachraňoval děj. Zato Ye Wenjie mě naštvala a těžko se mi věří tomu, že by vědci a intelektuálové tak snadno hromadně rezignovali.

S obecným nápadem autora spíše souhlasím. Když si vezmeme, jaký dokáží být lidi zákeřný a chamtivý prasata, je od nás hloupé očekávat, že by mimozemské rasa chtěla mír a rozvoj intergalaktickeho turismu. To, že by nás chtěli zničit nebo ovládnout je mnohem pravděpodobnější.

18.05.2025 4 z 5

Obálka knihy Příběhy králíčka Petra Příběhy králíčka Petra Beatrix Potter

Příběhy máme se synem hodně rádi. Jsou roztomilé, napínavé i poučné a co se mě líbí jako rodiči je, že zvířátka se sice oblékají a chovají jako lidé, ale zároveň jsou stále součástí říše zvířat. V setkání s lidmi se chovají jako normální zvířátka - utíkají, jedno i údajně skončilo v troubě. Vzniká tak iluze paralelního světa, který dětem připadá kouzelný. Ilustrace jsou navíc dokonale.

12.04.2025 5 z 5

Obálka knihy Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství Vítr ve vrbách aneb Žabákova dobrodružství Kenneth Grahame

Kniha se mi nečetla vždy nejlépe. Pro děti mi přijdou příběhy moc lyrické s příliš dlouhými popisy přírody. Pro dospělé jsou zase příhody moc prosté a nelogické. Některé kapitoly, například jak šel krtek do lesa, se mi líbily. Naopak kapitolou o setkání s faunem jsem se musela prokousat. Příběhy s oblečenymi zvířecími hrdiny od Beatrix Potter považuji za lepší alternativu toho samého žánru.

12.04.2025 3.5 z 5

Obálka knihy Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries Emily Wilde’s Encyclopaedia of Faeries Heather Fawcett

Nečekala jsem, že mě čeká tak originální, roztomilý a napínavý příběh. Postavy byly sympatické a komplikované, děj měl několik příběhů a všechny byly napínavé, dialogy mě i několikrát rozesmály. U téhle knihy jsem ráda, že existuje pokračování, protože se mi s tímto světem loučit nechce.

28.03.2025 5 z 5

Obálka knihy Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle Sophie Irwin

Prvních pár kapitol jsem si říkala, že je to jen moderní kopie Pýchy a předsudků, ale jak se rozjely dialogy mezi Kitty a Radcliffem, začalo mě to hodně bavit. Tahle kniha žije jejich rozhovory a těch je tu naštěstí hodně. V dalším ději je pak i víc originality, takže nakonec mi to připadá jako hodně povedený hold původní předloze. Akorát jsem si jako již tradičně přála delší závěr - to u autorů nikdy nepochopím, že jakmile hrdinové nemají důvod trpět, není co psát. Přitom já jako čtenář toužím po pár kapitolách klidu a pohody...

19.03.2025 5 z 5

Obálka knihy Divé ženy Divé ženy Emilia Hart

Skvělé čtení o silných osudech žen z jednoho rodu s troškou přírodní magie. Příběh mi připomínal žítkovske bohyně, akorát že byl mnohem čtivějši.
Naštěstí nebyli všichni chlapi v příběhu vykresleni černobíle jako prevíti, ale byli v kontrastu s těmi muži (Adam Bainbridge, Graham), kteří ženy respektují a nesnaží se je dominovat a zlomit.

V mém vydání je na konci knihy doporučená četba od autorky, kde jmenuje své oblíbené knihy, které ji byť i částečně inspirovaly k napsání příběhu. To se mi hodně líbí a určitě po nějaké z těch knih sáhnu.

11.03.2025 5 z 5

Obálka knihy The Wisteria Society of Lady Scoundrels The Wisteria Society of Lady Scoundrels India Holton

No, nejdriv jsem si rikala, ze to bude blbost, ponevadz mne komedialni charakter knihy a dost streleny fantasy prvek litajicich domu (wtf moment doted) docela znejistil. Ale brzy me kniha chytla a ted dokonce premyslim o tom cist celou serii. Hlavni postavy Cecilia a Ned maji neskutecne popsanou chemii a ty romanticke sceny jsou jak vystrizene z netflixoveho Bridgertonu. Vtip se muze zdat prehnany, ale zase ta kniha se nebere vazne a i ctenar thrilleru jako ja si tam najde momenty, kdy ho to nahlas rozesmeje. Tak proc hodnotit hure nez knihy vaznejsiho zanru? Tohle je ve sve kategorii skutecne povedene cteni, ktere zahreje na srdci.

03.03.2025 5 z 5

Obálka knihy Salvation Day Salvation Day Kali Wallace

Tak tohle byla celkem pecka od neznámé autorky. Příběh byl napínavý od druhé kapitoly, byl to samý zvrat, postavy byly nuceny několikrát měnit svoje stanoviska a z vědeckého hlediska se to zdálo pravděpodobné. Nebylo to tak vědecké jako třeba Spasitel, ten je ještě o stupeň dva výš (a má humor), ale zase se to bude lépe číst i čtenářům, co sci-fi tak často nečtou. Několikrát jsem i já musela změnit názor - z některých původně kladných postav se vyklubaly hovada, ze slabocha hrdina... knihu opravdu doporučuji pro všechny, kdo chtějí napínavý příběh z vesmíru plný akce.

21.02.2025 5 z 5

Obálka knihy Violeta Violeta Isabel Allende

Trochu me stvalo, ze zeme puvodu hrdinky neni jmenovana, i kdyz Chile by nejspis odpovidala. Jinak se pribeh cetl nenucene a lehce. Bavilo me sledovat osudy Violety i vedlejsich postav, bavily me jeji romanky i popis historickych udalosti doby. Sice to pro me nebude kniha roku, ale cetby rozhodne nelituji.

16.02.2025 3.5 z 5

Obálka knihy Erziehen ohne Schimpfen Erziehen ohne Schimpfen Nicola Schmidt

Na tehle knize se mi v porovnani s ostatnimy "chytrymi" tituly o vychove libilo, ze navrhuje prakticka reseni konfliktnich a stresovych situaci. Sice to dela s upozornenim, ze ne kazde reseni se hodi pro kazde dite, ponevadz i deti maji ruzne charaktery a reaguji rozdilne. Ale i tak to je mnohem mene plku a vice praktickych rad. Za mne je toto jedna z tech lepsich knih o vychove na trhu.

16.02.2025 4 z 5

Obálka knihy Herzsau Herzsau Fanny Irlacher

Neni to spatny pribeh. Je v nem napeti i trocha erotiky. Jen postava inspektora me moc nezaujala. Az prilis mnoho stop pro nej musely objevit vedlejsi postavy a cast odhaleni se k nemu snad ani nedostala. Vraha jsem sice neodhadla, ale zaver byl az moc usekly. Prala bych si tam nejaky epilog mezi Leem a Julii.

16.02.2025 3.5 z 5

Obálka knihy Lockdown Lockdown Alexander Gordon Smith

Do knihy jsem sla naslepo, nic jsem o ni nevěděla, ale dostala jsem ji zadarmo. To, že čtu young adult literaturu, mě koplo hned na prvních stránkách. Je to v naivite děje i povrchních popisech. Na druhou stranu ale kniha překvapila-byla napínavá, postavy sympatické a prostředí originální. Nevím, jestli sáhnu po dalších dílech. Být o dvacet let mladší, tak stoprocentně...

15.02.2025 4 z 5

Obálka knihy Šepot podzemí Šepot podzemí Ben Aaronovitch

Tahle serie je pro me uz ultimativni cozy read. Je to velice inteligentne napsane, takze clovek nema pocit, ze cte dalsi tuctove fantasy pro mladistve. Navic se tento dil perfektne hodil k Vanocum, ale i tak je to pohodicka. Krasne se to cte, bavi me napul kriminalni napul historicke zapletky, vetsina postav jsou sympataci a navic se mi jeste vysvetli jedna ci dve veci z policejni praxe. Serie si me tedy uz ziskala.

05.01.2025 5 z 5

Obálka knihy Smrt v Benátkách Smrt v Benátkách Thomas Mann

(SPOILER) Jakožto dvojče Mannovi novely Tonio Kroger je pro mě Smrt v Benátkách slabším dílem. Obě novely se zabývají filozofickým rýpáním o tom, co je umění a kdo je umělec. V Toniově případě se ale hlavní postava snaží najít smysl života a to se jí nakonec daří, Aschenbach je úplný opak. Jsme tu svědky jeho emcionálního rozkladu a není to dvakrát pěkný pohled. Sobecký, zbabělý, namyšlený a privilegovaný muž se vlastně ani moc nesnaží. Jako by už byl nakonci všeho a předzvěst smrti ho provází už od první strany, kdy se jde projít kolem hřbitova (super volba na víkendový výlet). Prý že miluje, ale radši bude riskovat smrt své milované osoby než aby ji varoval před nebezpečím a riskoval její odjezd. Prý intelektuál, ale koupí si v zamořeném městě nemyté ovoce, které hned sní. I ty myšlenkové pochody a hlavně zmatené sny o řeckých bozích bylo utrpení číst. Co bylo pěkné, byl popis Benátek, i když je teda definoval jako smrdutou stoku. A o co, že Tadzio nebyl ani tak hezký, natož nijak cnostný, jak si Aschenbach namlouval...? Zajímavé, že je tato novela mnohem oblíbenější než Tonio. Asi to jen potvrzuje perverznost literátů, kteří potřebují řeckou mytologii na interpretaci, a touhu čtenářů po mrtvole v díle.

31.12.2024 3 z 5